Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

0

Βρε, βρε τι μάθαμε…
Ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού Μέσου στον Έβρο, συνδέεται επαγγελματικά με τη διοίκηση της Περιφέρειάς μας. Η οποία διοίκηση, με την υπογραφή Χρ.Μέτιου, του έχει αναθέσει από το 2020 επίσημα το έργο «Υποστηρικτικών υπηρεσιών προς την Περιφέρεια ΑΜΘ για την ορθή και συντονισμένη προβολή και δημοσιότητα των δραστηριοτήτων του Μέτιου που σχετίζονται με το πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2022», με διάρκεια 32 μηνών και αμοιβή 48.000 ευρώ.
Ερώτημα προς Μέτιο και συνεργάτες αυτού. Μετά την παραπάνω πληροφορία, απαραίτητη είναι η ενημέρωση των κατοίκων της ΑΜΘ, ποιοι άλλοι είναι αυτοί ανά νομό και ποια Μέσα έχουν αναλάβει τον ρόλο αυτό για την προβολή του Μέτιου. Αναμένουμε.
Γ.Δ.


Το περίπτερο στα δικαστήρια
Η υπόδειξη από συμπολίτη συνδρομητή που τηλεφώνησε για να μας ζητήσει να επισημάνουμε προς την δημοτική αρχή την ανάγκη απομάκρυνσης ενός κλειστού εδώ και καιρό περιπτέρου.
Ο συμπολίτης αναφέρθηκε στο γνωστό περίπτερο μπροστά από το δικαστικό μέγαρο.
Ο επαγγελματίας που το δούλευε, το έκλεισε λόγω μείωσης της κίνησης και ίσως και λόγω συνταξιοδότησης. Γι’ αυτό το περίπτερο λοιπόν η υπόδειξη για απομάκρυνση του αφού δεν εξυπηρετεί πλέον τίποτε. Θα έλεγα πως ασχημίζει και το χώρο.
Γ.Δ.


Παρ’ ολίγον ξύλο μετά …μουσικής
Οξύνθηκαν τα πνεύματα στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, με αφορμή την Φιλαρμονική, μέλη της οποίας ήρθαν στη συνεδρίαση για να ζητήσουν ένα χώρο να στεγαστούν διευκρινίζοντας ότι ο χώρος που τους έχει δοθεί στο Χατζιδάκειο δεν μπορούν να κάνουν πρόβες γιατί γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Και βέβαια αυτό δεν είναι ένα θέμα που δικαιολογεί τόση αντιπαράθεση αλλά μάλλον αυτή ήταν η αφορμή. Πρωταγωνιστές του επεισοδίου ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλίας Ασκαρίδης και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ξάνθη» κ. Πασχάλης Λύρατζης. Ο εκνευρισμός και τα λόγια που αντάλλαξαν ήταν βαριά και οι δύο άνδρες θα πιάνονταν στα χέρια αν δεν έσπευδαν να τους χωρίσουν ο δήμαρχος κ. Τσέπελης, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης αλλά και άλλοι σύμβουλοι.
Παρ’ ολίγον ξύλο λοιπόν για την Φιλαρμονική!
Μ.Ξ.


Πάλι άστεγος στην Καραολή
Εντάξει, κατανοώ τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιον άνθρωπο σε κάποια φάση της ζωής του. Θεωρώ πως ατυχίες μπορούν να υπάρξουν κοινωνικές και επαγγελματικές. Όμως νέος άνθρωπος να κοιμάται στο πεζοδρόμιο της Καραολή μέρες τώρα, να υπάρχει εκεί αυτή η εικόνα, είναι κάτι που θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.
Αρχικά από τον ίδιο τον νέο. Που είναι δεν είναι 30 χρονών. Δηλαδή σε ηλικία παραγωγική. Το να βρίσκεται εκεί, αδρανής και επαιτώντας τον οίκτο, νομίζω πως κάπου υπάρχει και κάτι άλλο.
Η απομάκρυνση του νέου ατόμου θα πρέπει να γίνει άμεσα.
Η εικόνα είναι άσχημη και μη αρμόζουσα στην κοινωνία μας.
Γ.Δ.


Εξηγήσεις προς «άρχοντες»
Οφείλουμε μια εξήγηση δημόσια και καθαρή προς όλους όσοι κατέχουν κάποια δημόσια θέση.
Θέση που την έχουν εκλεγόμενοι ή αυτήν που τους δόθηκε από μια τοπική ή κεντρική αρχή.
Αυτοί λοιπόν οι πολίτες, άλλοι συμπολίτες, άλλοι γείτονες, όλοι της ίδιας Περιφέρειας, μας ενδιαφέρουν μόνον ως προς την παρουσία τους και την προσφορά τους, το έργο τους με δυο λόγια και μόνον. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η προσωπική τους ζωή, η οικογενειακή τους, οι προτιμήσεις τους, τι πιστεύουν, που πάνε, με ποιους κάνουν παρέα ή οτιδήποτε άλλο.
Μακριά από μας όλα αυτά.
Όμως μας ενδιαφέρει, όπως και κάθε λογικό κάτοικο, εάν παράγουν έργο από το αξίωμα που τους δόθηκε.
Δηλαδή, δεν εξαντλούν την όποια εξουσία τους για να εξυπηρετούν τους φίλους, κολλητούς και κομματικούς φίλους τους ή συμπατριώτες τους κάνοντας επιλογές όχι άξιων και ικανών αλλά «δικών μας παιδιών».
Έτσι, δε μας ενδιαφέρει εάν οι βουλευτές μας είναι «καλά παιδιά», αλλά αν παράγουν έργο σοβαρό, υπηρετώντας το σύνολο του λαού. Δεν μας ενδιαφέρει εάν ο Μέτιος είναι πετυχημένος επιχειρηματίας στην ιδιωτική του ζωή. Μας ενδιαφέρει όμως ο Περιφερειάρχης να εργάζεται με σχέδιο, πρόγραμμα και όραμα. Εάν δεν τα έχουν αυτά οι εκλεγμένοι αλλά και οι υπόλοιποι που τους παραχωρούνται θέσεις και αξιώματα τότε ναι, θα τους κριτικάρουμε για την αδράνεια, την αδιαφορία ή και την ανικανότητά τους.
Κι αυτό, διότι προέχει, πάνω και πέρα από τα πρόσωπα η ευημερία αυτού του τόπου.
Ο προσωρινοί «άρχοντες» έρχονται και παρέρχονται.
Γ.Δ.


Μπήκε στο αυλάκι
Κατά γενική ομολογία των Ξανθιωτών, το θέμα έπρεπε να λυθεί εδώ και καιρό αλλά οι γνωστές νομικές ιστορίες με τις ενστάσεις, το έφθασαν λίγο πριν το 2022. Για το θέμα της Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας όπως παγίως συμβαίνει παντού.
Ο δήμος θα εφαρμόσει ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα που με την εφαρμογή του θα βοηθήσει να μπει μια τάξη και να εξυπηρετήσει ντόπιους και επισκέπτες. Κι ενώ το θέμα της στάθμευσης προχωρά, υπάρχει ένα κενό, αυτό του ποιος θα ελέγχει τη σωστή εφαρμογή του. Κι αυτό υφίσταται ως πρόβλημα διότι δεν διαθέτει ο δήμος Δημοτική Αστυνομία. Εκτός εάν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος πάρκινγκ, ολοκληρωθεί η πρόσληψη στο δήμο Ξάνθης δημοτικής αστυνομίας.
Γ.Δ.


Για τα ΕΛΤΑ
Πρέπει να πούμε λίγα λόγια για τα ΕΛΤΑ, έργα και ημέρες της σημερινής διοίκησης.
Ο τέως επικεφαλής των ΕΛΤΑ λοιπόν που παραιτήθηκε προχθές λόγω ευθιξίας, πλήρωνε ως διοίκηση 800.000 ευρώ ετησίως για νομικές υπηρεσίες στον γνωστό πλέον Ανδρέα Πάτση, βουλευτή της Ν.Δ. που ο Μητσοτάκης διέγραψε μετά τα όσα βγήκαν στο φως.
Οκτακόσια χιλιάρικα, όταν τα ΕΛΤΑ μας κοροϊδεύουν μειώνοντας τον αριθμό των διανομέων. Στα χωριά η αλληλογραφία πάει ανά 2,3 και 4 ημέρες! Παράλληλα κάθε τόσο αυξάνει τις τιμές ενώ μειώνει τις παροχές του ο Οργανισμός και κάθε χρόνο έχει εκατομμύρια ευρώ ζημιές που πληρώνει ο φορολογούμενος. Αντί σεβασμού, σπατάλη και η υπηρεσία να υποβαθμίζεται.
Γ.Δ.


Γιατί όχι και ψηφιακή κάλπη;
Την Άνοιξη του 2023 θα έχουμε μάλλον βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας, εκτός εάν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος παράτασης.
Ως γνωστόν στη χώρα μας ψηφίζουμε κατά τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Ουρά στα εκλογικά κέντρα, ψηφοδέλτια, σταυροί, ταυτότητες, μπες-βγες στο παραβάν και άλλα για να μη τα θίξω τώρα.
Ρωτάω λοιπόν κι όχι εγώ προσωπικά, αλλά πάρα πολλοί, κυρίως νέοι από 18 έως 30 ή 40 χρόνων, που είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά, γιατί όλοι αυτοί να μη ψηφίζουν ηλεκτρονικά;
Να υπάρχει η παραδοσιακή κάλπη για τους ηλικιωμένους αλλά και η ψηφιακή κάλπη για τους νέους.
-Κύριε Πιερρακάκη γιατί όχι;
Γ.Δ.


Τι είναι το Χαλογουίν (Halloween);
Μια γιορτή αμερικάνικη (αγγλοσαξωνική) που όπως όλα τα αμερικάνικα προϊόντα έχει εξαχθεί σ’ όλο τον κόσμο! Μάλιστα βάφτηκε με αίμα στην Νότια Κορέα όπου ποδοπατήθηκαν και έχασαν την ζωή τους δεκάδες νεαροί έξω από κλαμπ που συγχρωτίστηκαν για να γιορτάσουν το Χαλογουίν. Πέρα από την τραγικότητα το ερώτημα (ρητορικό) είναι τι σχέση έχουν οι Νοτιοκορεάτες με το Χαλογουίν που θεωρείται χριστιανική γιορτή αφού αυτοί είναι …Βουδιστές! Όμως Χαλογουίν διοργανώνουν και κάποιοι σύλλογοι αλλά και κάποια σχολεία στην Ξάνθη,  ενώ πάρτι γίνονται σε μεγάλες πόλεις. Άλλο ένα δείγμα άκρατου μιμητισμού που μας διακατέχει. Ότι ξενόφερτο να το υιοθετήσουμε άσχετα αν δεν ξέρουμε τι γιορτάζουμε. Απλά για να μην μας πουν οπισθοδρομικούς! Για να ενημερώσουμε λοιπόν, Χαλογουίν γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά. Το έθιμο της κολοκύθας αντλεί ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι. Πολλές από τις παραδόσεις του Χάλογουιν έχουν τις ρίζες τους στις κελτικές γιορτές τέλους της σοδειάς, ιδιαιτέρως στον ιρλανδικό εορτασμό του Samhain, ο οποίος ενσωματώθηκε αργότερα στο χριστιανικό εορτολόγιο.
Στην φωτογραφία βλέπουμε και η ελληνική εκδοχή του Χάλογουιν ….
Μ.Ξ.


Εκατοντάδες εσωτερικοί επισκέπτες
Δεν υπερβάλλουμε εάν υποστηρίξουμε πως εκατοντάδες επισκέπτες επισκέφθηκαν το νομό μας το τριήμερο. Προφανώς οι περισσότεροι εξ’ αυτών έμειναν στην πόλη και όλοι τους επισκέφθηκαν την Παλιά Πόλη και το κτίριο της οδού Βενιζέλου, το γνωστό ως Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Σπίτι Μάνου Χατζιδάκι».
Και για επιβεβαίωση της παραπάνω δικής μου παρατήρησης, μπορείτε να ρωτήσετε τα Ζαχαροπλαστεία, Καφέ, Ξενοδοχεία, Ταβέρνες και μόνιμους κατοίκους του Παραδοσιακού Οικισμού.
Από όλη αυτή την μεγάλη προσέλευση απουσίαζαν πρωτίστως η Περιφέρεια και δευτερευόντως ο δήμος. Λεπτομέρειες στο άρθρο στην σελίδα 5.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…