Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Κοινοβουλευτική Μαφία

Κοινοβουλευτική Μαφία

0

Θα του κάνω μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί…

Δον Κορλεόνε στην ταινία «Ο νονός»

 

Απόστολος Δομτζίδης
Καραγκιοζοπαίχτης – Εκπαιδευτικός
apdomtz@gmail.com

Μεγάλη τέχνη ο κινηματογράφος. Μια καλή ταινία μπορεί, όχι μόνο να προσφέρει ψυχαγωγία μα και, να μας αλλάξει τη ζωή.

Θυμάμαι, σαν παιδί, να βλέπω τις ταινίες του φανταστικού αρχαιολόγου Indiana Jones. Μέσα από τις περιπέτειές του ανακάλυπτε μοναδικά κειμήλια, τα οποία επέστρεφε στο Μουσείο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής του.

Σαν έφηβος, μαγεύτηκα από τους ελιγμούς που πραγματοποιούσε ο Tom Cruise, με το μαχητικό του αεροσκάφος, στην πρώτη ταινία TOP GUN. Σ’ αυτήν οι «καλοί» Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν τους «κακούς» Σοβιετικούς.

Φοιτητής ήμουν όταν είδα, για πρώτη φορά, το αριστούργημα του Francis Ford Copolla «Ο Νονός», βασισμένο στο βιβλίο του Mario Puzo. Ηθοποιοί με εξαιρετικές ερμηνείες, όπως ο Marlon Brando και ο Al Pacino, μας εισήγαγαν στα άδυτα της Μαφίας.

Εκείνα τα χρόνια, τα αθώα, ταυτιζόμασταν με τους ήρωες των ταινιών. Έτσι θυμάμαι τον εαυτό μου, και όχι μόνο, να θέλω να  γίνω αρχαιολόγος για να σώσω τη κληρονομιά του τόπου μου. Αργότερα θέλησα να γίνω πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, για να προασπίζω την πατρίδα μου ενάντια στους «κακούς». Μαφιόζος δε θέλησα να γίνω ποτέ. Δεν ταίριαζε στον χαρακτήρα μου.

Μεγαλώνοντας, όταν πια έβλεπα τα πράγματα αλλιώς, άρχισα να καταλαβαίνω τη δύναμη της έβδομης τέχνης. Πώς μπορεί, η βιομηχανία του κινηματογράφου, να αποτελέσει όχι μόνο μία τεράστια «μπίζνα» αλλά και ένα φοβερό εργαλείο προπαγάνδας. Γι’ αυτό οι Αμερικάνοι έφτιαξαν κοτζάμ Hollywood.

Οι μεγάλοι όμως καλλιτέχνες του κινηματογράφου – και όχι μόνο – μας οδηγούν στη συνειδητοποίηση. Αυτά που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, είναι ένα τίποτα σε σχέση με όσα ζούμε στις μικρές ζωές μας.

Και σ’ αυτήν τη χώρα που ζούμε, η «αλήθεια» του κινηματογράφου ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα της «Ψωροκώσταινας».

Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, υπάλληλος της εφορείας αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του. Βλέπεις ο άνθρωπος δεν είχε τις δυνάμεις του κινηματογραφικού Indiana Jones. Η αιτία της επίθεσης εναντίον του; Σύμφωνα με την Daily Telegraph, – για ό,τι γίνεται πραγματικά στη χώρα μας ενημερωνόμαστε από τα ξένα μέσα – πίσω από το μαφιόζικο αυτό χτύπημα, κρύβονται εργολάβοι, που χτίζουνε ακίνητα στη Μύκονο. Ο αρχαιολόγος διαπίστωσε παραβιάσεις σε ιστορικούς χώρους.

Ποια ήταν η αμοιβή του ευσυνείδητου αυτού υπαλλήλου; Ο ξυλοδαρμός.

Ποιος να ενδιαφερθεί για τα αρχαία σ’ αυτήν τη χώρα; Κάποτε, έλεγε ο συγχωρεμένος στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του, που πήγαιναν να τα πουλήσουνε: «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε».

Σήμερα πωλούνται όλα! Κι όσα αρχαία δε θέλουν να τα πουλήσουνε, τα κρατάνε σε ιδιωτικές συλλογές. Κι αν έχεις και καλή συλλογή – ποιος ξέρει, όλα γίνονται σ’ αυτήν τη χώρα – μπορεί να βρεθείς και πρωθυπουργός!

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου, δύο νέοι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας χάθηκαν. Μπορεί και αυτοί, όπως κι εγώ, μικρότεροι να είχαν δει την ταινία του Tom Cruise. Τότε, εν έτει 1986, το αεροσκάφος, που πετούσε ο δημοφιλής ηθοποιός, ήταν πιο καινούργιο σε σχέση με αυτό που πιλοτάριζαν αυτοί. Το άνω των 50 ετών Phantom τους πρόδωσε.

Τα εντόπια μέσα μαζικής ενημέρωσης φρόντισαν να καλύψουν την παρουσία των πολιτικών αρχόντων στις κηδείες των παλικαριών. Έβγαλαν δακρύβρεχτους λόγους. Είπαν πως θα βοηθήσουν τις οικογένειες. Τους αποκάλεσαν «ήρωες». Για να ζει κανείς σε αυτήν τη χώρα θα πρέπει να είναι ήρωας.

Στις κηδείες των παιδιών μας, που χάθηκαν στο τρένο των Τεμπών, πήγε κανένας τους;

Όλοι μας πρέπει να βγούμε στο δρόμο γι’ αυτό το έγκλημα που έγινε. Και βγαίνουμε. Υπάρχουν διαμαρτυρίες παντού. Μέχρι και στα γήπεδα. Εκεί που ποτίζουν τον κόσμο με μίσος και βία. Εκεί που ξεχωρίζουν τους νέους μας σε κόκκινους, πράσινους, κίτρινους, ασπρόμαυρους. Για να φαγώνονται μεταξύ τους. Ακόμα κι αυτοί οι νέοι σήκωσαν πανό. Για να δηλώσουν πως αυτό που έγινε στα Τέμπη είναι έγκλημα.

Κι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα αυτό – και για τόσα άλλα, όλα αυτά τα χρόνια – τι κάνουν; Έχουν πάρει το μάθημά τους από τον κινηματογραφικό Νονό. Χειραγωγούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – αλήθεια ποιος ασχολείται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ; – ρίχνουν τα βλέμματά μας αλλού και τώρα, που πλησιάζουν οι εκλογές, θα προσπαθήσουν να μας δωροδοκήσουν.

Έτσι, ήρθε ο καιρός να γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Να δώσουν και άλλα επιδόματα. Να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό. Θα διαμοιράσουν τα χρήματα που έχει ο κρατικός κορβανάς, λες και είναι δικά τους λεφτά.

Πότε θα καταλάβουμε πως η περιουσία που διαχειρίζονται αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι δική τους; Είναι δική μας, κατάδική μας.

Θα δίνατε ποτέ την οικονομική – και όχι μόνο – διαχείριση του σπιτιού σας σε έναν μαφιόζο; Εμείς γιατί το κάνουμε με την πατρίδα μας χρόνια τώρα;

Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, οι «νονοί» του ελληνικού κοινοβουλίου θα μας κάνουν «προσφορές», που πιστεύουν πως δεν μπορούμε να αρνηθούμε.

Ας αρνηθούμε, γιατί πια έφτασε η ώρα να σταματήσει «η μεγάλη ληστεία του τρένου».

 

  • Τριαντάφυλλο

    Θέλησα ένα ταξί, για να φύγω γρήγορα. Από εκεί που δε φυτρώνουν πια τα ρόδα, παρά μόνο τ’ …
  • Τα μαύρα μάτια του Καραγκιόζη

    Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει· λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύε…
  • Η καμπούρα του Καραγκιόζη

    Όταν βλέπουμε μπροστά μας έναν άνθρωπο με κάποια δυσμορφία, πόση εντύπωση μας κάνει; Κάποι…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Τριαντάφυλλο

    Θέλησα ένα ταξί, για να φύγω γρήγορα. Από εκεί που δε φυτρώνουν πια τα ρόδα, παρά μόνο τ’ …
  • Τα μαύρα μάτια του Καραγκιόζη

    Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει· λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύε…
  • Η καμπούρα του Καραγκιόζη

    Όταν βλέπουμε μπροστά μας έναν άνθρωπο με κάποια δυσμορφία, πόση εντύπωση μας κάνει; Κάποι…
Περισσότερα άρθρα από Απόστολος Δομτζίδης
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…