Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα καταπιέζει την «τουρκική» μειονότητα της Δ. Θράκης

Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα καταπιέζει την «τουρκική» μειονότητα της Δ. Θράκης

0

«Η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής» δηλώνει απαντώντας σε αυστηρό τόνο, το ελληνικό ΥΠΕΞ

 

Για μια ακόμη φορά προκαλεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που σε ανάρτησή του έκανε λόγο για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά της Ελλάδας, για να προσθέσει «δεν αφήσαμε ποτέ μόνους τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ!» Την ανάρτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ συνόδευε μάλιστα και μία λίστα με τις παραβιάσεις που – σύμφωνα με την Άγκυρα – διαπράττει η Ελλάδα σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή.

 

Σκληρή απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Η απάντηση του ΥΠΕΞ Ελλάδας ήρθε γρήγορα για να σημειώσει ότι «η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη. Η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας» και προσθέτει «Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται. Είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάνης και κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000».

Επίσης υπογραμμίζει ότι «Η δήλωση μιλάει από μόνη της. Όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάνης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευελπιστούμε ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής. Καλούμε την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

94 πιστοποιημένες παιδικές Χαρές στο νομό

26 στο δήμο Ξάνθης – 37 στο δήμο Αβδήρων   20 στον δήμο Τοπείρου – 11 στον δήμο Μύκη…