Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Bloomberg: Από το Grexit, στους «αγαπημένους» των επενδυτών

Bloomberg: Από το Grexit, στους «αγαπημένους» των επενδυτών

0

Με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως τα ελληνικά ομόλογα

«Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει;» με αυτό τον τίτλο άρθρο του Bloomberg επαινεί τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως η οικονομική ανάκαμψη της χώρας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο.

Το δημοσίευμα σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία»

Όπως γράφει στο άρθρο του ο επίτιμος αρχισυντάκτης του Bloomberg, Μάθιου Γουίνκλερ: «Ήταν το 2015 και σε αντίθεση με το Brexit ένα χρόνο αργότερα, ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός (Grexit) για την Ελλάδα, είναι ένα ξεθωριασμένο σχήμα λόγου που επινοήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του Λονδίνου, τα οποία τώρα αναγνωρίζουν -με καθυστέρηση- τη δική τους ανοησία, η οποία συνέβαλε στην ολέθρια ψήφο του Η.Β. να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν όλοι τότε, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ,  Άλαν Γκρίνσπαν και ο Τζορτζ Σόρος, προεξοφλούσαν ότι “ήταν απλώς θέμα χρόνου” να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να διαλυθεί το ευρώ.

Το Grexit δεν συνέβη ποτέ γιατί έτσι αποφάσισε η αγορά ομολόγων. Ο δείκτης αναφοράς του ελληνικού χρέους είχε ήδη ανακάμψει από το χαμηλό του Απριλίου του 2012 στα 25 λεπτά του ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194% σε σχέση με τη χειρότερη αποτίμηση του αιώνα, αντανακλώντας τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δεν έδειχνε καμία επιθυμία για επιστροφή στις δραχμές. Οι επενδυτές έχουν πλέον κάνει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος.

Όλα αυτά αποτελούν το προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην τρέλα που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες για την Credit Suisse και την First Republic.

Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μία οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα (το ελληνικό ομόλογο) διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα δε θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η. Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%) σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επίδομα θέρμανσης: «Διπλή αύξηση» αναμένεται φέτος

Τι αλλάζει– Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόσα χρήματα θα πάρουν Αν και όλα θα ξεκαθαρίσου…