Θα κατασκευάσει «εργοστάσιο» επεξεργασίας λυματολάσπης δίπλα στο Βιολογικό της Ξάνθης – Τέσσερις νέες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού
Η επεξεργασμένη λάσπη υλικό για τσιμέντο – Έρευνα για διάθεσή της σε τσιμεντοβιομηχανίες – Έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης – Το έργο θα βγει σε διεθνή διαγωνισμό
Λεφτά από τις …λάσπες ετοιμάζεται να βγάλει η ΔΕΥΑΞ με το έργο που πρόκειται να υλοποιήσει αξιοποιώντας τα υπολείμματα λυματολάσπης του Βιολογικού καθαρισμού. Ο δήμος Ξάνθης είναι ένας από του 30 δήμους που έχουν ενταχθεί στην Δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις». Η Δράση χρηματοδοτείται με 160 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνει δύο υποκατηγορίες έργων. Ειδικότερα στην πρώτη υποκατηγορία έργων, εντάσσονται 15 έργα για την αναβάθμιση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού, ενώ στη δεύτερη υποκατηγορία έργων, εντάσσονται 19 έργα για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος (λυματολάσπη) από εγκαταστάσεις επεξεργασίας ιλύος. Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσεται η ΔΕΥΑΞ με χρηματοδότηση περίπου 5,8 εκ. ευρώ.
Δηλώσεις Σκρέκα – Γραφάκου για τη Δράση του ΥΠΕΝ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, ανακοινώνει στους Έλληνες πολίτες την έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικά 34 έργων επεξεργασίας λυμάτων με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερο σεβασμό στο Περιβάλλον. Η πολιτική μας για ταχεία μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή, προωθείται με γοργούς ρυθμούς. Κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, με σειρά πολιτικών αποφάσεων που υλοποιούμε, τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών».
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης των 15 έργων αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και των 19 έργων διαχείρισης της λυματολάσπης, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα της χώρας μας προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υποδομών διαχείρισης λυμάτων. Τα έργα αυτά όταν ολοκληρωθούν θα διαμορφώσουν εγκαταστάσεις με λιγότερες ενεργειακές ανάγκες, άρα λιγότερο ενεργειακό κόστος, αλλά και εγκαταστάσεις που θα προστατεύουν πολύ καλύτερα το περιβάλλον από ό,τι πριν. Η δουλειά μας έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».
«Εργοστάσιο» επεξεργασίας λυματολάσπης δίπλα στο Βιολογικό της Ξάνθης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης κληθείς να απαντήσει στις διευκρινιστικές ερωτήσεις του «Ε» αναφορικά με το έργο που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΥΑΞ σημείωσε: «Η λυματολάσπη που βγαίνει από το Βιολογικό τώρα μεταφέρεται στον ΧΥΤΑ. Με το έργο αυτό θα γίνεται επεξεργασία της. Δηλαδή θα διαχωρίζεται από το νερό το οποίο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγροτική χρήση και το στερεό μέρος θα ξεραίνεται μέσα από μια επεξεργασία στο «εργοστάσιο» που θα κατασκευάσουμε σε χώρο δίπλα στον Βιολογικό».
Τέσσερις νέες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού
Ο κ. Καμαρίδης πρόσθεσε πως το «εργοστάσιο» επεξεργασίας θα έχει το σχετικό εξοπλισμό που απαιτείται για την επεξεργασία αλλά και οχήματα, ενώ σε πρώτη φάση θα απασχολούνται τουλάχιστον 4 άτομα: «Δεν έχει διευκρινιστεί από το ΥΠΕΝ αν οι θέσεις εργασίας θα καλυφθούν με προσλήψεις από τις ΔΕΥΑ. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 4 άτομα εξιδεικευμένο προσωπικό για να το θέσουμε σε λειτουργία.
Η επεξεργασμένη λάσπη υλικό για τσιμέντο
Σ’ ότι αφορά όμως την αξιοποίηση της λυματολάσπης που μετά τη ξήρανση και την επεξεργασία θα είναι σε μορφή στάχτης ο κ. Καμαρίδης είχε μια έξυπνη ιδέα αντλώντας τεχνογνωσία από την Ιταλία. Ειδικότερα όπως μας είπε διενέργησε έρευνα αγοράς και διαπίστωσε ότι αυτή η στάχτη είναι χρήσιμη σαν οικοδομικό υλικό και μπορεί να διατεθεί σε εταιρεία παραγωγής τσιμέντου: « Η ανάμειξη του τσιμέντου με αυτή παράγουν ένα καλό οικοδομικό υλικό όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνα. Η διάθεσή του σε εταιρείες παραγωγής τσιμέντου θα αποφέρει και κάποια έσοδα στην ΔΕΥΑΞ αλλά κυρίως θα μας απαλλάξει από το κόστος της μεταφοράς που πληρώνουμε τώρα σε εταιρείες για την απομάκρυνση της λυματολάσπης. Επίσης όλο το έργο είναι περιβαλλοντικό και αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικό».
Έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης – Το έργο θα βγει σε διεθνή διαγωνισμό
Ο κ. Καμαρίδης σημείωσε πως τα τεύχη δημοπράτησης είναι ήδη έτοιμα και πως ο ανάδοχος θα ανακηρυχθεί μέσα από διεθνή διαγωνισμό.
Και ο δήμος Ξάνθη συν – εταίρος στην ενεργειακή κοινότητα της ΔΕΥΑΞ
Ο Δήμος Ξάνθης είναι το νέο μέλος που έχει προστεθεί στην ενεργειακή κοινότητα που έχουν συστήσει η ΔΕΥΑΞ με τους δήμους Μύκης και Παρανεστίου και σκοπεύουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Το καταστατικό έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου ώστε να είναι κοντά σε δίκτυο της ΔΕΗ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου