Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

0

Κράτος εν Κράτει οι τράπεζες
Μια απόδειξη ότι οι τράπεζες λειτουργούν ως Κράτος εν Κράτει είναι ότι τόσες μέρες η κυβέρνηση προσπαθεί να τις πείσει να στηρίξουν το σύνολο των ευάλωτων νοικοκυριών από τα υπερκέρδη τους ώστε να αποτραπεί ένας νέος κύκλος κόκκινων δανείων αλλά εις μάτην. Συνεχίζουν την δική τους πολιτική υψηλής κερδοφορίας με ανύπαρκτα επιτόκια στις καταθέσεις, και υψηλά στον δανεισμό αλλά και τις υψηλές προμήθειες στις συναλλαγές, την ίδια ώρα που η κοινωνία βογκά. Την ίδια στιγμή οι ηλεκτρονικές απάτες έχουν γίνει μάστιγα, οι καταθέσεις κάνουν φτερά στο λεπτό και οι τράπεζες ούτε τα συστήματά τους βελτιώνουν ούτε αναλαμβάνουν την ευθύνη και ρίχνουν το φταίξιμο στα θύματα της απάτης! Δηλαδή και θύματα κλοπής και τους ρίχνουν το φταίξιμο. Μάλιστα έχουν φτάσει τώρα στο σημείο να κάνουν ένα νέο προϊόν που σου λένε να πληρώνεις ένα ποσό ετησίως ούτως ώστε αν πέσεις θύμα απάτης να σου επιστρέφουν 2.000! Δηλαδή να τους πληρώνεις για να κάνουν καλά τη δουλειά που οφείλουν να κάνουν. ‘Έλεος πια!

Μ.Ξ.

 

Διαβούλευση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη
Διαδικτυακή διαβούλευση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη πραγματοποίησε χθες ο ανάδοχος μελετητής που ανέλαβε να καταρτίσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑΝ) του Δήμου Ξάνθης και σ’ αυτή έλαβαν μέρος παραγωγικοί φορείς, όπως ο εμπορικός σύλλογος, το υπεραστικό ΚΤΕΛ και εκπρόσωποι του ΤΕΕ. Όπως πληροφορηθήκαμε ακούστηκαν ενδιαφέρουσες  απόψεις όπως για μια πόλη με ποδηλατόδρομους, με περισσότερους πεζόδρομους, προσβάσιμη στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες μια πόλη πιο φιλική στους πολίτες τους που τους παρέχει ποιότητα ζωής. Επίσης αναφέρθηκε και η κυκλοφοριακή μελέτη που έχει στα συρτάρια του ο δήμος Ξάνθης αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμη. Είναι αυτή που προβλέπει μεταξύ άλλων μετατροπή σε οδό ήπιας κυκλοφορίας την 28ης Οκτωβρίου, και άλλες παρεμβάσεις σε οδούς και στην Π. Πόλη. Μέχρι τώρα όσες φορές ρωτήσαμε την δημοτική αρχή για το πότε θα τεθεί σε λειτουργία η κυκλοφοριακή μελέτη ώστε να πάψει αυτό το κυκλοφοριακό κομφούζιο μας είπε όταν εγκατασταθεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Να θυμίσουμε ότι αυτό είναι σε προσυμβατικό έλεγχο και αμέσως μετά θα υπογραφεί η σύμβαση. Περιμένουμε λοιπόν και την εφαρμογή της κυκλοφοριακής  μελέτης.

Μ.Ξ.

 

Η σειρά μας για τα Χιονοδρομικά της Βουλγαρίας
Τους καλοκαιρινούς μήνες η Περιφέρειά μας γίνεται πόλος υποδοχής χιλιάδων Βούλγαρων τουριστών.Έρχονται για διακοπές να χαρούν τη φύση, τη θάλασσα, να γευτούν τα νόστιμα ψάρια και άλλα φαγητά, γενικά να ξεδώσουν και να απολαύσουν το καλοκαίρι τους. Ε, αντίστοιχα τώρα το Χειμώνα, πολλοί από μας ανεβαίνουν προς τα γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας. Πηγαίνουν για να κάνουν σκι, να χαρούν τις ομορφιές του χιονιού σε Μπάνσκο, Παμπόροβο και Μπόροβετς. Φυσικά μια βασική αιτία για την επιλογή των χιονοδρομικών της Βουλγαρίας είναι ότι λειτουργούν με αξιόλογες υποδομές, σε αντίθεση με το Φαλακρό που… όλο ετοιμάζεται κι όλο ανέτοιμο είναι.

Γ.Δ.

 

Νέα επιτυχία της Μποτέλη
Με επιτυχία δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το περασμένο Σάββατο η παράσταση από την ηθοποιό Μελίνα Μποτέλη «Δύο γυμνά άσπρα χέρια».

Η Μελίνα Μποτέλη ερμήνευσε το θεατρικό της μουσικό μονόλογο κερδίζοντας ένα παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα από το κοινό που έμεινε κυριολεκτικά μαγεμένο απ’ όσα απόλαυσε βλέποντας και ακούγοντας.

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων πετυχημένης παρουσίας της ηθοποιού στο θεατρικό σανίδι, και όπως τόνισε και η ίδια προς τους θεατές, θέλησε χωρίς περιττά σκηνικά, μόνο με τη φωνή της, να κάνει τη φαντασία τους δημιουργό εικόνων και προσώπων, και να οδηγήσει την ψυχή τους σε ένα κόσμο συναισθημάτων.

Η παράσταση «Δυο γυμνά άσπρα χέρια» μιλάει για την μητρότητα και την τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά αποτελεί και ένα αφιέρωμα στους δασκάλους της όλων των τεχνών, αλλά κυρίως στους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης, που έφεραν με τις ξεχωριστές φωνές τους στα σπίτια των Ελλήνων το μεγάλο διεθνές θεατρικό ρεπερτόριο.

Ο θεατρικός μουσικός μονόλογος ήταν ένας ύμνος στη μητρότητα και την τέχνη. Η ευαίσθητη Αρετή στη σειρά Απών» της Μιρέλας Παπαοικονόμου, η δυναμική τσιγγάνα μάνα Αφροδίτη στους «Ψίθυρους Καρδιάς» του Μανούσου Μανουσάκη και η εμβληματική Μάνα της Κρήτης Ουρανία Σταματάκη στη σειρά «Της Αγάπης Μαχαιριά» του Στράτου Μαρκίδη και της Υβόννης Μεταξάκη, «αγκαλιάστηκαν» μέσα από την παράσταση.

Την ίδια παράσταση περιμένουν καιρό τώρα ν’ απολαύσουν και οι Ξανθιώτες.

Γ.Δ.

 

Βάλτε τώρα που γυρίζει
Το έλεγε σκωπτικά φίλος στη γνωστή παρέα, σαν καθαρά ελληνικό φαινόμενο της εγχώριας πολιτικής.

Έλεγε λοιπόν, ο συμπολίτης πως κανένα αίτημα συλλόγων, σωματείων, συνδικαλιστών, φορέων αγροτών, επαγγελματιών δε θα μείνει άλυτο. Όλα θα βρουν τη λύση τους. Θυμίζει η περίοδος αυτή το γνωστό «Βάλτε τώρα που γυρίζει», από τις λαϊκές λοταρίες στα πανηγύρια. Εξάλλου το πολιτικό μας σύστημα είναι γενικώς για κείνο το χώρο.

Δεν έχει άδικο ο συμπολίτης μας. Εκατοντάδες τροπολογίες θα περάσουν νύχτα από τη Βουλή για να τακτοποιηθούν αιτήματα διαφόρων ιδιωτών και φορέων.

-Ρεζίλι κανονικό…

Γ.Δ.

 

Η υποψηφιότητα Πετρίδη
Γράφαμε πριν λίγες ημέρες για την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη. Μια υποψηφιότητα για την Περιφέρεια της ΑΜΘ βέβαια, που τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση.

Περιεχόμενο αυτής της συζήτησης η συνεργασία μεταξύ Πετρίδη και Κατσιμίγα που εάν υλοποιηθεί ανατρέπει τα σημερινά δεδομένα και αλλάζει ολόκληρο το τοπίο των εκλογών στην Περιφέρεια.

Η υπόθεση της συνεργασίας των δύο ανδρών, προφανώς θα συζητηθεί- αν δεν έχει γίνει ήδη σε πρώτη διερευνητική φάση- σε επίπεδο κορυφής. Εξάλλου, ο κ. Κατσιμίγας εκ πεποιθήσεων είναι υπέρ των συνεργατικών σχέσεων.

-Αναμένονται εξελίξεις…

Γ.Δ.

 

Δημοσκόπηση Ι
Στο μεταξύ σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων της ΑΜΘ δεν θα ψήφιζε τον νυν περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο,, στις επερχόμενες εκλογές. Η εκτίμηση προκύπτει από τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας η εταιρεία GOOD Affairs για λογαριασμό του airetos.gr και δημοσιεύτηκε από την ενημερωτική ιστοσελίδα.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου του 2022 και συμμετείχαν 6.848 άτομα από όλη την Ελλάδα, και παρόλο που περίπου ένα χρόνο πριν της εκλογές είναι δύσκολο να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, φαίνεται το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τον κ. Μέτιο, που στις εκλογές του πρώτου γύρου το 2019 είχε λάβει 34,39%, απάντησαν πώς θα τον ψήφιζαν 31,6%, ενώ δεν θα τον ψήφιζε το 46,9%.

Στο ερώτημα που αφορά στην ικανοποίηση από το έργο του νυν περιφερειάρχη, ο κ. Μέτιος έχει ακόμη χαμηλότερα ποσοστά, με μόλις 26,9% να κρίνει τη θητεία του θετικά, και 38,4% να κρίνει τη θητεία του αρνητικά. Το 32,8% απάντησε πως κρίνει τη θητεία του αδιάφορη.

Γ.Δ.

 

Δημοσκόπηση ΙΙ
Σε όλες τις περιφέρειες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει περισσότερους πόρους, συγκεκριμένο αριθμό θητειών, ένα μέρος της φορολογίας να πηγαίνει απευθείας στην περιφέρεια και ο περιφερειάρχης να μην εκφράζει αυστηρά τον κομματικό του φορέα.

Έτσι, στην ΑΜΘ το 84,4% πιστεύει σε όριο θητειών για τους περιφερειάρχες, το 83,5% θεωρεί πώς πρέπει να αναζητούνται ευρύτερες συγκλίσεις και να μην αντιπροσωπεύει ο περιφερειάρχης τον κομματικό του φορέα, ενώ το 65,5% θεωρεί πως μέρος της φορολογίας πρέπει να οδηγείται απευθείας στην περιφέρεια, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο θεσμός της αποκέντρωσης. Άλλωστε, 66,1% θεωρεί πως οι πόροι της Περιφέρειας δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Όσο για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Περιφέρειας, το κυριότερο είναι η ανεργία, ενώ ακολουθούν το μεταναστευτικό και η ακρίβεια.

Έτσι, πάνω από ένας στους τρεις, το 37,4%, θεωρεί κυριότερο πρόβλημα της ανεργία, το 24,4% το μεταναστευτικό και το 17.8% την ακρίβεια. Από εκεί και πέρα πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά για τη ρύπανση και την καθαριότητα (4,7%), υγεία (4,5%), συνθήκες εργασίας (3,1%), φυσικές καταστροφές (2,6%) και εγκληματικότητα (0,5%).

Γ.Δ.

 

Σίγουρος ο δεύτερος γύρος στην Περιφέρεια και δήμους
Και μιας και βρισκόμαστε στον χώρο της Περιφέρειας και για τις εξελίξεις που αναμένονται να υλοποιηθούν και οριστικοποιηθούν να πούμε και κάτι ακόμη.

Ως γνωστόν οι εκλογές τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023. Όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκλογές γνωρίζουν πως αυτές θα κριθούν στη δεύτερη Κυριακή. Δήμοι (οι περισσότεροι) και η περιφέρεια θα έχουν δύο Κυριακές αναμετρήσεων. Αυτή η δεύτερη Κυριακή θα κρίνει και το αποτέλεσμα ως προς το ποιος θα κερδίσει.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…