Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ενεργειακή ακρίβεια «φουσκώνει» την τιμή στο μελομακάρονο

Η ενεργειακή ακρίβεια «φουσκώνει» την τιμή στο μελομακάρονο

0

Πάνω από 20% αυξήσεις στις τιμές των χριστουγεννιάτικων γλυκών

 

Νεκρή η αγοραστική κίνηση στην Ξάνθη– Αβεβαιότητα στον κλάδο των Αρτοποιών

 

Πικρή γεύση έχουν φέτος τα γλυκά των Χριστουγέννων για τους καταναλωτές καθώς η τιμή τους είναι αυξημένη κατά μέσο όρο στα 15% – 20%. Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης να μην συμπεριέλαβε τα δύο παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στο καλάθι του  νοικοκυριού για να μη δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά όπως ισχυρίστηκε, ωστόσο η ζήτηση στους  φούρνους παρουσιάζεται μειωμένη και οι αρτοποιοί μειώνουν τις ποσότητες αλλά και τα είδη για να μην τους μείνουν στο ράφι!

Ακρίβεια στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες διογκώνουν το λειτουργικό κόστος και αυξάνουν τις τιμές στα γλυκά των γιορτών

Εποχή οικονομικής κρίσης ξαναβιώνει ο κλάδος των αρτοποιών με την διαφορά ότι δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων αλλά του πολέμου στην Ουκρανία και της αδυσώπητης ενεργειακή κρίσης που προκάλεσε. Και η δουλειά του αρτοποιού έχει απόλυτη εξάρτηση με την ενέργεια που μαζί με την αύξηση  των πρώτων υλών έχουν εκτινάξει το λειτουργικό κόστος σε επίπεδα δυσθεώρητα: «Η ενέργεια έχει αυξηθεί 200%. Πέρσι πληρώναμε 3.000 ευρώ ρεύμα και φέτος με τις επιστροφές 9.000 ευρώ. Η τιμή στο αλεύρι έχει αυξηθεί 200%. Κάθε εβδομάδα έχουμε νέες τιμές στις πρώτες ύλες. Αν μετακυλίαμε την αύξηση του λειτουργικού κόστους στην τιμή του  τελικού προϊόντος δεν θα πουλούσαμε ούτε ένα κιλό. Έτσι αναγκαζόμαστε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις πιέζοντας στο ελάχιστο το κέρδος μας. Παρά ταύτα είναι αδύνατο να μην βάλουμε μια αύξηση της τάξης του 15% – 20% στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες»,  επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Ξάνθης κ. Αθανάσιος Νικολαΐδης.

Έρευνα αγοράς – Έως 20% αύξηση στις τιμές

Τρία με τέσσερα ευρώ επάνω  φέτος στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Από 13 με 14 ευρώ το κιλό πέρσι και από 9-10 ευρώ το 2020 , φέτος στοιχίζουν 16 με 17 ευρώ το κιλό.

Έτσι, μελομακάρονα και κουραμπιέδες τείνουν να γίνουν για πολλά νοικοκυριά είδος πολυτελείας. Οι αρτοποιοί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν όσο χαμηλότερα γίνεται τις τιμές για να μη χάσουν και τους πελάτες που τους απέμειναν.

Συγκεκριμένα, οι αρτοποιοί για τους κουραμπιέδες θα χρειαστούν ζάχαρη άχνη την οποία την έβρισκαν πέρσι στο ένα ευρώ, ενώ φέτος είναι στα δύο ευρώ το κιλό. Το βούτυρο γάλακτος από 10 ευρώ σκαρφάλωσε στα 16 ενώ η αμυγδαλόψυχα από 8 ευρώ πήγε στα 14.

Για τα μελομακάρονα, το αλεύρι το 25αρι από 12 ευρώ πήγε στα 15, ενώ το μέλι οι αρτοποιοί από 8 ευρώ που το αγόραζαν φέτος θα δώσουν 13.

Πολλοί καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους στα χριστουγεννιάτικα γλυκά καθώς κουραμπιέδες και μελομακάρονα πήραν αύξηση τουλάχιστον 20%. Πολλά νοικοκυριά, μάλιστα, θεωρούν ότι θα τους βγει πολύ πιο οικονομικά αν αγοράσουν και να τα φτιάξουν μόνοι τους.

Νεκρή η αγοραστική κίνηση – Αβεβαιότητα στον κλάδο των αρτοποιών

Οι περισσότεροι καταναλωτές θα προσπαθήσουν να μπουν στο κλίμα των ημερών, όμως φέτος στις αγορές τους θα είναι πιο συγκρατημένοι: «Η αγοραστική κίνηση είναι …νεκρή. Είναι λογικό γιατί το πρώτο  που θέλει ο κόσμος είναι να ζεσταθεί και να πάρει ψωμί. Δεν αγοράζει τίποτε παραπάνω. Γι αυτό και εμείς έχουμε πολύ συγκρατημένες ποσότητες και μόνο σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Αυτό που βιώνουμε συγκρίνεται μόνο με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στην πανδημία ο κόσμος είχε λεφτά και ψώνιζε τώρα δεν έχει. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες για τον κλάδο μας. Ζούμε σε μια συνεχή αβεβαιότητα . Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει! Πανελλαδικά έβαλαν λουκέτο 222 αρτοποιεία. Και στην Ξάνθη έχουν κλείσει δύο».

Μετρούν απώλειες οι αρτοποιοί

melomakarona387Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση έρευνα της Opinion Poll, για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το 83,2% των πολιτών έχει μειώσει την αγορά καταναλωτικών προϊόντων.

Από την αρχή του 2022 ο τζίρος των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων ανά την Ελλάδα, που απασχολούν 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους, έχει υποχωρήσει κατά 20%, ποσοστό που στο σύνολο του έτους μεταφράζεται με απώλειες 500 εκατ. ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …