Χρ.Σταϊκούρας: Οι προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας
Στις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας- δεδομένου ότι τα διεθνή γεωπολιτικά ύδατα εξακολουθούν να είναι τρικυμιώδη, ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά παραμένει υψηλός και επίμονος και η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο συσταλτική- αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Pierre Gramegna.
Σημειώνεται πως με τη σύμβαση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει, σταδιακά, 1 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας σε χρηματοδότηση που περιλαμβάνει εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ, για την επιτυχή υλοποίηση καίριων επενδυτικών σχεδίων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, τα προς υλοποίηση προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τη σημερινή σύμβαση βασίζονται σε ένα τρίπτυχο προτεραιοτήτων:
1η προτεραιότητα: Δίνεται προτεραιότητα, κυρίως, σε μικρά και μεσαία επενδυτικά σχήματα, κάτω των 50 εκατ. ευρώ έκαστο, και προτάσσεται η υποστήριξη πολλαπλών τομέων προτεραιότητας, όπως είναι η έρευνα και καινοτομία, οι τηλεπικοινωνίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα.
2η προτεραιότητα: Υποστηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, ιδιαίτερα μέσω προγραμμάτων βελτίωσης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού τους. Με τον τρόπο αυτό, ενδυναμώνεται, περαιτέρω, τόσο το επιχειρηματικό όσο και το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας.
3η προτεραιότητα: Προωθείται, στρατηγικά, η πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Άνω του 33% των πόρων που θα διατεθούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα απορροφηθεί σε έργα τόσο μετριασμού των εκπομπών ρυπογόνων αερίων όσο και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «συνολικά, οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν συμβάλλουν σημαντικά στον κεντρικό στρατηγικό μας στόχο: τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια βιώσιμη οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.
3ον. Τη σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας.
4ον. Την ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας, όπως επισφραγίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, με την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Επιπλέον, η ελληνική οικονομία, έχοντας αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης 11 φορές κατά την τελευταία τριετία, απέχει, πλέον, μόνο ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, η ανάκτηση της οποίας αποτελεί κομβικό – και ρεαλιστικό – στόχο για το 2023.