Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

0

Μονίμως τα’ χει με την Ελλάδα

Βρε κακό που μας έχει βρει με τις εκλογές στην Τουρκία. Να γίνουν λοιπόν κι ίσως, λέω ίσως, διότι με τον Ερντογάν ποτέ δεν ξέρεις σίγουρα, μας αφήσει στην ησυχία μας ως χώρα.

Βέβαια ενδιάμεσα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως είναι το πλήρες όνομά του, βάζει και τη Θράκη στις δηλώσεις του, έτσι όσο να μη νομίσουμε ότι μας ξέχασε. Φυσικά πάντα μιλάει για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα αλλά και για «διώξεις» εναντίον της.

Ο Ερντογάν με αιχμή την αναφορά του στον «αντι-ισλαμισμό»  της Δύσης, μίλησε για «άδικες και παράνομες πρακτικές κατά της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», που συνεχίζουν ν’ αυξάνονται. Στη νέα επίθεση κατά της Αθήνας από το βήμα της συνεδρίασης της COMCEEC (Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας) αναφέρθηκε στο ζήτημα των μουφτήδων και τον τρόπο επιλογής τους και κατήγγειλε την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, δεν αναγνωρίζει τους «θρησκευτικούς ηγέτες των αδελφών μας». Υποστήριξε ακόμα ότι η Αθήνα καταπατά τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γιατί «τα ιδρύματα και η περιουσία τους καταπατώνται. Δεν τους επιτρέπεται να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα. Αρνούνται την ταυτότητά τους». Και κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να μη μένει θεατής «απέναντι στα δεινά των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα».

Γ.Δ.

 

Σταθερή διαφορά Ι

Παρακολουθώ, όπως και οι περισσότεροι πιστεύω, τ’ αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων διαφόρων εταιρειών. Τα παρακολουθώ βεβαίως και για λόγους επαγγελματικούς για να γνωρίζω τις τάσεις των ψηφοφόρων ως προς τις επιλογές τους τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Γνωρίζω ότι οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν την τάση και το κυρίαρχο πολιτικό μήνυμα της περιόδου που ερωτάται ο συμμετέχων.

Όμως, οφείλω να ομολογήσω πως τρία χρόνια τώρα, σύμφωνα με όλες τις δημοσιοποιήσιμες δημοσκοπήσεις, υπάρχει ένα παγιωμένο κλίμα στην κοινή γνώμη που δίνει την πρώτη θέση στη Ν.Δ., τη δεύτερη στον ΣΥΡΙΖΑ και την τρίτη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Γ.Δ.

 

Σταθερή διαφορά ΙΙ

Τελευταία λοιπόν δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Αντένα, επιβεβαιώνει όσα παραπάνω δήλωσα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η ΝΔ έχει μια διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, 32% έναντι 24%, με το ΠΑΣΟΚ στο 11,2%, το ΚΚΕ στο 5,6%, τον Βελόπουλο 4,1% και τον Βαρουφάκη στο 3%.

Η διαπίστωση είναι διαχρονική και περίπου όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν πάνω-κάτω τα ίδια ποσοστά στα κόμματα, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή παρουσία της Ν.Δ. και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως τα πραγματικά ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν είναι αυτά, πως αυτοί διαθέτουν τις δικές τους έρευνες κλπ. Το τι λέει και το τι υποστηρίζει κάθε κόμμα είναι ευθύνη δική του. Εγώ κρίνω, όπως οι περισσότεροι, από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που διενεργούν μια σειρά γνωστών και έγκυρων εταιρειών, με παρουσία πολλών χρόνων.

-Τέλος, ας μη χαλάμε τις καρδιές μας. Οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν και τότε στις κάλπες θα γίνει η πραγματική δημοσκόπηση που δε θα την αρνείται κανείς.

Γ.Δ.

 

Αποχαιρετιστήριο δείπνο

Η παράδοση τηρήθηκε για άλλη μια φορά. Έτσι, εν όψει της αποχώρησης του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, η Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας Θράκης και το κόμμα ΚΙΕΦ, του παρέθεσαν δείπνο.

Στο δείπνο παρακάθησαν οι ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης, τα διοικητικά συμβούλια των παραπάνω φορέων, και άλλοι προσκεκλημένοι όπως βουλευτές, δήμαρχοι και παράγοντες της μειονότητας.

Από την Ξάνθη συμμετείχαν ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο ψευτομουφτής κ.Τράμπα, ενώ δεν συμμετείχε ο δήμαρχος Μύκης.

Ως γνωστόν, τον κ.Ομέρογλου αντικαθιστά γυναίκα Πρόξενος, πρώτη φορά στα χρονικά λειτουργίας του Προξενείου.

Γ.Δ.

 

Τραπεζικό παράλογο

Συνέβη σε συμπολίτισσα πρόσφατα, πρώην υπάλληλο τοπικής τραπέζης. Η οικογένεια της εν λόγω κυρίας είχε λάβει δάνειο για την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας της κόρης της.

Για διάφορους λόγους, το δάνειο δεν ξοφλήθηκε, υπήρχε υπόλοιπο το οποίο είχε καθυστερήσει η εξόφλησή του.

Λοιπόν, η Τράπεζα στην οποία επί χρόνια εργάστηκε, δεν της έδωσε το δικαίωμα και τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα ν’ αγοράσει το δάνειό της, πριν πουληθεί στην τιμή που θα πωλούνταν. Αυτό γίνεται ήδη σήμερα στην Κύπρο, όχι στην Ελλάδα.

Σήμερα λοιπόν, η κυρία έχασε το σπίτι της, αγοράστηκε από άλλον σε χαμηλή τιμή, ενώ αυτής δεν της δόθηκε η ευκαιρία αυτή.

-Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γ.Δ.

 

Δεν είναι σκληρότητα, είναι συνέπεια

Όταν έχεις διδαχτεί από το σπίτι σου, από τα παιδικά σου χρόνια πως η εργασία είναι ευλογία, και προτέρημα σημαντικό στην ζωή η συνέπεια έναντι των υποχρεώσεων, λογικό είναι να πορεύεσαι έτσι. Κι όχι μόνον εσύ, αλλά να το διδάσκεις στα παιδιά σου να τα εφαρμόζουν αυτά.

Τα παραπάνω ως διευκρίνηση για το σχόλιο πως οι οικονομικές υποχρεώσεις πρέπει να εξοφλούνται.

Αναγνωρίζω ότι στη ζωή υπάρχουν και άτυχες αποφάσεις και νοικοκυραίοι πέφτουν έξω από λάθος εκτίμηση. Προς θεού, δεν αναφερόμουν σ’ αυτούς.

Στους κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές, στους ανθρώπους που κρύβονται μαζί μ’ αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν και απολαμβάνουν ρυθμίσεων και άλλων ευεργετημάτων χωρίς να τα δικαιούνται. Με δυο λόγια, για λαμόγια, για απατεωνίσκους και δήθεν φτωχούς και αναξιοπαθούντες.

Αυτοί όλοι, δεν είναι σκληρό η πολιτεία να ζητά να πληρώνουν τα χρέη τους. Είναι θέμα συνέπειας και δικαίωσης των έντιμων πολιτών που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Γ.Δ..

 

Νίκος Παπανδρέου για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Την προσπάθεια που κάνει η αντιπολίτευση προκειμένου να απαξιώσει το «καλάθι του νοικοκυριού», παρόλο που αποδεικνύεται στην πράξη μια καλή ιδέα, την οποία αγκάλιασαν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα ως ένα μέσο για τα ζορισμένα οικονομικά τους, έρχεται να ανατρέψει η τοποθέτηση ενός προσώπου με υψηλό συμβολισμό από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Παπανδρέου, τοποθετήθηκε σχετικά με την ιδιότητα του οικονομολόγου και χωρίς «κομματικές παρωπίδες», πως το καλάθι είναι ένα παράδειγμα έξυπνης και εξόχως πετυχημένης πολιτικής, από την κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε – καλύτερα απ’ ότι έχει κάνει η ίδια η κυβέρνηση- γιατί είναι παράδειγμα έξυπνης οικονομικής πολιτικής  το καλάθι:

-Έξυπνη πολιτική, επειδή  έχει πετύχει χωρίς κρατικά έξοδα δηλαδή επιπλέον κόστος που θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο.

-Ευέλικτη, επειδή αναπροσαρμόζεται κάθε εβδομάδα και έτσι ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικά στην απίστευτη ρευστότητα των σημερινών αγορών. Δεν αλλοιώνει τα θετικά της αγοράς. Εφαρμόζεται με ευκολία, χωρίς να χρειάζεται το κράτος να στήσει στρατιά γραφειοκρατών που θα ελέγχουν.

-Υποδειγματική, εφόσον αποδεικνύεται και αποτελεσματική.

Η τοποθέτηση αυτή του Νίκου Παπανδρέου, εύλογα προκαλεί αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στο μηδενικό ισοζύγιο κριτικής προς τα δεξιά και τα αριστερά της, βάζοντας αστερίσκους ακόμη και εκεί που δεν πρέπει…

Κ.Γ.

 

Στο Εβραϊκό συνέδριο ο δήμαρχος Ξάνθης

Στην Αθήνα βρίσκεται ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και έχει συναντήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για το έργο αγροτικής οδοποιίας στην ορεινή περιοχή των Κιμμερίων. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, αφορά οδοποιία 12 χιλιομέτρων και έχει έτοιμη μελέτη. Επίσης ο δήμαρχος Ξάνθης είναι καλεσμένος στο Διεθνές Εβραϊκό συνέδριο που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχεία στην Αθήνα. Προφανώς και η πρόσκληση για την συμμετοχή του έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σχετίζεται με το Μνημείο για τους Εβραίους της Ξάνθης που έχουμε στην πλατεία Ελευθερίας. Προφανώς και η πόλη μας που φιλοξενούσε μια ακμάζουσα Εβραϊκή κοινότητα πριν από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο έχει μπει στο χάρτη με τις πόλεις ενδιαφέροντος για τους Ισραηλινούς τουρίστες, όπως η Θεσσαλονίκη και αυτό είναι πολύ θετικό.

Μ.Ξ.

 

Όταν έφυγε το τρένο από την Ξάνθη

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για το γεγονός ότι η σιδηροδρομική γραμμή Δράμα – Ξάνθη είναι μη ενεργή για το επιβατικό κοινό κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται και τουριστικά μια από τις ομορφότερες διαδρομές με τρένο αφού διαπερνά τα «Τέμπη του Νέστου». Πολλά ερωτήματα εγείρονται γιατί αυτή η γραμμή χρησιμοποιείται μόνο από τον στρατό και όχι για το κοινό. Να θυμίσουμε ότι η γραμμή έκλεισε το 2016 για να συντηρηθεί. Η ΕΡΓΟΣΕ έκανε την μελέτη  και στο έργο μπήκε ανάδοχος που το παρέδωσε το 2019. Όμως τελικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και νυν Hellenic train που έχει αναλάβει την κυκλοφορία των τρένων έκρινε ασύμφορη την γραμμή Τελευταία γίνονται  προσπάθειες από τον δικό μας δήμαρχο και τους δημάρχους Δράμας και Παρανεστίου για να πειστεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ανοίξει πιλοτικά την γραμμή για τουριστική αξιοποίηση. Το εγχείρημα κρίνεται αβέβαιο ως προς την έκβασή του καθώς θα κληθούν και οι δήμοι να συμμετέχουν οικονομικά αλλά και η περιφέρεια ως οφείλει εφόσον έχει κριθεί ασύμφορη γραμμή.  Γενικά αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας σε αντίθεση με άλλες προηγμένες χώρες είναι ότι ο σιδηρόδρομος έχει απαξιωθεί. Ο ΟΣΕ έχει κοπεί σε 4 κομμάτια και ότι έργο γίνεται είναι μόνο για συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου. Οι σταθμοί ρημάζουν αλλά οι επιδοτήσεις για την άγονες γραμμές συνεχίζουν να δίνονται αν και το επιβατικό κοινό δεν εξυπηρετείται.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…