Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης του ΔΠΘ από τον Φ. Μάρη, ως πρύτανη

Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης του ΔΠΘ από τον Φ. Μάρη, ως πρύτανη

0

Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση μαζί με τον κατάλογο των προτεινόμενων αντιπρυτάνεων με τους τομείς ευθύνης

Στόχος της νέας πρυτανικής αρχής είναι η εξωστρέφεια και η προσέλκυση φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης όσον αφορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από τον υποψήφιο καθηγητή Φώτιο Μάρη για το αξίωμά του πρύτανη ενώ παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος προτεινόμενων αντιπρυτάνεων με τομείς ευθύνης.

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Θράκης, το 1973, υπήρξε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας ενός πολυεδρικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και ειδικά στη Θράκη. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτελείται από σχεδόν όλες τις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες και αυτό μεταφράζεται σε 8 Σχολές και 20 Τμήματα. Σήμερα οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Δ.Π.Θ. ξεπερνούν τις 30.000, ενώ το διδακτικό προσωπικό αριθμεί περίπου 500 μέλη.

Βασικές προτεραιότητες για την νέα Πρυτανική Αρχή

Οι βασικές προτεραιότητες για την επίτευξη των Στρατηγικών Στόχων του Δ.Π.Θ., αναλυτικά ανά τομέα δράσης όπως αναφέρθηκαν είναι:

1.Ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική

2.Ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας

3.Διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης

4.Εξωστρέφεια και διεθνοποίηση

5.Σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία και ενίσχυσης της καινοτομίας

Η ενδυνάμωση των υφιστάμενων τμημάτων θεωρείται επιτακτική ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Ενδεικτικά, προτείνεται η ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων επικοινωνίας, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων, που προτιμούν να εισαχθούν σε Π.Π.Σ. του Δ.Π.Θ. Παράλληλα προτείνεται  η δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών που θα απευθύνονται κυρίως σε αλλοδαπούς φοιτητές, προερχομένους από χώρες της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής,

Επίσης τονίστηκε ότι είναι σημαντική και η ενίσχυση σημαντικών θεσμών όπως: (α) ο Συνήγορος του φοιτητή, (β) η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας, (γ) το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, (δ) η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (Δ.Α.ΣΤΑ.), (ε) το Γραφείο Φιλολογικής Επιμέλειας Εργασιών, (στ) το Γραφείο Υποστήριξης Διδασκαλίας. Οι θεσμοί αυτοί βοηθούν τόσο τους διδάσκοντες, ώστε να εκσυγχρονίζουν τις διδακτικές τους πρακτικές και να βελτιώσουν την ποιότητα της διδασκαλίας τους, όσο και τους φοιτητές, καθώς τους παρέχουν ουσιαστική βοήθεια σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

Ενδυνάμωση της ερευνητικής πολιτικής

Όσον αφορά την ερευνητική πολιτική που προτίθεται να ακολουθηθεί επισημάνθηκε ότι το σχέδιο δράσης θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες:

  • Υιοθέτηση πολιτικών που διασφαλίζουν την ανεξάρτητη ποιοτική έρευνα
  • Διασφάλιση υποδομών για την υλοποίηση των ερευνητικών δράσεων
  • Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού για την προσέλκυση πόρων

Στόχος της νέας Πρυτανικής Αρχής είναι η αύξηση των προσφερόμενων προγραμμάτων δια βίου μάθησης, ώστε να καλύψουν ένα ευρύτερο πεδίο γνωστικών αντικείμενων και δεξιοτήτων, διευρύνοντας τις ευκαιρίες δια βίου μάθησης, τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της επικράτειας. Το περιεχόμενο των προγραμμάτων δια βίου μάθησης θα πρέπει να καθοριστεί, ώστε να καλύπτονται ανάγκες κατάρτισης και επανακάταρτισης του ανθρώπινου δυναμικού τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η εξωστρέφεια ως βασικό πυλώνας

Το Πανεπιστήμιο είναι ένας κοινωνικός θεσμός που πρέπει να απευθύνεται προς την κοινωνία καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς στη δόμηση της σύγχρονης γνώσης. Το μήνυμα αυτό μετέδωσε και η νέα πρυτανική αρχή καθώς ήδη συμμετέχει ενεργά στο IAPP Programme και στο Balkan University Association, έχοντας ήδη δημιουργήσει συνεργασίες με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών του Δ.Π.Θ. μέσω της:

  1. Υπογραφής πρωτοκόλλων συνεργασίας με ιδρύματα της αλλοδαπής.
  2. Σύναψης πρωτοκόλλων συνεργασιών με Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., που συμμετείχαν στην πρόσφατη επίσκεψη στο Δ.Π.Θ.
  3. Συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο European University Alliance Program.
  4. Διερεύνησης της δυνατότητας δημιουργίας Παραρτημάτων του ΔΠΘ στην αλλοδαπή (αυτοδύναμα ή σε σύμπραξη με άλλο ελληνικό Πανεπιστήμιο).
  5. Ενίσχυσης της κινητικότητας μέσω των διμερών πρωτοκόλλων συνεργασιών και του προγράμματος ERASMUS
  6. Διοργάνωσης διεθνών θερινών σχολείων (summer schools) – προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Τα τελευταία χρόνια το Δ.Π.Θ. προχωρά σε μια σειρά δράσεων, με στόχο την αξιοποίηση της έρευνας και της επιστημονικής νέας γνώσης προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κουλτούρας καινοτομίας, αλλά και διάδρασης με την επιχειρηματικότητα. Πρόσθετα η εκπλήρωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των επιμέρους στόχων των ευρωπαϊκών κοινωνιών αποτελούν ένα πλαίσιο αξιών, το οποίο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με την αποστολή του και τις δράσεις που υλοποιεί, στοχεύει να ενσταλάξει στην κοινωνία διαμορφώνοντας Τη λειτουργική διασύνδεση των μονάδων και δομών του Ιδρύματος που δημιουργήθηκαν πρόσφατα μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών έργων με τη δημιουργία ενός Κόμβου Καινοτομίας.

Κατάλογος προτεινόμενων αντιπρυτάνεων

Τέλος, το προτεινόμενο πρυτανικό σχήμα αποτελείται από την καθηγήτρια Μαρία Ε. Γρηγορίου η οποία επιλέχθηκε για την θέση της αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης, τον καθηγητή Κωνσταντίνο Χαλιορή για την θέση του αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, τον καθηγητή Γιώργο Μπρούφα, ως αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας και τον καθηγητή Βασίλη Γούργουλη, στην θέση του αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων.

Επιμέλεια: Παύλος Μαραγκός

pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…