Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

0

Στον Έβρο για τον φράχτη ο Μητσοτάκης
Σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη. Η αιτία δεν είναι προεκλογικής μορφής, ούτε θα κάνει περιοδεία στο νομό.
Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχη εταιρεία για την κατασκευή επέκτασης του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μαζί του θα είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος δήλωσε ότι θα προστεθούν στον φράχτη άλλα 35 χιλιόμετρα τους επόμενους μήνες που θα χρηματοδοτηθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Γ.Δ.


Για τις δεύτερες εκλογές
Συμπολίτης, φανατικός αναγνώστης της στήλης, τηλεφώνησε, αφού διάβασε το σχόλιο της 3ης σελίδας με τον τίτλο «Εκλογές λοιπόν» για να μας ζητήσει λεπτομέρειες για τις δεύτερες εκλογές εάν δεν προκύψει αποτέλεσμα από τις πρώτες.
Απαντάμε λοιπόν: Αν δεν προκύψει αποτέλεσμα και πάμε σε δεύτερες εκλογές, τότε είναι άλλες 25 ημέρες προεκλογικής περιόδου υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή 60 ημέρες – δύο μήνες- ενώ αν και σε αυτή την περίπτωση δεν προκύψει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών και των επακόλουθων διαβουλεύσεων υπό την ΠτΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας 151 ψήφων είτε κυβέρνησης ανοχής (με πλειοψηφία 120 θετικών ψήφων επί των παρόντων βουλευτών), δηλαδή άλλες 10 ημέρες τουλάχιστον, οπότε αμέσως φτάνουμε τις 70 ημέρες, σχεδόν δυόμιση μήνες, για να μη μιλήσουμε για το ακραίο θεωρητικό και απευκταίο σενάριο να οδηγηθούμε και σε τρίτες εκλογές, οπότε εκεί θα ξεπεράσουμε τις 100 ημέρες αστάθειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γ.Δ.


Άρχισαν τα συνθήματα
Εκλογές βουλευτικές ως γνωστόν χωρίς συνθήματα δεν νοούνται. Κάθε παράταξη θα έχει τα δικά της που θα αποτελούν το σημείο αναφοράς της. Ήδη ο πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης δημοσιοποίησε το σύνθημα το οποίο αναφέρει «Σταθερά- Τολμηρά – Μπροστά». Τρεις λέξεις που σίγουρα είναι ενδεικτικές του δυναμισμού και της τόλμης που οδηγούν προς τα μπρος τη χώρα και τους κατοίκους. Περιμένουμε να δούμε τα συνθήματα και των υπόλοιπων παρατάξεων για να τα κρίνουμε ως προς το περιεχόμενό τους.
Παράλληλα μαζί με τις 3 λέξεις-σύνθημα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και 5 βασικά σημεία έργων όπως: αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση φόρων και εισφορών, ψηφιοποίηση κράτους, προσέλκυση επενδύσεων και αναβάθμισης εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γ.Δ.


Από τι γλιτώσαμε!
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που στρατολόγησε το Ιράν πετύχαιναν το στόχο τους; Αν στην έναρξη της τουριστικής περιόδου η χώρα μας γινόταν πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα με εικόνες θανάτου και καταστροφής. Τι πλήγμα θα ήταν αυτό για την οικονομία μας. Τα σχέδια για μια χρονιά – ρεκόρ από αφίξεις και έσοδα θα έμεναν στα χαρτιά. Όλα θα πήγαιναν πίσω.
Παράλληλα θα κλόνιζε τη διεθνή θέση της Ελλάδας σε ζητήματα ασφάλειας, αν οι τρομοκράτες πετύχαιναν τον στόχο τους. Η Ελλάδα ουσιαστικά θα γύριζε τριάντα χρόνια πίσω, θα εθεωρείτο μια μη ασφαλής χώρα. Επιπροσθέτως θα σκίαζε τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και θα ανέκοπτε τόσο τις αφίξεις Ισραηλινών τουριστών όσο και τις επενδύσεις κεφαλαίων ισραηλινών συμφερόντων.
Ευτυχώς η ΕΥΠ έκανε -αυτή τη φορά – σωστά τη δουλειά της, ανέκτησε το κύρος της, απέδειξε τη χρησιμότητά της και η χώρα γλίτωσε από μεγάλες περιπέτειες… Το στοίχημα των εκλογών
Στα καθ’ ημάς προς το παρόν υπάρχει απόλυτη ησυχία. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν ανακοινωθεί κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να δοθεί χρόνος για να ξεκινήσουν οι υποψήφιοι την προεκλογική του καμπάνια. Ας ελπίσουμε ότι  όλα θα διεξαχθούν σ’ ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού και ωριμότητας και δεν θα έχουμε ένα τοξικό κλίμα τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και σε τοπικό επίπεδο. Πλέον πρέπει να ωριμάσουμε πολιτικά, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν πολίτες, σαν ψηφοφόροι και να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας με σύνεση και νηφαλιότητα χωρίς εμπάθειες, ρουσφετολογικές νοοτροπίες και παλαιοκομματικές συμπεριφορές αλλά με την επίγνωση ότι ψηφίζουμε για την Ελλάδα που θέλουμε και τους πολιτικούς που θέλουμε να μας αντιπροσωπεύουν και θεωρούμε ικανούς να ανταποκριθούν σ’ αυτό το στοίχημα.
Μ.Ξ.


Οι απατεώνες επανήλθαν
Για ένα διάστημα οι τηλεφωνικοί απατεώνες είχαν σταματήσει τη δράση τους, έκαναν ένα σκόπιμο διάλειμμα.
Προφανώς είχαν τους λόγους τους. Θέλανε να τους ξεχάσει ο κόσμος, να χαλαρώσουν και να νομίσουν πως το «κακό πέρασε». Να όμως που δεν πέρασε. Και ξαναχτύπησαν με δόλωμα το όνομα του αντιδημάρχου Οικονομικών Μανώλη Φανουράκη.
Το σύστημα της απάτης εφαρμόστηκε δύο φορές σε επιχειρήσεις και δεν πέτυχε. Έπιασε όμως την τρίτη φορά και μάλιστα με μεγάλη λεία, 50.000 ευρώ από επιχείρηση της περιοχής μας.
Λυπηρό ως γεγονός, τα χρήματα πολλά και σε δύσκολους καιρούς.
Ίσως η αστυνομία, λέμε ίσως, σε συνεργασία με την Τράπεζα προλάβουν και εντοπίσουν τους δράστες.
Γ.Δ.


Ενώθηκαν οι τρεις εις σάρκαν μίαν
Και το όνομα του νέου δημοτικού συνδυασμού «Πάμε μπροστά». Προϊόν συλλογικής απόφασης των γνωστών τριών πρώην πλέον δημοτικών παρατάξεων που αποτελούν τη νέα ανεξάρτητη παράταξη.
Επικεφαλής του νέου συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει και ο γνωστός γιατρός Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Σάββας Μελισσόπουλος όπως εξάλλου αναμενόταν.
Δεν γνωρίζω ποιος ήταν ο νονός της «νέας» δημοτικής παράταξης κι ούτε ενδιαφέρει κανέναν, αλλά επισημαίνω πως σαν όνομα δείχνει μια κίνηση προς τα μπρος, μια πρόσκληση για πορεία μπροστά και το κρίνω ως σωστό.
Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντοτε στις εκλογές, ο κριτής είναι η κοινωνία, οι πολίτες, οι δημότες.
Αυτοί θ’ αποφασίσουν. Πάντως το εγχείρημα είναι τολμηρό διότι συνέπραξαν τρία διαφορετικά πολιτικά ρεύματα, αν και στις δημοτικές εκλογές οι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους ψηφίζουν πρόσωπα και λιγότερο κόμματα και προγράμματα.
Γ.Δ.


Εμπόριο και εμπόριο
Το «ψάρεψα» πρόσφατα στη στήλη της «Πανδώρας» του Στ.Κασιμάτη στα ΝΕΑ και σας το αφιερώνω για να χαμογελάσετε για το τι κρύβει η ζωή σ’ ένα σπίτι στο Δροσερό.
«Η πολυθρόνα: Την επομένη κιόλας του άγριου φονικού στο Δροσερό της Ξάνθης, η οικογένεια του θύματος έκαψε το σπίτι του δράστη. Κάπου διάβασα μάλιστα ότι προτού βάλουν τη φωτιά το λεηλάτησαν. Και ο νους μου πήγε αμέσως στην ομορφιά που χάθηκε: στις χρυσές Λουί Κατόρζ πολυθρόνες με την κατάμαυρη, βελούδινη ταπετσαρία, στους ανάγλυφους κορινθιακούς κίονες από γύψο με το χρυσό κιονόκρανο, στις επίχρυσες πόρτες…όλα αυτά έχουν πια χαθεί.
Και μολονότι ξέρω ότι δεν είναι σωστό αυτό που θα πω, ελπίζω τουλάχιστον να γλίτωσε η μία έστω από τις ωραίες πολυθρόνες. Εύχομαι κάποιος από τους εισβολείς να τη λυπήθηκε, να τη φορτώθηκε στην πλάτη και να την πήγε σπίτι του.»
Λοιπόν, άλλη μια απόδειξη πως το εμπόριο ναρκωτικών είναι μια αποδοτικότατη επιχείρηση.
Τα χαλιά και οι πλαστικές καρέκλες είναι για το μεροκάματο…
Γ.Δ.


Κανένας σεβασμός στον πολίτη!
Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε μικρούς οικισμούς δήμων σχετικά με την αλληλογραφία τους. Είναι γνωστό και το έχουμε αναδείξει σε ρεπορτάζ μας ότι ο ΕΛΤΑ επειδή δεν έχει προσωπικό έχει κάνει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για να μεταφέρουν την αλληλογραφία. Έτσι οι υπάλληλοι την μεταφέρουν και την αφήνουν όπου λάχει χωρίς να τους ενδιαφέρει αν τελικά θα φτάσει στα χέρια των ηλικιωμένων συνήθως κατοίκων ή θα παραπέσει και θα χαθεί.  Έχει συμβεί να μην φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους έγγραφα από τράπεζες, να χάνονται προθεσμίες και να πληρώνουν πρόστιμα οι αποδέκτες επειδή δεν τα έλαβαν ποτέ. Στο χωριό Βελόνη μάλιστα κάτοικοι μας μετέφεραν ότι την αλληλογραφία τους την  εναποθέτουν στο προθάλαμο μιας τουαλέτας!! Τέτοια υποβάθμιση, τέτοια έλλειψη σεβασμού στον πολίτη. Πρέπει ο δήμος στο μέτρο που έχει την δυνατότητα, να παρέμβει τουλάχιστον καθορίζοντας ένα χώρο για να προσέρχονται και να την παραλαμβάνουν με άνεση και χωρίς δυσκολίες και …δυσοσμίες! Συμβαίνει βέβαια και το εξής: Τις συντάξεις τις παραδίδουν οι υπάλληλοι στα χέρια των συνταξιούχων, όχι από φόβο μην χαθούν αλλά για να πάρουν το …μπαξίσι! Αυτό είναι το φιλότιμο του Έλληνα! Φιλοτομαριστές και συμφεροντολόγοι!
Μ.Ξ.


Το εκλογικό τοπίο για τον δήμο Ξάνθης
«Πάμε Μπροστά» είναι το νέο όνομα του συνδυασμού των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης: «Ξάνθη για Όλους», «Νέα Ξάνθη» και «Πολίτες για την Ξάνθη» και των δημοτικών τους συμβούλων καθώς και του συνεργαζόμενου Βασίλη Παπαδόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη «Αγάπη για  την Ξάνθη μας». Θυμίζουμε ότι η τελευταία συμμετείχε στο σχήμα όταν πρωτοεμφανίστηκε σαν κίνηση των «4» αλλά μετά την αποχώρηση του επικεφαλής η παράταξη είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας! Όπως φαίνεται διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προμήνυαν διάλυση του σχήματος πριν τις εκλογές. Φαίνεται ότι ο χρόνος που μεσολάβησε δοκίμασε τις αντοχές των παρατάξεων και είναι αλήθεια ότι κινήθηκαν με σύμπνοια και συνεννόηση όλο αυτό το διάστημα παραμερίζοντας τις ιδεολογικές τους διαφορές. Συγκροτούν λοιπόν μια ανεξάρτητη παράταξη με επικεφαλής τον Σάββα Μελισσόπουλο για να διεκδικήσουν το δήμο. Ξεκαθαρίζει λοιπόν το τοπίο για το ποιοι θα συμμετέχουν τις εκλογές για το δήμο Ξάνθης. Ερωτηματικό μόνο παραμένει τι θα κάνει ο πρώην Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος. Θα κατέλθει με δικό του συνδυασμό ή θα συνταχθεί με κάποιον άλλον;  Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι ή όχι υποψήφιος και ο Στράτος Κοντός.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …