Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με ημερίδα και συμβολικές εκδηλώσεις καταδίκασε τη βία κατά των γυναικών ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης

Με ημερίδα και συμβολικές εκδηλώσεις καταδίκασε τη βία κατά των γυναικών ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης

0

Σε συνδιοργάνωση με την Αντιπεριφέρεια και το EuropeDirect ΑΜΘ «φιλοξενήθηκε» στην «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» και πραγματοποίησε σιωπηρή πορεία προς την κεντρική πλατεία

Δ. Χατζηφωτιάδου: «Βάλαμε το λιθαράκι μας να ‘’ανοίξουν’’ τα στόματα, να ‘’σπάσει’’ η σιωπή»

Θερμή «υποδοχή» βρήκε η εκδήλωση με θέμα την έμφυλη βία, προϊόν συνδιοργάνωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης και το EuropeDirect ΑΜΘ το απόγευμα της Παρασκευής 25/11 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Διακεκριμένοι ομιλητές, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου μετέδωσαν τον παλμό ενός ηχηρού μηνύματος: «Όχι στη βία-Η σιωπή είναι συνενοχή» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, προβλημάτισαν και κινητοποίησαν συνάμα επισημαίνοντας τις πολύπλευρες διαστάσεις της παθογένειας.

Το παρών έδωσαν η Πρόεδρος του ΔΣΞ, κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, όπως επίσης και εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης. Αρχικά, μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό των συνδιοργανωτών, οι δικηγόροι του ΔΣΞ Μαρίνα Παυλίδου, Μαρία Ρόιδου, Ιωάννης Μπάρκας και Χρήστος Κούτρας προσέγγισαν το θέμα με τη δική τους οπτική και στη συνέχεια συντόνισαν την εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό.

Ωστόσο, η εκδήλωση δεν ολοκληρώθηκε στο Χατζιδάκειο… Σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας κατηύθυνε τον βηματισμό των παρευρισκομένων στην κεντρική πλατεία, όπου έλαβε χώρα βιωματική performance με τίτλο «Τα σημάδια ολόγυρα και ανάμεσά μας».

Αψηφώντας το κρύο ο κόσμος είπε «όχι στη βία», «στοπ στη βία κατά των γυναικών» καταδίκασε κάθε μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα απέδειξε μέσα από τις ζωντανές παρουσίες και τις δυνατές φωνές πως τα θύματα δεν είναι μόνα τους, πως η κατακραυγή του κοινωνικού συνόλου απέναντι στους θύτες είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

«Η βία είναι ένα διαταξικό φαινόμενο, ένα ταμπού, το οποίο βρίσκεται δίπλα μας και πρέπει να υπάρξει καθολική αφύπνιση»
Δέσποινα Χατζηφωτιάδου
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Δ.Χατζηφωτιάδου:«Όλοι μαζί από ΚΟΙΝΟΥ στρεφόμαστε εναντίον σε οποιαδήποτε μορφή βίας»

Προς επίρρωση, η Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ανέφερε στο ‘’Ε’’: «Η βία αποτελεί ένα διαταξικό φαινόμενο, δηλαδή αφορά όλες  τις κοινωνικές τάξεις. Ειδικότερα, λόγος γίνεται για ένα ‘’ταμπού’’, το οποίο βρίσκεται δίπλα μας! Με την παρούσα εκδήλωση επικοινωνήσαμε στον κόσμο το μήνυμα ‘’όχι στη βία’’. Επίσης, με τη σειρά μας βάλαμε το λιθαράκι μας στο πλαίσιο μίας απόπειρας να ‘’ανοίξουν’’ τα στόματα, να ‘’σπάσει’’ η σιωπή. Άλλωστε, έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης, είμαστε συνυπεύθυνοι…Δυστυχώς, ο ‘’ματωμένος’’ κατάλογος κακοποιημένων γυναικών παρουσίασε αύξηση τον προηγούμενο χρόνο».

Και έπειτα επιχείρησε να κινητοποιήσει, λέγοντας: «Όλοι οφείλουν να δραστηριοποιηθούν για να προκύψει καθολική αφύπνιση. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να δέχονται πια αυτή την παθογένεια. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή βίαιης συμπεριφοράς και επιδιδόμαστε όλοι, από κοινού στον αγώνα αναχαίτισης του φαινομένου!»

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…