Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κύμα πλειστηριασμών σαρώνει και την Θράκη

Κύμα πλειστηριασμών σαρώνει και την Θράκη

0

Χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους  – Ανυπεράσπιστοι οι  δανειολήπτες απέναντι στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων

 

Στο πλευρό των δανειοληπτών οι  δικηγόροι – Κάνουν παρέμβαση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να μην ανατραπεί η απόφαση 822/2022 που προστατεύει τους δανειολήπτες

 

Κύμα πλειστηριασμών σαρώνει την ελληνική κοινωνία. Κάθε εβδομάδα αναρτώνται πάνω από 1.000 πλειστηριασμοί και χιλιάδες δράματα παίζονται στο παρασκήνιο αφού νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους, εγκλωβισμένα στους τόκους ενός στεγαστικού που δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν και πλέον δεν υπάρχει κανένα δίκτυ ασφάλειας να τα προστατεύει από τις τράπεζες και τα funds που παραμονεύουν. Μια απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022, που έκρινε ότι δεν έχουν δικαίωμα οι εταιρείες διαχείρισης δανείων να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό  και τραπεζών επιχείρησε να βάλει ένα φρένο,  ωστόσο σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας προκαλεί αντιδράσεις καθώς προεξοφλεί την ανατροπή της από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά τη δικάσιμο 26.1.2023, που θα κρίνει το ζήτημα της νομιμοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους  – Ανυπεράσπιστοι οι  δανειολήπτες απέναντι στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης για το θέμα των πλειστηριασμών ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει και για την Θράκη κατ’ αντιστοιχία και σημειώνει πως ουσιαστικά οι δανειολήπτες βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην απληστία των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό  και τραπεζών. Να σημειώσουμε ότι μόνο οι πρώτες κατοικίες των ευάλωτων οφειλετών δεν κινδυνεύουν, κι εφόσον οι ίδιοι έχουν βγάλει πιστοποιητικό ευάλωτου οφειλέτη, που κάνει και κάποιες ημέρες για να εκδοθεί.

Όλες οι άλλες πρώτες κατοικίες κινδυνεύουν. Για την έκδοση του πιστοποιητικού ευάλωτου οφειλέτη υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Πρέπει η αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην είναι πάνω από 120.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και το εισόδημά του να μην είναι πάνω από 7.000 ευρώ τον χρόνο ή για ένα ζευγάρι 10.500 ευρώ ετησίως.

Στο ερώτημα πως μπορούν οι δανειολήπτες – οφειλέτες να αμυνθούν έναντι των πλειστηριασμών η απάντηση είναι ότι υπάρχουν νομικά μέσα που μπορεί να ακολουθήσει ο οφειλέτης και να προσφύγει στα δικαστήρια. Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι: «Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μια λύση, αλλά δεν προστατεύεται ο οφειλέτης εφόσον του έχει έρθει κατασχετήρια έκθεση. Να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες οι οφειλέτες. Παρουσιάστηκε με μεγάλες προσδοκίες αλλά στην πράξη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα γιατί οι τράπεζες αρνούνται να προσέλθουν σε αυτόν. Επίσης οι εταιρίες ζητάνε πολύ υψηλά ποσά για προκαταβολή για να αναστείλουν τον πλειστηριασμό».

Στο πλευρό των δανειοληπτών οι  δικηγόροι – Κάνουν παρέμβαση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να μην ανατραπεί η απόφαση 822/2022

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τονίζει μεταξύ άλλων: «Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022. Ειδικότερα, στη σελίδα 91 της Έκθεσης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού διαπιστώνει ότι η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών, προαναγγέλλει, επί της ουσίας,  την άρση των περιορισμών αυτών, που έθεσαν οι δικαστικές αποφάσεις, τους επόμενους μήνες, είτε με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που έχει αρνηθεί δημόσια ο Υπουργός Οικονομικών, είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου, από την Ολομέλεια όπου και εκκρεμεί η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά.

Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται από τα αρμόδια Δικαστήρια, μετά από συζήτηση των υποθέσεων και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του φακέλου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει.  Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds.

Το δικηγορικό σώμα είναι και θα είναι παρόν για να προασπίζει το κράτος δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε τα θεσμικά όργανα του σώματος, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων,  να ασκήσουν παρέμβαση ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κατά τη δικάσιμο 26.1.2023, που θα κρίνει το ζήτημα της νομιμοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό να προβεί στις αναγκαίες δικονομικές ενέργειες»

Προς λύση στήριξης των δανειοληπτών με βάση το ισπανικό μοντέλο

Την πρόθεσή της για την ενεργοποίηση νέων μέτρων από τις αρχές του 2023 για την υποστήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση κατά τη  συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, την Τετάρτη.

Παράλληλα όμως ζητήθηκε από τις τράπεζες να παρέμβουν και οι ίδιες στα επιτόκια και στις προμήθειες που χρεώνουν για την ελάφρυνση του βάρους των πελατών τους στην τρέχουσα δύσκολη, λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού και της ακρίβειας, συγκυρία.

Μάλιστα, ο υπουργός επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία των συστημικών ομίλων, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι τράπεζες έχουν περιθώρια μειώσεων στα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων. Αν και δεν λήφθηκε καμία απόφαση, η κυβέρνηση εξετάζει το ισπανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των τόκων που καταβάλλουν οι κατώτερες εισοδηματικές τάξεις στη στεγαστική πίστη.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά σβήνουν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ καλύπτεται και μέρος των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών λόγω ακρίβειας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…