Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής θα φανεί μακροπρόθεσμα, εξηγεί η βιολόγος Ευ. Πατετσίνη
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου Βιστονίδας και Ροδόπης ολοκλήρωσε μέσα στον Ιανουάριο την Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών
Το δέλτα του ποταμού Νέστου, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα. Εκτείνεται από τη Νέα Καρβάλη έως τα Άβδηρα, ενώ εκεί βρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος, γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων είναι τα χαρακτηριστικά του. Η έκτασή του κάποτε ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα, τώρα καλύπτει μόλις 4.600. Σήμερα, βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφίβιων και 21 είδη ερπετών.
Επίσης, αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα. Η ιχθυοπανίδα του Νέστου περιλαμβάνει 36 είδη. Από αυτά ξεχωρίζουν η μακεδονική πέστροφα, το τσιρωνάκι του Στρυμόνα, η μπριάνα του Στρυμόνα, το πετροχείλι, ο βίνος, η θρακοβελονίτσα και ο θρακικός ποταμοκέφαλος.
Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου Βιστονίδας και Ροδόπης ολοκλήρωσε μέσα στον Ιανουάριο, σε συνεργασία με τους εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, την Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών.
Μέσα σε τρεις μέρες καταγράφηκαν κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.
Ίδια ποσοτικά τα είδη των πτηνών, μειωμένα σε άτομα
Η Ευτέρπη Πατετσίνη, MSc Bιολόγος στην έδρα της Μονάδας Διαχείρισης στο Πόρτο Λάγος δήλωσε στο «Ε» ότι «οι αριθμοί των πουλιών ήταν μειωμένοι σχετικά με άλλες χρονιές. Το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο βέβαια γιατί λόγω της καλοκαιρίας τα πουλιά έχουν μείνει σε βορειότερους υγρότοπους καθώς βρίσκουν τροφή και δεν συντρέχει λόγος μετανάστευσης. Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα είδη ήταν τα γνωστά δηλαδή σε αριθμό ειδών είχαμε πληθώρα απλά ήταν λίγα άτομα από το κάθε είδος».
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής
Η κα Πατετσίνη διαβεβαίωσε ότι ο υγρότοπος δεν επηρεάζεται συγκεκριμένα από αυτή τη μείωση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η παρατήρηση αυτή επειδή διαπιστώθηκε φέτος αρχικά δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το μέλλον. Αν όμως το γεγονός αυτό είναι επαναλαμβανόμενο, τότε ναι, μπορούμε να μιλήσουμε για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής οπότε, άσχετα από την μεταναστευτική κατάσταση των πτηνών, ο υγρότοπος θα επηρεαστεί σε πολλά επίπεδα. Ήδη το χαμηλό ποσοστό βροχοπτώσεων αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς προκαλεί υδρολογικά προβλήματα και ξήρανση στους υγροτόπους. Η Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών λαμβάνει χώρα κάθε Ιανουάριο ώστε να υπάρχουν στατιστικά αποτελέσματα καθώς μας ενδιαφέρει σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα να έχουν συγκριτική αξία και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις αλλαγές που υφίστανται οι υγρότοποι».
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr