Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

0

Θα προβληματιστεί ο Ανδρουλάκης;
Τακτικός αναγνώστης της στήλης μου τηλεφώνησε χθες για να μου θέσει μια ερώτηση σχετικά με τη δήλωση πριν λίγο καιρό του Μπαράν Μπουρχάν για το θέμα του ψευτομουφτή.
Μου έθεσε το ερώτημα εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφασίσει την αποπομπή του Μπαράν Μπουρχάν και δεν τον συμπεριλάβει στη λίστα της Ξάνθης.
Το ερώτημα είναι σημαντικό και ως εκ τούτου σοβαρό από πολιτικής άποψης.
Το σκέφθηκα, θυμήθηκα ανάλογες περιπτώσεις από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, σκέφτηκα το πως λειτουργούν τα κόμματα και ποιοι είναι οι στόχοι τους όταν ορίζουν τη λίστα των υποψηφίων και τι «μετράει» γι’ αυτά.
Γ.Δ.


Άλλα κριτήρια
Λοιπόν πιστεύω από τις γνώσεις που συσσώρευσε τόσα χρόνια για τις εκλογές των κομμάτων στην ευρύτερη περιοχή μας, πως άλλα κριτήρια λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι αρχηγοί  και οι επιτελείς τους.
Γι’ αυτό λέω πως θα προβληματιστεί ο Ανδρουλάκης, προβληματίστηκε ήδη από τις δηλώσεις Μπουρχάν, όμως επικράτησε ο ρεαλισμός. Κι αυτός λέγεται ψήφοι, σταυροί.
Ο Ανδρουλάκης και ο κάθε άλλος στη θέση του αρχηγός, θα παραμέριζε τις δηλώσεις και θα έβλεπε τις χιλιάδες των σταυρών προτίμησης.
Εξάλλου το ίδιο δεν κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Χ.Ζεϊμπέκ, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ πιο κοντά, κι έχει στενές σχέσεις με το Προξενείο και τους κατά καιρούς ψευτομουφτήδες, κυρίως τον Μετέ.
Γ.Δ.


Τα μάτια…των κομμάτων
Αντιλαμβάνομαι ότι τα παραπάνω ίσως ξενίζουν κάποιους. Όμως δεν θα έπρεπε. Η πολιτική των κομμάτων, οι ενέργειές τους και οι αποφάσεις τους δεν είναι μια κοινωνική εκδήλωση με ευγένειες και χαριτολογήματα.
Όταν μπαίνουν στη ζυγαριά κάποια σοβαρά γεγονότα που επηρεάζουν τις διαδικασίες για το μέλλον του κόμματος, τότε οι εκτιμήσεις είναι ωμές και σκληρές.
Δεν το κρύβω πως προέχει το όφελος της παράταξης και μετά όλα τα υπόλοιπα που έχουν σχέση με τους ανθρώπους. Ίσως κάποιοι σκεφθούν πως αυτό είναι σκληρό  προς τα άτομα.
Όμως δεν είναι έτσι. Στους υπολογισμούς λαμβάνεται η συνολική επιτυχία, το συνολικό ποσό κι όχι το επιμέρους ενός μικρού νομού ο οποίος απλά συμπληρώνει αλλά δύσκολα θ’ αλλάξει το γενικό ποσοστό.
Γ.Δ.


«Δημοκρατικά δικαιώματα»
Το ακούω συχνά, το διαβάζω και η εκφορά αυτών των δύο λέξεων γίνεται από κάποιους με μια έπαρση, αυτοϊκανοποίηση, που τα γνωρίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα απαιτούν με στόμφο.
Βεβαίως κάθε πολίτης έχει δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα μας και σε όλες τις ευνομούμενες χώρες. Κι αυτό, το αναφέρω, σε αντιδιαστολή με το γεγονός πως υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες τα δημοκρατικά δικαιώματα αποτελούν άγνωστο είδος.
Δημοκρατικά δικαιώματα λοιπόν, ναι, είμαστε στη Δύση υπέρμαχοι, αλλά παράλληλα είμαστε και φύλακες αυτών των δικαιωμάτων για να μην καταπατηθούν εν ονόματι κάποιας δικαιολογίας.
Γ.Δ.


Ήταν επιλογή του Μάνου Χατζιδάκι
Γίνεται εδώ και χρόνια ένα λάθος το οποίο μάλιστα επαναλαμβάνεται συνέχεια.
Το λάθος  αφορά το επώνυμο του μεγάλου Συνθέτη, τέκνου της Ξάνθης, του Μάνου Χατζιδάκι.
Κάποιοι το γράφουν ως Χατζηδάκι, άλλοι ως Χατζηδάκη, ενώ το σωστό, όπως το επιθυμούσε ο Μάνος είναι το «Χατζιδάκις», δηλαδή και τα δύο με γιώτα.
Το είδα γραμμένο ως «Χατζηδάκις» προχθές στο προσπέκτ της Αντιπεριφέρειας, του Δικηγορικού Συλλόγου και Eurodirect ΑΜΘ για την εκδήλωση κατά της βίας σε βάρος των γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου στο «Σπίτι Μάνου Χατζιδάκι» στην οδό Βενιζέλου όπου και θα γίνουν αξιόλογες τοποθετήσεις-προσεγγίσεις για το θέμα.
Γ.Δ.


«Έφυγε» η μητέρα του Κώστα Κουρτίδη
Τη μητέρα του Ρεγγίνα, έχασε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης.
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο σύλλογος υπαλλήλων Ν. Ξάνθης, που ανέφερε ότι η εκλιπούσα ήταν άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα και με κοινωνική προσφορά στην πόλη μας.
«Ως Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας Συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ρεγγίνας Κουρτίδου», ανέφερε σχετικά το ΔΣ που αποφάσισε «αντί στεφάνου» να κατατεθεί χρηματικό ποσό σε ευαγές Ίδρυμα (Παράρτημα ατόμων με αναπηρία Ξάνθης του Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας & Θράκης).
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας.
Ε.Δ.


Ανησυχητική αύξηση της σεξουαλικής κακοποίηση ανηλίκων
Ένα παιδί την ημέρα κακοποιείται σεξουαλικά στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτείας για το πρώτο οκτάμηνο του 2022, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Τις ανησυχητικά αυξητικές τάσεις του φαινομένου επιβεβαίωσε άλλωστε και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάσος Θεοδωρικάκος ο οποίος μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τους σύγχρονους κινδύνους, έκανε λόγο για την καταγραφή 1.118 υποθέσεων παιδικής κακοποίησης, μέσα στην τελευταία πενταετία αλλά και σε άλλες 1.044 ξεχωριστές περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσα από την Διεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Και φυσικά η περιφέρειά μας δεν αποτελεί εξαίρεση.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγράψει το 2020, 15 υποθέσεων πάσης φύσεως πρόκλησης σωματικών βλαβών με θύματα ανηλίκους, έναντι 8 υποθέσεων το 2021 και ήδη 11 υποθέσεις για το πρώτο οκτάμηνο του 2022, ενώ όσον αφορά τα πάσης φύσεως σεξουαλικά εγκλήματα τα στοιχεία αποδεικνύουν επίσης αυξητική τάση. Ειδικότερα το 2020 καταγράφηκαν 2 υποθέσεις πάσης φύσεως σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος ανηλίκων, η μία εκ των οποίων αφορά σε βιασμό, το 2021 11 υποθέσεις, οι 2 εκ των οποίων αφορούν σε βιασμό, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί ήδη 9 υποθέσεις σεξουαλικής βίας, οι 4 εκ των οποίων αφορούν σε βιασμό.
Όντως ανησυχητική αύξηση που χρήζει παρέμβαση της πολιτείας.
Μ.Ξ.


Μας κούρασε ο black month
Το έχουν παραξηλώσει (μην πω καμιά άλλη …βαριά κουβέντα) πια με την Black Friday! Από τον Οκτώβριο στέλνουν sms με προσφορές, το έκαναν black week και κοντεύουν να το κάνουν  black month. Τώρα έφτασαν να διαφημίζουν Black Friday προσφορές και σε μπριζόλες και κοτόπουλα σε συνδυασμό με το καλάθι του νοικοκυριού. Ok, έμποροι είναι να πουλήσουν θέλουν αλλά και εμείς ως καταναλωτές πρέπει να είμαστε ψυλλιασμένοι και να κάνουμε μια έρευνα αγοράς γιατί πολλές από αυτές τις προσφορές είναι …ψευδεπίγραφες.
Μ.Ξ.


Σε στάση αναμονής
Τι γίνεται με το φυσικό αέριο στην πόλη μας; Είναι ένα ερώτημα που έχει σχέση με την εταιρεία ως προς το έργο της μετά τις αρχικές διανοίξεις αγωγών.
Τότε όλοι συζητούσαμε για το φυσικό αέριο που επιτέλους ήρθε. Δημιουργήθηκε ένα θετικό κλίμα ως προς το φυσικό αέριο διότι ήταν γνωστό πως η τιμή του ήταν φθηνότερη του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού.
Ενέσκηψε η ενεργειακή κρίση, οι τιμές του αερίου εκτοξεύθηκαν και οι περισσότεροι άφησαν για αργότερα τις όποιες συνδέσεις στο δίκτυο.
Εκεί μάλλον βρισκόμαστε, με ελάχιστες συνδέσεις και αναμονή αλλαγής του κλίματος για να προχωρήσουν νέα σκαψίματα στους δρόμους της πόλης.
-Ατυχία και γκαντεμιά για όσους περίμεναν φθηνή ενέργεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα ανέτρεψε όλα.
Γ.Δ.


Φουλάρουν τις μηχανές
Είναι κοινή η παραδοχή απ’ όλους ότι οι δήμαρχοι στην Ξάνθη αλλά και στην περιφέρειά μας πως φουλάρουν τις μηχανές.
Βρίσκονται σ’ έναν οργασμό δράσης για την εκτέλεση νέων έργων που έμειναν πίσω και καθυστέρησαν. Έργα  συνήθως μικρά που γίνονται γρήγορα, τα βλέπει ο δημότης και πολλές φορές μάλιστα λύνουν ανάγκες πραγματικές.
Έτσι, λίγους μήνες πριν τον εκλογικό αγώνα, όλοι ανεξαιρέτως οι δήμοι, δείχνουν ενδιαφέρον για την υλοποίηση παρεμβάσεων για να κερδίσουν τις τελευταίες εντυπώσεις.
Προφανώς όλη αυτή η κινητικότητα των δήμων δεν είναι κάτι κακό. Μειώνουν τις εκκρεμότητες και γίνονται και έργα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…