Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

0

Ο Πολιτισμός προχωράει
Μπορεί να κάνει κρύο, να φυσάει, ίσως να χιονίσει και λίγο, όμως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις προχωρούν. Έτσι, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στις 19.00, στην Καπναποθήκη «Π»  του Ιδρύματος, η ομιλία του Γιώργου Φ.Μπατζακίδη, ιστορικού ερευνητή.
Θέμα της ομιλίας, η δημοσιοποίηση για το Χάνι (Κερβάν Σεράι) του Αχμέτ Πασά στη Γενισέα Ξάνθης και τα κρυμμένα μυστικά της κτητορικής του επιγραφής μετά από 411 χρόνια.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Ανακοίνωση Ιστορικής σημασίας, που πιστεύουμε ότι οι φορείς της Γενισέας, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους και όχι μόνο.
Γ.Δ.


Έφυγε ο Μίμης Χειμαριώτης
Ένας γνωστός συμπολίτης δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Πρόκειται για τον Χειμαριώτη Μίμη, γείτονα παλιό και αγαπητό, στέλεχος και διευθυντή αργότερα της Εθνικής Τράπεζας Ξάνθης. Έφυγε σε ηλικία 79 χρόνων, αφού προσπάθησε αρκετά  να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας αλλά δεν τα κατάφερε.
Υπήρξε ένα ικανό στέλεχος της τράπεζας, οξυδερκής και με γερή μνήμη, και είχε κερδίσει την εκτίμηση και σεβασμό του επιχειρηματικού κόσμου όπως και των συναδέλφων του.
Μεγαλώσαμε μαζί εκεί στη γειτονιά με τον Μίμη, καλό μπαλαδόρο, νευρικό παίκτη και Ολυμπιακάκια μέχρι το μεδούλι.
-Στο καλό, τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.
Γ.Δ.


Κινούνται οι υποψήφιοι
Θεμιτό και απαραίτητο το να κάνουν την παρουσία τους γνωστή οι υποψήφιοι βουλευτές.
Έτσι, εκμεταλλεύτηκε την πρόσκληση από την Δέλτα τηλεόραση ο Στάθης Γιαννακίδης και παραχώρησε συνέντευξη.
Ο Γιαννακίδης ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα να παραχωρεί συνεντεύξεις, να περιοδεύει στα χωριά, να παρίσταται σε συλλογικές εκδηλώσεις και να εκπροσωπεί το κόμμα του.
Στη συνέντευξη λοιπόν, αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματος και στις πολιτικές εξελίξει, ενώ για τη δημοσίευση των ονομάτων των υποψηφίων είπε ότι αυτό θα γίνει γύρω στις 15 Φεβρουαρίου.
Γ.Δ.


Ανθρώπινη συμπαράσταση
Προφανώς και συμπάσχουμε και λυπούμεθα και εκφράζουμε τη λύπη μας στους λαούς, τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Κι αυτό, διότι οι δύο αυτές περιοχές στην ανατολική πλευρά που συνορεύουν, έχουν πολλά θύματα από τον μεγάλο σεισμό.
Χειμώνας, χιόνια, θερμοκρασία -15 βαθμούς, όλοι στο ύπαιθρο, πώς να επιβιώσουν;
Δράμα πραγματικό, πόνος και λύπη για τους νεκρούς που είναι ήδη εκατοντάδες και τα συνεργεία αγωνίζονται να σώσουν τους τραυματίες και να περιθάλψουν όσους γλύτωσαν.
-Λύπη, πόνος για τον φτωχό λαό της περιοχής. Που πονούν τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Σύριοι. Δράμα ανείπωτο δυστυχώς.
Γ.Δ.


Καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία
Καταστροφικός σεισμός 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την γειτονική μας Τουρκία. Αδιευκρίνιστος είναι ακόμη ο αριθμός των νεκρών αφού συνεχώς αυξάνεται ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Κατέρρευσαν 2.800 κτήρια σε πόλεις της νότιας Τουρκίας. Για τέτοια καταστροφή μιλάμε! Και σαν μην έφτανε αυτό μέσα σε λίγες ώρες από τον πρώτο σεισμό έγινε και μετασεισμός 7,7 Ρίχτερ! Όπως είναι αντιληπτό τόσο η Τουρκία όσο και η Συρία χρειάζονται βοήθεια γι’ αυτό και η χώρα μας όπως έκανε και σ’ άλλους σεισμούς στην Τουρκία στέλνει επίλεκτη ομάδα της ΕΜΑΚ για να βοηθήσει στη διάσωση των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια. Ενεργοποιήθηκε επίσης η Πολιτική Προστασίας της Ε.Ε. και θα σταλεί βοήθεια. Τέτοιες ώρες το μόνο που μετράει είναι η ανθρώπινη ζωή. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και συμπόνοια στο τουρκικό λαό που δοκιμάζεται.
Μ.Ξ.


Είναι να ντρέπεσαι…
«Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι αποτελούν έναν εορταστικό και διαχρονικό θεσμό, μια λαϊκή γιορτή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Ξάνθης, της «κυράς της Θράκης». Από τις 10 έως τις 27 Φεβρουαρίου, τιμώνται οι παραδόσεις του τόπου μας με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά που συνδυάζονται με σύγχρονες μορφές διασκέδασης».
Με αυτά τα όμορφα λόγια το Κέντρο Πολιτισμού «ανοίγει τις πόρτες» του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, που ξανθιώτες και επισκέπτες περιμένουν με αδημονία, λόγω των διοργανώσεων που στέρησε η περίοδος της πανδημίας.
Τίποτα δε θα μπορούσε να είναι πιο παράταιρο από αυτό το δημόσιο κάλεσμα του Κέντρου Πολιτισμού, από το ίδιο το πρόγραμμα που διαμόρφωσε για τη φετινή διοργάνωση.
Και ναι, προφανώς η επιλογή των καλλιτεχνών που αναλαμβάνουν τις μεγάλες συναυλίες είναι θέμα γούστου και αναμφίβολα το κοινό-στόχος είναι οι νέοι που θα πλημμυρίσουν την πόλη με κέφι και ζωντάνια, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει σε μία κορυφαία διοργάνωση να συμπεριλαμβάνει και να χρηματοδοτεί την αναπαραγωγή μηνυμάτων για όπλα, βία, ναρκωτικά και σεξισμό.
Και είναι να απορείς που είχαμε ξεσηκωμό για το περιβόητο «İskeçe» του προωθητικού μηνύματος και τώρα δε μας πολυπειράζει!
Ε.Δ.


Και οι τοπικοί καλλιτέχνες;
Και έρχεται για μια ακόμη φορά και η δυσφορία και το παράπονο που λείπουν οι τοπικοί καλλιτέχνες από την κορυφαία διοργάνωση.
«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί για παράδειγμα η απουσία των Ξανθιωτών μουσικών Underhill West από τις φετινές Λαογραφικές και Καρναβαλικές εκδηλώσεις. Οι εν λόγω καλλιτέχνες, που ζουν και εργάζονται στην Ξάνθη, από το 2005 μέχρι σήμερα, έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές από αμερικάνικα, βρετανικά, ιταλικά, ακόμη και βραζιλιάνικα media με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου», αναφέρει σε δημόσιο σχόλιο του ο Μπάμπης Καïτετζίδης (ο γνωστός Ιταλός), αντιπαραβάλλοντας τη δυναμική τους, με τους χυδαίους στίχους τράπερ που έχει προσκληθεί.
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, όπως και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί είναι μια ευκαιρία προώθησης καλλιτεχνών που ξεκίνησαν από την Ξάνθη, αλλά και άντλησης της προστιθέμενης αξίας από τη δική τους διαδρομή, φήμη και καταξίωση. Γιατί λοιπόν, να μη προτιμάται μία μίξη; Γιατί να μην συμπεριλαμβάνεται στη γιορτή το ντόπιο καλλιτεχνικό στοιχείο;
Πάντως, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η κριτική αυτή θα υπάρχει όσο η Ξάνθη δεν αναγνωρίζει ότι για να στηρίζει, να ενισχύει, να ενδυναμώνει, να ανανεώνει και να αναζωογονεί τους θεσμούς για τους οποίους είναι περήφανη, οφείλει να αναθέσει σε ειδικούς (πρωτίστως καλλιτεχνικό διευθυντή) τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Όχι με το βλέμμα στην επόμενη διοργάνωση, αλλά με ορίζοντα δεκαετίας, εκεί που θέλουμε να βρίσκονται οι κορυφαίες γιορτές πολιτισμού της Ξάνθης, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες και τα χαρακτηριστικά άλλων πόλεων της χώρας.
Ε.Δ.


Και επίσημα ο Δόντσος
Πλέον επισημοποίησε την κάθοδό του στον στίβο της δημοτικής υποψηφιότητάς του ο Δημήτρης Δόντσος.  Με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους δημότες του δήμου Αβδήρων αρχικά και τους υπόλοιπους του νομού, ότι κατέρχεται ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Έτσι, με την κάθοδο του Δόντσου, οι υποψήφιοι πλέον είναι τέσσερις.  Φυσικά ο νυν δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Σάκης Κριτσίνης, ο Μιχάλης Βαμβακίδης και ο Δημ. Δόντσος.
Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν να υπάρξει και πέμπτη υποψηφιότητα από το ΚΚΕ, έτσι τυπικά όπως τις προηγούμενες εκλογές.
Γ.Δ.


«Αρχή άνδρα δείκνυσι»
Πρόκειται για ένα γνωστό ρητό που χρονολογικά τοποθετείται την περίοδο της αρχαιότητας.
Με τρεις λέξεις λοιπόν «Αρχή άνδρα δείκνυσι»  οι πρόγονοί μας απέδωσαν το θέμα των αξιωμάτων και το τοποθέτησαν στην σωστή του βάση. Είπαν δηλαδή πως οι σωστοί ηγέτες, οι σωστοί πολιτικοί, οι σωστοί στην κάθε εξουσία, είναι αυτοί που με τις πράξεις τους και τα έργα τους, το ήθος τους, τιμούν το αξίωμα που έχουν ή τους έχουν εκχωρήσει. Όχι το αξίωμα το ίδιο να γίνεται το «μέσον» προβολής και αναρρίχησης του ανάξιου και ανήθικου προσώπου.
Θα μου πείτε, που τα θυμήθηκα τώρα όλα αυτά. Θ’ απαντήσω με ειλικρίνεια και θα πω ότι οι εκλογές ήταν η αιτία και η αφορμή.
Θυμήθηκα πως όλοι αυτοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας για να κερδίσουν την εκλογή τους θα πρέπει ν’ ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …