Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο, τομή στη διεκδίκηση για τη δημόσια υγεία στην Ξάνθη

Το συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο, τομή στη διεκδίκηση για τη δημόσια υγεία στην Ξάνθη

0

Τη δυσαρέσκειά τους για τις ελλείψεις, την υποστελέχωση και την υποβάθμιση του Γ. Ν. Ξ. εξέφρασαν πολίτες και φορείς

Η υποστήριξη του Νοσοκομείου είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όσον αφορά στην υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης στην Κεντρική Πλατεία. Το κάλεσμα αφορούσε όλους τους πολίτες και τους φορείς του νομού καθώς η αναβάθμιση του νοσοκομείου αποτελεί ένα καθολικό αίτημα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση των κατοίκων στη δημόσια και δωρεάν Υγεία όπως επίσης σε υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου.

Από νωρίς ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έκανε γνωστές τις προθέσεις του να καταδείξει ότι η υποβάθμιση του νοσοκομείου δεν είναι μία νομοτελειακή διαδικασία αλλά μία πολιτική επιλογή η οποία μετατρέπει το Γενικό Νοσοκομείο σε κέντρο διακομιδής, μη παρέχοντάς του μόνιμο προσωπικό ικανό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των κατοίκων του ν. Ξάνθης.

Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους του Γ.Ν.Ξ. αλλά διεκδικώντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, το Σωματείο Εργαζομένων Casino Θράκης και ο Σύλλογος Φοιτητών και Οικότροφων Φοιτητών.

Αν και η συγκέντρωση χαρακτηρίσθηκε από τον δυναμισμό των παρευρισκόμενων, μελανό σημείο αποτέλεσε η ισχνή παρουσία της νεολαίας και η περιορισμένη εκπροσώπηση από τους θεσμικούς φορείς.

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου, σε συνδυασμό με επικείμενες ρυθμίσεις που αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του ανέδειξε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου, Ελένη Γεωργιάδου.

Μπ. Μπαράν: Μέσω της Βουλής δεν τα καταφέραμε, ο δρόμος πλέον είναι η μόνη επιλογή
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μπουρχάν Μπαράν δήλωσε ότι «από την στιγμή που δεν μπόρεσα να μεταφέρω στη Βουλή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, φτάσαμε στο σημείο να υπολειτουργεί και πλέον ο δρόμος είναι η μόνη λύση ώστε να ακουστούμε πιο δυνατά». Όπως πρόσθεσε, η ΝΔ από την ώρα που εκλέχθηκε, είχε ως σκοπό την διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. «Το νοσοκομείο της Ξάνθης λειτουργεί με μπαλώματα καθώς έρχονται γιατροί από τους γειτονικούς νομούς για να καλύψουν εφημερίες. Μακάρι να μην έρθει μια καινούργια πανδημία γιατί είμαστε παντελώς ανοχύρωτοι», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Χρ. Τοψίδης: Ένα μεγάλο μέρος για την υποβάθμιση του νοσοκομείου βαραίνει τον κ. Μέτιο
Ο κ. Τοψίδης, επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» παρατήρησε ότι ως μείζονα αντιπολίτευση έχουν παρακολουθήσει την απαξίωση του Γ.Ν.Ξ. που περιλαμβάνει την κραυγαλέα έλλειψη προσωπικού καθιστώντας την Παθολογική Κλινική, μέσα σε άλλες, μη λειτουργική. Ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» επεσήμανε ότι «την προηγούμενη Δευτέρα καταθέσαμε πρόταση που αφορούσε στη συζήτηση ως έκτακτο θέμα η κατάσταση του Γ.Ν.Ξ., το οποίο δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας όμως η περιφέρεια πρέπει να διεκδικεί για τους πολίτες της, παρόλαυτα με απόφαση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου και με πρόταση του κ. Μέτιου δεν εισήγαγαν το θέμα προς διαβούλευση. Ο κ. Μέτιος έχει μεγάλη ευθύνη για αυτή την κατάσταση». Κλείνοντας ο κ. Τοψίδης προέτρεψε την Κυβέρνηση να καταλάβει ότι η Περιφέρεια της ΑΜΘ ανήκει στην Ελλάδα και ζητά ίση μεταχείριση με όλες τις άλλες περιφέρειες.

Στ. Γιαννακίδης: Η περιοχή μας βάζει το λιθαράκι στην υπεράσπιση του ΕΣΥ
Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης δήλωσε ότι είναι ευτυχές το γεγονός ότι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Ξ. ανταποκρίθηκαν φορείς, συλλογικότητες, συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Ξάνθης και φέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η κοινωνία θα στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα οδηγήσει στο περιθώριο τις φωνές που θεωρούν ότι το Δημόσιο είναι κακό με σκοπό να κερδοσκοπεί ο ιδιωτικός τομέας πάνω στην Παιδεία και την Υγεία.

Γ. Σπανόπουλος: Το πρόβλημα σχετικά με το νοσοκομείο είναι διαχρονικό
«Τα πράγματα όσον αφορά το Γ.Ν.Ξ. έχουν φτάσει σε οριακό σημείο» τόνισε ο  Γιάννης Σπανόπουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για το νοσοκομείο μας και αυτό προϋποθέτει τη συλλογική προσπάθεια. Δεν πρέπει να βλέπουμε την Υγεία με οικονομικούς όρους αλλά ως ένα αγαθό που δικαιούνται όλοι οι πολίτες».

Ερ. Παπαδοπούλου: Περίθαλψη με guest star γιατρούς από άλλες πόλεις δεν μπορεί να γίνει
Η Γ.Γ. της ΑΔΕΔΥ, Εριφύλλη Παπαδοπούλου τόνισε ότι χρειάζονται κίνητρα ώστε να έρθουν γιατροί καθώς όλοι οι διαγωνισμοί ανοιχτών θέσεων είναι άγονοι. Όπως επισημαίνει η ίδια, το Γ.Ν.Ξ. είναι ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο αναφορικά με τις υποδομές αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό που αναγκάζει εκατοντάδες κατοίκους του ν. Ξάνθης να πηγαίνει καθημερινά στις γειτονικές πόλεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. «Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας», υπογράμμισε η Γ.Γ. της ΑΔΕΔΥ.

Π. Μαχαιρίδου: Το νομοσχέδιο της ΝΔ για την Υγεία λειτουργεί ως χαριστική βολή στο ΕΣΥ
Η Παρασκευή Μαχαιρίδου, υποψήφια βουλευτής ΚΚΕ Ξάνθης τόνισε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει τους ιδιώτες μέσα στο νοσοκομείο, αποδομώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και αφήνει χιλιάδες κόσμο έξω από το σύστημα Υγείας. Η ίδια συμπληρώνει ότι «οι πληγέντες είναι, όπως πάντα, οι φτωχοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια να πηγαίνουν σε νοσοκομεία άλλων πόλεων ούτε σε ιδιωτικά ιατρεία». Η κ. Μαχαιρίδου κάλεσε όλο το λαό της Ξάνθης να διεκδικήσει τα της υγείας του καθώς, όπως σημείωσε, όταν κάποιος χάνει τη δυνατότητα να έχει Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τότε τα έχει χάσει ήδη όλα.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…