Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Μόνο τηλεματικές οι δίκες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ξάνθης

Μόνο τηλεματικές οι δίκες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ξάνθης

0

Αυτό προβλέπει το  Πόρισμα της Ομάδας εργασίας υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου για την λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων

 

Αντίθετος ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης – Καμιά αλλαγή σε Κομοτηνή, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη  – Εκτός σχεδιασμού η Δράμα – Τι λέει η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

 

 

Αλλαγές στην λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων προτείνει το Πόρισμα της Ομάδας εργασίας υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου και αυτή η αλλαγή περιλαμβάνει και την Ξάνθη που μετατρέπει τις διοικητικές δίκες που μέχρι και σήμερα έχουν ως έδρα τη Ξάνθη για 2 φορές τον χρόνο με φυσική απουσία δικαστών, δικηγόρων και μαρτύρων σε τηλεματικές. Η αλλαγή αυτή βρίσκει αντίθετο τον Δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης που συντάσσεται με την απόφαση της Συντονιστής Επιτροπής της Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Αντίθετοι οι δικηγόροι της Ξάνθης με τις τηλεματικές διοικητικές δίκες

Μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου εξέφρασε την αντίθεσή της επισημαίνοντας ότι οι τηλεματικές δίκες προϋποθέτουν υποδομές που δεν έχουν τα δικαστήρια ενώ δημιουργούν διάφορα ζητήματα όπως η αξιοπιστία των καταθέσεων των μαρτύρων όταν αυτές γίνονται μέσα από μια οθόνη υπολογιστή. Παράλληλα η κα Χατζηφωτιάδου εξέφρασε την ανησυχία της μήπως αυτό θεωρείται πρόκριμα για την κατάργηση και του Πρωτοδικείου Ξάνθης. Υπενθυμίζουμε ότι το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης είχε απασχολήσει και παλαιότερα τον σύλλογο που είχε διαμαρτυρηθεί ζητώντας τη συμπαράσταση των τοπικών αρχών και φορέων και είχε πετύχει μηνύματα εφησυχασμού από την κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί για στρατηγικούς λόγους. Οι φόβοι ότι  θα ξανανοίξει η συζήτηση παραμένουν πάντα και γι’ αυτό επενέρχονται δριμύτεροι με αυτή την αλλαγή.

Τι προβλέπει το Σχέδιο για την ΑΜΘ

Στην περιφέρειά μας στο Πόρισμα προβλέπεται η διατήρηση των εδρών Διοικητικού Πρωτοδικείου σε Κομοτηνή, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, η μετατροπή σε τηλεματικές των εδρών σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, ωστόσο απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περιοχή της Δράμας, η οποία μένει εντελώς εκτός σχεδιασμού.

Απόφαση Συντονιστικής Επιτροπής Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για Διοικητική Δικαιοσύνη

«Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει  την απόλυτη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του πορίσματος της Ομάδας εργασίας υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου,  σχετικά με την λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης, με το οποίο προτείνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση διοικητικών δικαστικών σχηματισμών  και η μετατροπή τους σε Δικαστήρια τηλεματικής.

Όπως έχει επισημάνει ήδη η Ολομέλεια, τα προβλήματα που αφορούν στην Διοικητική Δίκη απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση. Δεν χωρούν αποσπασματικές λύσεις και παρεμβάσεις μόνο διοικητικού χαρακτήρα. Απαιτείται αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη των δικαστικών σχηματισμών, αναδιάρθρωση του κανονιστικού πλαισίου του κώδικα Οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και όχι μόνο απρόσφορες οργανωτικές διατάξεις. Απαιτείται σοβαρός διάλογος όλων των εμπλεκομένων φορέων, ο οποίος για να έχει στοιχεία ουσιαστικής τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας, απαιτεί να έχουν περιέλθει σε γνώση όλων των φορέων, συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για κάθε δικαστικό σχηματισμό και δικαστικό λειτουργό, ώστε να μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Το μείζον πρόβλημα στη Διοικητική Δικαιοσύνη, όπως έχει αποδειχθεί, δεν είναι γεωγραφικό, αλλά ουσιαστικό, οικονομικό και δικονομικό.

Η Συντονιστική Επιτροπή είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε προσπάθεια κατάργησης Διοικητικών Δικαστηρίων, που λειτουργούν σήμερα. Αντίθετα, θεωρεί αναγκαία τη λειτουργία τουλάχιστον ενός Διοικητικού Πρωτοδικείου σε κάθε νομό της χώρας.

Η Ολομέλεια έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, με σκοπό την ορθή και ταχεία απονομή της, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη (επισυνάπτονται).

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

– Να συγκληθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, με φυσική παρουσία των Προέδρων,  η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για τη λήψη αποφάσεων αντίδρασης στην επιχειρούμενη κατάργηση Δικαστικών σχηματισμών.

– Να προγραμματιστεί συνάντηση με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών για την ανταλλαγή απόψεων επί του άνω ζέοντος προβλήματος.

– Να ζητήσει γνωμοδοτήσεις από Καθηγητές Πανεπιστημίου για την συμβατότητα ή μη της τηλεματικής δίκης με τις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, που προβλέπουν τις αρχές της προφορικότητας, της δημοσιότητας της συζήτησης και της (τοπικής) εγγύτητας για τη λειτουργία της δίκαιης δίκης.

– Να ερευνήσει τη δυνατότητα ανάθεσης στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την υλοποίηση εστιασμένης έρευνας ως προς τη γνώμη των δικηγόρων για τα προβλήματα της δικαιοσύνης, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών κατά την απονομή δικαιοσύνης, την ενδεχόμενη εφαρμογή ενός «δικαστικού Καλλικράτη».

– Να συγκροτηθεί Επιτροπή από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής προκειμένου να διατυπωθούν συνολικές και λεπτομερείς παρατηρήσεις επί του άνω πορίσματος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…