Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

0

Μία επισήμανση
Το έχουμε επισημάνει τόσο εμείς εδώ από τη στήλη σχολιάζοντάς το, όσο το έχουν επίσης σημειώσει και οι δημότες.
Λοιπόν, η υπόθεση της καθαριότητας της πόλης πάσχει. Και μάλιστα σοβαρά. Το πού οφείλεται αυτό και γιατί δεν θεραπεύεται, είναι ένα ερώτημα που πρέπει ν’ απαντηθεί και άμεσα μάλιστα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους και κυρίως τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο.
Η δικαιολογία δεκάδων χρόνων ότι δεν υπάρχει προσωπικό δεν θα πρέπει ν’ακουστεί ξανά.
Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται άτομα για την καθαριότητα και τα οποία στη συνέχεια «εξαφανίζονται».
Η επισήμανση γίνεται με σοβαρότητα διότι η σημερινή εικόνα είναι απαράδεκτη.
Απορώ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ζουν;  Δε βλέπουν; Δε τους ενδιαφέρει;
Γ.Δ.


Δεύτερη επισήμανση
Έχει ασχοληθεί η στήλη  μας αρκετές φορές επίσης με το θέμα του Πρασίνου της πόλης. Αντίδραση; Καμία. Σα να είναι η Ξάνθη μια καταπράσινη πόλη, τρομάρα μας.
Προτείναμε λοιπόν η υπηρεσία Πρασίνου, να μελετήσει αφού κάνει σχετικό έλεγχο, τα σημεία της πόλης που μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για να φυτευτούν θάμνοι, δέντρα, λουλούδια.
Δεν έγινε μέχρι τώρα τίποτε. Όπως δεν έγινε ούτε μία, λέω ούτε μία οργανωμένη παρέμβαση σε κάποιο σημείο της πόλης για να φυτευτεί έστω ένα δέντρο.
-Αλήθεια με τι ασχολούνται εκεί στην υπηρεσία Πρασίνου; Ο αντιδήμαρχος τι έχει να πει; Γιατί αυτή η στάση;
Γ.Δ.


Λίγα και καλά
Δύο σχόλια, ειρωνικά και σκληρά, αλλά απόλυτα σωστά, με αφορμή την ακατανόητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να εισηγηθεί την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις εργασίες τους.
Διαβάστε και απολαύστε. Πρόκειται για τη στήλη από «Το Βήμα της Κυριακής».
Σοφή πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε πως επιβάλλεται να γυρίσουν στη δουλειά τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – το βρίσκω πολύ σωστό, να τους εντάξουν όλους σε ειδικό νοσοκομείο προς περίθαλψιν των ανεμβολίαστων επικρατών αλλά και των απλών εμβολιοφοβικών πολιτών. Να πεθαίνουν σε περιβάλλον αλληλοκατανόησης και αγάπης, όχι μεταξύ ημών των αλλοφύλων.
Διόδωρος Κυψελιώτης».
Επιστροφή στις θέσεις τους των ανεμβολίαστων Υγειονομικών. Προσέφυγαν, λέει, στο ΣτΕ. Τα μελλοντικά, υποψήφια, θύματά τους ας προσφύγουν στον Άγιο Πέτρο.
Δημήτριος Τσέχιας».
Γ.Δ.


Ήταν καιρός…
Παρότι δεν αισιοδοξώ για το αποτέλεσμα εν τούτοις διατηρώ ψήγματα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Για την άσκηση πίεσης προς τις Τράπεζες που ξεκίνησε η κυβέρνηση με στόχο να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων και αντίστοιχα ν’ αυξηθούν αυτά των καταθέσεων που βρίσκονται ουσιαστικά σε μηδενικό επίπεδο.
Οι τραπεζίτες έχουν ξεχάσει προφανώς ότι οι καταθέτες τους πλήρωσαν ακριβό τίμημα λόγω της δικής τους χρεοκοπίας και της στήριξης που τους παρείχαν με το αζημίωτο βέβαια.
Κοντή η μνήμη των τραπεζιτών, τα ξέχασαν όλα κι αντί κατανόησης του όλου προβλήματος επιμένουν χωρίς διάθεση υποχώρησης.
Το θέμα πάντως θα έχει εξέλιξη.
Γ.Δ.


Ο κόσμος βγήκε έξω να χαρεί
Μεγάλη έως μοναδική θα την χαρακτήριζα τη συγκέντρωση των Ξανθιωτών προχθές στην κεντρική πλατεία, στο άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Προφανώς βοήθησε ο καιρός, σίγουρα συνετέλεσε και η ποικιλία του προγράμματος, το οποίο τελικά δικαίωσε τους διοργανωτές.
Έτσι, ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, αναζήτησαν να ξεσκάσουν λίγο από την καθημερινότητα, να ζήσουν σε μια ατμόσφαιρα φωτεινή, χαρούμενη, με τραγούδια, χορό, θεάματα διάφορα.
Ήταν η διάθεση να βγει έξω, να αλλάξει εικόνες, να ζήσει μια εορταστική εικόνα, να συμμετάσχει στο όλο κλίμα της ξενοιασιάς που δίνει η γιορτινή βραδιά.
Γ.Δ.


Συνεργασία; Ίσως, αλλά αλλού
Ενώ οι βουλευτικές εκλογές θα προηγηθούν και ο Μητσοτάκης προβληματίζεται για την ημερομηνία των εκλογών αυτών, κάποιοι άλλοι έχουν τους δικούς προβληματισμούς.
Πρόκειται για τους αυτοδιοικητικούς πρώτου και δεύτερου βαθμού που ετοιμάζονται συζητώντας για πιθανή συνεργασία στις δικές τους εκλογές.
Έτσι, το παγωμένο σκηνικό μεταξύ των δύο κομμάτων αλλάζει το τοπικό επίπεδο, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες αλλά και υπάρχουν συμφωνίες για συνεργασία σε επίπεδο δήμων. Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος κατά την ολομέλεια των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Λάρισα, άκουσε ότι πράγματι δήμαρχοι ή και πρόσωπα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν έναν δήμο, έχουν δεχθεί προτάσεις στήριξης από τον Χρήστο Σπίρτζη. Τόνισαν μάλιστα ότι η στήριξη αυτή είναι ευπρόσδεκτη, διαφορετικά «είναι σαν να αφήνουμε τους δήμους στα χέρια της Ν.Δ.».
Η Χαριλάου Τρικούπη, στις δημοτικές εκλογές, δεν θα δώσει επίσημη γραμμή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙZΑ. Γνωρίζει όμως ότι δεν μπορεί ν’ αποκλείσει τις τοπικές συμμαχίες.
Γ.Δ.


Θα τα βρουν στις περιφερειακές μάλλον
Σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές, οι περιφερειακές εκλογές είναι καθαρά πολιτικές. Η ΝΔ έχει κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες, έχασε αυτή της Κρήτης όπου o ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν ενθουσιάζεται στην Ιδέα της ύπαρξης μιας κεντρικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων. «Θα έχουμε δικούς μας υποψηφίους και στις 13 περιφέρειες» φέρεται να είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε σύσκεψη στελεχών. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται διατεθειμένος να απευθύνει ακόμα και επίσημη πρόταση συνεργασίας, όταν η Χαριλάου Τρικούηη ανακοινώσει τη σύνθεση του τομέα αυτοδιοίκησης, η οποία εκκρεμεί. Η Κουμουνδούρου, όπως αναφέρουν αρμόδια κομματικά στελέχη, θα συζητούσε στήριξη κοινών υποψηφίων. Πέραν της Κρήτης, όπως λέγεται, θα μπορούσε να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Πετρίδη, προσωπικού φίλου του Νίκου Ανδρουλάκη ή του Γιώργου Πεταλωτή, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Κώστα Μπαργιώτα στη Θεσσαλία, του Σταμάτη Μαλέλη στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και του Γιάννη Σγουρού στην Αττική.
Γ.Δ.


Επαγγελματικό τέλος για τον Παράσχο Κεφαλά
Ένας ακόμη φίλος, ο Παράσχος Κεφαλάς, αποφάσισε να περάσει στην κατηγορία των «αποστράτων» επαγγελματιών.
Ο Παράσχος, αγαπητός ως άνθρωπος, ντόμπρος και χωρίς συμβιβασμούς, δημοκράτης γνήσιος, με προσφορά στα κοινά, πήρε την μεγάλη απόφαση. Μία απόφαση ν’ αποσυρθεί μετά από μια παρουσία 45-50 χρόνων ως επαγγελματίας.
Ξεκίνησε από την οδό Χατζησταύρου, μετακινήθηκε στην οδό Καραολή και ήταν από τους πρώτους που έκαναν την επιλογή αυτή με κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών.
Κλείνοντας το 2022, αποφάσισε να σταματήσει αφού πλέον τα χρόνια βάραιναν στους ώμους του.
Η στήλη του εύχεται, κι αυτόν, μια ευχάριστη συνταξιοδοτική περίοδο. Το αξίζει για πολλούς λόγους, κυρίως για το ήθος του.
Γ.Δ.


Η ελληνοτουρκική… σύρραξη του καφέ!
Το …πολεμικό κλίμα που συντηρεί με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις ο τούρκος πρόεδρος έχει περάσει και σ’ άλλα επίπεδα. Έτσι «μπαρούτι» μυρίζει και στο θέμα της …πατρότητας του καφέ!  «Είναι τουρκικός» λέει η τουρκική προεδρία και θέσπισε την 5η Δεκεμβρίου Ημέρα «Τουρκικού Καφέ». Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτησή του σήμερα στο twitter επισημαίνει ότι «σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ. Ο τουρκικός καφές, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2013, είναι ένα από τα μοναδικά στοιχεία του πολιτισμού μας με τη μοναδική μέθοδο παρασκευής, σερβιρίσματος και γεύσης, που συνεχίζει να ενισχύει τις φιλίες σε όλο τον κόσμο».
Αντίστοιχα η διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας με ξεχωριστή ανάρτησή της στα ελληνικά επισημαίνει ότι: «Απολαμβάνουμε τον τουρκικό καφέ που ο πανάρχαιος πολιτισμός μας πρόσφερε σε όλο τον κόσμο, ανακατεύοντας τον με τη σοφία της Ανατολίας και ψήνοντας τον στο μπρίκι της καρδιάς μας. Θα τον μνημονεύουμε μια ζωή. Σήμερα 5 Δεκεμβρίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ».
Παράλληλα, στο σχετικό βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση, Έλληνας εκφωνητής μιλώντας στα ελληνικά υποστηρίζει ότι το 1543 (ενώ στους υπότιτλους αναγράφεται 1453), ο Οζντεμίρ πασάς «Έφερε τον καφέ από την Υεμένη στην Ίστανμπουλ…» κι ότι από τότε διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη ως τουρκικό ρόφημα.
Άφεριμ λοιπόν! Ας πάρουν την πατρότητα του καφέ που τόσο επιθυμούν αλλά ας αφήσουν τις απειλές και τις διεκδικήσεις των νησιών μας! Γιατί αυτά είναι ελληνικά!
Μ.Ξ.


Πόσο κρίμα για τον άτυχο 11χρονο 
Αυτό το τραγικό δυστύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής του 11χρονου μαθητή σε Δημοτικό σχολείο των Σερρών την ώρα του διαλείμματος και ενώ έπαιζε με τους συμμαθητές τους  συγκλονίζει το πανελλήνιο. Είναι δυνατόν να γίνονται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε σχολείο ενώ λειτουργεί και βρίσκονται παιδιά στον χώρο; Μια στιγμή έφτασε για να γίνει έκρηξη του λέβητα και να γίνει το κακό. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και να τεθούν πιο αυστηροί κανόνες αλλά και συνεχής έλεγχος για το αν τηρούνται από τους εκάστοτε εργολάβους. Μην ξεχνάμε ότι οι δήμοι είναι αυτοί που χρηματοδοτούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και δημοπρατούν το έργο σε εργολάβους. Συνεπώς έχουν την εποπτεία του έργου και πρέπει να ελέγχουν τον εργολάβο αν τηρεί τους κανόνες.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …