Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

0

Υποψηφιότητες
Όσο πλησιάζει ο καιρός της προκήρυξης των εκλογών για το ελληνικό Κοινοβούλιο, τόσο αυξάνονται δύο πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα αυξάνεται η αγωνία των ενδιαφερομένων να λάβουν το χρίσμα. Δεύτερο αυξάνονται οι φημολογίες και οι ατεκμηρίωτες υποθέσεις που δημοσιοποιούν ονόματα. Ονόματα έτσι αυθαίρετα μόνο και μόνο για να’ χουμε να λέμε.
Έτσι όμως χάνεται η σοβαρότητα της υπόθεσης και μεταβάλλεται σε καφενοβιακή συζήτηση για να περνάει η ώρα.
Για μας, μέχρι στιγμής, ένα σίγουρο ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κι αυτό αποτελείται από τους: Μπαράν Μπουρχάν (νυν βουλευτής), Οδυσσέα Βουρβουκέλη, Φώτη Καραλίδη και τις κυρίες Έρση Παρχαρίδου και Μπελίν Ντελή Ιμπραήμ.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας
Οι δήμοι, η περιφέρεια και εν γένει το δημόσιο είναι γνωστό πως έχουν στην κυριότητά τους αρκετά ακίνητα. Ακίνητα που άλλα παραμένουν κλειστά, άλλα αναξιοποίητα και άλλα που ο χρόνος καταστρέφει.
Έχουμε κατά καιρούς αναφέρει ότι υποχρέωση των δήμων αλλά και της περιφέρειας πως είναι να συντηρήσουν, αναδείξουν και αξιοποιήσουν τα κτίρια αυτά. Από την άλλη είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν στην κατοχή τους κτίρια και αυτοί να πληρώνουν ενοίκιο για να στεγάσουν υπηρεσίες τους. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το απαραίτητο είναι να καταγραφούν αλλά κυρίως συντηρηθούν τα κτίρια αυτά και στη συνέχεια να γίνουν λειτουργικά.
Έχουν σοβαρές ευθύνες οι δήμοι που δεν φροντίζουν την ακίνητη περιουσία τους.
Γ.Δ.


‘Έρχονται…μεγάλα γλέντια
Κατατέθηκε η τροπολογία του ΥΠΕΣ που καταργεί τις αυξημένες αρμοδιότητες στις Επιτροπές και τις επιστρέφει στο Δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή καταργείται έτσι ο νόμος Θεοδωρικάκου που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικός. Ωστόσο το βασικό ερώτημα παραμένει. Πως θα διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων; Γιατί γι’ αυτό έγινε νόμος Θεοδωρικάκου. Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του είπε πως θα δει πως θα λειτουργήσει η νέα τροπολογία και αν διαπιστωθεί πρόβλημα θα επανέλθει με νέα. Τον δήμο Ξάνθης τον αφορά άμεσα και έτσι όπως έχει πολωθεί το κλίμα λόγω επικείμενων εκλογών θα γίνεται κάθε φορά της ….κακομοίρας στο δημοτικό συμβούλιο!
Δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στα πιο απλά στην αρχή τώρα που πλησιάζουν εκλογές θα συμφωνήσουν;
Μ.Ξ.  


Τα καπνογόνα και λοιπά
Φίλος ο οποίος παρακολουθεί το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, γνήσιος φίλαθλος, έστειλε μία σύντομη επιστολή στην Εφημερίδα. Ουσιαστικά στην επιστολή του απαντάει και διευκρινίζει γιατί δεν θα φύγουν ποτέ τα καπνογόνα από τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Μας γράφει: «Διάβασα το σχετικό σχόλιο για τα καπνογόνα σε γήπεδα ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, το ίδιο σε μικρότερη κλίμακα συμβαίνει και σε ορισμένες μπασκετικές έδρες.
Προσωπικά πιστεύω πως αυτή η κακή συνήθεια η οποία είναι και επικίνδυνη για την υγεία κάποιων οπαδών και φιλάθλων, δεν θα σταματήσει. Κι αυτό διότι το όποιο χρηματικό πρόστιμο που επιβάλεται για τα καπνογόνα των οπαδών, το πληρώνει η ομάδα, όχι οι δράστες. Άρα, εν γνώσει της ομάδας γίνεται όλος αυτός ο χαμός
Γ.Δ.


Η Δημοκρατία δεν φοβάται
Εξέπληξε η απήχηση που είχε ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά Κωνσταντίνου σε μια μερίδα κόσμου διόλου ευκαταφρόνητη αριθμητικά. Άνθρωποι όλων των ηλικιών περίμεναν υπομονετικά από τις πρώτες πρωινές ώρες για να αποτίσουν φόρο τιμής στην σορό του ενώ τον συνόδευσαν καθ’ όλη της διάρκεια της ταφής όπου επιτρέπονταν. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι φιλικό στον θεσμό της Βασιλευομένης Δημοκρατίας που ήταν σε υπολανθάνουσα κατάσταση και δοθείσης της αφορμής εκφράστηκε. Το περίεργο είναι ότι αυτό δεν είναι μιας κάποιας ηλικίας που έχουν μνήμες αλλά και νέοι, πιθανότατα …ίσως επειδή δεν έχουν μνήμες. Σε κάθε περίπτωση το πολιτειακό μας έχει λυθεί και η Δημοκρατία που έχουμε με όλα τα προβλήματά της είναι ισχυρή. Και ως γνωστόν ο σεβασμός στην ελεύθερη έκφραση, είναι χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας και όχι η φοβική αντιμετώπιση.
Μ.Ξ. 


Σωστή απόφαση
Επιτέλους, η δημοτική αστυνομία θα επανασυσταθεί. Η απόφαση έχει ληφθεί προχθές από το δημοτικό συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα, μειοψήφησε κι εδώ το ΚΚΕ.
Τέλος πάντων , το αποτέλεσμα μετράει. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της και θα υλοποιηθεί και με στελέχωση 19 ατόμων.
Θα θυμούνται οι αναγνώστες μας ότι η στήλη είχε κατ’ επανάληψη θίξει το θέμα της σύστασης και λειτουργίας δημοτικής αστυνομίας στην πόλη μας.
Η πόλη μεγάλωσε, απλώθηκε, οι άνθρωποι αυξήθηκαν, τα προβλήματα το ίδιο και ο έλεγχος δεν μπορούσε να υλοποιηθεί από την αστυνομία μόνον.
Χρειαζόταν, ήταν απαραίτητη η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας για να καλυφθούν οι υπαρκτές ανάγκες.
-Καλή θητεία λοιπόν στους δημοτικούς αστυνομικούς.
Γ.Δ.


«Έπεα πτερόεντα» (λόγια του αέρα)
Κατά την προεκλογική περίοδο που πλέον είναι ιδιαίτερα κοντά μας, θ’ ακουστούν πολλά λόγια. Φαινόμενο συνηθισμένο στη χώρα μας τα λόγια του αέρα (έπεα πτερόεντα) που λέγονται χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν μια σειρά από παραμέτρους που καθορίζουν την πορεία μιας χώρας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Εξηγώ και καταθέτω ότι στην προεκλογική Ελλάδα ο κίνδυνος μιας τιμωρίας από τις αγορές παραμένει εξαιρετικά πιθανός, με αιχμή τόσο την πιθανότατη ανάπτυξη μιας ρητορικής πλειοδοσίας παροχών όσο και μια σχεδόν βέβαιη αναστολή των μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα η επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι αγορές εργασίας θα επιβάρυνε την οικονομία.
Αυτά είναι λόγια. Όχι του αέρα. Της πραγματικότητας.
Γ.Δ.


Ανεβαίνει το Χρηματιστήριο
Ξαφνιάζει ευχάριστα η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Βρίσκεται κοντά στις 1000 μονάδες (981,26) ο γενικός δείκτης, έχοντας συμπληρώσει τέσσερις συνεχείς ανοδικές εβδομάδες.
Αιτία στην ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές που μέρα τη μέρα ανεβαίνει η τιμή των μετοχών τους.
Και είναι επόμενο διότι πριν λίγα χρόναι η αξία των τραπεζικών μετοχών είχε ευτελισθεί φτάνοντας σε επίπεδα τόσο χαμηλά που ονομάζονταν «σκουπίδια».
Σήμερα, μετά τη μείωση των ανοιγμάτων των 4 τραπεζών, έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία.
Αυτά και άλλα στοιχεία λειτούργησαν θετικά για να δημιουργηθεί η άνοδος του δείκτη.
Γ.Δ.


Ηπειρώτες εν δράση πάλι
Οι Ηπειρώτες της Ξάνθης ξαναδημιουργούν την Αδελφότητά τους μετά από μια περίοδο «νεκρή» που απ’ ότι φαίνεται τελείωσε οριστικά.
Μένω στην εν λόγω Αδελφότητα για έναν ιδιαίτερα σημαντικό λόγο. Οι Ηπειρώτες ήρθαν στην περιοχή μας από νωρίς. Ήρθαν με τα γνωστά μπουλούκια μαστόρων. Έχτιζαν γεφύρια, σπίτια, καπναποθήκες, καταστήματα.
Έτσι, σιγά- σιγά εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Αργότερα ακολούθησαν κι άλλοι από τα ορεινά χωριά κι έτσι πλήθυναν μεγαλώνοντας τον αριθμό της παροικίας.
Δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους, γνωστών εμπόρων και ανθρώπων των γραμμάτων.
Γενικώς, πρόσφεραν στον τόπο που έζησαν, δημιούργησαν, ξεχώρισαν. Η ιστορία των Ηπειρωτών στην περιοχή μας υπήρξε σημαντικότατη.
Γι’ αυτούς τους λόγους χάρηκα προσωπικά που η Αδελφότητα επανασυστάθηκε.
Εύχομαι καλή νέα πορεία.
Γ.Δ.


Είναι μια κάποια λύση
Πονεμένη ιστορία για το δήμο Αβδήρων διαχρονικά αποτελούν τα Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς.
Υπήρξαν περίοδοι που τόσο τα Λουτρά όσο και τα δωμάτια αλλά και το εστιατόριο, που δούλεψαν  και πρόσφεραν υπηρεσίες.
Υπήρξαν άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πίστευαν στα Λουτρά και άλλοι όχι, που τα απαξίωναν συνειδητά μάλιστα.
Έτσι, σταδιακά, επήλθε μια αρνητική κατάσταση λειτουργίας. Από την άλλη υπήρχε το θέμα της ιδιοκτησίας που όλο λύνεται κι όλο άλυτο μένει.
Τελικά, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης έκοψε τον γόρδιο δεσμό με μια Σολομώντεια λύση.
Θα λειτουργούν καθημερινές ημέρες, εκτός Σαββάτου και Κυριακής και τις ώρες 10.00 έως 15.00.
Η έναρξή τους ορίστηκε για 30 Ιανουαρίου και οι Ξανθιώτες, πόλης και χωριών, ας προγραμματίσουν τα Λουτρά τους που όντως βοηθούν σε αρκετές παθήσεις.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…