Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε …χειμερία νάρκη οι αγρότες της Ξάνθης

Σε …χειμερία νάρκη οι αγρότες της Ξάνθης

0

Παντελώς απρόθυμοι για κινητοποιήσεις ενώ ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Έβρου

 

Το μεγάλο τους βάσανο: Το ενεργειακό κόστος  – Τι συμβαίνει με την νέα ΚΑΠ; Χρόνος προσαρμογής το 2023

 

Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει δείξει ακόμη τα δόντια του αλλά οι αγρότες της Ξάνθης έχουν πέσει σε …χειμερία νάρκη δείχνοντας παντελή απροθυμία να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση όπως αντίστοιχα συνάδελφοι τους σε άλλες περιοχές  όπως στην Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία αλλά και τον Έβρο. Μάλιστα χθες πραγματοποίησε  ανοιχτή συνέλευση των αγροτών της των αγροτικών συλλόγων Βύσσας, Τριγώνου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου με θέμα τον χρόνο και τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους «η κατεύθυνση είναι να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους…».

Αγρότες σε …κατάθλιψη

Στην αντίθετη κατεύθυνση με τους αγρότες του Έβρου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας οι αγρότες της Ροδόπης με τον πρόεδρό τους κ. Νίκο Μποτρότσο να δηλώνει στην εφημερίδα «Παρατηρητής»: «Εδώ είμαστε περισσότερο του διαλόγου και των προτάσεων, και δεν είναι στις προθέσεις μας να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας».

Το ίδιο και  ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης που όμως  επισημαίνει ότι: «Προβλήματα υπάρχουν πολλά και μεγάλα αλλά διάθεση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις δεν υπάρχει. Ίσως γιατί θεωρούμε ότι δεν θα πετύχουμε κάτι μ’ αυτές. Γενικά επικρατεί μια απροθυμία για οτιδήποτε συλλογικό, μια έλλειψη ενδιαφέροντος ειδικά από νέους αγρότες που λογικά θα έπρεπε να πρωτοστατούν και να αναλάβουν τα ηνία. Δεν καταφέραμε να κάνουμε μια Ομοσπονδία σε περιφερειακό επίπεδο, να έχουμε μια δυναμική εκπροσώπηση στα κέντρα αποφάσεων. Το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν εκπροσωπείται  σε τριτοβάθμιο όργανο μετά την διάλυση της ΓΕΣΑΣΕ», τονίζει ο κ. Δαλάτσης εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για αυτή την κατάσταση.

Το μεγάλο τους βάσανο: Το ενεργειακό κόστος

Να σημειώσουμε ότι παραδοσιακά ο Γενάρης είναι ο μήνας κινητοποιήσεων των αγροτών ιδιαίτερα δε όταν είναι και προεκλογική χρονιά. Φέτος πρώτο στην ατζέντα των διεκδικήσεων είναι το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που δεν καλύπτεται ούτε από την αύξηση των τιμών παραγωγού ούτε και από την επιστροφή στα καύσιμα: «Το βασικό πρόβλημα τώρα είναι το ενεργειακό κόστος. Μπορεί να πουλήσαμε σε υψηλότερες τιμές τα στάρια και τα καλαμπόκια αλλά αυτές καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος του ενεργειακού κόστους παραγωγής. Οι αγρότες δε που έχουν δέντρα και ακτινίδια πούλησαν φέτος σε χαμηλότερες τιμές από πέρσι.  Δεν κινδυνεύουν να μείνουν μόνο ακαλλιέργητα τα χωράφια αλλά και θα υπάρχει βιοποριστικό πρόβλημα στους αγρότες.  Η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα για την επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο. Δίνει το market pass για να ενισχύσει δήθεν τον καταναλωτή αλλά δεν αντιμετωπίζει το κακό στην ρίζα του. Και το κακό ξεκινάει από τον παραγωγό που έχει μεγάλο κόστος. Αυτό πρώτα πρέπει να μειωθεί για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Δεν μας ακούν,  δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις προτάσεις μας. Ζητήσαμε οι αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές στα καλαμπόκια να μην υπολογιστούν με βάση τον μέσο όρο τριετίας αλλά δεν εισακουστήκαμε . Έτσι μας αποζημίωσαν με 17 λεπτά. Με ποια λογική όταν όλα έχουν υπερδιπλασιαστεί;», καταλήγει ο κ. Δαλάτσης.

Τι συμβαίνει με την νέα ΚΑΠ; Χρόνος προσαρμογής το 2023

Η νέα ΚΑΠ ισχύει από τον Ιανουάριο του 2023, όμως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή σημείωσε πως για φέτος τουλάχιστον, θα είναι μια χρονιά προσαρμογής και ευελιξίας, που δεν θα έχει αυστηρότητα, μιας και καθυστέρησε η έγκρισή της σε όλη την Ευρώπη. Ο χρόνος αυτός, είχε τονίσει, θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στους αγρότες όσο και στις υπηρεσίες να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…