Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Το πρώτο ελληνικό ρούμι έχει άρωμα από ζαχαροκάλαμο Γενισέας

Το πρώτο ελληνικό ρούμι έχει άρωμα από ζαχαροκάλαμο Γενισέας

0

Μιλούν στο  «Ε» η πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Γενισέας και η πρόεδρος της εταιρείας αποσταγματοποιία/ποτοποιία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery)

 

Α. Αμανατίδου, ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας: «Είναι το πρώτο ελληνικό με  δική μας καλλιέργεια και Θρακιώτικο σπόρο»

Δωροδούλη: «Δώσαμε έμφαση στην ιστορία του σπόρου και στην ποιότητα του προϊόντος που έχουμε ως πρώτη ύλη»

 

 

 Άρωμα από τον φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου που καλλιεργείται στον κάμπο της Γενισέας από τις επτά γυναίκες μέλη της Κοιν.Σ.Επ Γενισέας και μια γεύση από το πετμέζι που παράγουν, έχει το πρώτο ελληνικό ρούμι που έχει υποστεί ζύμωση και απόσταξη με την εγγύηση και την εμπειρία της εταιρείας αποσταγματοποιία/ποτοποιία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery) που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη. Η ιδέα της συνεργασίας και η προσπάθεια «ζυμώνεται» 5 χρόνια τώρα μεταξύ της Κοιν.Σ.Επ Γενισέας και της αποσταγματοποιίας/ποτοποιίας Δωροδούλη και μόλις τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει  πάρει το  «πράσινο φως» από το Χημείο του Κράτους καθώς υπάρχει ένα νομοθετικό κενό σ’ ότι αφορά αποστάγματα εκτός από σταφύλια.  Ήδη όμως έχει κάνει το ντεμπούτο του στην φετινή έκθεση  Detrop-Oenos (18-20/2) και είναι έτοιμο να κάνει και το ντεμπούτο του στην αγορά μέσα στο 2023 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των βιομηχανικών πειραμάτων που υλοποιήθηκαν με την συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Το Ζαχαροκάλαμο Γενισέας από αρχαίο σπόρο τώρα και σε ρούμι

Την χαρά και την ικανοποίηση του ανθρώπου που μετά από χρόνια επίπονης προσπάθειας και εργασίας εκπληρώνει το όραμα και τον στόχο του εκφράζει στο «Ε» η πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Γενισέας κα Αναστασία Αμανατίδου: «Ξεκινήσαμε με την ομάδα μας να κάνουμε κάτι καλό για το τόπο μας. Να αναβιώσουμε μια ξεχασμένη για 60 χρόνια  καλλιέργεια. Την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου που έφερε αν οι δικοί μας από την πατρίδα μας τον Πόντο και την καλλιεργούσαν στην Γενισέα. Το ξεκινήσαμε με πολύ κόπο, με σπόρο που φέραμε από το ταξίδι μας στα μέρη των προγόνων μας στον Πόντο. Βρήκαμε ιστορικές πηγές ότι  είναι ο ίδιος σπόρος από το 400 π. Χ. Το φυτό αυτό χρησιμοποίησε και ο Μέγας Αλέξανδρος για τους στρατιώτες του και τα άλογά του στην εκστρατεία του και από τότε καλλιεργείται  και στην Ινδία και το Πακιστάν. Η διαφορά με το ζαχαροκάλαμο που καλλιεργούν σε άλλα μέρη είναι ότι  το δικό μας είναι από σπόρο και μάλιστα αρχαίο ενώ τα άλλα είναι από υβρίδια», σημειώνει με περηφάνεια η κα Αμανατίδου.

Α. Αμανατίδου, ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας: «Είναι το πρώτο ελληνικό με  δική μας καλλιέργεια και Θρακιώτικο σπόρο»

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας, σήμερα καλλιεργεί 20 στρέμματα με ζαχαροκάλαμο, παράγοντας δύο τόνους πετιμέζι ετησίως, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε το 2014, με τις γυναίκες να καλλιεργούν τέσσερα στρέμματα. Η κα Αμανατίδου πρόσθεσε πως στην προσπάθειά τους βρήκαν αρωγό τον δήμο που τους παραχώρησε κτήριο για στέγαση και από την περιφέρεια που καλύπτει τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις αλλά ένιωσαν και τον χλευασμό και την αδιαφορία του κράτους: «Από το κράτος δεν είδαμε καμιά βοήθεια . Δεν κλονιστήκαμε. Όλα τα κάναμε μόνες μας. Με την κυρία Δωροδούλη γνωριστήκαμε σε έκθεση το 2019. Μας εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία. Να διαθέτουμε το χυμό και το πετμέζι και μετά από απόσταξη να παράγεται  το  ρούμι. Είναι το πρώτο ελληνικό με  δική μας καλλιέργεια και θρακιώτικο σπόρο. Υπήρξαν διάφορα προβλήματα γιατί δεν υπήρχε κωδικός στην χώρα μας αλλά μέσα στο 2023 θα κυκλοφορήσει. Εδώ και 2 χρόνια έχουμε καταθέτει φάκελο για να αναγνωριστεί και να κατοχυρωθεί ΄η καλλιέργειά μας σαν ΠΟΠ», προσθέτει η κα Αμανατίδου.

Δωροδούλη: «Δώσαμε έμφαση στην ιστορία του σπόρου και στην ποιότητα του προϊόντος που έχουμε ως πρώτη ύλη»

Η κα Δωροδούλη μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την χαρά της που ευοδώθηκε μια προσπάθεια τεσσάρων χρόνων και επιτέλους θα κυκλοφορήσει το πρώτο ελληνικό ρούμι με ελληνική πρώτη ύλη και από ελληνική καλλιέργεια: «Το πρώτο ρούμι φτιαγμένο 100% στην Ελλάδα με φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην ελληνική γη, είναι ένα μοναδικό προϊόν της αποσταγματοποιίας Δωροδούλη, που συνδυάζει την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης ρούμι με τη σύγχρονη τεχνολογία. Δημιουργήσαμε μια αυθεντική τριλογία ρουμιών στη συλλογή μας που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Δώσαμε έμφαση στην ιστορία του σπόρου και στην ποιότητα του προϊόντος που έχουμε ως πρώτη ύλη. Το ελληνικό ρούμι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο φρέσκος χυμός ζαχαροκάλαμου έχει υποστεί ζύμωση για να βγάλει  το αυτοφυές του χαρακτηριστικό, δεν χρησιμοποιήσαμε μελάσα. Στην Ευρώπη στις περισσότερες χώρες το ρούμι είναι εισαγόμενο ή το βάζουν σε βαρέλια ή χρησιμοποιούν μελάσα και κάνουν απόσταξη», τονίζει, προσθέτοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία τα βιομηχανικά πειράματα που υλοποιήθηκαν με την συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτου, μια διαδικασία που κράτησε  για 2 χρόνια. Έτσι στο πρώτο ελληνικό ρούμι θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσει της κας Δωροδουλη εντός του 2023 στην αγορά.

Και το όνομα αυτού; Πρόταση του «Ε»: “Genesis”

Στα …βαφτίσια μπορούν να μετέχουν όλοι εκφράζοντας το όνομα που προτιμούν σε έρευνα στα social. Στο σημείο αυτό ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα το όνομα να έχει και κάποιο χαρακτηριστικό που να παραπέμπει στον τόπο της καταγωγής του όπως για παράδειγμα: “Genesis”! Είναι μια πρόταση της εφημερίδας μας και συνδυάζει τη δημιουργία με τη Γέννησή του στην …Γενισέα!

Σ’ ότι α αφορά την τιμή η κα Δωροδούλη είπεότι  θα εξαρτηθεί από κάποιους παράγοντες όπως αν είναι διάφανο ή με παλαίωση 6 μηνών αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι προσβάσιμο σε μεγάλο κομμάτι του καταναλωτικού κοινού.

Και ως επιμύθιο: «Ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα ιδιαίτερο και νόστιμο νέο ρούμι που δημιουργήσαμε σε μια εξαιρετική συνεργασία με ντόπιες γυναίκες καλλιεργητές, και με παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης που γίνεται εδώ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα κατευθείαν από την ελληνική γη. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά μας είναι πάντα γνήσια και μπορούμε να εγγυηθούμε περήφανα την προέλευσή τους.

Τι σχέση έχει αυτό με την Ελλάδα;

Ίσως τα πάντα. Ένας αληθινός φόρος τιμής στην ελληνική παράδοση και την αριστεία της γεωργίας».

Η εταιρεία αποσταγματοποιία, ποτοποιία Δωροδούλη

«Η αποσταγματοποιία, ποτοποιεία Δωροδούλη είναι μια από τις πλέον καινοτόμες στην Ελλάδα, αντλεί έμπνευση από την οικογενειακή παράδοση. Εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές ενώ έχει ως στρατηγικό στόχο να επαναπροσδιορίσει τα ελληνικά αποστάγματα. Ιδρύθηκε το 2016 και εξειδικεύεται στην απόσταξη Μπράντι και Τσίπουρου (απόσταγμα στέμφυλων σταφυλής).Η ομάδα Δωροδούλη δημιουργήθηκε από μια ανήσυχη ερευνητική ομάδα ελληνικής καταγωγής, αναζητητών του τέλειου αποστάγματος. Αποστάζει μια μεγάλη γκάμα αλκοολούχων ποτών, με προσοχή, υπομονή και αγάπη, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά και υψηλής ποιότητας συστατικά. Το μοντέλο παραγωγής βασίζεται στις αρχές της βιομηχανίας 4.0 και της διαχείρισης μηδενικών αποβλήτων και ορίζεται από το πάθος για τα γνήσια αλκοολούχα ποτά από τους πιο εκλεκτούς καρπούς της Βορειοελλαδικής γης.Όλα τα αποστάγματα παρασκευάζονται φυσικά, χωρίς ζάχαρη και χωρίς πρόσθετα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …