Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Διψασμένα» τα χωράφια της Ξάνθης

«Διψασμένα» τα χωράφια της Ξάνθης

0

Από την παρατεταμένη ανομβρία –  Η μέγιστη βροχή στις 5/3 με ύψος βροχής 2,59 mm  – Άρχισαν να ποτίζουν τα σιτάρια

 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την λειψυδρία που πλήττει τη χώρα μας

 

«Καμπανάκι» χτυπούν οι αγρότες της Ξάνθης που βλέπουν τα χωράφια τους να αποζητούν βροχή και αντ’ αυτής να δέχονται ψιχάλες  και «ίσα ίσα για την σκόνη», όπως λένε στα χωριά. Ο φετινός χειμώνας ήταν εξαιρετικά άνομβρος με αποτέλεσμα να είμαστε στην αρχή της Άνοιξης και τα χωράφια να είναι ξερά όπως τον Μάιο μετά από υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον η κατάσταση έχει  επιδεινωθεί από το γεγονός ότι στο νομό μας δεν έχει χιονίσει με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαινόμενα λειψυδρίας στον υδροφόρο ορίζοντα και στα υπόγεια ύδατα από όπου αντλούν νερό οι  αγρότες με τις γεωτρήσεις.

Ανομβρία πλήττει τους αγρότες της Ξάνθης – Η μέγιστη βροχή στις 5/3 με ύψος βροχής 2,59 mm

Σύμφωνα με τα Μετεωρολογικά δεδομένα από το Meteo τον μήνα Μάρτιο 2023 στην Ξάνθη η μέγιστη βροχή ήταν στις 5/3 με ύψος βροχής 2,59 mm. Έξι μέρες ήταν βροχερές με το ύψος της βροχής όχι μεγαλύτερο από 0,2 mm. Το Φεβρουάριο η μέγιστη βροχή ήταν 5,59 mm στις 28/2 και όλο το Φεβρουάριο είχε μια μέρα βροχής όχι μεγαλύτερο από  0,2 mm. Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) κ. Ανδρέας Καμαριανάκης: «’Έχουμε χαμηλές βροχοπτώσεις κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νωρίτερα οι αρδεύσεις. Οι πρώιμες σπορές  και οι δενδρώδεις καλλιέργειες θα χρειαστούν ποτίσματα». Στο ερώτημα αν η ανομβρία είναι αποτέλεσμα της κλιματική αλλαγής ο κ. Καμαριανάκης σημειώνει πως: «Κι όχι μόνο η ανομβρία. Από την κλιματική αλλαγή έχουμε αυτά τα ακραία και τα απρόβλεπτα φαινόμενα. Η συσσώρευση της θερμικής ενέργειας κάπου ξεσπάει».

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Σοβαρή ανομβρία βιώνουν επίσης όλες οι περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, περίπου το 24% των εδαφών σε λοφώδεις περιοχές της Θεσσαλίας θα καταστεί ως το 2050 ακατάλληλο για καλλιέργεια λόγω διάβρωσης και το 7% λόγω αλάτωσης. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η Μακεδονία και η Θράκη και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών με θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή που συνοδεύτηκαν και από σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων.

Το 2022 επίσης επικράτησε πρωτοφανής ξηρασία που επικράτησε και στην Ευρώπη και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες ο κίνδυνος για καταστροφική εκδήλωση του φαινομένου παραμένει ορατός και φέτος προειδοποιώντας πως η λειψυδρία θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία το 2023. Οι προβλέψεις για λειψυδρία στην Ελλάδα είχαν διατυπωθεί εδώ και χρόνια. Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2011 ανέφερε πως το 40% της ελληνικής επικράτειας, ιδίως στα ανατολικά και νότια, κινδυνεύει έως το 2100 να ερημοποιηθεί λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών.

Ξερά τα χωράφια – Άρχισαν να ποτίζουν τα σιτάρια

Την ανησυχία των αγροτών από την παρατεταμένη ανομβρία μεταφέρει ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης: «Τα χωράφια μας διψούν. Είναι ξερά όπως τον Μάιο Ιούνιο μετά από ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες. Ήδη κάποιοι άρχισαν να ποτίζουν τα σιτάρια γιατί έχουν κιτρινίσει λόγω έλλειψης νερού. Τώρα ξεκινά η σπορά και του ηλίανθου του καλαμποκιού και μετά του βαμβακιού. Όλα αυτά θα θέλουν πότισμα και αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους παραγωγής γιατί χρησιμοποιείται νερό από τις γεωτρήσεις». Να σημειώσουμε ότι από νερό του  Νέστου με κανάλια του ΤΟΕΒ ποτίζεται μόνο η περιοχή της θαλασσιάς, Κρεμαστής, Κοσμητής , Άγιου Αθανάσιου, Δεκάρχου, Κυψέλης και Εξοχής. Τα υπόλοιπα χωράφια του νομού ποτίζονται από γεωτρήσεις. Ιδιαίτερα δε στην παραλιακή ζώνη όπου γίνεται υπεράντληση και εξαιτίας αυτού παρατηρείται έντονη υφαλμύρωση. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η παρατεταμένη ανομβρία μειώνει τα ήδη μειωμένα αποθέματα νερού από την πρώιμη χρήση των γεωτρήσεων. Γι αυτό και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της κατασκευής του υπόγειου αρδευτικού δικτύου από τα νερά του Νέστου, ένα έργο  που το ζητούν χρόνια τώρα οι αγρότες και όλος ο νομός γνωρίζει τις περιπέτειες του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…