Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

0

Ποιοι θα κρίνουν τις εκλογές;
Να λοιπόν και ένα από τα ερωτήματα που βασανίζει τα κομματικά στελέχη και δεν τα αφήνουν τα κάνουν τους υπολογισμούς οι εκλογολόγοι τους.
Όλοι προσπαθούν ν’ αναλύσουν, να ερευνήσουν, να ψυχολογήσουν ποιες από τις ομάδες των ψηφοφόρων θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Έτσι, στο τραπέζι βάζουν την ομάδα των αναποφάσιστων, των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων και τους συνταξιούχους.
Για τους αναποφάσιστους ενδιαφέρονται για το ποσοστό τους, εάν είναι μεγάλο ή μικρό. Για τους νέους σε ηλικία που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά η επιλογή τους είναι ένα μυστήριο. Άλλοι νέοι θα ψηφίσουν με την οικογενειακή επιλογή, άλλοι όχι και κάποιοι δεν θα ψηφίσουν καν.
Οι συνταξιούχοι, που σημαίνει πως είναι άνω των 60-65 χρόνων σίγουρα, θα κινηθούν πιο συντηρητικά και πάντα με την αίσθηση της σιγουριάς, χωρίς φασαρίες και ιστορίες, τόσο στη ζωή τους όσο και στη χώρα.
Γ.Δ.


Για τοπικά θέματα περιμένουμε ν’ ακούσουμε
Προς «ναυτιλωμένους» νέους και παλιούς υποψήφιους βουλευτές, τόσο σ’ αυτούς που έλαβαν το χρίσμα όσο και τους υπόλοιπους που θα το λάβουν προσεχώς.
Τους υποβάλω μια παράκληση που μου μεταφέρθηκε και ας τη λάβουν υπόψη τους και ας την κρίνουν αυτοί αξιολογώντας την.
Λοιπόν, συμπολίτες, συζητώντας αναφέρθηκαν και ζήτησαν τη δημοσιοποίηση του αιτήματός τους, οι υποψήφιοι στο  μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών τους ν’ ασχολούνται με τοπικού ενδιαφέροντος θέματα.
Τονίζουν δε οι περισσότεροι πως αυτά είναι που περιμένουν ν’ ακούσουν και πως θα επιλυθούν, όπως και άλλα που υλοποιούμενα, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου, τη μείωση της ανεργίας των νέων.
Θέματα τοπικά, λύσεις, προτάσεις για την Ξάνθη, για την πρόοδο, για δουλειές.
Γ.Δ.


Εμείς, η Ξάνθη και η Καβάλα
Το έχουμε διακηρύξει, το πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι η Περιφερειακή λειτουργία και μέσω αυτής η ισόρροπη ανάπτυξη των νομών κάθε περιφέρειας.
Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στις άλλες περιφέρειες, όμως στη δική μας, υπάρχει μια διάκριση σε βάρος του νομού μας κι αυτό δεν κρύβεται πλέον.
Ο νομός Ξάνθης υφίσταται μια διάκριση που καταλήγει στο να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο.
Έτσι, ο νομός βιώνει μια πίεση από Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη και Καβάλα.
Και για μεν τον Έβρο είναι η γνωστή περίπτωση της γεωγραφικής θέσης, στην Καβάλα λόγω της παρουσίας υπουργών που ενεργούν μόνο για το νομό τους, στη δε Ροδόπη η περιφέρεια ως καταγόμενο από εκεί τον Περιφερειάρχη, παίρνει ένα μεγάλο μερίδιο έργων και χρηματοδοτήσεων, όπως έγινε με την επίσκεψη Μητσοτάκη και Μενδώνη πρόσφατα.
Έτσι, η Ξάνθη υποβαθμίζεται, μένει πίσω αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την διπλή διάκριση.
Το ξαναλέω, το τονίζω, το λένε χρόνια αρκετά και πάρα πολλοί Ξανθιώτες. Ότι λείπουν οι πολιτικοί με προσωπικότητα για να αλλάξουν την Ξάνθη…
Γ.Δ.


Πετάγονται δίπλα
Είναι γεγονός πως τουλάχιστον Κομοτηνή και Ξάνθη, πως «ζηλεύουν» την Αλεξανδρούπολη.
Ζηλεύουν την γειτονική θρακιώτικη πόλη διότι πλέον έχει ανοίξει τα φτερά της και «πετάει»  σε πολλούς τομείς. Ένας από τους τομείς που πλέον ξεχωρίζει αρκετά από τους άλλους δύο, είναι ο Τουριστικός.
Εδώ και λίγα χρόνια, ξεχωρίζει διότι έχει συχνά επισκέπτες από την Τουρκία. Κάθε Σαββατοκύριακο πολλοί Τούρκοι επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη για το διήμερό τους.
Γνωρίζουν την πόλη και την περιοχή, τρώνε στα διάφορα καταστήματα που προσφέρουν ποικιλία εδεσμάτων, ενώ οι καταστηματάρχες είναι ιδιαίτερα φιλικοί όπως και με τους Βούλγαρους τουρίστες.
-Νομίζω πως δεν χρειάζεται να αναλύσω περισσότερο το θέμα Τουρισμός.
Γ.Δ.


To σύνθημα δόθηκε
Ουδείς αμφιβάλει ότι οδεύουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση με τις σημαίες ανοιχτές, τις φωνές δυνατές και το… ωραία λόγια σε ημερήσια διαταγή.
Το τι θ’ ακούσουμε και το τι θα δούμε, μία πρόγευση ήδη έχουμε πάρει και η συνταγή της πόλωσης θα εφαρμοστεί πλήρως και θα μας σερβιριστεί.
Η όλη ακραία λεκτική αντιπαράθεση προφανώς δε μας βρίσκει σύμφωνους. Θα προτιμούσαμε μια πολιτισμένη αντιπαράθεση αρχικά ιδεολογική που αντιπροσωπεύουν τα κόμματα και βέβαια μια κατάθεση προτάσεων για μετά τις εκλογές, τι δεσμεύεται κάθε κόμμα να υλοποιήσει.
Ενδιάμεσα, θα αναμέναμε μια αναφορά με πραγματικά στοιχεία ως προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και κριτική επ’ αυτών των υπολοίπων κομμάτων.
Είμαστε στην Ευρώπη και ως εκ τούτου έτσι θα επιθυμούσαμε μια μεγάλη μερίδα πολιτών να διεξάγονταν η αντιπαράθεση των κομμάτων και οι πολίτες με ψυχραιμία και σοβαρότητα να προσέρχονταν στη συνέχεια στις κάλπες.
-Αλήθεια, όλοι εμείς που έχουμε την ίδια άποψη, ζητάμε πολλά;
Γ.Δ.


Η μητέρα των εκλογών
Αξιολογώντας τα μέχρι τώρα γεγονότα, δηλώσεις και συμπεριφορές κυρίως των δύο μεγάλων μονομάχων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχω καταλήξει, και προφανώς όχι μόνον εγώ, πως η προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα είναι η μητέρα όλων των εκλογών από την μεταπολίτευση και δω.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή η παραπάνω διαπίστωση βλέποντας κι ακούγοντας τα όσα γίνονται και λέγονται από τώρα, πριν την επίσημη κήρυξη της εκλογικής περιόδου.
Μητσοτάκης και Τσίπρας θα δώσουν «τον υπέρ πάντων αγώνα», γνωρίζοντας πως ο χαμένος της αναμέτρησης τα χάνει όλα. Ανάμεσα δε στα χαμένα, το μέγιστο είναι η αρχηγία του κόμματός τους. Άρα το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους δύο αρχηγούς.
Βέβαια η ΝΔ μέχρι στιγμής προηγείται στις δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση.
Όμως, όπως έχουμε ήδη πει, κριτής είναι οι πολίτες και… η κάλπη.
Γ.Δ.


Αναμένουμε εναγωνίως
Μετά τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι στα κόμματα, μεγάλα και μικρά, πως γίνεται σχεδιασμός. Στρατηγικός σχεδιασμός της εκλογικής μάχης και των επιμέρους ενεργειών που θα απαιτηθούν να γίνουν.
Τα αρμόδια στελέχη απλώνουν τους χάρτες των νομών και σημειώνουν τα στοιχεία θετικά και αρνητικά για να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις ούτως ώστε να υπάρξει θετικό τελικό αποτέλεσμα.
Όμως τα κόμματα δεν θα αντιπαρατεθούν μόνον στον στρατηγικό σχεδιασμό. Σίγουρα θα αξιοποιήσουν και επενδύσουν στην προσωπικότητα του αρχηγού τους.
Μη ξεχνάμε πως οι αρχηγοί παίζουν σημαντικό ρόλο για μας τους Έλληνες. Γι’ αυτό και αποζητούμε χαρισματικούς ηγέτες, όμως αυτή η ιστορία τελείωσε.
Τώρα επιλέγουμε με άλλα κριτήρια τον αρχηγό, κυρίως δε αν είναι σοβαρός, υπεύθυνος, γνωρίζει τα οικονομικά θέματα και γενικώς διαθέτει Παιδεία και μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Γ.Δ.


Μια σύσκεψη για τη σωτηρία του νοσοκομείου
Στον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, και στην ΑΔΕΔΥ Ξάνθης ανήκει η πρωτοβουλία για την σύσκεψη για την σωτηρία του νοσοκομείου Ξάνθης. Και σ’ αυτή δεν κλήθηκε η Διοικήτρια αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετείχαν μεν αλλά όχι ως ομιλητές στο πάνελ. Κι αυτό εγείρει ερωτηματικά. Δεν έχει ευθύνη η Διοίκηση, δεν έχουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί; Δηλαδή σαν να λέμε οι ιδιώτες γιατροί μίλησαν για τα προβλήματα του νοσοκομείου μαζί με τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και έδειξαν τον δρόμο τι πρέπει να γίνει για να σωθεί. Μία από τις βασικές λύσεις που προέκριναν είναι να δοθούν κίνητρα οικονομικά (επιδότηση πρώτης κατοικίας), περισσότερα μόρια αλλά και μεγαλύτερος μισθός για να έρθουν γιατροί και να στελεχώσουν το νοσοκομείο, καθιστώντας σαφές ότι οι γιατροί δεν προτιμούν το νοσοκομείο μας γιατί λόγω της υποστελέχωσης θα κάνουν πολλές εφημερίες και τα λεφτά είναι λίγα. Δηλαδή σ΄ άλλα νοσοκομεία όπως της Καβάλας για παράδειγμα, οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών είναι υψηλότεροι; Το φαινόμενο με το νοσοκομείο της Ξάνθης δεν είναι τωρινό. Τα τελευταία 10 χρόνια μιλάμε για υποστελέχωση του νοσοκομείου και για τον κίνδυνο να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας.  Πέρασαν διοικήσεις όλων των αποχρώσεων και παρέμεινε υποστελεχωμένο. Απλά κάποιες φορές η κατάσταση είναι πιο υποφερτή ενώ τώρα είναι οριακή. Και επειδή όλα στην χώρα μας συνεχίζουν να γίνονται με πολιτικές παρεμβάσεις ήταν ευκαιρία που έχουν τρεις βουλευτές υγειονομικούς να διορθωθούν κάποια πράγματα.
Μ.Ξ.


Μεγάλη ακρίβεια
«Ματώνουν» καθημερινά στα μάρκετ τα νοικοκυριά από την ακρίβεια. Οι τιμές σε βασικά είδη όπως το γάλα, τη φέτα γενικά τα γαλακτοκομικά έχουν ξεφύγει. Φτάσαμε να τρώμε έως και 14 ευρώ το κιλό τη φέτα, σε διπλάσια τιμή από πέρσι Τα όσπρια επίσης τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας όταν μισό κιλό φασόλια γίγαντες έχουν 4,50 ευρώ. Να μιλήσουμε για το κρέας που μια τετραμελής οικογένεια για να αγοράσει 1,5 κιλό χρειάζεται  18 ευρώ! Το καλάθι του νοικοκυριού βοηθάει και φαίνεται ότι ο κόσμος προτιμά τα προϊόντα που περιέχει αλλά δεν φτάνει. Και απ’ ότι φαίνεται δεν θα βγούμε εύκολα απ’ αυτή την κρίση πληθωρισμού.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …