Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Μητσοτάκης: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός

Μητσοτάκης: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός

0

Στο 9,4% η τρίτη «γενναία» αύξηση – Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και άνεργοι

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, την τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές ενώ πιέζονται περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Το ακούω συνέχεια ειδικά από νέους και νέες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

«Η νέα αύτη αύξηση προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» συνέχισε στην εισήγησή του.

«Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί είναι στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που θέλω να θυμίσω ότι στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

«Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού έδωσε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως εξήγησε με την απόφαση αυτή η συνολική αύξηση που έχει δοθεί στον κατώτατο μισθό τα τελευταία δύο χρόνια είναι της τάξης του 20% με τους περίπου 600.000 εργαζομένους που αμείβονται με το καθεστώς αυτό να κερδίζουν έως και τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019.

Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει, επίσης, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης ότι οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό έβαζαν 7.667 ευρώ στην τσέπη τους το 2019 και από την 1η Απριλίου θα βάζουν 9.336 ευρώ με άλλα λόγια θα βάζουν 1.669 ευρώ περισσότερα ή αύξηση 21,8%.

Ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε επίσης ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρονται συνολικά 19 επιδόματα με κορυφαίο το επίδομα ανεργίας που ήταν 399 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα είναι 438 ευρώ και πλέον, από 1ης Απριλίου, θα είναι 479 ευρώ.

«Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:

-Η πτώση της ανεργίας που δείχνει οτι η οικονομία έχει δυναμική

-Παράλληλα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια

-Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

 

«Ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα δεν είναι στα επίπεδα που θα θέλαμε. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη ήταν 18η στους 22, τώρα με την αύξηση αυτή ανεβαίνει στη 13η θέση. Είναι κάτι για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε αλλά κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά και μια σοβαρή κυβέρνηση με οικονομία υπό ανάπτυξη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τους εργαζομένους» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Οι τριετίες

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα αποφασιστεί στο τέλος του 2023 – Ιανουάριο 2024 αν πέσει η ανεργία κάτω από 10%. «Η ανεργία δεν πέφτει αυτόματα, χρειάζεται προσπάθεια και σοβαρότητα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Έτσι οι μισθοί με τις τριετίες που ισχύουν θα διαμορφωθούν ως εξής :

-Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 780 ευρώ (αύξηση 67 ευρώ)

-Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 862.73 ευρώ (αύξηση 78.73 ευρώ)

-Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 941.6 ευρώ (αύξηση 85.6 ευρώ)

-Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 1019.7 ευρώ (αύξηση 92.7 ευρώ) και σε 12μηνη βάση αν συνυπολογιστούν και τα δώρα θα διαμορφωθεί σε 1183 ευρώ το μήνα

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το διάστημα 2019-2023 αυξήθηκε κατά 15,1% ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% (+ 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το γενικό δείκτη).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…