Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

0

Ελληνική παγκόσμια πρωτιά

Να λοιπόν που οι έλληνες, η Ελλάδα μας, κατέχει παγκοσμίως την πρώτη θέση.

Μάλιστα, την πρωτιά αυτή την κατέχει εδώ και αρκετά χρόνια και αυτό φυσικά από μόνο του είναι σημαντικό.

Λοιπόν, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, κατέχει την πρώτη θέση, παγκοσμίως και για το 2022. Είναι κάτι μικρό αυτή η πρωτιά; Όχι βέβαια! Απεναντίας πρόκειται για μια πρωτιά ιδιαίτερης βαρύτητας και συμβολισμού. Η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων εντός της χώρας και κάμποσων άλλων στη διασπορά, είναι πρώτη με 4.870 πλοία με μερίδιο στον παγκόσμιο στόλο στο 17,63%.

Μάλιστα, ο ελληνικός στόλος είναι κατανεμημένος σε όλες τις κατηγορίες των φορτηγών πλοίων.

Γ.Δ.

 

Πτώση τιμών πετρελαίου, βενζίνης

Αισιόδοξα τα νέα από το μέτωπο των καυσίμων.

Αισθητή πτώση των τιμών βενζίνης και πετρελαίου σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές υγρών καυσίμων. Αιτία της πτώσης των τιμών είναι η υποχώρηση των διεθνών αγορών του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του.

Έτσι, η τιμή πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται μια ανάσα πριν πέσει ακόμη και κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη βενζίνη βρέθηκε μετά από πολλούς μήνες να πωλείται κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Φυσικά, τα νέα είναι ευχάριστα για τους καταναλωτές, οι οποίοι ελπίζουν σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.

Γ.Δ.

 

Εξαλείφθηκε μία ντροπή

Όποιος δε το έζησε, δεν μπορεί να το καταλάβει. Να κατανοήσει την ψυχική φθορά και την ταλαιπωρία αναμονής επί δύο και τρία χρόνια για την έκδοση της σύνταξής του.

Δεκάδες χρόνια, υφίσταντο αυτή την ταλαιπωρία χιλιάδες πολίτες που ήταν στην αναμονή μέχρι να «βγει» η σύνταξη. Δράματα οικογενειακά.

Τελικά, αυτή η ντροπή της Πολιτείας τερματίστηκε. Και την τερμάτισε ο υπουργός Χατζηδάκης. Εκκαθάρισε όλες τις συντάξεις που κατά χιλιάδες βρίσκοντας στο «περίμενε» και πλέον οι νέες συντάξεις δίδονται σε 2-3 μήνες στους δικαιούχους.

Μάλιστα, στο ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται και η έκδοση των επικουρικών συντάξεων. Γενικώς, τέρμα η κοροϊδία, τέρμα η ντροπή της Πολιτείας εις βάρος των δικαιούχων πολιτών. Όλη αυτή η επιτυχία ανήκει στην παρούσα κυβέρνηση και μόνον. Η αλήθεια είναι αυτή χωρίς παρωπίδες κομματικές.

Γ.Δ.

 

Προχωρούν δύο έργα

Δύο σημαντικά έργα του δήμου Ξάνθης βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή το πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού για την ελεγχόμενη στάθμευση που θα εφαρμόσει ο δήμος Ξάνθης.

Δεύτερο έργο που προχωράει αφορά τις μελέτες αποκατάστασης του καπνομάγαζου «Π» στην οδό καπνεργατών. Για την επιτάχυνση του έργου συγκροτήθηκε επιτροπή διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου. Πρόκειται όπως γίνεται κατανοητό, για ένα σημαντικό έργο, που απαιτεί ειδικές γνώσεις από την πλευρά των μελετητών και φυσικά θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια για την ολοκλήρωσή του. Πάντως, η διοίκηση του δήμου έχει τις προθέσεις και για τα δύο έργα να προχωρήσουν.

Γ.Δ.

 

Πρόσκληση στο Ίδρυμα

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι θα επιθυμούσαν απόψε στις 7 το απόγευμα να γίνουν κοινωνοί μιας πρότασης. Μιας δημόσιας πρότασης για την πόλη μας, που θα κατατεθεί από οκτώ πολίτες που γνωρίζουν, που ασχολούνται με τον πολιτισμό και φιλοδοξούν η Ξάνθη να γίνει η έδρα, ο τόπος, η μήτρα, η Πόλη του Καραγκιόζη. Ν’ αποκτήσει Θεματικό Πάρκο για το Θέατρο Σκιών.

Ραντεβού λοιπόν σήμερα βράδυ στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος, όπου εκτός από τα λόγια θα υπάρξουν τραγούδια πρωτότυπα για τον Καραγκιόζη, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με μια γλυκιά έκπληξη.

Η είσοδος φυσικά ελεύθερη για όλους. Σας περιμένουμε!

Γ.Δ.

 

Μειωμένη οικοδομική κίνηση στην Ξάνθη

Δειλά ξεκίνησε η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό μας. Το 2022 έδειξε κάποια σημάδια θετικά με το ξεκίνημα κάποιων νέων οικοδομών, όμως ήταν αυτές οι 5-6 προσπάθειες που σίγουρα δεν τις λες αρκετές.

Γενικώς πάντως υπάρχουν πληροφορίες πως αυτοί οι πρώτοι εργολάβοι που τόλμησαν να χτίσουν πολυκατοικίες δικαιώθηκαν διότι οι πωλήσεις πήγαν αρκετά καλά.

Αιτία πως οι έχοντες οικονομική δυνατότητα πήραν τα χρήματα από τις τράπεζες που δίνουν μηδενικό επιτόκιο και τα επένδυσαν σε αγορά ακινήτων απ’ όπου φυσικά θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις λόγω αύξησης των ενοικίων.

Γ.Δ.

 

Απλοί σχολιαστές

Οι επιστήμονες περί των σεισμών, που είναι ουκ ολίγοι στη χώρα μας, μίλησαν. Και τι διάγνωση έβγαλαν για το σεισμό στη Νότια Εύβοια; Περισπούδαστη θα πω, άξια των τίτλων τους. Όλοι μαζί, μίλησαν για «άγνωστο ρήγμα».

Γιατί όμως άγνωστο; Έχουν κάνει ολοκληρωμένες μελέτες στη χώρα;  Έχουν συντάξει χάρτες μετά από έρευνα στα πεδία; Όχι!

Έχουν προγραμματίσει να κάνουν κάτι παρόμοιο; Όχι!

Άρα, γιατί ξαφνιάστηκαν και χαρακτήρισαν «άγνωστο» το ρήγμα στη Νότια Εύβοια;

Αφού δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Απλά σχολιάζουν αμέσως μετά από κάποιο σεισμό.

Αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή τους, δηλαδή απλοί σχολιαστές…

Γ.Δ.

 

Θέλει προσοχή!

Συμπολίτες από την ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης εφιστούν την προσοχή των οδηγών στην Ε.Ο. Ξάνθης-Δράμας από τα σημεία στα όρια της πόλης ακόμη για χαλίκια που πέφτουν στο οδόστρωμα, από φορτηγά που τα μεταφέρουν στα εργοτάξια της ορεινής περιοχής.

Προσοχή δεν πρέπει να δείχνουν μόνο οι οδηγοί των ΙΧ βέβαια, αλλά κυρίως των φορτηγών που πρέπει να καλύπτουν καλά το σύνολο του φορτίου, προκειμένου να μην πέφτει στο δρόμο κατά τη διάρκεια της πορείας.

Και βέβαια, προσοχή οφείλουν να επιδείξουν και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια στους δρόμους.

Ε.Δ.

Σοκ με τα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά στην Ξάνθη

Είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που μας παρέθεσε η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Ξάνθης καθώς σύμφωνα μ’ αυτά πάνω από 100 περιστατικά κακοποίησης – παραμέλησης κλήθηκε να διαχειριστεί μέσα το 2022! Την ίδια στιγμή σε ειδική εκδήλωση απολογισμού έργου η αντίστοιχη Ομάδα του δήμου Κομοτηνής ανακοίνωσε 15 περιστατικά. Και να σκεφτεί κανείς ότι στα στοιχεία του δήμου Ξάνθης δεν συμπεριλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά που αφορούν το Δροσερό γιατί απ’ αυτά όσα γίνονται γνωστά κυρίως από εισαγγελική παρέμβαση αν νοσηλευτούν στο νοσοκομείο τα διαχειρίζεται  το Παράρτημα Ρομά Κέντρο Κοινότητας. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία η αυξητική τάση του φαινομένου της κακοποίησης  και της παραμέλησης των ανηλίκων που έχει οξυνθεί τα δύο τελευταία χρόνια , γεγονός που το συνδέει με τον εγκλεισμό από τον κορωνοϊό. Αυτόματα όμως δημιουργεί επιτακτικά την ανάγκη για ενίσχυση των κοινωνικών δομών σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας ώστε να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση. Επίσης χρειάζεται μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική από την πολιτεία, έχοντας ως επίκεντρο την προστασία των παιδιών.

Μ.Ξ.

 

Ο κορωνοϊός και η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Αυξάνονται και πάλι  τα κρούσματα του κορωνοϊού και στην Ξάνθη αλλά αυτό δεν καταγράφεται στο νοσοκομείο γιατί εκεί νοσηλεύονται μόνο ένα – δύο περιστατικά ηλικιωμένων με βεβαρημένη υγεία. Συνήθως τα περιστατικά είναι ήπια, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός έχει εξασθενίσει και έχει  γίνει ενδημικός όπως ο ιός της γρίπης. Όλα έχουν επανέλθει σε μια κανονικότητα στην χώρα μας και στις άλλες χώρες πλην της Κίνας που επιμένει στην πολιτική του Zero covid, των μηδενικών κρουσμάτων παρά τις αντιδράσεις.

Ο υπουργός υγείας κ. Πλεύρης ανακοίνωσε και την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών και έτσι τουλάχιστον θα μειωθούν τα κενά κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Ξάνθης γιατί από γιατρούς το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και μάλλον θα συνεχίσει  να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά με αποσπάσεις γιατρών. Η παραδοχή ότι  σαν τοπική κοινωνία δεν καταφέραμε να έχουμε ένα καλά στελεχωμένο από προσωπικό αλλά και εξοπλισμό νοσοκομείο είναι πραγματικά απογοητευτική και η ευθύνη είναι πολιτική και διαχρονική.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…