Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

0

Πήρε φωτιά
Φυσικά και δεν περιμένατε να σας το πω εγώ, όχι βέβαια. Εξάλλου τη διαπίστωση την έχετε κάνει κι εσείς και αυτή είναι ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας πήρε φωτιά.
Έτσι, οδηγούμαστε προς τις εκλογές με μια μεγάλη πόλωση που σίγουρα δεν συμφέρει κανέναν και φυσικά την ίδια την πολιτική και τα κόμματα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στα κόμματα, κυρίως τα μεγάλα, πως κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι κερδίζουν από τις ακραίες εκφράσεις και δηλώσεις. Απεναντίας, χάνουν.
Χάνουν σε αξιοπιστία και σοβαρότητα διότι τίποτε θετικό δεν περιμένουν οι πολίτες από τις λεκτικές αντιπαραθέσεις που φτάνουν στα άκρα.
Γ.Δ.


Τα χειρότερα πέρασαν
Ας δούμε αγαπητοί το ποτήρι μισογεμάτο. Για το ποτήρι της ενέργειας ο λόγος και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος φυσικά που ενδιαφέρουν όλους μας.
Ήδη είναι δεδομένο πως τον Φεβρουάριο η τιμή του ρεύματος θα είναι χαμηλότερη σε μεγάλο ποσοστό. Παράλληλα, με τη σταδιακή βελτίωση του καιρού θα υπάρξει μείωση στην κατανάλωση ρεύματος και αυτό αποτελεί άλλη μία ευκαιρία για χαμηλή τιμή.
Άρα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα χειρότερα ως προς την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται πίσω μας.
Γ.Δ.


Προς ιδιοκτήτες σκύλων
Κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων ή είναι αφελείς ή ακόμη ζουν στον κόσμο τους.
Τι εννοώ; Νομίζουν πως τίποτε δεν άλλαξε ως προς την φροντίδα και διαβίωση των ζώων αυτών.
Μάλιστα κάποιοι που διαθέτουν 3 ή 4 σκυλιά, κυρίως στα χωριά για να κυνηγούν, θεωρούν πως η μόνη υποχρέωση προς τα ζώα τους είναι να τα ταΐζουν και ποτίζουν.
Λοιπόν, η ιστορία αυτή άλλαξε και μάλιστα αρκετά.
Κατοχή σκύλου ή σκυλιών σημαίνει ευθύνες, υποχρεώσεις, φροντίδα προς τα ζώα αυτά.
Το προχθεσινό περιστατικό  με την σύλληψη και τιμωρία από το δικαστήριο ενός άντρα που κατείχε 5 σκύλους διότι δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας προς αυτούς. Του έγινε καταγγελία και πλήρωσε σχετικό πρόστιμο.
Άρα, απαιτείται φροντίδα από τους ιδιοκτήτες σκύλων, κυρίως κυνηγούς.
Γ.Δ.


Μας έδειξε τα δόντια του
Κατά κοινή ομολογία, τις μέρες αυτές, ο Χειμώνας πραγματικά μας έδειξε τα δόντια του.
Έτσι, και χιόνια είχε και κρύο και αέρα παγωμένο που να μη σου κάνει διάθεση να βγεις έξω.
Να λοιπόν που κάποιοι διαψεύστηκαν ότι θα είναι ήπιος ο φετινός Χειμώνας.
Φυσικά εμείς σα νομός δεν ζούμε ακραίες καταστάσεις. Εντάξει, έχουμε το κρύο μας αλλά η ζωή στο νομό συνεχίζεται κανονικά χωρίς σοβαρά προβλήματα κι αυτό είναι το θετικό.
Εντάξει Χειμώνας είναι, απαραίτητο το κρύο, οι βροχές, τα χιόνια.
Ας δούμε την θετική πλευρά της υπόθεσης.
Γ.Δ.


Παράσταση Καραγκιόζη
Και μια σύσταση για μικρούς και μεγάλους. Ν’ απολαύσουν παράσταση Καραγκιόζη.
Συγκεκριμένα: Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης και το πιθάρι» στην Ξάνθη, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 17.00 και στις 19.00 στην Καπναποθήκη Π.
Όλος ο κόσμος του μπερντέ σχολιάζει τη Βεζυροπούλα. Λένε πως έχει πολλούς αγαπητικούς που πηγαινοέρχονται στο σεράι. Ο πατέρας της γίνεται έξαλλος. Πώς θα τιμωρηθούν όλοι αυτοί που είναι ερωτευμένοι με την κόρη του;
Η λύση είναι μία. Θα τους κλείσουν μέσα σε ένα πιθάρι. Μετά θα τους αναλάβει ο Βεληγκέκας. Ο Καραγκιόζης βλέπει τους υποψήφιους μνηστήρες να περνούν. Θα τους βοηθήσει να κλειστούν στο πιθάρι ή θα πέσει κι αυτός στην παγίδα;
Η συνέχεια στο πανί. Γενική είσοδος 5€.
Γ.Δ.


Κάτι κινείται στη Βιστονίδα
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνουμε τους συμπολίτες για κάτι ενδιαφέρον που ετοιμάζεται στη Βιστονίδα λίμνη.
Τον Απρίλιο λοιπόν, θα διοργανωθεί εκδήλωση με τη συνεργασία Πολιτιστικών Συλλόγων και τον επαγγελματία εναλλακτικού τουρισμού Ηλία Μιχαηλίδη.
Εκεί λοιπόν θα υπάρχουν κανό-καγιάκ με τα οποία όσοι επισκέπτες το επιθυμούν μπορούν να κάνουν δωρεάν μια βόλτα στα νερά της λίμνης, ζώντας μια μοναδική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.
Γ.Δ.


Το πρώτο βήμα ξεκίνησε
Το παραπάνω σχόλιο κατά ένα ποσοστό, δικαιώνει την πολύχρονη αναφορά της Εφημερίδας μας για την εναλλακτική τουριστική αξιοποίηση της Βιστονίδας λίμνης.
Εμείς βέβαια δίνουμε και μια άλλη πλευρά, αυτής της γνωριμίας της λίμνης μέσω μικρών καϊκιών που θα ξεναγούν τους επισκέπτες – επιβάτες με στοιχεία της λίμνης όπως βάθος, έκταση, πτηνά που ενδημούν, αποδημητικά που έρχονται , ποια είναι και πότε φεύγουν, ποια είδη ψαριών υπάρχουν στη λίμνη και άλλα.
Αυτές οι βαρκάδες μπορούν να εμπλουτιστούν και με μια μικρή στάση και στην Αναστασιούπολη.
Ιδέες υπάρχουν, άτομα να τις αξιοποιήσουν χρειάζονται.
Γ.Δ.


Η ώρα της Αυτοδιοίκησης
Όμως, μαζί με τα άτομα χρειάζονται και έργα να γίνουν.
Έργα που θα είναι αρμονικά με το περιβάλλον, από ξύλα κλπ, ήπιες παρεμβάσεις όπως είχε γίνει πριν 20-30 χρόνια, αλλά η προσπάθεια τότε δεν βρήκε αποδοχή. Κι αυτό διότι δεν ήταν ώριμη η εποχή και οι άνθρωποι να γνωρίσουν και ζήσουν κάτι παρόμοιο.
Σήμερα λοιπόν είναι η κατάλληλη περίοδος να γίνουν τα έργα (μικρό το κόστος τους), για να ξεκινήσει σε επαγγελματικό επίπεδο η υπόθεση «εναλλακτικός τουρισμός στη λίμνη Βιστονίδα».
Το θέμα πλέον είναι στα χέρια της αυτοδιοίκησης και μόνον.
Πριν δε αποφασίσουν θετικά ή αρνητικά, τους συστήνω να επισκεφθούν την περιοχή όπου βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Θα εκπλαγούν από τη μοναδικότητα του χώρου.
Για το θέμα έχω προσωπική εμπειρία από πρόσφατη επίσκεψή μου.
Γ.Δ.


Μπόνους» έως 1.800 ευρώ σε γιατρούς και 1.200 σε νοσηλευτές τον μήνα για μετακινήσεις
Σε χθεσινό μας σχόλιο που αφορούσε στο πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου Ξάνθης τονίσαμε επιτακτικά την αναγκαιότητα να γίνει κάτι ώστε να είναι επιλέξιμο από τους γιατρούς και να μην βγαίνουν οι προκηρύξεις άγονες και να αντιμετωπίζουμε συνεχώς το ίδιο πρόβλημα. Αγαθή τύχη έφερε μία μέρα μετά να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το οποίο δίνονται οικονομικά κίνητρα 1.800 ευρώ μηνιαίως στους γιατρούς και 1.200 ευρώ μηνιαίως στους νοσηλευτές και σε λοιπό προσωπικό που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους προσωρινά σε άλλες νοσηλευτικές δομές. Σημειώνεται ότι οι απολαβές αυτές είναι επιπλέον του κανονικού τους μισθού. Με την εν λόγω ρύθμιση διευκολύνονται και αποζημιώνονται μετακινήσεις εκτός από νησιά και σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα από νοσοκομεία που έχουν πλήρη κάλυψη,  σε άλλα που έχουν υποστελέχωση όπως το δικό μας. Βέβαια καλύτερο θα ήταν να είναι μόνιμα εδώ αλλά κι αυτό λύνει το πρόβλημα.
Ας ελπίσουμε να λειτουργήσει και για το νοσοκομείο μας αυτό.
Μ.Ξ.


Δεν μας θέλει το χιόνι…
Από το 2018 έχει να χιονίσει στην πόλη της Ξάνθης και όπως φαίνεται κι αυτό το κύμα κακοκαιρίας δεν φέρνει χιόνι στην πόλη αλλά μόνο στο βουνό. Χιόνισε το βράδυ της Τετάρτης στα χωριά Πάχνη, Κένταυρο, Δημάριο του δήμου Μύκης  αλλά ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία δεν υπάρχουν και ο δρόμος είναι ανοικτός μέχρι τις Θέρμες, όπως ενημερωθήκαμε από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Μύκης αλλά και την Π.Ε. Ξάνθης. Όμως το χιόνι έστρωσε για τα καλά και στο Λειβαδίτη και το Δασικό χωριό όπου για την κυκλοφορία πάνω από το Καρυόφυτο και έως το Δασικό χωριό χρειάζονται αλυσίδες όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση.
Η αλήθεια είναι ότι πεθυμήσαμε λίγο χιόνι, λίγο όχι πολύ …Μόνο για να χαρούμε αυτό το λευκό, απαλό …άγγιγμά του που μας κάνει να νιώθουμε παιδιά!
Μ.Ξ. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …