-2 κ.σ. ελαιόλαδο
-1 κ.σ. βούτυρο με ελαιόλαδο
-1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
-3 μεγάλα πράσα, σε λεπτές φέτες (μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος)
-5 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
-3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-2 κοφτά κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
-1/2 κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
-1/2 κ.γ. κόλιανδρο αλεσμένο (προαιρετικά)
-5 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
-2 φύλλα δάφνης
-1-2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
-1 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
-Για το γαρνίρισμα
-1 κρεμμυδάκι φρέσκο πράσινο, ψιλοκομμένο
-κομματάκια βρασμένης πατάτας
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτετε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για περίπου 5-6 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτετε τις πατάτες, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τον κόλιανδρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λ. Ρίχνετετε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και δυναμώνετε τη φωτιά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
Μόλις πάρουν βράση μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγομαγειρεύετε για περίπου 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και προσθέτετε το γάλα καρύδας και το χυμό λεμονιού. Δοκιμάζετε τη γεύση και αν απαιτείται διορθώνετε.
Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ “χτυπάτε” το μείγμα της κατσαρόλας μέχρι να έχετε ένα τελείως λείο και κρεμώδες μείγμα. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό μπλέντερ ή μούλτι και να πολτοποιείτε σταδιακά, σε παρτίδες, το μείγμα.
Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε σε μπολ τη σούπα σας και τη γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με κομματάκια βρασμένης πατάτας τα οποία έχετε κρατήσει στην άκρη πριν πολτοποιήσετε τη σούπα.