Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Μεγάλα «ζόρια» για το λιανεμπόριο στην Ξάνθη

Μεγάλα «ζόρια» για το λιανεμπόριο στην Ξάνθη

0

Εκρηκτικό μείγμα από την ενεργειακή ακρίβεια, τα μεταφορικά και την αύξηση της αγοράς των εμπορευμάτων

 

Έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ δείχνει ότι 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις πλήττονται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

 

Δεινοπαθούν για να βγάλουν τα έξοδα του μήνα οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου στην Ξάνθη. Η ενεργειακή ακρίβεια έχει εκτοξεύσει το λειτουργικό τους κόστος και ο ανταγωνισμός για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά πιέζει το κέρδος τους σε τιμές κόστους με αποτέλεσμα να βρίσκονται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», όπως χαρακτηριστικά  περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης και να δίνουν καθημερινά την μάχη της επιβίωσης.

Μεγάλο πλήγμα και τα μεταφορικά και οι αυξήσεις στα εμπορεύματα

«Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι και οι  αυξήσεις στα μεταφορικά και φυσικά οι αυξήσεις στα εμπορεύματα. Όλα μαζί επιφέρουν ένα μεγάλο πλήγμα και μεγάλη αφαίμαξη  στις εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης. Αρχές Δεκέμβρη και παρότι η αγορά είναι γιορτινά στολισμένη είναι νεκρή. Τα μαγαζιά μας είναι άδεια. Οι εκπτώσεις και  η black Friday αποτυπώθηκαν με πτωτική πορεία στην αγορά της Ξάνθης, ωφελώντας μόνο τις μεγάλες αλυσίδες. Τώρα περιμένουμε να δουλέψουμε το δεκαήμερο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και μετά πάλι νέκρα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα», τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης.

«Βρόχος» η  ενεργειακή ακρίβεια για 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις

Η εικόνα που περιγράφει αποτυπώνονται και σε έρευνα που διενήργησε το κλαδικό όργανο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και συγκεκριμένα το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ. Τα ευρήματα είναι απογοητευτικά καθώς σύμφωνα με’ αυτά 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι επηρεάζονται πολύ/ πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις καταγράφουν αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας σχετικά με τις επιδόσεις του κλάδου την περίοδο της Black Friday, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν είναι έντασης ενέργειας, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στις αρνητικές επιπτώσεις από τους λογαριασμούς ρεύματος. Ειδικότερα, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πολύ/ πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενώ σε αντίστοιχη μέτρηση των θερινών εκπτώσεων, μόλις τρεις μήνες πριν,  στον ίδιο υψηλό βαθμό είχαν επηρεαστεί 7 στις 10.

Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις καταγράφουν αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος έως 20%, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνει πως βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση λειτουργικού κόστους από 21-30% το τελευταίο εννεάμηνο. Όπως επισημαίνει το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, μια τέτοια επιβάρυνση, εν μέσω τέτοιας έντονης αβεβαιότητας και ρευστότητας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ότι αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, παρά την κρατική υποστήριξη.

Βαρίδι και το αυξημένο κόστος αγοράς των εμπορευμάτων

Βαρίδι αποτελεί και το αυξημένο κόστος της αγοράς εμπορευμάτων από τους προμηθευτές, το οποίο πάντως διατηρήθηκε σε σχετικά πιο συγκρατημένα επίπεδα αναφορικά με το λειτουργικό κόστος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες φρόντισαν να διαπραγματευτούν εγκαίρως τις τιμές, πριν την κορύφωση της κρίσης ενέργειας. Όπως προκύπτει από την έρευνα το 37% είδε αύξηση των τιμών αγοράς κατά 11-20% το τελευταίο εννεάμηνο, ενώ το 29% ανέφερε αυξήσεις έως 10%.

Βουτιά στις πωλήσεις του Φθινοπώρου

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της φθινοπωρινής περιόδου, το 43% ανέφερε χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, το 34% των επιχειρήσεων απάντησε πως οι πωλήσεις του κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα και το 21% κατέγραψε καλύτερες πωλήσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …