Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μια μεγάλη παιδική «αγκαλιά» για τα Άτομα με Αναπηρίες από την Ξάνθη

Μια μεγάλη παιδική «αγκαλιά» για τα Άτομα με Αναπηρίες από την Ξάνθη

1

ΕΕΕΕΚ Ξάνθης και Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία του ΚΚΠ ΑΜΘ γιόρτασαν με μαθητές της Ξάνθης την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μαθητές της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δράσεις, συνεργάστηκαν με τα παιδιά με αναπηρία και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε!

Το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Γενισέας Ξάνθης σε συνεργασία με το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ( Ψυχολογικό Κέντρο) οργάνωσε δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με Αναπηρία.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο την Παρασκευή 2/12, αφού την Πέμπτη αναβλήθηκαν λόγω της επιδείνωσης του καιρού.

Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής, η πλατεία «πλημμύρισε» με κόσμο και συγκεκριμένα με παιδιά σχολείων της Ξάνθης που συνεργάστηκαν με τα παιδιά με αναπηρίες σε δημιουργικές-καλλιτεχνικές δράσεις. Μέσω των εκδηλώσεων του ΕΕΕΚ Γενισέας και του παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία του ΚΚΠ ΑΜΘ, οι μαθητές έστειλαν μαζί μήνυμα υπέρ της ισότητας καταδικάζοντας ταμπού και διακρίσεις.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ, Αναστασία Τζαμπαζλή και ο Διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Γενισέας, Κλεομένης Ψωμακέλης, όσον αφορά την ημέρα, σημείωσαν: «Για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με το ΕΕΕΕΚ Γενισέας και τον κύριο Μένιο Ψωμακέλη, τον διευθυντή του σχολείου διοργανώθηκε τελικά αυτή η μέρα. Συγκεκριμένα προσκλήθηκαν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σήμερα συμμετέχουν δεκατέσσερα σχολεία με 420 παιδιά».

Εκπληκτική η ανταπόκριση των σχολείων της Ξάνθης στο κάλεσμα του ΕΕΕΕΚ Γενισέας και του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης του ΚΚΠ-ΑΜΘ

Ως προς το πρόγραμμα των δράσεων πρόσθεσαν: «Τα εργαστήρια της δομής και του σχολείου έχουν μεταφερθεί εδώ, στην πλατεία. Από τη μια μεριά του τραπεζιού είναι οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ και του Παραρτήματος και από την άλλη μεριά είναι οι μαθητές των σχολείων μας για να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν, να μιλήσουν κι έπειτα να γίνουν ακόμη και φίλοι. Όλοι ΜΑΖΙ επιδιώκουμε να δείξουμε ότι δεν ξεχωρίζουμε, γιατί πολύς κόσμος νομίζει ότι υπάρχουν διαφορές».

Σχετικά με τις δράσεις που αναβλήθηκαν την Πέμπτη λόγω βροχής, δήλωσαν: «Τα σχολεία που ‘’αδικήθηκαν’’ στην προγραμματισμένη πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε δύο σπιτάκια στην Ευχούπολη τις πρωινές ώρες  στη διάρκεια της εβδομάδας 12 έως 16 Δεκεμβρίου και εκεί θα κάνουν τις ίδιες δουλειές στα σπιτάκια, μιας και ο καιρός δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων την Πέμπτη 1/12».

Έπειτα, απαρίθμησαν τις δράσεις: «Βλέπουμε συνολικά να έχουν στηθεί οκτώ πάγκοι: κηπουρική, κεραμική, ντεκουπάζ, ζωγραφική, φυσική αγωγή, μουσική, νοηματική».

Καταληκτικά, επισημαίνοντας το πλαίσιο και το σκοπό της πρωτοβουλίας, τόνισαν: «Το μήνυμα, λοιπόν που περνάμε είναι ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ και κανείς διαφορετικός. Αυτό πρέπει να το μάθουν τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία, γι’ αυτό άλλωστε φωνάξαμε τα παιδιά. Βλέποντας ένα άτομο με αναπηρία είναι σημαντικό να μάθουν να το μεταχειρίζονται ως ΙΣΟ».

Το μήνυμα της ημέρας μετέδωσαν η κα Τζαμπαζλή και ο κ.Ψωμακέλης για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

 

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…