Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Φόβοι για «τσουνάμι» λουκέτων στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Φόβοι για «τσουνάμι» λουκέτων στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

0

«Δεν βελτιώνουν οι επιδοτήσεις την τραγική εικόνα των επιχειρήσεων», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης

 

Υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα συμφωνία  της ΚΕΕΕ με την «Αυτοδιαχείριση» για τα πνευματικά δικαιώματα

 

Αντιμέτωπες με το … «τρίτο κακό της μοίρας τους» είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μετά την πολύχρονη οικονομική κρίση και στην συνέχεια την πανδημία τα σημάδια της οποίας είναι ακόμη ορατά καλούνται τώρα να αντέξουν μια ενεργειακή κρίση όπου το λειτουργικό τους κόστος λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα και  το πετρέλαιο έχει εκτοξευτεί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα απάνω κάτω στις αγορές προκαλώντας μεγάλη αστάθεια τιμών στα χρηματιστηριακά  είδη ενώ οι απαγορεύσεις μετακίνησης των προϊόντων έχει προκαλέσει μια ασφυκτική κατάσταση με ελλείψεις και στην συνέχεια αυξήσεις τιμών σε πρώτες ύλες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

Δεν βελτιώνουν οι επιδοτήσεις την τραγική εικόνα των επιχειρήσεων

moraitis eveΜια πολύ δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα περιγράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης. Μάλιστα ο ίδιος συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη όπου έγινε εκτενής καταγραφή των προβλημάτων σ’ όλους τους κλάδους: «Η κατάσταση στις επιχειρήσεις της Ξάνθης είναι πανομοιότυπη με όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα . Αυτά συζητήσαμε στην γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ που είχαμε προσφάτως. Έχουμε πολλά λουκέτα σε αρτοποιεία αλλά και μια σειρά επιχειρήσεων όπως των μικρών συνοικιακών παντοπωλείων μίνι μάρκετ. Το μέτρο με το καλάθι του νοικοκυριού ωθεί τον κόσμο στα μεγάλα μάρκετ καθώς τα μικρά καταστήματα δεν μπορούν να ενταχθούν. Τα αρτοποιία αντιμετωπίζουνε τεράστιο πρόβλημα από την αύξηση των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας. Έχουμε λουκέτα και θα έχουμε κι άλλα. Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα».

Να σημειώσουμε ότι  έπειτα από το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δε θα αφήσει ακάλυπτες τις επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος από τα τιμολόγια ενέργειας.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε δεκτό το αίτημα να συνεχιστούν οι έλεγχοι στην αγορά πρώτων υλών, ώστε φαινόμενα τιμών πέρα από τα θεμιτά όρια και τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν επιχειρήσεις και καταναλωτές, να αντιμετωπιστούν στη πηγή και να μην επηρεάσουν την λειτουργία των επιχειρήσεων, του  ανταγωνισμού και της αγοράς.

Σ’ ότι αφορά τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί: «Όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το κράτος είναι θετικές ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν την τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων» », επισημαίνει ο κ. Μωραΐτης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αμερικανικές εκλογές

Ο κ. Μωραΐτης εκφράζει την άποψη ότι η έξοδος από την κρίση έχει άμεση σχέση με το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος επίσης σχετίζεται με τις αμερικανικές εκλογές: «Η μόνη λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με διαπραγματεύσεις. Να δοθούν διπλωματικές λύσεις. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα δώσουν οι αμερικανικές εκλογές».

Υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα συμφωνία  της ΚΕΕΕ με την «Αυτοδιαχείριση» για τα πνευματικά δικαιώματα

Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο φόντο, υπάρχει μία θετική εξέλιξη στο μεγάλο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων που απασχολεί πολύ καιρό τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης το θέμα διευθετείται οριστικά την επόμενη εβδομάδα με την υπογραφή της σύμβασης των Επιμελητηρίων  με την «Αυτοδιαχείριση» κατόπιν συμφωνίας. Ήταν μάλιστα ο ίδιος εισηγητής στην γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ όπου έκανε την παρουσίαση της συμφωνίας. Η Αυτοδιαχείριση είναι μια εταιρεία που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα κατά 85 % του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου: «Είναι μια πολύ καλή συμφωνία που θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις από δικαστήρια και έξοδα . Θα κλείσουν με καταβολή μικρών ποσών τις οφειλές της προηγουμένης πενταετίας και θα απαλλαχθούν απ’ αυτό το βάρος. Είναι μια εξαιρετικά συμφέρουσα συμφωνία» κατέληξε ο κ. Μωραΐτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …