Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη-Θα είναι υποψήφιος στον Έβρο-Στηρίζει Μέτιο

Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη-Θα είναι υποψήφιος στον Έβρο-Στηρίζει Μέτιο

0

Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ της ΑΜΘ, στην Αλεξανδρούπολη

Τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας θα γίνει το ΔΠΘ. «Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός

 

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε τέτοιο σημείο που θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στα τοπικά ΜΜΕ της ΑΜΘ, στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι επιλέγει να είναι υποψήφιος στον Έβρο, στις επικείμενες εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι έλαβε την απόφαση για λόγους συμβολικούς, αλλά και για λόγους ουσιαστικούς. Όπως είπε: «ο Έβρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων και των αναπτυξιακών ευκαιριών που ξετυλίγονται μπροστά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα Μέτιου για την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Εκτός εκλογικού πλαισίου ανέδειξε τη σημασία που δίνει στο σχέδιο για την ενίσχυση του ΔΠΘ, ώστε να καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα, αναφέρθηκε στο φράχτη και τις εν γένει υποδομές για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα και ως προς τη μειονότητα της Θράκης υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα».

Αναλυτικά, η συνέντευξη του πρωθυπουργού παρατίθεται παρακάτω.

 

*Μ. Κονδύλη (Ελεύθερη Θράκη):* Καλημέρα, κ. Πρωθυπουργέ. Χθές παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε αυτό το σχέδιο να είχε ανακοινωθεί νωρίτερα και όχι ενώ διανύουμε προεκλογική περίοδο; Ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Καλημέρα σας. Το σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε χθες αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς δράσεων που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, επιμέρους Υπουργείων και βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό και συγχρονισμό με δράσεις τις οποίες αναπτύσσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και οι Δημοτικές Αρχές που υπάγονται στην Περιφέρεια αυτή.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει δράσεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται, αλλά κυρίως θέτει μακροπρόθεσμους στόχους για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030. Η διαφορά του σε σχέση με άλλα σχέδια τα οποία μπορεί να είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν έγκειται αφενός στον συνεκτικό του χαρακτήρα, ο οποίος υπηρετεί κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες, όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση, η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, η σημασία που αποδίδουμε σε συνδυασμένες μεταφορές, αλλά όλα αυτά συνενώνονται με την ύπαρξη συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που μας κάνουν σίγουρους ότι το σχέδιο αυτό μπορεί πια να υλοποιηθεί.

Και βέβαια η δημόσια παρουσίαση ενός τέτοιου σχεδίου συνιστά και μία ανάληψη δεσμεύσεων από πλευράς κυβέρνησης: ότι αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει πρέπει να τα υλοποιήσουμε. Ενέχει λοιπόν και αυτή η παρουσία ένα στοιχείο αυτοδέσμευσης.

Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κάτι το οποίο κάνουμε μόνο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αντίστοιχες δράσεις έχουν ήδη αναληφθεί και σχέδια έχουν παρουσιαστεί σε τέσσερις Περιφέρειες. Και πριν ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός κύκλος φιλοδοξούμε να έχουμε τέτοια σχέδια και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Κατά συνέπεια, θα σας έλεγα ότι το σχέδιο παρουσιάζεται σε ένα χρονικό σημείο όπου είμαστε ώριμοι και έτοιμοι να μιλήσουμε με ορίζοντα δεκαετίας. Και ακριβώς αυτός ο ορίζοντας δεκαετίας είναι που με κάνει να πιστεύω ότι δεν συνδέεται άμεσα με τον εκλογικό κύκλο του 2023, αλλά δείχνει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει έργα τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τον ορίζοντά της.

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα τα οποία έχουμε εξαγγείλει θα εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας, γιατί αυτή είναι η φύση των έργων αυτών. Όμως, κάποιος πρέπει να τα ξεκινήσει και κάποιος πρέπει να εξασφαλίσει τους πόρους. Και αυτό κάναμε εμείς.

 

*Γ. Σκιντζή (ΕΡΤ):* Κύριε Πρόεδρε, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές παρατηρούμε ότι το πολιτικό θερμόμετρο ολοένα και ανεβαίνει. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν χειρίζεστε -όπως λέει- τίποτα σωστά και συγκεκριμένα, ιδιαιτέρως η αξιωματική αντιπολίτευση, ξεκινώντας από το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μέχρι και -όπως βλέπουμε τελευταία- το βαρύ θέμα της Δικαιοσύνης και της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ήθελα να σας ρωτήσω, έτσι θα πορευτούμε όλους τους επόμενους μήνες; Με τοξικότητα, με σκανδαλολογία; Και αν αυτή η στάση της αντιπολίτευσης ενδεχομένως έφερνε πιο κοντά την ημερομηνία των εκλογών. Σας ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Για το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας έχω ήδη απαντήσει.  Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία.

Γιατί το λέω αυτό;  Διότι τέτοιες ερωτήσεις μου έχετε κάνει κατά καιρούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας. Και πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι τελικά η κυβέρνηση θα ενδώσει στον δημοσκοπικό πειρασμό, διότι σας θυμίζω ότι δημοσκοπικά προηγείται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το διέψευδα πάντα κατηγορηματικά. Τώρα πιστεύω πια ότι και εσείς αλλά και οι Έλληνες πολίτες μας πιστεύουν όταν μιλάμε για την εξάντληση της τετραετίας.

Από εκεί και πέρα, το ερώτημα αυτό θα πρέπει να το απευθύνετε στην αξιωματική αντιπολίτευση, όχι σε εμένα.  Ουδέποτε επιδίωξα τοξικό κλίμα και έντονη φραστική αντιπαράθεση. Και πάντα μου αρέσει να μιλώ για το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει αλλά και για τα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.

Οι πολίτες -πιστεύω- ότι δεν ενδιαφέρονται για πόλωση, ένταση και για επιστροφή σε μια ρητορική που παραπέμπει περισσότερο σε εποχές μνημονίων και όχι σε εποχές που η χώρα μας με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά ατενίζει το μέλλον.

Εμείς θα εξακολουθούμε να μιλάμε για αυτά τα οποία έχουμε κάνει και για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε.

Το γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάζεται να καταφύγει σε τέτοιες πρακτικές μπορώ ίσως να το εξηγήσω, όχι μόνο γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν, όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό το οποίο ξέρεις. Και η Αξιωματική Αντιπολίτευση ξέρει καλά  να παίζει αυτό το  παιχνίδι. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η πλήρης ένδεια θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές και θα μπαίνουμε στο σκληρό πυρήνα της προεκλογικής περιόδου, πιστεύω ότι θα αναδειχθεί και θα το κατανοήσουν οι πολίτες. Ποιος τελικά έχει πραγματικό σχέδιο για την Ελλάδα και ποιος επίσης έχει τα εχέγγυα να το υλοποιήσει αυτό το σχέδιο.

Διότι εμείς πια έχουμε 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας στην πλάτη μας. Οι πολίτες γνωρίζουν τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά. Αλλά γνωρίζουν κατά βάση ότι έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις με αποτελεσματικότητα και έχουμε υλοποιήσει το κυβερνητικό μας σχέδιο.

Άρα πιστεύω ότι με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω «αυτά θέλω να κάνω στη δεύτερη τετραετία» και πιστέψτε με ότι μπορώ να τα υλοποιήσω, διότι αυτά τα οποία σας είπα το ’19 ότι θα έκανα, τα υλοποίησα.

 

*Κ. Καλεντερίδου (ΔΕΛΤΑ Έβρου):* Κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε στη Θράκη, στον Έβρο. Είχα σκοπό να σας ρωτήσω για το φορολογικό καθεστώς. Αν θα υπάρξει δηλαδή κάτι διαφορετικό εδώ στην περιοχή μας, στις ακριτικές γενικότερα μάλλον περιοχές. Ωστόσο, εχθές το απαντήσατε νομίζω.

Θα πάω σε κάτι πιο πολιτικό, θα πάω στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Έχουν δημιουργηθεί εντάσεις, μεγάλες εντάσεις εσωκομματικά. Πολλά στελέχη σας και βουλευτές δηλώνουν ότι θα πάνε τελικά στην κηδεία. Επικρατεί μία έντονη ανησυχία. Πώς τοποθετείστε σε αυτό;

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Έκανα μία δήλωση μετά τον θάνατο του τέως Βασιλιά, όπου τοποθετήθηκα με σαφήνεια για το ζήτημα αυτό. Ανέφερα ότι με τον θάνατό του γράφεται τώρα και σε ανθρώπινο επίπεδο ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974 και τον λόγο πλέον έχει η ιστορία, η οποία πιστεύω ότι θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια αλλά και αυστηρά.

Θα κρίνει τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής, γιατί για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο μάς συνοδεύει ήδη η θλίψη, ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Είχα την ευκαιρία να συλλυπηθώ την οικογένειά του.

Από εκεί και πέρα, εγώ δεν βλέπω ιδιαίτερες εντάσεις. Βλέπω ενδεχομένως μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του ιστορικού προσώπου Κωνσταντίνου, η οποία ενδεχομένως να είναι χρήσιμη, θα σάς έλεγα ειδικά για νεότερες γενιές, οι οποίες δεν γνωρίζουν την Ιστορία και το τι μπορεί να έγινε τη δεκαετία του ’60 και τη δεκαετία του ’70.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση που θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστή: ο τέως Βασιλέας να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους, γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του Βασιλείου της Ελλάδος, το οποίο δεν υφίσταται πια.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε απωλέσει, για λόγους τους οποίους δεν θα τους κρίνω εγώ, την ελληνική ιθαγένεια. Όμως η κηδεία αυτή θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και με το τελετουργικό, θα σάς έλεγα, που επιβάλλεται για την ίδια την ιστορική του διαδρομή. Εξάλλου, θέλω να σάς θυμίσω ότι θα ταφεί, όπως το επιθυμούσε και όπως είναι απολύτως σωστό, στους οικογενειακούς τάφους της οικογένειας στο κτήμα του Τατοΐου, το οποίο βέβαια έχει περιέλθει στην περιουσία του ελληνικού κράτους.

Κατά συνέπεια, θα ενθάρρυνα όλες και όλους, με αφορμή ένα τραγικό γεγονός -ο θάνατος ανθρώπου είναι πάντα ένα στενάχωρο γεγονός- η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνεται χωρίς τις εντάσεις, χωρίς προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος το οποίο ανήκει πια στην Iστορία και θα κριθεί από αυτήν.

 

*Σ. Καρυπίδης (Xanthinews):* Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στη Θράκη, όπου ξέρουμε όλοι ότι είναι μια ειδική εκλογική, ένας ειδικός εκλογικός χώρος, ειδικά η Κομοτηνή και η Ξάνθη από την οποία προερχόμαστε εμείς.

Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι, από τη στιγμή  που μπαίνουμε πλέον και σε προεκλογική περίοδο, πότε θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια, αν θα έχουμε κάποιες εκπλήξεις για την περιοχή μας και γενικά πότε θα μπορεί ο κόσμος εδώ της Θράκης να ξέρει ποιοι θα είναι  οι υποψήφιοί του;

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Η διαδικασία  κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι  μία διαδικασία  η οποία από πλευράς Νέας Δημοκρατίας γίνεται με πολλή προσοχή. Γνωρίζετε ότι επίσημα τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται με το που προκηρύσσονται οι εκλογές και προφανώς ένα κόμμα εξουσίας όπως είναι  η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξετάσει πολλές διαφορετικές επιλογές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της παράταξής μας και αυτό είναι  κάτι το οποίο είναι  αισιόδοξο και ενθαρρυντικό.

Χρέος μας, της εκλογικής Επιτροπής αλλά και εμού προσωπικά, είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση ώστε τα ψηφοδέλτιά μας να είναι ανταγωνιστικά, αλλά και οι υποψήφιοι να πληρούν τις υψηλές προϋποθέσεις τις οποίες θέτουμε πάντα για όποιον επιθυμεί να πολιτευτεί με την παράταξή μας.

Τώρα, ως προς τις εκπλήξεις στις οποίες αναφερθήκατε, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω σήμερα εδώ από την Αλεξανδρούπολη, από τον Έβρο, είναι ότι προσωπικά θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο, στην εκλογική περιφέρεια  Έβρου. Όπως ξέρετε, έχω τη δυνατότητα να είμαι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Επιλέγω να είμαι υποψήφιος στον ΄Έβρο για λόγους συμβολικούς, αλλά και για λόγους ουσιαστικούς.

Ο Έβρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων και των αναπτυξιακών ευκαιριών που ξετυλίγονται μπροστά μας.

Κατά συνέπεια, η υποψηφιότητά μου εδώ στον Έβρο πιστεύω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, αλλά  είναι και ενδεικτική της προσοχής που προσωπικά αποδίδω σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά θα έλεγα ειδικά στον ακριτικό Έβρο

 

*Γ. Τομαδάκης (Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδος):* Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε, καλημέρα σας, τώρα πλέον συντοπίτης, αφού είστε και υποψήφιος στον Έβρο.

Κύριε Πρόεδρε, είπατε χθες ότι θα ιδρυθεί Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, κάτι που περιμένει πάρα πολλά χρόνια η τοπική κοινωνία. Το 2021, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχατε πει ότι περιμένετε το σχέδιο της διακομματικής ειδικά για να δείτε τα σχέδια, που έχετε πολλά σχέδια κιόλας, για την ανάπτυξη και για την άρση της απομόνωσης του βόρειου τμήματος του Έβρου.

Τότε, το 2021 στη ΔΕΘ, χαρακτηρίσατε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης φάρο καινοτομίας, γνώσης και είπατε ότι έχει πολλά φιλόδοξα σχέδια για την περιοχή.

Κύριε Πρόεδρε, πριν τις αλλαγές στους νόμους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρωτοετείς φοιτητές στην Ορεστιάδα έρχονταν 200. Φέτος και αφού ήρθε πολλές φορές ο κ. Συρίγος και μας έλεγε για τις εντολές του Πρωθυπουργού, ήρθαν μόλις 55 άτομα.

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Πώς θα στηριχθεί το πανεπιστήμιο ουσιαστικά, που όταν βλέπεις απέναντι τα πανεπιστήμια της Αδριανούπολης ντρέπεσαι και λυπάσαι; Πώς θα στηριχθούν ουσιαστικά οι πανεπιστημιακές σχολές σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο, όταν δεν έρχονται φοιτητές; Ευχαριστώ.

 

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Σάς ευχαριστώ για το ερώτημά σας, το οποίο είναι πολύ εύλογο και τολμώ να πω και πολύ ουσιαστικό.

Και χθες μίλησα για την μεγάλη σημασία που αποδίδω στον ρόλο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και για τη φιλοδοξία μου, η οποία πρέπει να είναι και φιλοδοξία του ίδιου του πανεπιστημίου, τελικά να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα.

Ένα πανεπιστήμιο με πολλές δυνατότητες, με μία καινούρια ηγεσία, ένα πανεπιστήμιο το οποίο φαίνεται να έχει τη διάθεση να αξιοποιήσει τα καινούργια εργαλεία που ο νέος νόμος-πλαίσιο τον οποίον ψηφίσαμε του προσφέρει και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Είναι από τη φύση του ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει όλα τα τμήματά του, σε όλες τις πόλεις που αυτά βρίσκονται.

Αναφερθήκατε στο πρόβλημα της απομόνωσης του βόρειου Έβρου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό μπορεί να είναι και ανασχετικό για την επιλογή φοιτητών να πάνε να σπουδάσουν εκεί. Και εκεί ακριβώς εμείς έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε ως κεντρικό κράτος, με μία σειρά από παρεμβάσεις.

Η πρώτη είναι να στηρίξουμε τους φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν να σπουδάσουν στην ακριτική Ελλάδα γενικά και στα πιο ακριτικά μέρη της Ελλάδος. Αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά συνολικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, γιατί όπως γνωρίζετε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα φοιτητικής στέγασης, ύψους 130 εκατομμυρίων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, υλοποιείται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε φτηνή στέγη στους φοιτητές οι οποίοι θα έρθουν να σπουδάσουν στη Θράκη.

Ταυτόχρονα, έχουμε εξαγγείλει κι έχουμε ήδη υλοποιήσει την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου από τα 1.000 στα 1.500 και υπό προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει ήδη εκταμιεύσει 6 εκατομμύρια, κάτι παραπάνω από 6 εκατομμύρια φέτος, σε σχέση με τα 3 εκατομμύρια τα οποία εκταμίευσε πέρυσι.

Όμως είναι και η δουλειά του ιδίου του Πανεπιστημίου να στηρίξει τα ακριτικά τμήματα με το να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά και να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών να γνωρίζουν ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Δεν φτιάχνουμε απλά ένα τμήμα, θέλω να το τονίσω αυτό, για να στηρίξουμε μια πόλη. Φτιάχνουμε ένα τμήμα διότι θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί έχουν τελικά καλές προοπτικές.

Η πρώτη τακτική ακολουθήθηκε κατά κόρον στο παρελθόν.  Οδήγησε στο μαράζωμα των τμημάτων και στην καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών, αναπτυξιακών προσδοκιών πόλεων που πίστευαν ότι πάντα μπορούν να ζουν από τμήματα τα οποία δεν είναι βιώσιμα.

Εμείς θέλουμε βιώσιμα τμήματα. Και ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Και θα είμαστε αυστηροί συνολικά με τα πανεπιστήμια στη χώρα. Θέλουμε τα τμήματα να είναι βιώσιμα.  Αλλά έχουμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε εκείνα τα τμήματα της ακριτικής Ελλάδος τα οποία χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα.

Και βέβαια, για να σπάσουμε την απομόνωση του βόρειου Έβρου πρέπει να επενδύσουμε συνολικά στις υποδομές μας: δρόμους, αλλά επιτρέψτε μου να πω, και τρένα.

Η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο όταν ολοκληρωθεί θα έχει ουσιαστικά χαρακτήρα -για να το πω απλά- ενός προαστιακού, ενός τρένου το οποίο θα μπορεί πολύ εύκολα να εξυπηρετεί όλο τον Έβρο με ταχύτητα και με ασφάλεια.

Αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να αισθάνεται άνετα ο φοιτητής ο οποίος θέλει να σπουδάσει στο τμήμα αυτό, να μην θεωρεί ότι είναι η τελευταία του επιλογή ένα τμήμα στην Ορεστιάδα ή ένα τμήμα ψυχολογίας το οποίο θα γίνει στο Διδυμότειχο αλλά να γνωρίζει ότι αν πάει εκεί θα έχει καλές προοπτικές γιατί θα πάρει καλές σπουδές.

Ειδικά για το τμήμα ψυχολογίας, η ψυχολογία είναι ένα αντικείμενο που επιστρέφει θα έλεγα δυναμικά στο προσκήνιο. Εθεωρείτο μια επιστήμη η οποία δεν είχε πολλές προοπτικές. Τώρα βλέπουμε ότι έχει πολύ σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι και το τμήμα στο Διδυμότειχο θα είναι ένα πολύ καλό τμήμα. Θα βοηθήσουμε και με τις υποδομές -και σε συνεννόηση πάντα με την  Περιφέρεια- διότι τα τμήματα αυτά τελικά θα είναι τμήματα υγιή που θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες αλλά κυρίως θα προσφέρουν καλή εκπαίδευση στα νέα παιδιά που θα τα επιλέξουν.

 

*Κ. Πιτιακούδης (Evros-news.gr):* Είπατε εχθές στην Κομοτηνή, με έμφαση, ότι δεν πρόκειται να κάνετε ούτε βήμα πίσω στην προστασία των συνόρων για την ασφάλεια των ακριτών. Αναφερόμενος σε δυο παραμέτρους, την παράνομη μετανάστευση και την συνεχώς αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας και του ίδιου του Προέδρου της, του κ. Erdoğan.

Με δεδομένο ότι και η Τουρκία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και η επίσκεψή σας εδώ συμπίπτει με την έναρξη, την Πέμπτη, της επέκτασης του φράχτη, του αποτρεπτικού, σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να ενταθεί εκ μέρους της Τουρκίας η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης και η επιθετική ρητορική; Να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο, το χειρότερο σενάριο;

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Απαντώ ευθέως στο δεύτερο ερώτημά σας: όχι, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική. Ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής, κομματικής κατανάλωσης δεν είναι η σωστή στρατηγική.

Θα λέω πάντα ότι όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και όσο αποτελεσματικά ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο να επιλύσουμε τη μία βασική διαφορά που έχουμε την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης με όλα αυτά τα οποία έχουμε ακούσει κατά καιρούς περί αφίξεως τα βράδια στην Ελλάδα και από εδώ και στο εξής να πέσουν κάπως οι τόνοι.

Πιστεύω ότι και εδώ και στην Τουρκία θα έχουμε εκλογές λίγο-πολύ την ίδια χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να είναι και καλό από μίας πλευράς, με την έννοια ότι θα προκύψουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία καινούργιες κυβερνήσεις περίπου ταυτόχρονα.

Αλλά σε καμία περίπτωση, θα το ξαναπώ, η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ούτε προφανώς χρειάζεται την έγκριση κανενός προκειμένου να συνεχίσει να προχωρά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην κατασκευή αποτρεπτικών έργων, όπως είναι ο φράχτης.

Ο φράχτης ήταν, στην έκταση που κατασκευάστηκε, εξαιρετικά αποτελεσματικός. Όπως είπα και εχθές, θα κατασκευάσουμε τελικά φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, εκεί που είναι τεχνικά και γεωγραφικά εφικτό να γίνει αυτό. Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός. Και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής δεν είναι διατεθειμένη να μας δώσει ευρωπαϊκούς πόρους, ειδικά για την κατασκευή του φράχτη, διότι χρηματοδοτεί πολλές δομές περί του μεταναστευτικού αλλά όχι τεχνητά εμπόδια, θα προχωρήσουμε και θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους.

 

*Μ. Βλαμήτσου (ΕΝΑ CHANNEL Καβάλας):* Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα. Η δική μου ερώτηση έχει να κάνει με τον επιχειρηματικό κλάδο και ιδιαίτερα με τους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν μετεγκατασταθεί στη Βουλγαρία και στην περιοχή μας έχουμε πάρα πολλούς.

Ήδη τώρα έχουν ένα επιπλέον άγχος, όπως μας μεταφέρουν, όσον αφορά και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εσείς πολύ καλά κάνετε και συγχαρητήρια. Οι ίδιοι όμως προβληματίζονται. Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να έχουμε επιχειρηματίες άλλους στην Βουλγαρία, θέλει να δραστηριοποιούνται μέσα στη χώρα μας. Ποιο είναι το δικό σας πλάνο; Ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να ανταγωνιστεί τη Βουλγαρία στο επίπεδο των μισθών. Δεν είναι αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Έχω πει πολλές φορές ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι  χαμηλοί και πρέπει να αυξηθούν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους μισθούς του Δημοσίου που άπτεται της δικής μας αρμοδιότητας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όπου η δική μας «αρμοδιότητα» εξαντλείται στον κατώτατο μισθό. Αλλά μόνο το ένα τέταρτο των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι στον κατώτατο μισθό και αν έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται γρήγορα, που έχουμε, μια ανεργία η οποία πέφτει ραγδαία, είναι  απολύτως φυσικό αυτό να συμπαρασύρει και τους μισθούς προς τα πάνω.

Και οι άνθρωποι να αμείβονται ανάλογα με αυτά τα οποία προσφέρουν και το μέρισμα ανάπτυξης το οποίο δημιουργούν οι επιχειρήσεις να κατανέμεται δίκαια μεταξύ των μετόχων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

Κατά συνέπεια, αυτή η γραμμή την οποία έχουμε χαράξει, που δεν είναι μία γραμμή ανταγωνισμού με βάση το κατώτατο κόστος, είναι μία στρατηγική η οποία αποδίδει. Γι’ αυτό αυξάνονται οι εξαγωγές μας, γι’ αυτό προσελκύουμε επενδύσεις. Επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα σήμερα δεν γίνονται επειδή η Ελλάδα είναι φτηνή, γίνονται επειδή η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, στο οποίο ξένες επιχειρήσεις θέλουν τελικά να επενδύσουν. Διότι ο ανταγωνισμός σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι και για το ανθρώπινο δυναμικό. Δεν είναι  κατά ανάγκη για το ποιος θα είναι  ο πιο φτηνός.

Αν ψάχνει κανείς τον πιο φθηνό, τότε δεν θα κοιτάξει ούτε την Ελλάδα, ούτε τη Βουλγαρία, θα κοιτάξει άλλες χώρες στην Άπω Ανατολή ή αύριο στην Αφρική.

Άρα, αυτός ο ανταγωνισμός είναι ένας ανταγωνισμός ο οποίος δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι έχουμε κάνει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για την άσκηση του επιχειρείν. Μειώσαμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις. Πήγαμε τη φορολογία στο 22%, από το 29% που την βρήκαμε. Μειώσαμε τη φορολογία στα μερίσματα, μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, σημαντικές και για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους.

Και οι επιχειρηματίες σήμερα πιστεύω ότι είναι ικανοποιημένοι και γνωρίζουν ότι έχουν μια χώρα στην οποία θα πληρώσουν δίκαιους φόρους, αλλά ταυτόχρονα μια χώρα η οποία στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τους διευκολύνει στις δικές τους επενδύσεις.

Μιας και είστε από την Καβάλα, χθες επισκέφθηκα μια πολύ ενδιαφέρουσα επένδυση η οποία γίνεται στην εκπαίδευση πιλότων. Ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο, το παλιό αεροδρόμιο της Καβάλας, έχει περιέλθει στα χέρια ενός ιδιώτη και η εταιρεία αυτή εκπαιδεύει εκατοντάδες χειριστές, Έλληνες και ξένους. Και προφανώς δίνει και πολύ καλές θέσεις εργασίας σε αυτούς οι οποίοι εκπαιδεύουν τους χειριστές, όλους τους τεχνικούς που επισκευάζουν τα αεροπλάνα.

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν τους αφορά ο κατώτατος μισθός και σας διαβεβαιώνω ότι πληρώνουν πολύ καλούς μισθούς, όπως θα έπρεπε να είναι, διότι αυτό επιβάλλει η παγκόσμια αγορά.

Άρα, σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς θέλουμε να κινηθούμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η στρατηγική είναι μία στρατηγική υψηλής προστιθέμενης αξίας που έχει προσφέρει πολλά στη χώρα και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα.

 

*Ν. Ρούμπος (Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων):* Καλημέρα, είπατε χθες το βράδυ στην ομιλία σας στη Κομοτηνή να μην μιλάμε για διπλές εκλογές, αλλά για εθνικές εκλογές. Ωστόσο, οι διπλές εκλογές είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Φοβάστε ότι την πρώτη Κυριακή, στις πρώτες εκλογές, μπορεί να εκφραστεί μία δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, με αιχμή την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης;

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Κάθε εκλογή είναι μία δοκιμασία και μία αξιολόγηση της κυβέρνησης, αλλά είναι και μία αξιολόγηση της αντιπολίτευσης, αυτών οι οποίοι διεκδικούν να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση.

Ο λόγος για τον οποίον είναι πιθανόν να έχουμε διπλές εκλογές έχει να κάνει με την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν γνώριζε πια πολύ καλά ότι θα έχανε τις εκλογές. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε στις διπλές εκλογές του 2015 με την ενισχυμένη αναλογική, τότε δεν φαινόταν να τον ενοχλεί. Αν ήθελε τόσο πολύ την απλή αναλογική θα την είχε αλλάξει τουλάχιστον μετά την πρώτη κάλπη, αμέσως. Δεν είναι κάτι το οποίο το έκανε, γιατί προφανώς βολευόταν σε εκείνη τη συγκυρία από την ενισχυμένη αναλογική.

Από εκεί και πέρα, κοιτάξτε να δείτε, δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί σήμερα υπάρχει νευρικότητα, εκνευρισμός, κυρίως από την εισαγόμενη οικονομική κρίση και την εισαγόμενη ακρίβεια.

Από την άλλη πιστεύω, όμως, ότι οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση μία συνειδητή και τολμώ να πω και αποτελεσματική προσπάθεια να υψώσουμε αναχώματα απέναντι σε αυτήν την εισαγόμενη κρίση.

Και επιτρέψτε μου να πω, διότι είχαν γίνει πολλές προβλέψεις, θυμάμαι τον Σεπτέμβριο, όταν ήμασταν ακόμα στη ΔΕΘ, πολλοί προέβλεπαν έναν καταστροφικό χειμώνα. Η αντιπολίτευση παρουσιάζει μία μαύρη πραγματικότητα. Δεν είδα καταστροφικό χειμώνα και δεν βλέπω καταστροφικό χειμώνα.

Και όποιος κινήθηκε στην αγορά την περίοδο των γιορτών διαπίστωσε μάλλον το ανάποδο: η αγορά κινήθηκε πολύ καλά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, οι πωλήσεις λιανικής ήταν υψηλά. Μας βοήθησε και λίγο ο καιρός ώστε να μειώσουμε τις καταναλώσεις των καυσίμων για τη θέρμανση, αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει την κοινωνία.

Κατά συνέπεια, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών πιστεύω ότι τα διλήμματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Τα έχω επαναλάβει πολλές φορές, δεν θα τα ξαναπώ σήμερα, αλλά θα πω ξανά ότι η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη κάλπη. Αυτή θα καθορίσει τελικά και θα στείλει τα μηνύματα για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία.

Κι εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη, πολύ πιθανόν, αυτή θα έρθει απλά να επικυρώσει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, που τελικά θα είναι και η κρίσιμη κάλπη, πιστεύω, για να διαμορφώσει τις μετεκλογικές εξελίξεις.

 

*M. Γαβριηλίδη (e-evros.gr):* Κύριε Πρωθυπουργέ, καλημέρα κι από μένα και καλώς ήρθατε στον Έβρο.

Το περασμένο καλοκαίρι, στην περίπτωση της «νεκρής Μαρίας», είχαν κατηγορηθεί οι κάτοικοι του Έβρου, μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού που φυλάνε τα σύνορα, για έλλειψη ανθρωπισμού.

Ειπώθηκε δε ότι είχαμε αφήσει ως χώρα να πεθάνει ένα κοριτσάκι 5 ετών αβοήθητο, σε ελληνικό έδαφος και χωρίς να προστρέξουμε για βοήθεια.

Λίγο αργότερα ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν όλα ψέματα, fake news. Μάλιστα το παραδέχθηκαν και οι ΜΚΟ και το ξένο μέσο που είχε κατηγορήσει ευθέως την Ελλάδα.

Σχετικά με αυτό, λοιπόν, θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα που έχει δύο σκέλη: πρώτον, τι συμπεράσματα βγήκαν μετά από αυτά που ακολούθησαν την περίπτωση της «νεκρής Μαρίας» και κατά δεύτερον, υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τις μεταναστευτικές ροές σε Ελλάδα και Έβρο; Σας ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Να ξεκινήσω με το δεύτερο. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο είναι μειωμένες κατά παραπάνω από 80% σε σχέση με αυτές που ήταν όταν ήρθαμε στα πράγματα.

Το γνωρίζετε, εξάλλου, καλύτερα εσείς από οποιονδήποτε. Θυμάστε τι συνέβαινε στο παρελθόν, γνωρίζετε τι γίνεται σήμερα. Άρα αυτή η αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στη φύλαξη των συνόρων έχει φέρει αποτελέσματα.

Και πρώτα και πάνω απ’ όλα έχει τσακίσει τα άθλια δίκτυα των διακινητών οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία κατατρεγμένων ανθρώπων για να τους αποσπάσουν χρήματα και να τους φέρουν στην Ελλάδα.

Και βέβαια πολλοί από αυτούς έχουν συλληφθεί. Πάνω από 1.000 διακινητές έχουν συλληφθεί και θα λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δυστυχώς όμως αυτοί δεν δρουν μόνοι τους. Έχουν συνεργάτες. Και έχουν συνεργάτες στην Ελλάδα, κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποια συγκεκριμένα μέσα τα οποία είναι οι φυσικοί συνεργοί αυτών οι οποίοι διακινούν παράνομα και κατά παραβίαση κάθε ανθρώπινης αξίας κατατρεγμένους ανθρώπους.

Και η ιστορία της μικρής Μαρίας ήταν και είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα. Θέλω να σας μιλήσω ειλικρινά, είμαι εξοργισμένος με αυτή την ιστορία. Διότι θυμάμαι πάρα πολύ καλά την πίεση την οποία δέχτηκε η χώρα, τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στο εξωτερικό για έλλειψη ανθρωπισμού, για μια χώρα η οποία παρατά μικρά παιδιά εντός ελληνικής επικράτειας, τα οποία τελικά πεθαίνουν από το δάγκωμα ενός σκορπιού.

Και τι απεδείχθη;  Ότι πρώτον αυτή η ομάδα παράνομων μεταναστών δεν ήταν ποτέ στην Ελλάδα και δεύτερον δεν υπήρχε ποτέ μικρή Μαρία. Ήταν όλο κατασκεύασμα, ήταν όλο ένα ψέμα. Ένα ψέμα το οποίο αναπαρήχθη και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από μεγάλα Μέσα του εξωτερικού και δυστυχώς από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Και αυτό είναι που με εξοργίζει ακόμα περισσότερο. Διότι τα Μέσα του εξωτερικού, τουλάχιστον με πολλή καθυστέρηση, είχαν το θάρρος να ανακαλέσουν αυτά τα οποία έγραψαν, η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα δεν έχει ζητήσει μία συγγνώμη. Και όχι μόνο αυτό, εξακολουθούν στελέχη της να αναπαράγουν αυτή τη ρητορική. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Είναι απαράδεκτο, είναι θλιβερό. Αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας αυτό το οποίο γίνεται.

Διότι μπορώ να δεχτώ και να απολογηθώ για τις όποιες αστοχίες μπορεί να συμβαίνουν, γιατί πάντα μπορεί να συμβούν και αστοχίες και λάθη. Αλλά αυτό το οποίο δεν μπορώ να δεχτώ είναι να διασύρεται η χώρα μέσα από ψεύτικα δημοσιεύματα, οργανωμένα fake news, οργανωμένη προπαγάνδα που εκπορεύεται από την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και σε αυτή την προσπάθεια να βρίσκουν κάποιοι συμμάχους εντός της Ελλάδος. Αυτό είναι απαράδεκτο.

 

*Ι. Πετρακόπουλος (inkomotininews):* Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας. Τον Οκτώβριο του 2018 δίνατε χρίσμα και στήριξη στο πρόσωπο και στην υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Μέτιου, ο οποίος μερικούς μήνες κατόπιν, τον Μάιο του ’19, κέρδισε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις περιφερειακές εκλογές.

Ο ίδιος πριν 1,5 περίπου μήνα ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος. Παρέχετε και εσείς ξανά χρίσμα και στήριξη στο πρόσωπο και την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστου Μέτιου;  Ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Ναι. Είναι ορισμένες απαντήσεις οι οποίες είναι μονοσύλλαβες. Έχω πολύ καλή άποψη και εξαιρετική σχέση με τον Χρήστο Μέτιο. Πιστεύω ότι έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια. Και θα απολαμβάνει της στήριξής μας στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

 

*Θ. Τσολάκης (reportal.gr):* Καλημέρα και από εμένα. Στο μεταναστευτικό θα σας γυρίσω και συγκεκριμένα στο ΚΥΤ Φυλακίου. Σε ποιο σημείο, θα ήθελα να μας πείτε, βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης της συγκεκριμένης δομής. Και να θυμίσω ότι πέρσι τέτοιο καιρό, τέτοιες ημέρες, υπήρχε αυτή η ένταση με την αντίδραση των κατοίκων εκεί για τα έργα που είχαν δρομολογηθεί.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Νομίζω ότι οι τόνοι έχουν πέσει. Τα έργα τα οποία γίνονται είναι τα απολύτως απαραίτητα έργα προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το ΚΥΤ Φυλακίου και να υπάρχει ένα προαναχωρησιακό κέντρο στην έκταση που έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται ότι όσο μεγάλη προσπάθεια και αν κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε και να αποτρέψουμε παράνομους μετανάστες από το να εισέρχονται στη χώρα μας, και αυτές οι δομές είναι απαραίτητες.

Θέλω να θυμίσω ότι και στα νησιά του Αιγαίου έχουν κατασκευαστεί υπερσύγχρονες δομές υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών. Ως επί το πλείστον δεν είναι  γεμάτες και αυτό είναι  πολύ ενθαρρυντικό. Υπάρχουν όμως, έχουν κατασκευαστεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

Και είναι ακριβώς αυτές οι δομές που μας επιτρέπουν να κάνουμε και στο επίπεδο αυτό τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε στο παρελθόν και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Μόρια και στα δράματα, ή στη Σάμο. Θυμάμαι ακόμα στην επίσκεψή μου στη Σάμο, μια τραγική κατάσταση ενός καταυλισμού, στην κυριολεξία, 7.000 ανθρώπων να «κρέμεται» πάνω από το Βαθύ.

Τώρα αυτό δεν υπάρχει πια. Έχει αποδοθεί η έκταση στην τοπική κοινωνία και έχει δημιουργηθεί μία υπερσύγχρονη δομή σε ένα πιο απομονωμένο σημείο, ώστε να καλύψει τις όποιες ανάγκες μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

 

*Ρ. Γιουλβάνη (Alpha News Δράμας):* Καλημέρα σας, κ. Πρωθυπουργέ. Να σας μεταφέρω πρώτα απ’ όλα την αγάπη κάποιων ανθρώπων από τη Δράμα που μου είπαν να σας τη μεταφέρω γιατί θα σας έβλεπα από κοντά πριν θέσω το ερώτημά μου.

Ζω και εργάζομαι στη Δράμα. Έναν ακριτικό Νομό, το μοναδικό στην Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ίσως και της Μακεδονίας, που δεν έχει ασφαλή και άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό. Ήταν προσωπική σας δέσμευση να κατασκευαστεί το τμήμα του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Έχει δρομολογηθεί; Και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Εντός αυτού του έτους πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Θα χρειαστούμε γύρω στα δύο με τρία χρόνια προκειμένου να κατασκευαστεί το κομμάτι αυτό του δρόμου και θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό.

Να πω επίσης ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για τον δυναμισμό που δείχνει η Δράμα συνολικά, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Είναι μία πόλη η οποία έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα, με πολύ δυναμικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που παράγουν καινοτομία και είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία πόλη η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σύγχρονου πολιτισμού με το φεστιβάλ ταινιών, αλλά και με τη δημιουργία ενός cluster οπτικοακουστικών μέσων. Αλλά και μία πόλη η οποία είναι ταυτισμένη με τον πρωτογενή τομέα, με ένα τμήμα οινολογίας εξαιρετικό, με πάρα πολύ καλά κρασιά. Μία πόλη η οποία έχει πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό ορυκτό πλούτο που είναι το μάρμαρο.

Αλλά για να μπορέσει η Δράμα να ξεκλειδώσει αυτή τη δυναμική και την ανθεκτικότητα την οποία έχει δείξει προφανώς χρειάζεται να λύσουμε κάποια βασικά ζητήματα υποδομών και το πιο βασικό είναι μια ασφαλής οδική σύνδεση με την Εγνατία.

Αν, λοιπόν, η Δράμα έχει καταφέρει αυτά που έχει καταφέρει χωρίς ένα δρόμο της προκοπής, σκεφτείτε πόσα πολλά μπορεί να κάνει όταν με το καλό κατασκευαστεί ο δρόμος.

 

*Ν. Ταραπατσής (nownews.gr):* Καβάλα, εμπορικός λιμένας «Φίλιππος Β΄», για να μην καταχραστώ το χρόνο σας, σύντομα: η αξιοποίησή του, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Τι γίνεται; Ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Όπως γνωρίζετε, έχει προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί οσονούπω, με ένα σημαντικό τίμημα αλλά και με πολύ σημαντικές δεσμεύσεις για τις επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο λιμάνι.

Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το λιμάνι της Καβάλας θα αποτελέσει μία σημαντική πύλη εισόδου και εξόδου προϊόντων προς και από τη χώρα μας και θα παρακολουθήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή την υλοποίηση των επενδύσεων.

Πάντα όταν παραχωρούμε ένα περιουσιακό στοιχείο θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ο παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει. Αλλά η Καβάλα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και προφανώς το λιμάνι θα συνεισφέρει περαιτέρω στην αναπτυξιακή της δυναμική.

Να τονίσω ότι στην περίπτωση της Καβάλας επιλέξαμε να προχωρήσουμε με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για λόγους που εξήγησα και χθες.

Και για να προλάβω, ενδεχομένως, κάποια άλλη ενδεχόμενη ερώτησή σας, δεν κάναμε και δεν κάνουμε το ίδιο στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, όπου έκρινα προσωπικά ότι ο διπλός χαρακτήρας του λιμανιού -στρατιωτικός, πολιτικός- και η τεράστια γεωπολιτική του σημασία, μας επιβάλλουν στην παρούσα συγκυρία να κρατήσουμε το λιμάνι υπό κρατικό έλεγχο.

Αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα, όμως, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία σειρά από σημαντικές επενδύσεις, τις οποίες μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ μπορούμε να τις υλοποιήσουμε, πόσω μάλλον τώρα που το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα, άρα ανοίγονται και νέες προοπτικές εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

 

*Χ. Νικολαΐδης (ΣΚΑΪ):* Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σας ανησυχεί η είδηση με την οποία ξυπνήσαμε σήμερα το πρωί κι έρχεται από την Αμερική, σε σχέση με τα F-35 και τα F-16. Πιστεύετε ότι τελικά οι σύμμαχοι επιλέγουν την τακτική να μη δυσαρεστήσουν τους γείτονες και να μας δώσουν εμάς ένα αντίδωρο;

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Κατ’ αρχάς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το ακριβές αίτημα το οποίο έχει αποσταλεί στο Κογκρέσο. Να πω μόνο ότι το F-35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο ενδιαφέρει τη χώρα είναι το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί κι έχει υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα για την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών F-35.

Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει το Κογκρέσο σχετικά με το τουρκικό αίτημα -αποσυνδέω τα δύο, στο δικό μου το μυαλό δεν είναι συνδεδεμένα αυτά, εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- το τι θα κάνει το Κογκρέσο σε σχέση με το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα.

Όμως θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων στο Κογκρέσο, οι οποίες λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πουληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει η Τουρκία τη συμπεριφορά της.

Και μέχρι στιγμής, όταν έχουμε μια χώρα η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει  υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο NATO, προφανώς αυτή είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Άρα επιφυλάσσομαι να μάθω περισσότερα, αν και πρέπει να σας πω ότι η άποψη του Κογκρέσου -και μένω σε αυτό- ως προς το τουρκικό αίτημα είναι εκπεφρασμένη δημόσια και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει.

 

*Κ. Κανάτας (xanthipost.gr):* Καλημέρα σας, κ. Πρόεδρε. Να περάσουμε λίγο στο αγροτικό κομμάτι της περιοχής εδώ. Αν θα έχουμε ενίσχυση των αγροτών λόγω ενεργειακής κρίσης.

Και ένα κομμάτι που αφορά τον Νομό Ξάνθης, είναι το αρδευτικό. Είναι ένα έργο που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνησή σας. Σε τι στάδιο βρίσκεται;

Και έχουμε και έναν πλούτο στην περιοχή μας, το γεωθερμικό πεδίο, εάν υπάρχει αξιοποίηση περαιτέρω. Ευχαριστώ πολύ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίον θα μεταφερθεί νερό από τον Νέστο για την κοιλάδα της Ξάνθης έχει μιλήσει αναλυτικά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ειδικός Γραμματέας. Όπως γνωρίζετε, εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0».

Και είναι ίσως το πιο μεγάλο αρδευτικό έργο το οποίο θα δρομολογηθεί στη χώρα για την επόμενη δεκαετία, εξαιρετικά σημαντικό, κρίσιμο θα έλεγα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα στην Ξάνθη.

Για το ενεργειακό κόστος -αυτό συνδέεται με το δεύτερο ερώτημα το οποίο μου κάνατε- η γεωθερμία είναι ένα αναξιοποίητο δυναμικό. Έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Επικοινώνησα ο ίδιος με τον Υπουργό και με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου προκειμένου να επιταχύνουμε τις δράσεις μας σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχουμε κινηθεί με αρκετή ταχύτητα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσουμε.

Όμως όσο πιο ανταγωνιστικοί είναι οι αγρότες μας ως προς το ρεύμα, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνεται και το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιοχής η οποία έχει πρόσβαση στη γεωθερμία. Σκεφτείτε να θερμαίνει κανείς ένα θερμοκήπιο με γεωθερμία. Είναι απλές τεχνικά λύσεις, οι οποίες όμως μπορούν να μας δώσουν ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και γι’ αυτό θα αναμένετε σύντομα ειδήσεις στο μέτωπο αυτό.

 

*Κ. Μπασκάκη (ALFA Τηλεόραση)*: Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας. Θα αναφερθώ και εγώ, λοιπόν, στον διπλό χαρακτήρα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όπως προείπατε. Δεν ξέρω αν από την πλευρά της κυβέρνησης πιο στοχευμένα θα μπορούσατε να μας πείτε σήμερα αν υπάρχουν στον σχεδιασμό σας έργα για αναβάθμιση και εξοπλισμό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Και βεβαίως, όπως για παράδειγμα η σύνδεσή του με άλλα λιμάνια, με άλλους προορισμούς ή ακόμα και με τη γειτονική χώρα.

Και για να έρθω στο αρχικό μου ερώτημα του διπλού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ενδέχεται να δημιουργηθεί αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη τύπου Σούδας; Ξέρετε, είναι ένα ερώτημα και ένας προβληματισμός που υπάρχει έντονα στην περιοχή. Ευχαριστώ πολύ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Η απάντηση για το δεύτερο είναι όχι, αλλά ο χαρακτήρας της Αλεξανδρούπολης και ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να την αξιοποιήσουν προσδιορίζεται με σαφήνεια στα πλαίσια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για το ζήτημα τώρα της αξιοποίησης του λιμανιού, έχω ζητήσει από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ να έρθει και να παρουσιάσει το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης πολύ σύντομα, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η αναστολή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναμένω ότι θα γίνει εντός του επόμενου μήνα, οπότε θα υπάρχουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς βλέπουμε το μέλλον του λιμανιού.

Να τονίσω επίσης ότι μία σειρά από υποδομές, δημόσιες υποδομές, όπως οι Περιφερειακοί της Αλεξανδρούπολης που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του λιμανιού, δρομολογούνται ήδη από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια.

Ο σκοπός μας πάντα είναι να έχουμε σύγχρονα λιμάνια με όσο το δυνατόν πιο εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις στη χερσαία ζώνη, τα οποία να είναι διασυνδεδεμένα με τα τρένα μας και με τους δρόμους μας. Αυτή είναι η πραγματική αξία του λιμανιού.

Αλλά βέβαια, αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η γεωπολιτική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, ως αποτέλεσμα της σωστής αξιοποίησης του λιμανιού, είναι τεράστια. Διότι για πρώτη φορά, αντιλαμβάνονται όλοι ότι υπάρχει ένας χερσαίος διάδρομος από τον νότο προς τον βορρά, ο οποίος μπορεί ουσιαστικά να παρακάμψει τα στενά του Βοσπόρου.

Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για το πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για το συνολικό γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας. Και βέβαια, σε λίγο θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στη θεμελίωση μίας νέας μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που συνδέεται με τις πολύ σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στο λιμάνι και έξω από το λιμάνι.

Είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτό το οποίο γίνεται, η Ελλάδα να καταστεί πύλη εισόδου φυσικού αερίου που θα καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της χώρας μας αλλά και τις ανάγκες ευρύτερα των Βαλκανίων και γιατί όχι της Ανατολικής Ευρώπης, γιατί όχι της Ουκρανίας.

Κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει και η Ουκρανία θα χρειαστεί να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο. Δύσκολο να φαντάζεται κανείς ότι θα το πάρει από τη Ρωσία. Άρα από κάπου πρέπει να το προμηθευτεί.

Θέλω να θυμίσω ότι γεωγραφικά η Αλεξανδρούπολη απέχει από την Οδησσό κάτι παραπάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Δεν είναι τεράστια απόσταση. Χίλια χιλιόμετρα απέχει και η Αλεξανδρούπολη από την Καλαμάτα. Για να έχουμε μία αίσθηση της γεωγραφίας.

Άρα, οι προοπτικές που ανοίγονται για την Αλεξανδρούπολη στο κομμάτι το  γεωπολιτικό, στο κομμάτι το ενεργειακό, στο κομμάτι το εμπορικό, είναι τεράστιες. Και νομίζω ότι όσοι ζουν στην πόλη ήδη αντιλαμβάνονται αυτήν τη δυναμική, η οποία πιστεύω ότι μπορεί να συμπληρωθεί για όλη την περιοχή του Έβρου και με αναπτυξιακές δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν -όπως είπα- με τον πρωτογενή τομέα, με τη μεταποίηση, με τον τουρισμό, με τον πολιτισμό.

Είχα την ευκαιρία χθες, τελειώνοντας την ομιλία μου, να περπατήσω λίγο στην πόλη και να πάω να τσιμπήσω κάτι σε ένα εστιατόριο. Είδα πάρα πολλούς Τούρκους επισκέπτες με πολύ καλή διάθεση -να το τονίσω αυτό- διότι, θα το ξαναπώ, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι εξαιρετικές και δεν πρέπει να δηλητηριάζονται από τις πολιτικές ηγεσίες.

Σκεφτείτε, λοιπόν, αν αθροίσει κανείς όλες αυτές τις προοπτικές πόσο μεγάλη δυναμική μπορεί να έχει η πόλη και μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα.

 

*Ν. Πατούνας (Ράδιο Έβρος):* Καλημέρα, κ. Πρόεδρε, από το Ράδιο Έβρος, με έδρα την Ορεστιάδα. Καλώς ήρθατε και καλή χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι είχα ετοιμάσει κάτι άλλο με όλα αυτά που συζητήθηκαν, προέκυψαν πολλά άλλα ερωτήματα. Απαντήθηκαν κάποια άλλα.

Τώρα θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται με αυτό που έχω να σας μεταφέρω. Διατυπώνεται συνεχώς η άποψη ότι η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης θα συμπαρασύρει σε ανάπτυξη και την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το ακούσαμε και από εσάς να το λέτε και χθες.

Είμαι υποχρεωμένος, δυστυχώς, να σας μεταφέρω ότι αυτό στους κατοίκους του βορείου Έβρου ακούγεται κάπως με μία δυσπιστία. Το εισπράττουν με μία δυσπιστία. Εκφράζεται και μια πικρία, από την άλλη, ότι πρέπει να περιμένουμε την ανάπτυξη στο βόρειο Έβρο από 200 χιλιόμετρα μακριά, σε έναν Νομό με τεράστιες αποστάσεις γεωγραφικά.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, δεδομένης και της δικής σας δήλωσης πριν 1,5 χρόνο στη ΔΕΘ, όταν είπατε επακριβώς ότι έχουμε πολλά σχέδια για το πώς θα σπάσουμε την απομόνωση του βορείου Έβρου, ακριβώς αυτό είπατε με την αναγνώριση τελικά ότι είναι  απομονωμένος ο βόρειος Έβρος. Αν, λοιπόν, υπάρχουν αυτά τα σχέδια, ποιο είναι, ένα, ίσως το σημαντικότερο που πιστεύετε ότι θα πρέπει να μας πείτε τώρα για να σπάσει η απομόνωση σε αυτό το ευαίσθητο σημείο του βορείου Έβρου; Υπάρχει τελικά ειδικό σχέδιο για αυτό;

Και, δεδομένων όσων ακούστηκαν νωρίτερα, είπατε, μιλήσατε για υποδομές, για δρόμους, για τρένα, για τη συγκοινωνία που θα φτάσει ως επάνω στο βόρειο Έβρο, που θα ενισχύσουν την τοπική κοινωνία, αυτά ίσως οδηγήσουν τελικά τους κατοίκους να φύγουν πιο γρήγορα από την περιοχή δυστυχώς, γιατί αν δεν υπάρξουν άλλα κίνητρα, φορολογικά, αντιμετώπισης του δημογραφικού, να ενισχυθεί περισσότερο η τέταρτη έδρα του πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα και η επερχόμενη πέμπτη στο Διδυμότειχο, προφανώς θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στο μέλλον.

Και τελευταίο, επειδή θα είστε υποψήφιος στο νομό Έβρου, θα κάνετε μία επίσκεψη στο βόρειο Έβρο προσεχώς για να τα διαπιστώσετε από κοντά αυτά;

 

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Έχω επισκεφθεί πολλές φορές τον βόρειο Έβρο και μάλιστα, αν δεν με απατά η μνήμη μου, από εκεί είχα ξεκινήσει και την προεκλογική μου εκστρατεία ως υποψήφιος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας το 2015.

Έχετε δίκιο στα ερωτήματα τα οποία θέτετε. Από την άλλη, η Αλεξανδρούπολη έχει κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Αυτό όμως σημαίνει ταυτόχρονα ότι στη λογική μιας ισόρροπης ανάπτυξης δεν πρέπει να παραμελήσουμε τον βόρειο Έβρο.

Και γι΄ αυτό και όταν μίλησα πριν για τις έδρες των πανεπιστημίων αναγνώρισα την ιδιαιτερότητα της περιοχής αυτής και την ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο, ώστε τα τμήματα αυτά τα οποία θα δημιουργηθούν να είναι πραγματικά βιώσιμα τμήματα, τα οποία θα προσελκύσουν φοιτητές.

Ξέρετε ότι έχουμε κινηθεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων που μας δίνει ο ευρωπαϊκός χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων, για να στηρίξουμε συνολικά τις ακριτικές περιοχές.

Για μένα όταν μιλάμε για απομόνωση, μιλάμε βασικά για υποδομές οι οποίες έχουν να κάνουν με τη σύνδεση: δρόμος και τρένο, ειδικά το τραίνο, στο τρένο αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και πραγματικά οραματίζομαι αυτήν την ιδέα ενός τρένου που θα έχει χαρακτηριστικά ενός προαστιακού σιδηροδρόμου που θα μπορεί να συνδέει γρήγορα και με ασφάλεια τον βόρειο Έβρο με την Αλεξανδρούπολη.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της περιοχής τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Γνωρίζετε, παραδείγματος χάρη, ότι στον κεντρικό Έβρο, στην περιοχή του Σουφλίου, υπάρχει μία αναγέννηση της παραγωγής μεταξιού, που ήταν μία τέχνη εγκαταλελειμμένη, από το παρελθόν, αλλά τώρα αναπτύσσει πολύ μεγάλη δυναμική. Η κάθε περιοχή βρίσκει, με άλλα λόγια, τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα προς αξιοποίηση.

Πιστεύω ότι οι κάτοικοι του βορείου Έβρου αγαπούν πολύ την περιοχή τους και ζητούν από το κράτος τη μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση. Και από το κράτος και από την Περιφέρεια. Αλλά αυτό που λέτε ως απομόνωση μπορεί να είναι και συγκριτικό πλεονέκτημα. Με ποια έννοια; Ότι ο βόρειος Έβρος είναι ακόμα πιο κοντά στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, σε σχέση με τον νότιο Έβρο και μία εξαγωγική επιχείρηση μπορεί να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να είναι εκεί από το να είναι κάπου αλλού.

Με προβληματίζει η δημογραφική συρρίκνωση συνολικά της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι κάτι το οποίο το είπα και χθες. Αποτυπώνει βέβαια την πραγματικότητα της προηγούμενης δεκαετίας. Ελπίζω και εύχομαι, και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, όταν θα κάνουμε την επόμενη απογραφή αυτή να έχει αντιστραφεί.

 

*Σ. Σταυρίδης (evros24):* Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Ακριβώς εκεί θέλω να μείνω, στο γεγονός ότι η απογραφή του ’21 είναι πολύ κακή για το νομό. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συρρίκνωση.

Εγώ θα ήθελα εχθές να κάνατε μια βόλτα και στην παρέβρια περιοχή. Θα βλέπατε ότι δεξιά, όπως ανεβαίνετε στην Τουρκία, τα φώτα είναι πάρα πολλά. Έχουν δημιουργηθεί campus, έχουν δημιουργηθεί πανεπιστήμια, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες πόλεις πια και υπάρχει μια στοχευμένη κίνηση από τη γείτονα να υπάρχει κόσμος στα σύνορα.

Στη δική μας περιοχή τα χωριά έχουν ερημώσει, τα φώτα έχουν σβήσει, οι κάτοικοι έχουν φύγει. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Θέλω να μου πείτε αν υπάρχει πρόγραμμα στοχευμένο, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι νέοι στην περιοχή, να βρουν δουλειά, να καλλιεργήσουν τη γη, να φτιάξουν οικογένεια και να νιώσουν ότι μπορούν να ζήσουν εδώ. Αλλά αν υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει αυτό.

Και θα σπάσω λίγο το πρωτόκολλο και θα ρωτήσω, κ. Πρωθυπουργέ, επειδή μιλήσατε για την Περιφέρεια και για τα χρίσματα, αν θα δούμε χρίσματα και στις μεγάλες πόλεις του Έβρου όπως είναι η Αλεξανδρούπολη.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Θέλω να θυμίσω ότι σε αυτό το τεύχος, το οποίο έχετε δει, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα έργα τα οποία δρομολογούνται, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη αλλά συνολικά για τον Έβρο.

Θα μου πείτε μπορεί να χρειάζονται και άλλα, ναι. Και εδώ είμαστε ανοιχτοί πάντα και νομίζω ότι και η ανακοίνωση της δικής μου υποψηφιότητας με καθιστά και εμένα υπεύθυνο να κάνω το κάτι παραπάνω για την περιοχή αυτή.

Αυτό το οποίο λέτε, το απάντησα και πριν, είναι κάτι το οποίο με προβληματίζει και εμένα. Δεν αρκεί μόνο να φτιάχνουμε έναν φράχτη που να εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες από το να μπαίνουν. Είναι  πολύ σημαντικό να αισθάνεστε ασφαλείς. Χρειάζεται όμως και κάτι παραπάνω προκειμένου οι κάτοικοι να μείνουν στην περιοχή.

Το τι μπορούν να κάνουν είναι δεδομένο, το είπατε και εσείς. Πρωτογενής τομέας,  υπηρεσίες αλλά και μεταποίηση, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ιδιαίτερων περιβαλλοντικών αλλά και πολιτιστικών μνημείων. Πρέπει να κάνουμε όλο τον Έβρο, και όχι μόνο το νότιο Έβρο, μία μεγάλη λεωφόρο ανάπτυξης.

Επιφυλάσσομαι και εδώ είμαστε και με τον Περιφερειάρχη να δούμε τι παραπάνω -και το εισπράττω αυτό το οποίο μου λέτε και το καταγράφω- μπορούμε να κάνουμε ειδικά για την περιοχή του βόρειου Έβρου, πέρα και πάνω από αυτά τα οποία έχουμε κάνει.

Τώρα, για δημοτικά χρίσματα δεν θα σας πω τίποτα απολύτως. Μάλλον θα σας πω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα χρίσμα το οποίο θα δοθεί άμεσα από το κόμμα, πριν από τις εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική του κόμματός μας είναι σταδιακά να αποστασιοποιείται από τα χρίσματα στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, σε αντίθεση -όπως είπα- με την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, όπου εκφράζουμε ξεκάθαρα τις πολιτικές μας προτιμήσεις.

 

*Α. Τελόπουλος (Εφημερίδα των Συντακτών):* Καλημέρα, κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να σας πάω στη θεσμική κρίση που απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα την πολιτική επικαιρότητα και φαίνεται να την απασχολεί ακόμη, τη θεσμική κρίση που πυροδότησε η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τις σφοδρές αντιδράσεις της ίδιας της ΑΔΑΕ αλλά και του νομικού κόσμου.

Μάλιστα σήμερα, πριν λίγη ώρα, το γνωστό site «News247» ισχυρίζεται πως από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ έχουν προκύψει ακόμα έξι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ θεσμικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ένας Υπουργός και ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας.

Διά στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί σεβόμενη τη διάκριση των εξουσιών και λέγοντας πως δεν τοποθετείται για ζητήματα της Δικαιοσύνης. Αντιλαμβάνομαι τη δυνατότητα ή μάλλον την υποχρέωση να μην τοποθετείστε ή να μην υποδεικνύετε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τι θα κάνει. Αλλά θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης αφενός. Δηλαδή η ΑΔΑΕ, με βάση το νομικό πλαίσιο που ψηφίσατε τελευταία, έχει δικαίωμα να κάνει ελέγχους;

Δηλαδή πάνω στο επίδικο ζήτημα που συζητείται, ποια είναι η άποψή της κυβέρνησης, αν έχει δικαίωμα να κάνει ελέγχους.

Και αν θα μας σχολιάσετε και την αποκάλυψη αυτή για τα έξι πρόσωπα, δηλαδή αν αποκαλυφθεί πια ότι και επισήμως η ΕΥΠ παρακολουθούσε Υπουργούς, με δεδομένο ότι είστε και πολιτικός της προϊστάμενος, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για να καθαριστεί αυτό το «ρυπαρό δίκτυο» που είχε πει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Δεν τις έχω πληροφορηθεί. Επομένως δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι κατά καιρούς έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά τα οποία σε καμία περίπτωση, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχουν επίσημα τεκμηριωθεί.

Να έρθω, όμως, στον πυρήνα του ερωτήματός σας γιατί είναι ένα ερώτημα πολύ σημαντικό. Κοιτάξτε, όπως έχει πει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχω πει και εγώ, δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί. Όπως δεν είναι δική μας δουλειά να επιδεικνύουμε στην ΑΔΑΕ τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί.

Και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, θα έλεγα, στη δυσάρεστη θέση να υπάρχει μία θεσμική διαφωνία μεταξύ μίας Ανεξάρτητης Αρχής και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η οποία διαφωνία θα ήταν καλό με κάποιο τρόπο να επιλυθεί και να εκτονωθεί αυτή η ένταση η οποία υπάρχει σήμερα και να προσπαθούμε να αποφεύγουμε να κομματικοποιούμε τη μία ή την άλλη άποψη ανάλογα με τις δικές μας προτιμήσεις.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, ως κυβέρνηση και ως Πρωθυπουργός, είναι ότι υπερασπιζόμαστε απόλυτα τον νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει. Θεωρούμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός και είναι συνταγματικός. Έως ότου και εφόσον κριθεί μη συνταγματικός από το ανώτατο δικαστήριο. Εάν ποτέ συνέβαινε αυτό, προφανώς θα προσαρμοζόμασταν.

Αλλά θεωρούμε ότι ο νόμος αυτός είναι ένας σωστός νόμος, ένας ορθός νόμος ο οποίος επιβάλλει ξεκάθαρα το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το αν παρακολουθείται ή όχι. Και όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ, έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με αυτόν τον νόμο.

Ο νόμος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρος και πάρα πολύ σαφής και ουδείς αρνείται το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει και δίνει τη δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να εξειδικεύσει αυτό το πλαίσιο. Αυτό έχουμε κάνει.

 

Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το νόμο. Απολύτως σεβαστή η διαφωνία με το νόμο και εξάλλου εκφράστηκε στη Βουλή με τρόπο πολύ αναλυτικό.

Εμείς, όμως, θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε ότι ο νόμος αυτός είναι ορθός και θα ζητούμε από όλους το νόμο αυτό να τον εφαρμόσουν.

 

*Α. Τελόπουλος (Εφημερίδα των Συντακτών):* Συνεπώς η ΑΑΔΕ δεν έχει δικαίωμα να κάνει ελέγχους;

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Ήμουν, νομίζω, πολύ σαφής σε αυτό το οποίο είπα. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί, φυσικό πρόσωπο να πληροφορηθεί για το αν παρακολουθείται ή όχι, καθορίζεται με απόλυτη σαφήνεια από το νομικό πλαίσιο το οποίο έχουμε ψηφίσει.

 

*Μ. Μανάκα (ΕΡΑ Ορεστιάδος):* Κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε. Μειονότητα της Θράκης, το θέμα που θέτω ως αρχικό. Με κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι αξιωματούχοι εργαλειοποιούν την μειονότητα της Θράκης.

Στο στόχαστρο μπήκατε ακόμα και εσείς με την επίσκεψη, τη συμβολική που δεχθήκατε με μαθητές από τον ορεινό όγκο. Ακόμα και Πρόεδρος του τουρκικού κόμματος παρομοίασε τη Θράκη με τη Κύπρο. Τι απαντάτε σε αυτό;

Και ένα θέμα που αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Διδυμότειχο. Θα αναφερθώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου που εξυπηρετεί περίπου 80 χιλιάδες κατοίκους, τη μεγαλύτερη Μεραρχία της χώρας και πολλούς παράτυπους μετανάστες.

Αυτό το νοσοκομείο, λοιπόν, έχει υπαχθεί μεν σε άγονο τύπου Α΄ αλλά δυστυχώς δεν προσελκύει γιατρούς. Έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τη Νοσηλευτική σχολή του Διδυμοτείχου. Δεν ξέρω ποια είναι τα σχέδιά σας όσον αφορά την ενδυνάμωση του νοσηλευτικού ιδρύματος πρώτον και δεύτερον ποια είναι τα σχέδιά σας και για τη Νοσηλευτική σχολή Διδυμοτείχου η οποία φέτος με την ελάχιστη βάση εισαγωγής φιλοξενεί μόνο εννέα σπουδαστές. Ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Θα ξεκινήσω με το δεύτερο ερώτημά σας. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι αρμοδιότητα των πανεπιστημίων και των τμημάτων που την καθορίζουν. Το πού πρέπει να βρίσκεται η Νοσηλευτική σχολή είναι ένα αντικείμενο συζήτησης. Και ακούω τις απόψεις αυτές οι οποίες λένε ότι θα είχε λογική, από τη στιγμή που μπορούμε να ενισχύσουμε το Διδυμότειχο με άλλα τμήματα, η Νοσηλευτική ενδεχομένως να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για να είναι κοντά στο ίδιο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι μία άποψη η οποία νομίζω ότι έχει μία βάση.

Από εκεί και πέρα, η περαιτέρω ενίσχυση του νοσοκομείου, ανεξαρτήτως της παρουσίας της Νοσηλευτικής, είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει σχετικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων, ειδικά αυτών που βρίσκονται στην, εντός ή εκτός εισαγωγικών, άγονη γραμμή.

Έχουν υπάρξει συγκεκριμένες εξαγγελίες για το ζήτημα αυτό, θα ενημερωθώ συγκεκριμένα, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, θα ζητήσω όμως να έχω μία ενημέρωση από τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό.

Αναγνωρίζω αυτό το οποίο λέτε, ότι το νοσοκομείο αυτό καλύπτει πολλές ανάγκες, όχι μόνο του τοπικού πληθυσμού και παράτυπων μεταναστών αλλά προφανώς και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τώρα για το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, οποιαδήποτε σύγκριση της Θράκης με την Κύπρο είναι και αστεία και ανιστόρητη. Θέλω να τονίσω ότι εδώ στη Θράκη έχουμε ένα μοναδικό παράδειγμα, μοναδικό στην Ευρώπη, ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμανικών και χριστιανικών πληθυσμών.

Εκατό χρόνια κλείνει φέτος η Συνθήκη της Λωζάνης, έχοντας αποδείξει τη διαχρονικότητά της αλλά και τη σοφία της. Και οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στη μειονότητα καθορίζονται με απόλυτη σαφήνεια και θα σας έλεγα ότι κάνουμε και βήματα πέρα από τις τυπικές προβλέψεις της Συνθήκης, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πραγματική ισονομία, πραγματική ισοπολιτεία και πραγματική πρόσβαση, κυρίως στα νέα παιδιά της μειονότητας, σε ποιοτική εκπαίδευση, τολμώ να πω και στις δύο γλώσσες.

Και πράγματι είχα συγκινηθεί πολύ όταν είδα τα παιδιά του ορεινού όγκου, τα οποία πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία. Μίλησα με τους καθηγητές τους, άκουσα τις ανησυχίες τους, τις αναζητήσεις τους, το τι παραπάνω πρέπει να κάνουμε. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη μειονοτική εκπαίδευση με κάθε τρόπο. Και νομίζω ότι για τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα διαχρονικά έχει αντιμετωπίσει τη μουσουλμανική της μειονότητα μιλούν τα ίδια τα δεδομένα.

Η Τουρκία είναι η τελευταία η οποία μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα, όταν δει κανείς τι έγινε με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, πού βρισκόταν πριν από 60-70 χρόνια, πού είναι σήμερα. Πού βρίσκεται σήμερα η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, πού ήταν πριν από 60-70 χρόνια και πού είναι σήμερα.

Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες, πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, τα ίδια δικαιώματα, αλλά να έχουν και το ίδιο δικαίωμα στην προκοπή.

Και αυτό αποτελεί μία πάγια άποψή μου, γι΄ αυτήν θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και όπως σας είπα, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μην επιτρέψω την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας για άλλους σκοπούς.

 

*Α. Αργυριάδου (Open):* Καλημέρα σας. Είπατε λοιπόν κ. Πρόεδρε ότι θα είστε υποψήφιος για συμβολικούς λόγους εδώ με το ψηφοδέλτιο του Έβρου, είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, δεν μας δώσατε όμως ακριβή ημερομηνία. Απρίλιο, πριν το Πάσχα, Κυριακή των Βαΐων; Γιατί πολλά σενάρια ακούγονται. Και από τι θα εξαρτηθεί η επιλογή αυτής της ημερομηνίας;

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Εσείς πάτε να βγάλετε είδηση στο τέλος της συνέντευξης. Δεν θα σας πω τίποτα περισσότερο. Θα επαναλάβω μόνο αυτό το οποίο έχω πει. Ότι πρακτικά το αν θα γίνουν λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα πια δεν έχει μεγάλη σημασία.

Είναι -αν θέλετε- το προνόμιο του Πρωθυπουργού να μπορεί να επιλέξει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Όμως σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Αυτό νομίζω είναι το βασικό το οποίο πρέπει να κρατηθεί ως μήνυμα.

Θα επαναλάβω κόντρα στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις πολλών πολιτικών αναλυτών, οι οποίοι τακτικά ισχυριζόντουσαν ότι θα μπούμε στον πειρασμό να προσφύγουμε σε πρόωρες προσφυγές στην κάλπη επειδή οι δημοσκοπήσεις ήταν καλές.

Και τώρα είναι καλές. Και επιμένω ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Επομένως θα αναμένετε λίγο στο ακουστικό σας για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.

Ένα πράγμα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. Έχουμε ακόμα μήνες μπροστά μας κυβερνητικού έργου. Πολλά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν, ορόσημα τα οποία σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν.

Και αυτή τη στιγμή το μυαλό μας δεν είναι στην προεκλογική  περίοδο, είναι στην υλοποίηση και στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού μας έργου.

 

 

*Κ. Μαρκενδούδης (Παρατηρητής Θράκης):* Καλημέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω για ένα ειδικό καθεστώς για τα καύσιμα και στη Ροδόπη και στις περιοχές όπως ο βόρειος Έβρος, η Δράμα, όσες έχουν συνοριακότητα. Γιατί έχουμε πολύ μεγάλη διαρροή προς Βουλγαρία. Πηγαίνουν να βάλουν καύσιμα φτηνά και χάνει και το κράτος έσοδα, αλλά και ψωνίζουν από εκεί οπότε χάνει το κράτος φόρους και από εκεί.

Οι πρατηριούχοι μας έχουν ζητήσει ένα ειδικό καθεστώς και η ΠΟΠΕΚ το έχει ζητήσει στη Ροδόπη. Έχει συζητηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα παρά τις δεσμεύσεις που είχαν υπάρξει από το Υπουργείο.

Θα δούμε αυτό το πιλοτικό  πρόγραμμα στο μέλλον για να μπορέσει λίγο να αναταθεί και η περιοχή και να μειωθεί και η φοροδιαφυγή; Ουσιαστικά είναι φυγή φόρων.

Κοιτάξτε, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του προγράμματος, επιφυλάσσομαι να ενημερωθώ. Έχω κάποιες αμφιβολίες κατά πόσο αυτό το πρόγραμμα θα ήταν εναρμονισμένο και με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Να πω μόνο για το ζήτημα των καυσίμων ότι τουλάχιστον είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση ως προς τις τιμές των καυσίμων, με μια γενικότερη σταθεροποίηση αλλά και πτωτική τιμή πορείας στις τιμές του πετρελαίου.

Και από εκεί και πέρα, γνωρίζετε καλά ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να στηρίξει το ενεργειακό κόστος. Και στο παρελθόν το κάναμε, όταν είχαμε πολύ υψηλές τιμές και εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα, πρωτίστως με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αποτέλεσαν και αποτελούν και το μεγάλο άγχος των νοικοκυριών.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι όταν κάποιος παίρνει τον λογαριασμό να γνωρίζει ότι τελικά η επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει σε σχέση με αυτά που πλήρωνε είναι μικρή και να γνωρίζει επίσης πόσο μεγαλύτερος θα ήταν ο λογαριασμός εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση η οποία έρχεται να καλύψει το κενό.

 

*Κ. Πανταζής (Δέλτα Ραδιόφωνο):* Καλημέρα, κ. Πρόεδρε. Μιλήσατε νωρίτερα για μία αγορά η οποία κινήθηκε πολύ καλά το προηγούμενο διάστημα και πράγματι αυτό μπορεί να ισχύει για πολλές περιοχές. Δεν ισχύει όμως για πόλεις όπως η Ορεστιάδα, όπως το Διδυμότειχο. Μιλάμε με ανθρώπους, με εκπροσώπους των εμπορικών καταστημάτων, των εμπορικών συλλόγων εκεί στις περιοχές και μας είπαν ότι ακόμα και μέσα στις γιορτές που ο κόσμος βγήκε και κινήθηκε στην αγορά, η αγορά, η κίνηση, ήταν πάρα πολύ πεσμένη.

Πώς, λοιπόν, σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές, που όπως είπαν νωρίτερα και άλλοι συνάδελφοι, υπάρχει έντονο και το δημογραφικό πρόβλημα. Μιλάνε οι άνθρωποι αυτοί, να συμπληρώσω, για καταστήματα τα οποία κλείνουν συνεχώς, για δύσκολα προβλήματα όπως οι λογαριασμοί του ρεύματος, που το γνωρίζετε πολύ καλά. Πώς σκοπεύετε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσετε; Ευχαριστώ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Νομίζω το θέμα αυτό το εξάντλησα. Δεν έχω να προσφέρω, να πω κάτι παραπάνω. Δεν έχω εικόνα των ακριβών στοιχείων για την εμπορική κίνηση στον κεντρικό και στον βόρειο Έβρο. Επιφυλάσσομαι να τα δω και να τα μελετήσω.

Να επαναλάβω, όμως, αυτό το οποίο είπα για το ζήτημα του κόστους των καταστημάτων. Ειδικά για το θέμα των λογαριασμών του ρεύματος, θέλω να γνωρίζετε ότι η παρέμβαση που έχει κάνει η πολιτεία στο επίπεδο αυτό είναι πολυδραστική.

Και είναι πολυδραστική διότι σήμερα η Ελλάδα, τουλάχιστον σε επίπεδο νοικοκυριών αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων, έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. Ενώ αντίθετα στη χονδρική, λόγω δυσλειτουργιών της αγοράς που έρχονται από το παρελθόν, οι τιμές είναι σχετικά υψηλές.

Αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε και να κρατήσουμε την τιμή την οποία πληρώνει το νοικοκυριό ή το μικρό μαγαζί είναι εξαιρετικά σημαντική. Και αυτή η παρέμβαση θα εξακολουθεί να υπάρχει όσο καιρό υπάρχει μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

 

*Γ. Οικονόμου:* Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Ευχαριστούμε.

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…