Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τα «Φαναρούδια» στα Άβδηρα χάρισαν χαμόγελα και συγκίνηση στους κατοίκους του χωριού

Τα «Φαναρούδια» στα Άβδηρα χάρισαν χαμόγελα και συγκίνηση στους κατοίκους του χωριού

0

 

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Μικροί και μεγάλοι κρατώντας ο καθένας από ένα φαναράκι, γύρισαν όλο το χωριό τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα των Αβδήρων

Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου το έθιμο «Φαναρούδια» ένωσε παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε μία συγκινητική πορεία μέσα στο χωριό των Αβδήρων αλλά κυρίως μέσα στον χρόνο.

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Χορευτικού Συλλόγου Αβδηριτών, στο κάλεσμα που πραγματοποιήθηκε στις 4μ.μ. ανταποκρίθηκαν πολλοί άνθρωποι στο χωριό φέρνοντας τα παιδιά τους σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μικροί και μεγάλοι έφεραν το φαναράκι τους και λίγο μετά τις 4:30μ.μ. ξεκίνησαν τα τραγούδια και η περιφορά μέσα στο χωριό. Το τραγούδι συνόδευε η ορχήστρα που αποτελείτο από γκάιντα, νταούλι και κλαρίνα ενώ τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά με μελόντικες, τρίγωνα και κάθε είδους κρουστό.

Το τραγούδι ξεκίνησε και η πορεία οδηγήθηκε προς το παλιό Δημαρχείο του χωριού. Τα παιδιά χτυπούσαν τις πόρτες ώστε να βγει ο κόσμος έξω και να τραγουδήσει μαζί με τους παρευρισκόμενους. Ανεβαίνοντας, όλοι σταμάτησαν μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και τραγούδησαν με παρότρυνση του Διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, Τηλέμαχου Αρναούτογλου που έδωσε το παρών.

Εν συνεχεία, η πορεία διέσχισε το νέο τμήμα του χωριού και πέρασε στο παλιό χωριό, το πιο ίσως γραφικό τμήμα των Αβδήρων, και η εικόνα με τους ανθρώπους μαζί να τραγουδούν σε ένα κομμάτι του χωριού που επικρατούν τα πέτρινα σοκάκια και οι παλιές αυλόπορτες έκανε το δρώμενο να φαντάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι έβγαιναν στις αυλές τους για να τραγουδήσουν και να χορέψουν με τις μελωδίες των καλάντων.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού συγκινήθηκαν καθώς έλεγαν ότι είναι υπέροχο να βλέπουν το χωριό ζωντανό πάλι με νέους ανθρώπους να ακολουθούν τις παραδόσεις. Εκτός από χρήματα, τα οποία προορίζονται για την ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου, οι κάτοικοι περνώντας προσέφεραν κεράσματα στα παιδιά.

Η χριστουγεννιάτικη πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου τα όργανα έπαιξαν παραδοσιακά κομμάτια και, παρά το κρύο, στήθηκε ένα μικρό γλέντι. Τέτοιες ενέργειες που διοργανώνονται με στόχο την επανένωση των κατοίκων ενός χωριού δεν μπορούν παρά να είναι άξιες επαίνων και σεβασμού με έτερο παράδειγμα την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάνδρας στο μικρό χωριό της Γκιώνας με σκοπό την αναβίωση του χωριού που κατοικείται από λιγότερους από 80 κατοίκους.

Αν μπορεί ένας Πολιτιστικός Σύλλογος να επιδράσει με τέτοιο τρόπο, ίσως μία συνεργασία μεταξύ τους μπορεί να καταφέρει πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξανθιώτισσα Ελένη Ψαραλίδου παρουσιάζει την ποιητική συλλογή «Μαύρη Μύγα» στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού

Η ποιήτρια συνομιλεί με το κοινό και υπογράφει το βιβλίο της στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του α…