Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πως θα γίνουν «κύριοι» στα σπίτια τους οι καταπατητές

Πως θα γίνουν «κύριοι» στα σπίτια τους οι καταπατητές

0

Νέο νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα εξαγοράς των ακινήτων του Δημοσίου που κατέχουν άνω των 30 ετών ιδιώτες

Εκπτώσεις έως 80% της αξίας του ακινήτου και έως 60 άτοκες δόσεις – Αρκετές περιπτώσεις στην Ξάνθη

Πρόεδρος Ν.Ε. Ξάνθης, ΤΕΕ – Θράκης, Ηλίας Παπασταυριανίδης: « Λύνονται πολλά προβλήματα με το νέο νομοσχέδιο»

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα «καταπατημένα» οικόπεδα αυτά δηλαδή που διεκδικεί το Δημόσιο ενώ χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες από ιδιώτες και έχουν διπλοεγγραφεί στο Κτηματολόγιο. Νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να γίνουν πλέον «κύριοι» στα σπίτια τους αποκτώντας νόμιμους τίτλους κυριότητας μέσω της εξαγοράς τους με βάση την αντικειμενική αξία και με bonus εκπτώσεις και πολλές δόσεις. Έτσι αντί πλέον να χάνουν χρόνο και χρήμα σε επαναλαμβανόμενες δίκες αντιδικώντας με το Δημόσιο για να τα διεκδικήσουν πλέον θα έχουν τη δυνατότητα της άμεσης εξαγοράς.

Πρόεδρος Ν.Ε. Ξάνθης, ΤΕΕ – Θράκης, Η. Παπασταυριανίδης: « Λύνονται πολλά προβλήματα με το νέο νομοσχέδιο»

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΤΕΕ Θράκης κ. Ηλίας Παπασταυριανίδης υπάρχουν στην Ξάνθη τα λεγόμενα καταπατημένα εκτός της αστικής περιοχής και κυρίως σε εποικιστικά χωριά που έχουν ρυμοτομικό σχέδιο και κατοικήθηκαν από πρόσφυγες μετά το 1923.: «Στο Εράσμιο για παράδειγμα υπάρχουν ακίνητα με κατοικίες που έχουν τίτλους αλλά έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και από το Δημόσιο. Μέχρι τώρα δεν μπορούσε κανείς να κάνει χρησικτησία σε ακίνητα που είναι διπλοδηλωμένα και μπορούσε να τα διεκδικήσει μέσα από δίκες. Πάντα όμως προτάσσεται το Δημόσιο έναντι του ιδιώτη. Το Δημόσιο επίσης υποχρεούται να τα διεκδικήσει μέχρι την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Σ’ αυτές δεν εντάσσονται τα οικόπεδα ή οι κλήροι που δόθηκαν για καλλιέργεια με απόφαση της Νομαρχίας. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα λύσει προβλήματα ετών και θα απαλλάξει πολλούς από την δικαστική διεκδίκηση των ακινήτων τους. Δίνεται μια ευκαιρία για διευθέτηση αυτών των ζητημάτων που υπάρχουν και την Ξάνθη», επισημαίνει ο κ. Παπασταυριανίδης.

Στο ερώτημα ωστόσο για το τι μέλλει γενέσθαι αν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα εξαγοράσει και αν τελικώς τα χάνει ο κ. Παπασταυριανίδης απάντησε πως το ΤΕΕ πρόκειται να καταθέσει τις προτάσεις του γι’ αυτό το θέμα. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στο Opengov (μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 10μμ)και, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του, οι αιτήσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Χρήσιμες πληροφορίες: Εκπτώσεις έως 80% της αξίας του ακινήτου και έως 60 άτοκες δόσεις

Η εξαγορά των ακινήτων θα γίνει στην αντικειμενική τους αξία, ωστόσο προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις που δυνητικά μπορούν να φθάσουν στο 80% της αξίας του ακινήτου. Συγκεκριμένα και όπως τονίζεται στο σχέδιο νόμου, το ποσό που προκύπτει προς καταβολή δεν μπορεί να υπολείπεται του 20% του τιμήματος εξαγοράς (δηλαδή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου).

Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσόν τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Αν όμως έχει ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, παίρνει αμέσως έκπτωση 50%.

Επιπλέον εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται επίσης:

1. κατοχή πάνω από τα τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια, κατά περίπτωση: μείωση κατά 1% την ανά έτος. Για παράδειγμα, για 90 χρόνια κατοχή, προσφέρεται έκπτωση 50%, που είναι και το ανώτατο πλαφόν μείωσης του τιμήματος, λόγω παλαιότητος.

2. εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω, ή και εάν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα (1) έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ: μείωση τιμήματος κατά 30%.

3. για αναπηρία 67%-79% προβλέπεται έκπτωση 20%. Την έκπτωση έχει και κάθε πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα (1) έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

4. παλιννοστούντες ομογενείς, ο οποίος έχει εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμος κάτοικος παραμεθόριων περιοχών: μειώση 20%

5. πολύτεκνοι: μείωση 20%, εφόσον έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, ή ετήσιο οικογενειακό 80.000 ευρώ.

6. Τρίτεκνοι: μείωση 15% εάν το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ ή τα 40.000 το ετήσιο οικογενειακό

7. Μονογονεϊκές οικογένειες: μείωση 15%

8. μακροχρόνια άνεργοι: 15%

9. Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – ΚΕΑ: μείωση 20%

10. εάν εντός του ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος: έκπτωση 20%

Αν συντρέχουν πολλές εκπτώσεις για “κοινωνικούς λόγους”, μετράει μόνο η μεγαλύτερη, Αλλά σε καμία περίπτωση το άθροισμα των διαφόρων εκπτώσεων (εφάπαξ πληρωμής , παλαιότητος κλπ) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80%. Πάντα δηλαδή οφείλεται να καταβάλλεται τουλάχιστον το 20% της αντικειμενικής αξίας.

Σε κάθε περίπτωση επίσης, το 50% του τιμήματος που εισπράττει το δημόσιο, αποδίδεται στην ΕΤΑΔ που αποτελεί θυγατρική του «Υπερταμείου» Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου θα μπορεί να γίνει:

· με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992

· με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση –πχ βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.

Ο ιδιώτης θα μπορεί να λάβει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (πχ 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο). Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή natura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους. Αν επιχειρήσουν να κτίσουν ή παρέμβουν στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις, τότε η εξαγορά ακυρώνεται και αποβάλλονται από το ακίνητο.

Εκ προοιμίου εξαιρούνται από τη ρύθμιση δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί-παραλίες ή παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ- Υπερταμείο. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν και μετά από υπόδειξη φορέων υπουργείων, για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας κλπ. Η υπόδειξη εξαιρέσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες από την έναρξη του νόμου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μόλις το 35% αγροτών κάνει μόνος δήλωση ΟΣΔΕ, βάρος η γραφειοκρατία της ΚΑΠ

Χρόνο από τη εργασία στο χωράφι «κλέβει» η καθημερινή ενασχόληση των αγροτών με τη γραφειο…