Από Δανέζικη πολυεθνική – 2.000.000 ευρώ τον χρόνο το όφελος στον δήμο Μύκης από το 3%
Βγήκε σε διαβούλευση – Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες για αιολικά πάρκα στο νομό μας και τα φωτοβολταϊκά
Μία μεγάλη «πράσινη» επένδυση βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης στο δήμο Μύκης. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας ισχύος 198 MW που θα αναπτυχθεί στην θέση «ΜΩΣΣΗΣ» στις Δημοτικές Ενότητες Θερμών, Σατρών και Μύκης του δήμου Μύκης. Τα συνοδά έργα που θα περιλαμβάνει είναι οδοποιία, νέο υποσταθμό και εξωτερικό δίκτυο μέσης τάσης 33 KV για την ηλεκτρική σύνδεση του Σταθμού με το δίκτυο. Με απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου το έργο βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8/3/2023 όπως ορίζουν οι διατάξεις της ΚΥΑ οικ (1649/45/15/1/2014 (ΦΕΚ 45/Β’). Να σημειώσουμε ότι φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία «Άνεμος Θράκης Ι.Κ.Ε.» για λογαριασμό της Δανέζικης εταιρείας Vestas, πρώτη εταιρεία παγκοσμίως στην παραγωγή ανεμογεννητριών, διαθέτει παρουσία στη χώρα μας από το 1985. Συνολικά, η Vestas έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα 43.000 ανεμογεννήτριες παγκοσμίως, σε 66 διαφορετικές χώρες και εγκαθιστά κατά μέσο όρο μια νέα ανεμογεννήτρια κάθε τρεις ώρες.
200.000 ευρώ τον χρόνο το όφελος στον δήμο Μύκης από την «πράσινη» αιολική επένδυση
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επένδυση απευθυνθήκαμε στον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου Μύκης κ. Στέλιο Παπουτσόγλου διερευνώντας την οικονομική ωφέλεια που θα έχει ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής από την επένδυση. Ο κ. Παπουτσόγλου απάντησε με ένα παράδειγμα: «Αυτή τη στιγμή στο νομό Ξάνθης έχουμε ένα αιολικό πάρκο με 6 συνολικά ανεμογεννήτριες. Οι 3 είναι στα Κιμμέρια και οι υπόλοιπες 3 είναι στον δήμο Μύκης. Το πάρκο συνολικά είναι 12 MW. Από τις 3 ανεμογεννήτριες που έχει στην έκτασή του ο δήμος Μύκης είχε οικονομικό όφελος τα δύο τελευταία χρόνια 130.000 ευρώ με το 3% που αποδίδει το κράτος στους οικείους δήμους και ένα 0,3 ελάφρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ δημοτών και φορέων. Ο δήμος όπως λέει ο νόμος πρέπει αυτά τα χρήματα να τα αξιοποιήσει σε περιβαλλοντικά έργα όπως αναπλάσεις ευπρεπισμού, βιολογικούς κ.λ.π. Αν σκεφτούμε τώρα ότι αυτή η επένδυση είναι 198 MW ο δήμος Μύκης θα παίρνει τον χρόνο από το 3% περίπου 2.000.000 ευρώ. Επιπλέον για την κατασκευή των έργων θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για την περιοχή. Συνεπώς έχει πολύ θετικό οικονομικό αποτύπωμα για τον δήμο μας αυτή η επένδυση», σημειώνει ο κ. Παπουτσόγλου.
Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες για αιολικά πάρκα στο νομό μας και τα φωτοβολταϊκά
Να σημειώσουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν έγιναν τρεις ακόμη προσπάθειες για την δημιουργία αιολικών πάρκων στο νομό μας. Η μία ήταν στον Λειβαδίτη η οποία όμως ακυρώθηκε μετά από την αντίδραση τοπικών φορέων και η δεύτερη ήταν στο Αχλαδόβουνο που όμως δεν υλοποιήθηκε για οικονομικούς λόγους. Η τρίτη ήταν το αιολικό των 10 MW από γερμανική εταιρεία σ’ ένα ύψωμα μεταξύ Εχίνου και Θερμών κι αυτό δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων. Αντίθετα τα φωτοβολταϊκά είναι πιο ευπρόσδεκτα στο νομό μας και μάλιστα στο «χορό» των επενδύσεων εκτός από ιδιώτες μπαίνουν και δήμοι και νομικά πρόσωπα δήμων, ιδρύονται ενεργειακές κοινότητες και τυγχάνουν έως και 100% χρηματοδότησης από πρόγραμμα. Μια τέτοια κοινότητα έχουν ιδρύσει ο δήμος Μύκης με τον δήμο Παρανεστίου και την ΔΕΥΑ Ξάνθης προκειμένου με την ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα εγκαταστήσουν σε χώρο που ακόμη διερευνούν να εξυπηρετούν τις ενεργειακές ανάγκες τους στα αντλιοστάσια, στον φωτισμό, στους βιολογικούς κ.λ.π. Σε φωτοβολταϊκό πάρκο προτίθεται να επενδύσει και ο δήμος Ξάνθης αλλά ακόμη η προσπάθεια είναι σε πρώιμο στάδιο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου