Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Ξεχείλισε» η αντιπαράθεση για την  ΔΕΥΑΞ

«Ξεχείλισε» η αντιπαράθεση για την  ΔΕΥΑΞ

0

Επιστολή Σδρέβανου για την κόντρα με τη ΔΕΥΑ Νέστου – Τι υποστηρίζει

Για ασύστολα ψεύδη έκανε ο λόγο ο Ι. Καμαρίδης

 

Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ, Ι. Καμαρίδης:  Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να μπλοκάρουν τα έργα μας εξυπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες»

 

Τα έργα και οι ημέρες της ΔΕΥΑΞ τέθηκαν ως θέμα ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα αίτημα της αντιπολίτευσης που υποβλήθηκε πριν καιρό, αποσκοπώντας να δοθούν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την λειτουργία της. Η προηγούμενη διοίκηση της Δημοτικής επιχείρησης και συγκεκριμένα του πρώην προέδρου του ΔΣ κ. Μαρίνου Σδρέβανου ήταν παρούσα δι επιστολής που αναγνώστηκε στην οποία αφού εξέφρασε την ενόχλησή του γιατί δεν προσκλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο έθεσε δύο ζητήματα για τα οποία είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την νυν διοίκηση τη ΔΕΥΑΞ και του προέδρου κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη. Τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την ΔΕΥΑ Νέστου αναφορικά με τον καθορισμό αντιτίμου για το αντλούμενο νερό από τις Πηγές Παραδείσου,  για το ειδικό τιμολόγιο για τα ΑΜΕΑ με αναπηρία άνω του 80% και για την πορεία αποπληρωμής του χρέους της επιχείρησης προς το δήμο Ξάνθης.

Επιστολή Σδρέβανου για την κόντρα με τη ΔΕΥΑ Νέστου – Τι υποστηρίζει

Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τις διαφορές με την ΔΕΥΑ Νέστου οι οποίες και εκδικάζονται μέσα στον Νοέμβριο όπως έγινε γνωστό από τον κ. Καμαρίδη,  ο κ. Σδρέβανος αφού ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης υποστήριξε πως προάσπισε τα συμφέροντα της δημοτικής επιχείρησης κατηγορώντας τον νυν πρόεδρο ότι δεν έπραξε το ίδιο και ότι αποπροσανατόλισε την κοινή γνώμη κοινοποιώντας ένα τιμολόγιο: «Η διοίκηση επί προεδρίας μου, αφού πλήρωσε οφειλές προς τη ΔΕΥΑ ΝΕΣΤΟΥ ( με απόφαση του Δ.Σ.), που εκκρεμούσαν από το 2008, αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις υπερβολικές αυξήσεις στην τιμή ανά m3 που θέλησε να επιβάλει με αποφάσεις της η ΔΕΥΑ ΝΕΣΤΟΥ (αποφάσεις 83/2018, 11/2018). Με τις παραπάνω αυξήσεις η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό για τη ΔΕΥΑΞ και τελικά για τους δημότες της Ξάνθης υπολογιζόταν σε 60.000,00  έως 700.000,00 ευρώ. Με τις αποφάσεις 171/2018 και 37/2019 απορρίψαμε τις αποφάσεις τις ΔΕΥΑ ΝΕΣΤΟΥ αντιπροτείνοντας τιμή ανά m3 με την οποία το κόστος προμήθειας του νερού θα μειωνόταν από 300,000,00 ετησίως σε 50.000,00 ευρώ και κινήσαμε τη δικαστική διαδικασία επίλυσης της διαφοράς, όπως άλλωστε προβλέπεται από την αρχική σύμβαση. Τον Νοέμβριο του έτους  2019 με το με αριθ. Πρωτ. 4644/8-11-2019 έγγραφο, χωρίς ενημέρωση του Δ.Σ. της Επιχείρησης και χωρίς την προηγούμενη εξουσιοδότηση του Σώματος, που απαιτείται για τη διαπραγμάτευση ενός τόσο σοβαρού θέματος που άπτεται των οικονομικών δυνατοτήτων και των συμφερόντων της Επιχείρησης, ο πρόεδρος (σ.σ. Καμαρίδης) πρότεινε στη ΔΕΥΑ ΝΕΣΤΟΥ α) Τον τρόπο εξόφλησης των οφειλών μέχρι 31-8-2019 (αφορούσε το διάστημα 21-9-2018 έως 31-8-2019).

β)  Την τιμολόγηση των πέραν του 1.000.000 m3 με τιμή 0,08 ανά m3, αγνοώντας τις προγενέστερες  αποφάσεις τις προηγούμενης Διοίκησης, οι οποίες ήταν ευνοϊκότερες και είχαν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Αναφορικά δεν με το τιμολόγιο που παρουσίασε ο κ. Καμαρίδης για να υποστηρίξει ότι η ΔΕΥΑΞ πλήρωσε κατά 0,08 και όχι 0,008 το κυβικό στην ΔΕΥΑ Νέστου αναγνωρίζοντας το νέο χρέος καταβάλλοντας μάλιστα την πρώτη προκαταβολή με τιμή ανά m3 δέκα  φορές μεγαλύτερο από αυτό που αποφασίσθηκε, ο κ. Σδρέβανος υποστήριξε πως: « το παρουσιασθέν τιμολόγιο είναι το τελευταίο μιας σειράς τιμολογίων με ημερομηνία έκδοσης 3-12-2018 και αφορούσε την πληρωμή για το έτος 2018 και μέχρι τις 20-9-2018. Άλλωστε στο σώμα του τιμολογίου αναγράφεται ως αιτιολογία η χρονική περίοδος την οποία αφορά (κατανάλωση νερού μέχρι 20-9-2018) αλλά και με βάση ποια απόφαση της ΔΕΥΑ ΝΕΣΤΟΥ εκδόθηκε (22/2011)».

Για ασύστολα ψεύδη του Σδρέβανου έκανε ο λόγο ο Ι.Καμαρίδης

kamaridis ippokratis

Έντονη ήταν η αντίδραση του Καμαρίδη που χαρακτήρισε «ασύστολα ψεύδη» τους ισχυρισμούς του κ. Σδρέβανου: «Άπαντα στην επιστολή του κ. Σδρέβανου είναι ψευδή. Αυτός που δεν είχε θάρρος να παραδώσει την δημοτική επιχείρηση που διοίκησε 5 χρόνια και άφησε το καθήκον αυτό στον γενικό γραμματέα, χωρίς κανένα σεβασμό σ’ αυτό που υπηρετούσε επιχειρεί να γίνει τιμητής μας. Χαίρομαι ωστόσο  που με παρακολουθεί αλλά δεν με ακολουθεί. Ο κ. Σδρέβανος στα 5 χρόνια της θητείας του έχει να παρουσιάσει μηδενικό έργο . Συνολικά τα χρήματα που διαχειρίστηκε η ΔΕΥΑΞ το διάστημα αυτό είναι λιγότερο από τους μισθούς τον των διευθυντών του. Ας πάψει πλέον να μας συκοφαντεί και ας αρκεστεί στην δημόσια συγγνώμη που μας ζήτησε». Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΥΑ Νέστου ό κ. Καμαρίδης υποστήριξε ότι ο κ. Σδρέβανος ευθύνεται γιατί πλήρωσε επί 10 φορές επιπλέον το κυβικό, δηλαδή 89.000 ευρώ επιπλέον και με το τρόπο αυτό αποδέχτηκαν το χρέος προς την ΔΕΥΑ Νέστου: «Πλήρωσε παραπάνω 89.000 ευρώ και ζητάει και τα ρέστα…», τόνισε ο κ. Καμαρίδης,  ωστόσο όπως είπε αυτό το θέμα θα λυθεί δικαστικά μέσα στον Νοέμβριο.

ΔΕΥΑΞ: «Εμείς μιλάμε με τα έργα μας…»

Απευθυνόμενος προς το σώμα ο κ. Καμαρίδης αναφέρθηκε στα έργα της ΔΕΥΑΞ τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη όπως, η αντικατάσταση του αγωγού που έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, το έργο στο Λυκοδρόμιο, στα Κομνηνά που έχει επίσης ολοκληρωθεί, τα έξυπνα υδρόμετρα, το  εσωτερικό δίκτυο του Πιλήματος  κ.α. Τόνισε δε πως: Πριν το τέλος της θητείας μας θα τα παραδώσουμε όλα τα έργα».

Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ, Ι. Καμαρίδης:  Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να μπλοκάρουν τα έργα μας εξυπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες»

Ο κ. Καμαρίδης επίσης έδωσε απαντήσεις για το τιμολόγιο των ΑΜΕΑ υποστηρίζοντας τις  θέσεις του που είναι ευρέως γνωστές ενώ για την πορεία αποπληρωμής του χρέους προς τον δήμο Νέστου ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία,  αναφέρεται ο συμψηφισμός των μη καταβληθέντων ποσών με μελλοντικές υποχρεώσεις του Δήμου προς την Επιχείρηση: «Δώσαμε απαντήσεις για όλα όσα μας συκοφαντούν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να σταματήσουν τα έργα μας, να τα μπλοκάρουν εξυπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες», κατέληξε ο κ. Καμαρίδης.

Για το θέμα της ΔΕΥΑΞ μίλησε και το μέλος του Δ.Σ. από την παράταξη «Ξάνθη για Όλους» κ. Φάνης Παπαδάκης που στηλίτευσε συγκεκριμένες πρακτικές του προέδρου κ. Καμαρίδη. Επίσης ο κ. Λύρατζης επεσήμανε πως : «Το δια ταύτα είναι πως η ΔΕΥΑΞ έχει 2 εκ. ευρώ παλιά δάνεια και πως παρέχει στους δημότες ακριβό νερό γιατί δεν κάνει αντλήσεις και δεν κάνει αντλήσεις γιατί: «Η ΔΕΥΑΞ δεν έχει έργα υποδομής γι αυτό και πληρώνουμε τόσο ακριβό το νερό»!.

 

 

 

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σημασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης, Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Στην πορεία προς τι…