Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Η «Κατάσταση Εξαίρεσης» θα βρίσκεται σύντομα στα βιβλιοπωλεία

Η «Κατάσταση Εξαίρεσης» θα βρίσκεται σύντομα στα βιβλιοπωλεία

1

Υπό τις εκδόσεις Γράφημα και υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος

Η «Κατάσταση Εξαίρεσης» του Χρήστου Μιαμή, Διδάκτορα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, θα βρίσκεται σύντομα στα βιβλιοπωλεία καθώς βρίσκεται υπό έκδοση.

«Το εν λόγω δοκίμιο συνιστά  ένα αρχικό εγχείρημα να ιδωθεί η εν λόγω έννοια,  απαλλαγμένη αφενός από τα λύματα του αστικού ολοκληρωτισμού όπου ο κυρίαρχος  εντοπίζεται ως απρόσβλητος Λεβιάθαν και αφετέρου από την εξάρτηση ή την εξάρτυση ενός ανερμάτιστου μεταμοντέρνου λόγου που επιμένει να κατανοεί την εξαίρεση σε διάρρηξη προς το αφόρητο φορτίο της καπιταλιστικής κυριαρχίας, ως μια έννοια η οποία εκκενώνεται περίπου θετικιστικά, -στα πλαίσια του μεταμοντέρνου παράδοξου- από την κατακλυσμιαία έμμενεια του ιστορικού συσχετισμού δύναμης», όπως περιγράφει ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η κατάσταση εξαίρεσης συνιστά την κατακλυσμιαία και ριζική απαλλαγή τής κυριαρχίας από κάθε αναγκαιότητα νομικής ερμηνείας και δικαιολόγησης των πολιτικών της αποφάσεων, καθώς σε αυτή τη στιγμή είναι που τα νομικά συμφραζόμενα διυλίζονται εντός τής επικράτειας της πολιτικής ιδιοτέλειας, περιθωριοποιούνται και τοποθετούνται -ακολουθώντας το σχετικό τελετουργικό- σε κάποιο εμβληματικό μουσείο συνταγματικής ιστορίας, δίπλα στα εκθέματα της περιόδου τού κράτους δικαίου. Ο κυρίαρχος, εξάλλου, δεν συνιστά παρά την υλική εκφορά τού κοινωνικοπολιτικού συσχετισμού δυνάμεων σε μια ορισμένη χρονική περίοδο, καταδεικνύοντας μια ορισμένη δυνατότητα επιβολής σε ένα ορισμένο σώμα κυριαρχούμενων.

Όταν ο κυρίαρχος αποφασίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λαμβάνει μια πολιτική απόφαση. Μια απόφαση που, ουσιαστικά, αναδιατάσσει το οντολογικό πλαίσιο και τη μορφολογική απόδοση του χαρακτήρα τής κυριαρχίας. Πρόκειται για μια, εσωτερική και εξωτερική, μεταβολή, η οποία υποτάσσεται στην αρχετυπική αναγκαιότητα της κυριαρχίας, περί αέναης αναπαραγωγής των πόρων διαιώνισής της, προκειμένου να αυτοεκπληρωθεί ως διηνεκής επιβολή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…