Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Συστάσεις και υποδείξεις

Συστάσεις και υποδείξεις

0

Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι ίδιοι οι Ξανθιώτες, το εορταστικό προηγούμενο αποτέλεσε για το νομό αλλά κυρίως για την πόλη της Ξάνθης μια ιδιαίτερη επιλογή από εκατοντάδες επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Δύο παραδείγματα. Το πρώτο τα ζαχαροπλαστεία Παπαπαρασκευά, Το Κάτι Άλλο και η Νέα Ελλάς, είχαν κόσμο απ’ έξω σε ουρά. Δεύτερη απόδειξη, το κτίριο στην οδό Βενιζέλου, «Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, Σπίτι Μάνου Χατζιδάκι» είχε τρομερή επισκεψιμότητα. Όλοι οι χώροι είχαν κόσμο, επισκέπτες οι οποίοι όμως δεν μάθαιναν τίποτε. Ούτε για το κτίριο, ούτε για τον Μάνο Χατζιδάκι.

Όλοι αυτοί οι εκατοντάδες επισκέπτες ήρθαν για τον Παραδοσιακό Οικισμό, τον Μάνο Χατζιδάκι και για τα πασίγνωστα γλυκά μας. Και τα μεν ζαχαροπλαστεία τους εξυπηρέτησαν, όχι όμως οι δύο άλλες δομές που την ευθύνη τους έχουν η Περιφέρεια και ο δήμος. Η Περιφέρεια για το λεγόμενο Χατζιδάκειο και ο δήμος για την Παλιά Πόλη.

Ας ξεκινήσουμε τις συστάσεις και υποδείξεις στην Περιφέρεια.

-Στο χώρο του κτιρίου δεν υπήρχε φυλλάδιο για την ενημέρωση των επισκεπτών. Έμπαιναν -έβγαιναν ανενημέρωτοι.

-Καμία μέριμνα για ξεναγό στο χώρο ή έστω εθελοντή για ξενάγηση-ενημέρωση.

-Η κεντρική είσοδος του κτιρίου να μένει ανοιχτή.

-Κάποιο μπάνερ στην είσοδο για ενημέρωση των επισκεπτών που ψάχνουν το κτίριο.

-Στο χώρο να ακούγεται μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

-Πρέπει να λειτουργήσει το αναψυκτήριο.

-Να λειτουργήσει πωλητήριο διαφόρων ειδών Ξάνθη- Μάνου Χατζιδάκι.

-Δημιουργία θεματικής μουσειακής ενότητας Μάνου Χατζιδάκι.

Όλα τα παραπάνω είναι ευθύνη της Περιφέρειας κυρίως και της Αντιπεριφέρειας.

Εάν δεν ξεκινήσει η υλοποίηση σταδιακά όλων αυτών, τότε η επίσκεψη σ’ ένα άδειο κτίριο δεν έχει νόημα. Όπως τίποτα εκεί μέσα δεν σηματοδοτεί την παρουσία του Χατζιδάκι.

Έχει ως εκ τούτου τεράστια ευθύνη η Περιφέρεια για την ανάδειξη του κτιρίου και για τη λειτουργικότητά του. Ας μην αρκεστεί στο ιδιοκτησιακό του κτιρίου. Ας το αξιοποιήσει έτσι όπως πρέπει για ν’ αποτελεί στο εγγύς μέλλον πραγματικό αξιοθέατο τόσο το κτίριο όσο και το περιεχόμενο αυτού.

Η ευθύνη του δήμου έχει σχέση με τον Παραδοσιακό Οικισμό.

Το παλιό δημαρχείο ήταν κλειστό, ξεναγός δεν υπήρχε, ούτε ενημερωτικό υλικό για να βοηθήσει τους επισκέπτες πως θα κινηθούν και τι θα δουν μέσα σ’ αυτόν.

Έτσι, χάθηκε μια ευκαιρία για την πόλη, τον δήμο, για την παραπέρα προβολή της Παλιάς Πόλης, διότι αυτή ήταν η αιτία και η αφορμή του ταξιδιού τους και μετά όλα τ’ άλλα.

Ας ελπίσουμε πως τις Συστάσεις και Υποδείξεις πως θα τις λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι αρμόδιοι τόσο της Περιφέρειας όσο και του δήμου Ξάνθης. Και πως θα προχωρήσουν προς τις λύσεις όλων αυτών που με καλή πρόθεση διαπίστωσαν όλοι οι Ξανθιώτες που κινήθηκαν στην πόλη τους.

Δύο σημαντικά δεδομένα διαθέτει η πόλη της Ξάνθης (ο νομός είναι άλλη υπόθεση)  τον Παραδοσιακό Οικισμό και τον Χατζιδάκι. Ας τα αξιοποιήσουν με σοβαρότητα και προγραμματισμό οι έχοντες την ευθύνη στην Περιφέρεια και το Δήμο.

Συστάσεις και Υποδείξεις κάνουμε με αίσθημα αγάπης και μόνον για τον τόπο, να κάνει βήματα εμπρός.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ο Μύθος σώζει τη Ζωή» της Έφης Ζάννη

Κρατώ στα χέρια μου το καλαίσθητο βιβλίο ποίησης της αγαπητής και εκλεκτής μαθήτριας και φ…