Η Δημοτική Αγορά
Έχουμε αναφερθεί κατά το παρελθόν για τη Δημοτική Αγορά της πόλης μας με λεπτομέρειες. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο, Τοπόσημο της πόλης μας, που η παραπέρα ανάδειξη και αξιοποίησή του αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής.
Έτσι, με ικανοποίηση πληροφορήθηκε η κοινή γνώμη της Ξάνθης πως εντός του νέου έτους θα γίνει η αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου το οποίο κοντεύει ενός αιώνα ζωής.
Είναι μια ευκαιρία η Δημοτική Αγορά να αναμορφωθεί, να συντηρηθεί και αναδειχθεί με τον ανάλογο φωτισμό και τις υπόλοιπες εργασίες που έχει ανάγκη το κτίριο.
Θυμίζω την αντίστοιχη Δημοτική Αγορά Χανίων που είναι χτισμένη την ίδια εποχή και με την ίδια αρχιτεκτονική. Εκεί σφύζει από ζωή, εδώ σε μας αργοπεθαίνει.
Σίγουρα κάτι φταίει και αυτό το «κάτι» θα πρέπει να εντοπιστεί και θεραπευτεί.
Γ.Δ.
Ιστορικά στοιχεία της Αγοράς
Με την ευκαιρία της νέας αρχιτεκτονικής μελέτης για την Δημοτική Αγορά που θα υλοποιήσει ο δήμος Ξάνθης, αξίζει να θυμίσουμε κάποια, βασικά ιστορικά στοιχεία του κτιρίου αλλά και των δημάρχων που υλοποίησαν το έργο.
Έτσι, η αρχική ιδέα δημιουργίας της δημοτικής αγοράς ήταν του τότε δημάρχου Ευριπίδη Χασιρτζόγλου. Η μελέτη ξεκίνησε το 1934 και οι εργασίες θεμελίωσης έγιναν στις 10 Νοεμβρίου του 1938.
Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1939 και η ολοκλήρωση του έργου το 1940, ενώ η επίσημη λειτουργία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1940.
Το έργο ουσιαστικά ξεκίνησε και ολοκλήρωσε ο δήμαρχος Πυγμαλίων Χρηστίδης παρότι αρχικά ήταν αντίθετος μ’ αυτό.
Η δημοτική αγορά κόστισε 9 εκατ. δραχμές και το ποσό χορήγησε ως δάνειο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το κτίριο ανακαινίστηκε το 1998 επί δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη και υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.
Γ.Δ.
Δείπνο υποδοχής
Έτσι για απλή ενημέρωσή σας, επειδή σας είχα ενημερώσει για γεύμα αποχώρησης του πρώην Προξένου, σας κάνω γνωστό το δείπνο προς τιμήν του νέου. Δείπνο γνωριμίας προς τιμή του νέου προξένου παρέθεσε η Συμβουλευτική Επιτροπή «Τουρκικής» Μειονότητας Δυτικής Θράκης.
Στο δείπνο από πλευράς Ξάνθης παρακάθησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο δήμαρχος Μύκης Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν και ο ψευτομουφτής Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα.
Συνολικά περίπου τριάντα άτομα, άλλα εν ενεργεία και άλλα που φιλοδοξούν να λάβουν το «χρίσμα» από τον πρόξενο Ουνάλ Αϊκούτ για να εκλεγούν.
Γ.Δ.
Η νοοτροπία δεν πρόκειται ν’ αλλάξει;
Απλή επισήμανση ρουτίνας. Τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης και η αντιπαράθεση σε απλά και τυπικά θέματα δεν λείπει.
Θα έλεγα πως τους έγινε δεύτερη φύση η αντιπαράθεση. Ενίοτε και χωρίς ουσία, έτσι για να γίνεται και μόνον. Πρόκειται για νοοτροπία πλέον που άγνωστο τι εξυπηρετεί.
Και μια παρατήρηση. Το σχετικό ρεπορτάζ από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όταν τελείωσε, αναφέρει πως ευχήθηκαν όλοι μεταξύ τους καλή πρωτοχρονιά και ανανέωσαν το ραντεβού τους τη νέα χρονιά.
-Ελπίζουμε σε βελτιωμένη εικόνα, όχι σε χειρότερη, διότι ως γνωστόν κρίνονται όλοι από τις τελευταίες τους ενέργειες.
Γ.Δ.
«Τα ευρήματα»
Οι εργασίες για την τοποθέτηση αγωγών φυσικού αερίου σταμάτησαν προσωρινά στην πόλη μας.
Αιτία ένα λιθόστρωτο τμήμα και με εντολή της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων σταμάτησε η εκσκαφή.
Για να επιληφθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία κι όχι η Αρχαιολογική, σημαίνει πως τα όποια «ευρήματα» θα είναι πολύ μεταγενέστερα, ίσως και του 19ου αιώνα. Μάλιστα στην περιοχή που βρέθηκε το λιθόστρωτο (Καπναποθηκών) κάτι παρόμοιο μαρτυρεί.
Ως εκ τούτου, οφείλει η υπηρεσία γρήγορα να κάνει αυτό που πρέπει για να συνεχιστούν οι εργασίες.
Επιτέλους το νέο πνεύμα που εισήγαγε ο προϊστάμενος Πριγγόπουλος θα πρέπει να συνεχιστεί, δηλαδή να τελειώνουν γρήγορα οι υποθέσεις.
Γ.Δ.
Τι εννοεί ο Σπυρόπουλος;
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Ξάνθη και Κομοτηνή ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέας Σπυρόπουλος έκανε διάφορες δηλώσεις. Μία από αυτές έγινε στην έδρα της Περιφέρειας και αφορούσε τους Περιφερειάρχες και τις εκλογές για το αξίωμα αυτό. Είπε συγκεκριμένα: «Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στην Περιφέρεια, με σχήμα το οποίο θα δώσει λύσεις και προοπτική στους πολίτες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων».
Σε ποιον άραγε αναφερόταν;
Για το θέμα του χρίσματος όταν ρωτήθηκε, απάντησε: «Υπάρχουν βέβαια Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που ανήκουν στην Δημοκρατική Παράταξη, που διατηρεί την επιρροή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και θέλουν να στηρίξουν σχήματα που θα δώσουν προοδευτικές λύσεις και μια κουλτούρα συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά δεν θα μπουν σε λογική χρισμάτων».
Γ.Δ.
Είναι θέμα συνεργασίας
Είναι σίγουρο από τα παραπάνω πως το θέμα των περιφερειών και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, απασχολεί ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μια νέα στρατηγική που θα εφαρμοστεί πρωτίστως στις περιφέρειες και δευτερευόντως στις δημοτικές εκλογές.
Εκτιμήσεις που υπάρχουν και επαφές που γίνονται ήδη μεταξύ στελεχών, θεμελιώνουν ένα πνεύμα συνεργασίας αρχικά για τις περιφέρειες όπου εκεί θα δοθεί βαρύτητα στο να μειωθεί η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας.
Έτσι, φιλοδοξούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσουν ορισμένες περιφέρειες ανάμεσα σ’ αυτές κι αυτήν της ΑΜΘράκης.
Ο στόχος αυτός είναι υλοποιήσιμος, διότι Μέτιος και Τοψίδης ουσιαστικά «ψαρεύουν» από την ίδια παράταξη της ΝΔ. Άρα η διάσπαση είναι δεδομένη και μια άλλη υποψηφιότητα προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια τη δεύτερη Κυριακή.
Γ.Δ.
Όλα δείχνουν Άνοιξη για εκλογές
Εντάξει δεν είμαι ειδικός, ούτε διαθέτω μαντικές ικανότητες, ούτε γνωρίζω να ρίχνω τα χαρτιά ή να διαβάζω τον Καζαμία. Παρακολουθώ όμως με προσοχή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των άμεσων συνεργατών του. Προσπαθώ να δω, να διαβάσω «πίσω από τις γραμμές» τι εννοούν και να βγάλω το δικό μου συμπέρασμα.
Στην παρούσα δε χρονική περίοδο το πολιτικό ενδιαφέρον βρίσκεται στην ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.
Προσωπικά, το λέω εδώ και καιρό, όλα δείχνουν Άνοιξη.
Ο πρωθυπουργός θα λάβει υπ’ όψιν του τη μεγάλη γιορτή της Αναστάσεως, τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσει να υπονομεύσει την τουριστική περίοδο.
Άρα, πριν το καλοκαίρι οπωσδήποτε και μάλλον Μάρτιο ως αρχή διότι θα χρειαστούν δύο μήνες για την επαναληπτική δεύτερη Κυριακή.
Γ.Δ.
Αργήσαμε
Άφωνοι μένουμε με τις εικόνες από την σφοδρότατη κακοκαιρία που χτυπάει πολιτείες των ΗΠΑ. Σαν να μεταφέρθηκαν ξαφνικά στην Ανταρκτική με θερμοκρασίες -40 και το χιόνι να ξεπερνά τα δύο μέτρα. Εικόνες βιβλικές, λες και είναι από κάποιο ντοκιμαντέρ της εποχής των παγετώνων. Κι όμως είναι μια πραγματικότητα, μια απόδειξη ότι ζούμε στον αιώνα της κλιματικής αλλαγής που χαρακτηρίζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την τεράστια διαφορά θερμοκρασίας σε διάφορα σημεία. Για παράδειγμα όταν στις ΗΠΑ έχει -40 και στην Καλαμάτα +22, Δεκέμβρη μήνα η διαφορά είναι 62 βαθμούς και είμαστε στο ίδιο ημισφαίριο! Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσα ακραία φαινόμενα όπως αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ δεν μπορούν να προβλεφθούν γιατί είναι εκτός του πλάνου της μεθοδολογίας που ακολουθούν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες.
Είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα έχει αργήσει να αναπτύξει πολιτικές για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο, ή να την επιβραδύνει. Κι αυτό θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας και όλο και σε πιο ακραίο βαθμό!
Μ.Ξ.
Μεγάλη έξαρση γρίπης
Μεγάλη έξαρση έχει η γρίπη και γενικά οι αναπνευστικές λοιμώξεις ειδικά σε παιδιά την προηγούμενη αλλά και αυτή την εβδομάδα στην χώρα αλλά και στο νομό μας. Στα επείγοντα του νοσοκομείου γίνεται χαμός. Οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να εξετάζουν . Ενδεικτικό της προσέλευσης είναι ότι όπως μάθαμε ένας γιατρός εξέτασε 100 παιδικά σε μία μέρα! Ο κορωνοϊός έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς έχει ήπια συμπτώματα και οι πιο πολλοί τον περνάνε στο σπίτι ενώ η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα αυτή την στιγμή. Οι ειδικοί μάλιστα λένε πως τον Ιανουάριο αναμένεται να κορυφωθεί η γρίπη. Η αλήθεια είναι πως και μόνο που μιλάμε για γρίπη δεν έχουμε την ίδια ανησυχία όπως με τον κορωνοϊό παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη. Κι αυτό βέβαια έχει την εξήγησή του γιατί η γρίπη είναι οικεία και ενδημική και επιπλέον διαθέταμε και εμβόλια αλλά και τα κατάλληλα φάρμακα. Μεγαλώσαμε μ’ αυτή. Αντίθετα ο κορωνοϊός ήταν ένα νέο στέλεχος που η επιστήμη δεν είχε τα εφόδια να το αντιμετωπίσει. Τώρα πλέον και ο κορωνοϊός περνάει σε ενδημική φάση.
Μ.Ξ.