Παραδόθηκε η μελέτη προμήθειας με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ στο «Αντώνης Τσίτσης» για χρηματοδότηση
Προτεραιότητα δίνεται στην ανακύκλωση. Ικανοποίηση για την αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών στο δήμο Μύκης από τον δήμαρχο
Βαρύτητα στην καθαριότητα δίνει ο δήμος Μύκης, αναγνωρίζοντας ότι το εγχείρημα αποτελεί μία δοκιμασία, αφενός λόγω της γεωμοργοφολογίας της έκτασης του δήμου και των οικισμών και αφετέρου εξαιτίας των φερτών υλικών που «υποδέχεται» ο δήμος.
Για το δήμαρχο Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν ενθαρρυντικό και αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση των συλλεγέντων ανακυκλώσιμων υλικών που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο δήμο.
Όπως μας ενημέρωσε: «το 2018 τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώθηκαν στο δήμο Μύκης ήταν 37 τόνοι, το 2019 μειώθηκε στους μόλις 7 τόνους. Το 2020 με μια μεγάλη προσπάθεια που κάναμε φτάσαμε τους 90 τόνους και το 2021 τους 150 τόνους. Μιλάμε για αύξηση 65% και εκτιμούμε ότι το 2022 θα τα πάμε ακόμη καλύτερα!».
Όπως εξήγησε, από τη δημοτική αρχή δίνεται προτεραιότητα στο θέμα της καθαριότητας και της ευαισθητοποίησης στον τομέα της ανακύκλωσης από όλους τους δημότες της περιοχής, νέους και μεγαλύτερους. «Ήδη αγοράστηκε ένα όχημα αποκομιδής απορριμμάτων ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων με γερανό», σημειώνει, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση υπόγειων κάδων σε οικισμούς του δήμου. Όπως μας πληροφορεί ήδη κατατέθηκε για χρηματοδότηση στο «Αντώνης Τρίτσης» μελέτη για προμήθεια 2.250.000 εκ. ευρώ και αναμένεται η απόφαση ως προς την έκδοση. Ο δήμος πάντως, έχει στηριχτεί ιδιαίτερα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ, αφού έχει ήδη κατοχυρώσει 9 εκ. ευρώ.
Στο ζήτημα των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος πάντως, ο δήμος χρειάζεται υποστήριξη, καθώς πολλές φορές έχουμε γίνει παραλήπτες παραπόνων από κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για σκουπίδια που συσσωρεύονται στους χειμάρρους και προέρχονται από φερτές ύλες από τη γειτονική Βουλγαρία. Αυτή η κατάσταση, στερεί από το δήμο το ιδιαίτερο φυσικό του κάλλος, ενώ επιδρά αρνητικά και στις προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης μέσω των ιαματικών πηγών της περιοχής.