Τα παιδιά παίζουν ανέμελα
Περαστικός από κει προχθές κατευθυνόμενος από την αντιπεριφέρεια στην πλατεία. Φωνές χαρούμενες, παιδικές μου έκαναν εντύπωση και σταμάτησα. Βρισκόμουν στη νέα Δημοτική Παιδική Χαρά, την μοντέρνα και ακίνδυνη λόγω λήψης μέτρων, εκεί στον πεζόδρομο του Πάρκου. Γεμάτη από πιτσιρίκια η όμορφη παιδική χαρά και γύρω-γύρω οι μητέρες των παιδιών.
Μια όμορφη εικόνα που την αποτύπωσα με το κινητό μου, που με συγκίνησε αλλά και με γέμισε αισιοδοξία τόσο για τη νέα γενιά που ανέμελα χαιρόταν τα όργανα, το σκαρφάλωμα και άλλα, και γύρω οι μανάδες σίγουρες για την ασφάλεια των παιδιών τους.
Μητέρες μοντέρνες και μητέρες με τσεμπέρι στο κεφάλι. Σε μια αρμονική συμβίωση, χωρίς διακρίσεις και φανατισμούς.
-Έφυγα αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου.
Γ.Δ.
Γραφικότητα
Μη μου πείτε ότι δεν ήταν μια τελείως διαφορετική νότα αυτή των δύο τουριστών που κάνουν το γύρο της Ευρώπης με τα δύο γαϊδουράκια τους; Τα οποία στο διάστημα που βρέθηκαν στην πόλη μας τα άφησαν να γευτούν το γρασίδι στο πάρκο μπροστά από την αντιπεριφέρεια.
Μάλιστα, όταν ενημερώθηκε σχετικά ο Κ. Κουρτίδης και είδε από το μπαλκόνι του το ζευγάρι των τουριστών και τα γαϊδουράκια τους, ετοιμόλογος είπε το καταπληκτικό «Δυστυχώς δεν έχουμε Χάνια για να τους στείλουμε εκεί να μείνουν».
Και πράγματι, σήμερα στην Ξάνθη δεν έχουμε κανένα Χάνι από τα 53 που είχε κατά το παρελθόν.
Για τους ενδιαφερόμενους, ευαίσθητους συμπολίτες, το ζευγάρι μετακινήθηκε σε χωριό. Για ασφάλεια ανθρώπων και ζώων.
Γ.Δ.
Πώς χαρακτηρίζεται;
Έλλειψη πολιτικού πολιτισμού. Μόνο έτσι σε γενικές γραμμές μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τη στάση και συμπεριφορά ενός ηττημένου πολιτικού όταν δεν αποδέχεται την ήττα του.
Συμβαίνει λοιπόν αυτό σήμερα, πριν λίγες ημέρες στην Βραζιλία.
Ο ηττημένος πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου ακόμη δεν έχει αποδεχθεί την ήττα του, δεν έχει συγχαρεί τον νικητή Λούλα.
Νοτιοαμερικάνικη νοοτροπία η οποία, τι ειρωνεία, αντέγραψε την αμερικάνικη αντίδραση του Τραμπ. Ο οποίος ακόμη δηλώνει πως δεν έχασε στις εκλογές από τον Μπάιντεν αλλά ότι έγινε νοθεία και άλλα παλαβά.
Αλήθεια πως θα πρέπει να χαρακτηρίζονται αυτοί οι «ηγέτες»; Αλλά και τι συγγένεια και συμφωνία Νότια Αμερική και Βόρεια στον ίδιο αχαρακτήριστο δρόμο της γελοιοποίησης…
Γ.Δ.
Πρόληψη για το περιαστικό δάσος
Είναι κανόνας πως όταν έχεις κάτι πολύτιμο εκτός από την αγάπη προς αυτό πως παράλληλα το προστατεύεις. Έτσι ακριβώς έπραξε ο δήμος Ξάνθης με το Περιαστικό Άλσος.
Όλοι οι Ξανθιώτες το αγαπούμε και οι περισσότεροι φροντίζουμε να μην του συμβεί κάποιο κακό από φωτιά.
Ο δήμος όμως και με προσωπικό ενδιαφέρον του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη από το απλό συναίσθημα το προχώρησε το θέμα στην πράξη.
Έτσι, αποφάσισε την εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος στον τομέα της πρόληψης και της αντιπυρικής προστασίας του περιαστικού δάσους και της ευρύτερης περιοχής.
Υλοποίηση με έργο και όχι μόνο με λόγια της αγάπης και της φροντίδας του πνεύμονα της πόλης, γι’ αυτό και ο θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία αυτού του έργου.
Γ.Δ.
Περί αντιπολίτευσης Ι
Η συζήτηση στη γνωστή παρέα είχε ανάψει για τα καλά. Βοηθούσαν και τα θέματα που είχαν σχέση με την πρόσφατη πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας.
Όμως εκεί που η συζήτηση απογειώθηκε ήταν το σημείο του πως θα πρέπει ν’ ασκείται η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Εδώ υπήρξαν διαφορετικές απόψεις, διαμετρικά αντίθετες, κυρίως δύο.
Αυτή που υποστήριζε πως ναι μεν πρέπει και είναι απαραίτητη η άσκηση κριτικής στα λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης (της όποιας κυβέρνησης), μέσα όμως από ένα σοβαρό, τεκμηριωμένο με στοιχεία και αποδείξεις κριτικό λόγο. Υπήρχε όμως η άλλη άποψη, της έντονης κριτικής, με υπερβολές στο λόγο, και ανοχή ακόμη και σε προσωπικές επιθέσεις κατά μελών της κυβέρνησης και κατηγορίες που δεν στηρίζονται σε σοβαρά στοιχεία και αποδείξεις παρά σ’ έναν έντονο και ακραίο λαϊκισμό για να «τρωθεί» ο αντίπαλος.
Γ.Δ.
Περί αντιπολίτευσης ΙΙ
Γι’ αυτήν την δεύτερη άσκηση της αντιπολίτευσης χωρίς όρια και αρχές, ευτυχώς για όλους και την πατρίδα πρωτίστως, υπήρξε σοβαρή αντίδραση από τους περισσότερους και απορρίφθηκε ως εθνικά επικίνδυνη.
Μάλιστα από κάποιους χαρακτηρίστηκε «φτηνιάρα» αντιπολίτευση κι αυτό διότι είναι χωρίς αξία και περιεχόμενο, γιατί δεν στοχεύει στον εντοπισμό λαθών και παραλείψεων της κυβέρνησης, για να κρίνει ο λαός, αλλά υπερβάλλει, μεγαλοποιεί αοριστολογίες, μειώνει τους θεσμούς και τέλος υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία.
Η συζήτηση στην παρέα έκλεισε μετά από ώρα με μια κοινή αποδοχή από τους περισσότερους. Δηλαδή, πως η άσκηση αντιπολιτευτικής κριτικής πρέπει να γίνεται μέσα σε πλαίσια αρχών, σεβασμού της προσωπικότητας αυτών που διοικούν και πάντα με σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας, χωρίς υπονόμευση της ίδιας της ανεξαρτησίας αυτού του κράτους και του λαού.
Γ.Δ.
Περί αντιπολίτευσης ΙΙΙ
Και για να το κλείσουμε το θέμα, παρότι είναι μεγάλο.
Λοιπόν, μεταξύ μας τώρα , όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως από μια σωστή, σοβαρή άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, στην περιφέρεια, τον δήμο, κερδισμένος είναι ο φορέας.
Ενώ από μια αντιπολίτευση άσχημη, βρώμικη, χωρίς στοιχεία, υπερβολική, φανατική, όλοι οι φορείς βγαίνουν χαμένοι.
Σε καμία περίπτωση δεν κερδίζει αυτός που ασκεί κριτική για την κριτική, μεγεθύνοντας ένα θέμα ενίοτε ανύπαρκτο για λόγους σκοπιμότητας και για κέρδη αντιπολιτευτικά.
Προς θεού, δεν εννοώ ότι θα πρέπει η αντιπολίτευση να σιωπά. Όχι. Απεναντίας. Ν’ αντιδρά όταν διακρίνει λάθη ή παραλείψεις. Με στοιχεία, αριθμούς, επιχειρήματα.
Οι κραυγές και οι αλαλαγμοί πλέον αποδίδουν πολύ λίγο. Οι πολίτες, κυρίως οι νέοι, αποστρέφονται αυτές τις ενέργειες και γι’αυτό απομακρύνονται απογοητευμένοι από το χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης.
-Θέμα προς προβληματισμό προς όλους που υπηρετούν θεσμούς.
Γ.Δ.
Γεύση από αμερικανικές εκλογές
Τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα στις ενδιάμεσες Αμερικανικές εκλογές καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία τους ιδιαίτερα την παρούσα συγκυρία που είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύουν την Ουκρανία στην αναμέτρησή της με την Ρωσία. Ο Guardian επιχειρεί τη δική του ανάλυση, εξάγοντας πέντε συμπεράσματα από τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που δείχνουν το… ρεπουμπλικανικό τσουνάμι που προβλεπόταν να μην έρχεται τελικά και τον Μπάιντεν να αποφεύγει τη βαριά ήττα. Είναι γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν μέτρια κέρδη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, ενώ οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Κόκκινο ρεπουμπλικανικό κύμα δεν υπήρξε, κάποιες κρίσιμες μάχες είναι ακόμη ανοικτές, η Βουλή πιθανότατα πηγαίνει στους Ρεπουμπλικάνους και η μάχη στη Γερουσία είναι αμφίρροπη. Εξέλιξη που φυσικά θα προκαλέσει γκρίνια στους Ρεπουμπλικάνους και θα αμφισβητήσει και την πορεία του Τραμπ, καθώς κάποιες από τις σημαντικές ήττες για το κόμμα αφορούν πρόσωπα ακραία, της επιλογής του πρώην προέδρου.
Μ.Ξ.
Η ποιητική επιστολή
Αίσθηση προκαλεί η επιστολή δύο πρώην δημοτικών συμβούλων και μελών της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας», Βασίλη Παπαδόπουλο και Μιχάλη Σπανίδη. Αυτό που κάνουν είναι να «αδειάζουν» με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον ιδρυτή της παράταξης Γιάννη Παπαχρόνη στηλιτεύοντας την απόφαση του να θέσει την παράταξη στη συμφωνία των 4 χωρίς καν να ρωτήσει τα μέλη της αλλά και τον νέο πρόεδρο Δημοσθένη Γεωργιάδη που όπως αναφέρουν είναι «υπηρεσιακός» και υπό την εποπτεία του κ. Παπαχρόνη που αν και παραιτήθηκε επισήμως παραμένει ανεπισήμως. Καταλήγουν δε ότι την παράταξη Αγάπη για την Ξάνθη μας την αγάπησαν μόνο οι Ξανθιώτες που τους ψήφισαν και όσοι από τα μέλη. Τέλος αμφότεροι δηλώνουν πολιτικά παρόντες και ότι θα …ξαναεκτεθούν (υποθέτουμε στις εκλογές) «ως κρινόμενοι και να εισπράξουμε τα δέοντα».
Η αλήθεια είναι ότι επειδή η επιστολή έχει ποιητική γραφή και ακροβατεί στο μεταίχμιο της πραγματικότητας και του ονείρου δεν παίρνουμε και όρκο ότι καλώς καταλάβαμε!
Μ.Ξ.