Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκίνημα με άδεια θρανία λόγω γρίπης

Ξεκίνημα με άδεια θρανία λόγω γρίπης

0

Επανήλθε δριμύτερη μετά από δύο χρόνια αδράνειας  – Συνωστισμός στους παιδιάτρους – Δεν απειλεί πλέον ο κορωνοϊός

 

Στα όρια του «Burnout» (επαγγελματική εξουθένωση) η Παθολογική κλινική – «Φτωχός συγγενής» το νοσοκομείο Ξάνθης

 

Μετά την πανδημία η …τριδημία δηλαδή μαζί με τον κορωνοϊό και η  γρίπη και ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), (ή άλλως τα τρία κακά της μοίρας μας) …καταδιώκουν κυρίως τα παιδιά με αποτέλεσμα πολλά άδεια θρανία και στην Ξάνθη χθες πρώτη μέρα στα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συμπτώματα μεταξύ γρίπης, κορονοϊού και RSV είναι δυσδιάκριτα, γι’ αυτό και οι ίδιοι προτιμούν, στην περίπτωση που χρειαστεί, να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος στα παιδιά, με τον οποίο θα αποκαλυφθεί από ποιον ιό έχουν μολυνθεί. Μάλιστα προειδοποιούν τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο στην περίπτωση που έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Να σημειώσουμε ότι εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι πέντε μέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Η δυνατότητα να «σβήνονται» απουσίες υπάρχει και για τη νόσηση από κορονοϊό.

Σαρώνουν γρίπη και ιώσεις τα παιδιά – Συνωστισμός στους παιδιάτρους

Η πιο περιζήτητη ειδικότητα σε γιατρούς αυτή τη εποχή τόσο στο νοσοκομείο Ξάνθης όσο και στους ιδιώτες γιατρούς είναι ο Παιδίατρος και αυτό μας το βεβαιώνουν αντίστοιχα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Απόστολος Κυριαλάνης και ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Σπανόπουλος. Όπως αναφέρει ο κ. Κυριαλάνης υπάρχει μεγάλη έξαρση με γρίπη και ιώσεις που παρατηρούνται κυρίως στα παιδιά ωστόσο αντιμετωπίζεται με θεραπεία στο σπίτι και όχι με νοσηλεία. Γι’  αυτό και οι προσελεύσεις στο νοσοκομείο είναι περιορισμένες ενώ συνήθως οι γονείς ζητούν οδηγίες από τους παιδιάτρους τόσο του νοσοκομείου όσο και ιδιώτες. Σ’ ότι αφορά τον κορωνοϊό ο κ. Κυριαλάνης χαρακτήρισε την κατάσταση «σταθερή» με 5 – 6 νοσηλείες: «Κρούσματα υπάρχουν αλλά δεν φτάνουν στο νοσοκομείο επειδή είναι ήπια. Γενικότερα αυτή την εποχή έχουμε έξαρση της γρίπης και των αναπνευστικών ιώσεων κυρίως στα παιδιά».

 

Επανήλθε δριμύτερη η γρίπη μετά από δύο χρόνια αδράνειας

Ο κ. Σπανόπουλος επιβεβαιώνοντας την μεγάλη έξαρση σε ιώσεις κυρίως στα παιδιά επεσήμανε πως είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: «Καταρχάς παραδοσιακά από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο έχουμε έξαρση γρίπης και γενικά των ιώσεων. Αυτό δεν συνέβη τα προηγούμενα δύο χρόνια γιατί είχε επικρατήσει ο κορωνοϊός και γιατί φορούσαμε μάσκες και λαμβάναμε όλα τα μέτρα κατά του συνωστισμού. Το γεγονός ότι δεν είχαμε γρίπη τα δύο προηγούμενα χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν αναπτύξει αντισώματα κυρίως τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα και για αυτό έχουμε αυτή την έξαρση».

Δεν απειλεί πλέον ο κορωνοϊός

Σ’ ότι αφορά τον κορωνοϊό ο κ. Σπανόπουλος σημειώνει: «Τα κρούσματα είναι αρκετά αλλά δεν έχουν βαρύτητα για την υγεία. Ο κορωνοϊός έχει περιέλθει σε φάση ίωσης αντιμετωπίσιμης. Παρότι υπάρχουν συνεχώς παραλλαγές του ιού, όπως αυτή η παραλλαγή της Όμικρον από την ΗΠΑ δεν είναι επικίνδυνη. Στην Κίνα έχει έξαρση γιατί αφενός εμβολιάστηκε πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού περίπου 5 – 10%  αλλά όπως αποδείχθηκε τα εμβόλια δεν είχαν την αποτελεσματικότητα που είχαν τα δικά μας. Επίσης ακολούθησαν  το  μοντέλο των μηδενικών κρουσμάτων που αποδείχθηκε επίσης αναποτελεσματικό. Σε κάθε περίπτωση ο κορωνοϊός έχει μεταπέσει σε ιογενή κατάσταση όχι απειλητική για την υγεία του μέσου ανθρώπου».

Στα όρια του «Burnout» (επαγγελματική εξουθένωση) η Παθολογική κλινική – «Φτωχός συγγενής» το νοσοκομείο Ξάνθης

Ο κ. Σπανόπουλος όμως εκείνο που θεωρεί απειλητικό για την υγεία του μέσου Ξανθιώτη είναι η υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής που δεν έχει αντιμετωπιστεί αφού λειτουργεί με δύο γιατρούς και έναν αποσπασμένο: «Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Παθολογική κλινική. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με δύο γιατρούς που κάνουν 15 εφημερίες τον μήνα. Είναι στα όρια του «Burnout» , της επαγγελματικής εξουθένωσης. Γενικά το νοσοκομείο μας είναι υποβαθμισμένο. Το δικό μας όπως και της Δράμας είναι «οι φτωχοί συγγενείς» της περιφέρειας. Και αυτό μας αφορά όλους, γιατί αφορά την υγεία μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…