Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γεωργιάδης: Πάνω από 4.000 έλεγχοι έφεραν πρόστιμα 3 εκατ.

Γεωργιάδης: Πάνω από 4.000 έλεγχοι έφεραν πρόστιμα 3 εκατ.

0

Όχι στις αγορές πανικού

Περισσότεροι από 4.000 έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους περί τα 3 εκατ. ευρώ σε περίπου 150 επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, τον Διοικητή της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χαράλαμπο Μελισσινό και τον CEO της Warply και υπεύθυνο της πλατφόρμας e-katanalotis, Γιάννη Δοξαρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το αρμόδιο υπουργείο, οι βασικές αγορές των καταναλωτών γίνονται σε 5.000 επιχειρήσεις και εκεί ακριβώς επικεντρώνονται οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ. Παράλληλα, εξήγησε οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα στην αγορά γίνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και επειδή υπάρχει τεκμηρίωση δεν υπάρχουν ακυρώσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τo μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ -άνω των 600.000 ευρώ – εισπράχθηκε στο ακέραιο.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι υπάρχουν τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες ενώ αυτό θα αποτυπωθεί στο καλάθι σε 2-3 εβδομάδες.  Συμπλήρωσε ακόμη ότι όλες οι αναφορές περί νέων αυξήσεων που αναμένονται σε προϊόντα ενδεχομένως οδηγούν τους καταναλωτές σε αγορές «πανικού» και υπεραποθεματοποίηση προϊόντων που δεν χρειάζονται. Όσοι, δε αγοράζουν υπό τον φόβο νέων αυξήσεων, θα χάσουν τελικά χρήματα γιατί οι τιμές θα πέσουν, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης,

«Η αίσθηση ότι πληθωρισμός μας οφείλεται σε φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν είναι πραγματική» συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας ότι «εάν είχαμε γενικευμένη αισχροκέρδεια ήμασταν πάνω από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα τη μείωσης της ποσότητας στις συσκευασίας και τις καταγγελίες της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης και ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, εξήγησαν σε ποιες περιπτώσεις είναι παράνομη πρακτική.

Συγκεκριμένα, παράνομη είναι μόνο εάν υπάρχει άλλη αναγραφόμενη ποσότητα και άλλη εκείνη που περιέχεται στη συσκευασία και επίσης εφόσον το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης είναι υψηλότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Εξήγησαν παράλληλα ότι όλες οι συγκρίσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα προϊόντα, γίνονται σταθμισμένα σε τιμή κιλού και όχι ανά συσκευασία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τουρισμός για Όλους 2024: Έως την 1η Απριλίου οι αιτήσεις

Πότε θα γίνει η κλήρωση και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα Μέχρι τη Δευτέρα, 1η Απριλίου στ…