«Το κυνοκομείο Ξάνθης λειτουργεί ήδη και θα παραδοθεί πλήρως αρχές του 2023» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Φερτούν Χασάν Ογλού
Πληροφορίες για υπερλειτουργία του κυνοκομείου, με φιλοξενία περίπου 90 αδέσποτων ζώων. Υπεύθυνος για την φροντίδα τους μόνο ένας υπάλληλος
Ζήτημα συνεχώς εντεινόμενο και αντικείμενο πολλαπλών αντεγκλήσεων αποτελεί η εν γένει διαχείριση και φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Τόσο από την πλευρά της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, όσο και από τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους ιδιώτες.
Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε στο θέμα και σε συνέχεια του προηγούμενου ρεπορτάζ «Η αλλαγή κουλτούρας μόνη λύση για τη μείωση των αδέσποτων», όπου κύριο μέλημα ήταν η ανάδειξη των λόγων της ύπαρξης αδέσποτων, τώρα θα προσπαθήσουμε να δούμε με ποιους τρόπους οι διάφοροι φορείς φροντίζουν τα ήδη υπάρχοντα ζώα και με ποιο τρόπο. Πετυχαίνει η Πολιτεία να εκπληρώσει τον θεσμικό της ρόλο; Τι λέει ο νόμος σχετικά με τις υποχρεώσεις του Δήμου; Πώς εμπλέκονται οι φιλοζωικές οργανώσεις;
Από τη στιγμή που ένα ζώο βρίσκεται στο δρόμο, βρίσκεται αυτόματα υπό την προστασία και φροντίδα του Δήμου ο οποίος είναι υπεύθυνος για την στείρωση, την περισυλλογή και ανάλογα την περίπτωση την επανατοποθέτηση του ζώου στο αστικό περιβάλλον.
Προγράμματα στειρώσεων από τους δήμους
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δήμου Ξάνθης, Φερτούν Χασάν Ογλού, ο Δήμος κάθε χρόνο υπογράφει σύμβαση με ιδιωτικό κτηνιατρείο το οποίο αναλαμβάνει τις στειρώσεις. Εκτός από αυτό όμως, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, ο Δήμος προσπαθεί να βρει δωρεές από εταιρίες όπως για παράδειγμα η χορηγία της εταιρίας Όλυμπος ύψους 2000 ευρώ, με σκοπό να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όσες περισσότερες στειρώσεις γίνεται. Η φιλοζωική οργάνωση «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης» εμφανίζεται ευχαριστημένη με τον ρυθμό και τον αριθμό των στειρώσεων που λαμβάνουν χώρα καθώς όπως ανέφερε η πρόεδρος της οργάνωσης κα Λουλουδιά Τζεμπραηλίδου «Εμείς από τους Δήμους είμαστε ευχαριστημένοι από την πλευρά των στειρώσεων καθώς από το 2015 που είμαστε ενεργοί υπάρχουν συνεχώς προγράμματα στειρώσεων σε όλους τους Δήμους και ειδικά στον Δήμο Ξάνθης. Στην Ξάνθη πραγματοποιούνται 350 στειρώσεις το χρόνο και ο Δήμος Αβδήρων κάνει 150 στειρώσεις, ενώ σε μεγάλες πόλεις μπορεί να γίνονται 50. Τα νούμερα σε τοπικό επίπεδο είναι ικανοποιητικά».
Φροντίδα των ζώων στο αστικό περιβάλλον
Τα αδέσποτα ζώα τις περισσότερες φορές εξασφαλίζουν την σίτιση τους από τους ιδιώτες και τις φιλοζωικές οργανώσεις. Οι σταθεροί «σταθμοί» σίτισης δυστυχώς γίνονται στόχος βανδαλισμών και έως τώρα δεν έχουν ευδοκιμήσει στην πόλη. Η κα Τζεμπραηλίδου αναφέρει ότι είτε οι άνθρωποι καταστρέφουν τις ταΐστρες είτε υπάρχουν περιστατικά κλοπής των ζωοτροφών. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον κ. Χασάν Ογλού, ο αρμόδιος φορέας του Δήμου Ξάνθης έχει αναλάβει, σε καθημερινή βάση, να ελέγχει το κάθε σημείο της πόλης για να υπάρχει πλήρης έλεγχος και φροντίδα των ήδη αδέσποτων ζώων.
Κυνοκομείο Δήμου Ξάνθης: Ο δήμος παρουσιάζει τη λειτουργία του
Σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021 σχετικά με τα κυνοκομεία για πρώτη φορά μπορεί να είναι μόνιμος ο εγκλεισμός των ζώων στα κυνοκομεία με τον δήμαρχο να αποφασίζει […] αν θα παραμένουν πλέον του αρχικού τριμήνου. Ακόμη και στην περίπτωση που τα ζώα μετά την παρέλευση του τριμήνου βγουν από το κυνοκομείο, θα είναι πλήρως ασυλοποιημένα και πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν. Μέχρι τώρα ήταν παράνομο να στοιβάζονται ζώα στα κυνοκομεία βάσει του 4039/12, τώρα γίνεται νόμιμο αφού κανένα όριο ως προς τον αριθμό των ζώων δεν μπαίνει και αυτό δημιουργεί μεγάλα θέματα υπεραριθμίας ζώων στα καταφύγια και τα κυνοκομεία. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήλωσε στο «Ε» ότι το κυνοκομείο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 80 ζώα ίσα δηλαδή με τη δυναμική του και στις αρχές του 2023 θα γίνουν εγκαίνια καθώς θα παραδοθεί ένα μέρος του από τον εργολάβο που έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, θα υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να γίνει πρόσληψη δημοτικού κτηνιάτρου. Είναι ένας χώρος που θα μπορέσει να φιλοξενήσει επαγγελματίες καθώς και φροντιστές αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος.
Προβληματίζει η υπερλειτουργία του κυνοκομείου
Στην αντίπερα όχθη βέβαια βρίσκεται η άποψη της φιλοζωικής οργάνωσης η οποία υποστηρίζει ότι «ο χώρος του κυνοκομείου δεν πληροί τις προϋποθέσεις να φιλοξενηθούν 80 ζώα καθώς υπάρχουν 30 ή 40 κλουβιά και υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ευζωία των ζώων που φιλοξενούνται». Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το κυνοκομείο αυτή τη στιγμή είναι υπεράριθμο, φιλοξενώντας περίπου 90 ζώα συνολικά και μέσα σε αυτά 10 με 15 κουτάβια σε ένα χώρο που διαθέτει 40 κλουβιά μεγέθους 8 τ.μ. Η ύπαρξη ενός υπαλλήλου για 90 ζώα περίπου αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στην αντιμετώπιση τόσο της περισυλλογής όσο και της σωστής φροντίδας των ζώων που φιλοξενούνται καθώς δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια για τα ζώα που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Ανάγκη για αναβάθμιση και εξωστρέφεια του κυνοκομείου
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, προέκυψε επίσης ότι ενώ έχει υπάρξει αίτηση για επέκταση του χώρου και τα υλικά της επέκτασης βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου, ο συγκεκριμένος φορέας ενώ είναι εμφανής η ανάγκη λόγω της υπεραριθμίας, δεν έχει προχωρήσει στα έργα. Οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να γίνουν εκμεταλλεύσιμοι, πάντα σύμφωνα με την νομοθεσία, ώστε να στεγάσουν τα ζώα χωρίς να απειλείται η ευζωία τους. Οι φιλοζωικοί σύλλογοι «Αδέσποτοι Φίλοι» και «Αδεσποτούλια» στέκονται αρωγοί καθώς φιλοξενούν ζώα του κυνοκομείου ιδίως τα ζώα που είναι άρρωστα.
Γίνεται σαφές ότι, παρότι καινούριο, το κυνοκομείο του Δήμου Ξάνθης πρέπει να αναβαθμιστεί άμεσα. Πρώτιστα, με την πρόσληψη προσωπικού για την φροντίδα των φιλοξενούμενων ζώων για την αγωγή των άρρωστων και όσον αφορά στην εξωστρέφεια του κυνοκομείου προς το ευρύ κοινό μπορούν να σχεδιαστούν δράσεις με σκοπό την νόμιμη υιοθεσία (οι οποίες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, μία κάθε μήνα), τη δημιουργία ιστοσελίδας με πρότυπο την λειτουργία των κυνοκομείων του εξωτερικού κ.ά.. Τέλος, πρέπει να εξεταστεί η αναβάθμιση και η επέκταση των εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν τα ζώα σύμφωνα με τη νομοθεσία καθώς τα ζώα δεν μπορούν να προαυλιστούν ή προαυλίζονται με δυσκολία και φιλοξενούνται μόνιμα στα κλουβιά. Είναι επιτακτικό ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς και τους εθελοντές να προβεί σε ενέργειες για τη διαχείριση του ζητήματος και την αναβάθμιση της λειτουργίας του κυνοκομείου.
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr