Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

0

Σπανίως κόβεται μια ελιά
Το δέντρο της ελιάς είναι από αυτά που τα ακολουθεί ολόκληρη δυτική μυθολογία.
Για του λόγου το ασφαλές, θυμίζω την ελληνική ιστορία μεταξύ της θεάς Αθηνάς και του Ποσειδώνα στη διεκδίκηση ποιανού το όνομα θα έχει τη νέα πόλη. Η οποία τελικά πήρε της Αθηνάς, Αθήνα, διότι οι κριτές προτίμησαν το δέντρο της ελιάς.
Από τότε η ελιά έγινε συνώνυμο ως δέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων της εποχής εκείνης. Τέλος πάντων, πολλά θα μπορούσα να γράψω, μένω σ’ αυτά για να θέσω ένα ερώτημα προς τον κάθε γνωρίζοντα και μεταξύ αυτών και την υπηρεσία πρασίνου του δήμου.
Ρωτώ λοιπόν με ποιου εντολή κόπηκαν τελείως 2 ελιές στην οδό Ξανθίππης στην περιοχή των γηπέδων τένις;
Κάθε απάντηση δεκτή αρκεί να είναι λογική κι όχι προσχηματική, διότι τα δύο δέντρα ήταν στο πεζοδρόμιο και εντός του τετράγωνου χώρου που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για τον λόγο αυτόν.
-Ποιος λοιπόν ο δράστης;
Γ.Δ.


Κάπου θα είναι υποψήφιος
Όπως θα είναι γνωστό γιατί το είχα πει κατά το παρελθόν, παρακολουθώ σχεδόν όλο τον ημερήσιο Τύπο της περιφέρειάς μας. Εκεί λοιπόν, στις εφημερίδες της Ροδόπης, στον Χρόνο και τον Παρατηρητή, καθ’ όλα αξιόλογες, είδα παρεμβάσεις με δηλώσεις και άρθρα επίκαιρα του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γιώργου Πεταλωτή.
Επειδή είμαι χρόνια στο κουρμπέτι της δημοσιογραφίας, συμπέρανα πως ο αγαπητός Πεταλωτής ετοιμάζει την επιστροφή του στην πολιτική.
Το πού όμως θα είναι υποψήφιος, το υποθέτω και υπόθεση κολλάει με την Περιφέρεια μας.
-Προσωπική εκτίμηση. Υπομονή, θα φανεί σύντομα.
Γ.Δ.


Ευχές προς τη δημοτική παράταξη Ιάσμου «Εμπρός»
Ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν με την εφημερίδα μας έχει ένα κοινό σημείο. Μας «ενώνει» το όνομα της δημοτικής παράταξης που είναι όμοιο με τον τίτλο μας.
Μάλιστα σε μια πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε «το δίκαιο και η αλήθεια, είναι έννοιες και αξίες ιερές για μένα».  Γι’ αυτό λοιπόν λέω για άλλη μια φορά «Εμπρός».
Διαβάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου που απευθύνονται προς τους δημότες του Ιάσμου, ομολογώ εντυπωσιάστηκα από το περιεχόμενό τους.
Θυμίζω πως ο δήμαρχος Οντέρ Μουμίν είναι ένας νέος σχετικά άνθρωπος με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση 12 χρόνων, με προσφορά και έργο σημαντικό, το οποίο έχουν αναγνωρίσει οι συνδημότες του.
Δεν απομένει παρά να ευχηθούμε «επιτυχία» στο δήμαρχο στις επόμενες εκλογές του συνδυασμού «Εμπρός», από εμάς εδώ την Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.
Γ.Δ.


Ευκαιρία βρήκαν
Κάποιοι πολιτικοί, θρακιώτες βουλευτές, την πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος την θεώρησαν ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία για διορισμούς. Δήλωσαν λοιπόν πως αιτία της μη κατάσβεσης της φωτιάς είναι η υποστελέχωση της τοπικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.
Άφεριμ μπρε. Την βρήκατε τη λύση. Νέους διορισμούς και μάλιστα σε Πυροσβεστική και Αστυνομία και από κοντά και Συνοριοφύλακες.
Για σιγά κύριοι βουλευτές, για σιγά. Είπαμε σταδιακά το δημόσιο να μειώνεται όχι ν’ αυξάνει.  Μη ξαναγυρίσουμε στον Κώστα Καραμανλή και τον Παυλόπουλο με τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις. Μάλλον τίποτε δεν έχετε καταλάβει εσείς για όσα οδυνηρά πέρασε η χώρα δέκα χρόνια τώρα.
Νισάφι πια, μυαλό δε βάλατε. Το μόνο που σας νοιάζει είναι η εκλογή σας…
Γ.Δ.


Τέλος οι εκκρεμείς συντάξεις!
Την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο υπουργός, πλέον δεν υπάρχουν εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ενώ απομένουν κάποιες ελάχιστες πολύ δύσκολες περιπτώσεις. “Είναι μία εντυπωσιακή αποκλιμάκωση που μας κατατάσσει επιτέλους ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου, που σέβονται τον πολίτη και δεν τον ταλαιπωρούν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και υπερημερίες», δήλωσε σχετικά.
Ήταν μία απαράδεκτη διαχρονική δυσλειτουργία, του ελληνικού δημοσίου, να λιμνάζει για τρία έως και έξι χρόνια η απόφαση για έκδοση μιας κύριας σύνταξης, οδηγώντας σε απόγνωση τους πολίτες που δεν μπορούσαν να απολαύσουν τους κόπους της εργασιακής τους ζωής και έπρεπε να επιβιώσουν χωρίς πόρους για αρκετά χρόνια. Κι αυτό λόγω της γραφειοκρατίας και της κρατικής αδιαφορίας. Βέβαια το αίσχος αυτό διογκώθηκε σε αδιανόητα μεγέθη από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις στη διάρκεια του μνημονίου, με σκοπιμότητα, προκειμένου να αποκρύπτεται το πραγματικό μέγεθος του χρέους της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δημιουργώντας έτσι χιλιάδες ανθρώπινα δράματα στην κοινωνία.
Ο Κωστής Χατζηδάκης αποδεικνύει για άλλη μια φορά, μετά την διάσωση και εξυγίανση της ΔΕΗ, πως είναι ο άνθρωπος που φέρνει σε πέρας τις πιο δύσκολες αποστολές.
-Μετά την εξομάλυνση της κατάστασης στις συντάξεις, μάλλον ήρθε η ώρα να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, το επόμενο  μεγάλο αγκάθι και τροχοπέδη για τη χώρα…


Επιτέλους «δράση»
Ποιος δεν το έχει καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο;
Πιστεύω πως όλοι με πέντε δράμια μυαλό το έχουν καταλάβει κι αυτοί. Άρα λοιπόν, εφόσον έτσι έχει η κατάσταση, κόμματα και κομματίδια δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση διότι «οι καιροί ού μενετοί».
Ως εκ τούτου τα πάντα και οι πάντες γύρω από το θέμα των εκλογών για τη βουλή βρίσκονται σε κινητικότητα και είναι καθόλα λογικό.
Τρέχουν όλοι να κλείσουν εκκρεμότητες πρώτα στα ψηφοδέλτιά τους που είναι ιδιαίτερα δύσκολο μετά τη ζημιά που έπαθε η Ν.Δ. από τον Πάτση.
Με την ευκαιρία να πω και να τονίσω να σταματήσει αυτή η τακτική των μεγάλων κυρίως κομμάτων ν’ ανακοινώνουν στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης τους υποψήφιους βουλευτές τελευταίους απ’ όλη τη χώρα. Το γιατί το κάνουν, άγνωστο. Επιτέλους, αυτό δείχνει πως δεν υπολογίζουν αυτούς τους δύο νομούς, τους αγνοούν και κυρίως θίγουν τους υποψήφιούς τους οι οποίοι έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να διεξαγάγουν τον αγώνα τους.
Γ.Δ.


Μια βαρετή δημοτική παράσταση
Κάθε χρόνο που έρχεται προς συζήτηση το θέμα των Δημοτικών Τελών στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων του νομού, παρουσιάζεται μια παράσταση. Πρωταγωνιστές ως γνωστόν από τη μία πλευρά η αντιπολίτευση και από την άλλη η δημοτική αρχή.
Παίζεται το έργο (κωμωδία) «Ποιος θα προτείνει μεγαλύτερη μείωση δημοτικών τελών».
Κι αρχίζει το παιγνίδι στην αίθουσα συνεδριάσεων σαν σε δημοπρασία. Η μία δημοτική παράταξη ζητά μείωση 5%. Η άλλη πλειοδοτεί σε 7%  μείωση. Κάποιοι πιο αριστεροί κλπ ζητούν να μην πληρώνει ο λαός τέλη, μόνον οι μπουρζουάδες και γι’ αυτούς ν’ αυξηθούν 100%!
Θέατρο του παραλόγου. Πρωταγωνιστούν δε στις υψηλές προτάσεις μειώσεων όλοι αυτοί που αγνοούν ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δήμου, ότι τα τέλη είναι ανταποδοτικά, ότι παιγνίδια και λαϊκισμοί δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος της οικονομικής βιωσιμότητας του δήμου.
Εξάλλου, γι’ αυτό η διοίκηση του δήμου πρότεινε τα τέλη να παραμείνουν στις ίδιες τιμές εκτός κάποιων μικρών αυξήσεων που δεν αφορούν τους δημότες.
Γ.Δ.


Έγκαιρη ενημέρωση είναι αυτή;
Επισκέφθηκε πρόσφατα το δήμο Ξάνθης η πρέσβειρα της Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι.
Πέρα του γεγονότος, ουδέν πληροφορηθήκαμε αρμοδίως από το δήμο. Ο λόγος της σιωπής άγνωστος αλλά αναμενόμενος να τον πληροφορηθούμε.
Προφανώς κάποιος θα είχε την ευθύνη της ενημέρωσης τόσο για την άφιξη όσο και για την υλοποίηση αυτής. Γενικώς η επίσκεψη αυτή υποβαθμίστηκε από την πλευρά του δήμου μας, άγνωστο για ποιον λόγο και αιτία.
Εμείς από την πλευρά μας θα υποδείξουμε τους αρμόδιους να δουν τη σελίδα 7 του φύλλου της Παρασκευής το δημοσίευμα από την επίσκεψη της πρέσβειρας στο δήμο Καβάλας. Όχι τίποτε άλλο, για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους κάποιοι οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνον για τις φωτογραφίες τους.
Γ.Δ.


Στην σύμπραξη των «4» ο Βασίλης Παπαδόπουλος
Με την σύμπραξη των «4»…συμπράττει και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Παπαχρόνη κ. Βασίλης Παπαδόπουλος. Λίγο μετά την κοινή επιστολή με τον Μιχάλη Σπανίδη κατέστησε σαφές ότι θα είναι υποψήφιος με την κοινή σύμπραξη των Μελισσόπουλου – Χατζηθεοδώρου  – Λύρατζη. Το ίδιο όμως δεν ανακοίνωσε ο κ. Σπανίδης.
Νέα δεδομένα λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς ο κ. Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του δήμου Ξάνθης, πάνω από 900 και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Όπως βλέπουμε τώρα η παράταξη Παπαχρόνη είναι υπό διάλυση και εκτός από τους συμβούλους Χάρη Διαφωνίδη και Αφεντούλη Τσακιρίδη που έχουν αποδεχτεί διοικητικούς ρόλους από την δημοτική αρχή, οι υπόλοιποι σύμβουλοι ψάχνουν να βρουν πολιτική στέγη στην αντιπολίτευση. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Παπαχρόνης έπαιξε ένα παράξενο ρόλο καθ’ όλη της διάρκεια της θητείας του. Στην αρχή ήταν συναινετικός και υποστηρικτικός στις επιλογές της δημοτικής αρχής και στο τέλος χωρίς καμιά συζήτηση με την παράταξή του έγινε μέλος της σύμπραξης  των «4» προκαλώντας ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις. Τώρα πλέον με την αποχώρησή του ξεκαθαρίζει το τοπίο. Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οριστικοποίηση των σχημάτων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές αλλά η σύμπραξη προχωρά και ενδυναμώνεται με την παρουσία του κ. Παπαδόπουλου, ίσως και άλλων στην συνέχεια.
Μ.Ξ.


Είναι θέμα σεβασμού και παιδείας
Οι υγιείς που κυκλοφορούν σε πεζοδρόμια και δρόμους πολλές φορές αγανακτούν με όσα συναντούν και τους εμποδίζουν στην άνετη κυκλοφορία τους.
Τραπέζια εδώ, καρέκλες πιο πέρα, τελάρα, κουτιά και ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας το βγάζει στο πεζοδρόμιο. Φανταστείτε τώρα ότι κυκλοφορείτε αγαπητοί συμπολίτες, με αναπηρικό αμαξίδιο.
Στο κέντρο, όχι στις γειτονιές, εκεί γίνεται χαμός.
Στο κέντρο λοιπόν η κυκλοφορία είναι ένας αγώνας μετ’ εμποδίων. Πεζοδρόμια αποκλεισμένα, διαβάσεις με παρκαρισμένα, ράμπες όπου υπάρχουν, κάτι θα έχει παρκάρει εκεί.
Ενδιαφέρον να μπει τάξη;
Κανένα από κανέναν φορέα της πολιτείας. Όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν το πρόβλημα. Ένα υπαρκτό, σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα που κάποια στιγμή μπορεί να οδηγήσει στο αμαξίδιο κάποιους από  μας, τους υγιείς στο σώμα αλλά αναίσθητους προς τον συνάνθρωπό μας με το αμαξίδιο, τη μητέρα με το καρότσι, τους ηλικιωμένους.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…