Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

0

Ποδοσφαιρικό
Τα καλύτερά τους ζουν αυτές τις ημέρες και θα συνεχίσουν τις επόμενες οι ποδοσφαιρόφιλοι όλου του πλανήτη. Το Μουντιάλ το  παγκόσμιο κύπελλο που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα κρύβει συγκινήσεις. Συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες οι οποίες ξεχώρισαν στους αγώνες που προηγήθηκαν και φυσικά δεν συμμετέχει η χώρα μας. Διοργανώτρια χώρα είναι το Κατάρ για την ανάληψη μάλιστα από αυτήν δημιουργήθηκαν αντιδράσεις. Στο  ποδοσφαιρικό μέρος τώρα, οι αγώνες ξεκίνησαν με απρόβλεπτες εκπλήξεις με ήττες της Γερμανίας από τους Ιάπωνες και ήττα της Αργεντινής από τους Σαουδάραβες που έφεραν τα πάνω – κάτω. Το πιο ωραίο για τους ποδοσφαιρόφιλους; Τα παιχνίδια ξεκινούν από νωρίς κι έτσι η απόλαυσή τους είναι μεγάλη.
Γ.Δ.


Οικολόγοι εναντίον ΑΠΕ
Να και μία θετική επίδοση για την χώρα μας. Σε έρευνα που αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητά των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) η Ελλάδα βρέθηκε στην 16η θέση. Η χώρα μας ανέβηκε οκτώ θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε έναν χρόνο. Στις πρώτες θέσεις είναι ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Σουηδία κ.λ.π. Κάνω αναφορά στην υπόθεση για να τονίσω και να επισημάνω σε πόσο υψηλότερη θέση θα ήταν σήμερα η χώρα μας εάν εδώ και 10 – 15 χρόνια δεν έβαζαν του κόσμου τα εμπόδια οι στρατευμένοι «οικολόγοι» για τη δήθεν προστασία και των άγριων πτηνών από τις ανεμογεννήτριες. Ναι, οι φερόμενοι, ως οικολόγοι πολεμούσαν και ακόμη πολεμούν να μην μπουν ανεμογεννήτριες στα βουνά. Τι είδους οικολόγοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Μας κρύβουν αλήθεια κάτι;
Γ.Δ.


Η πρόοδος των επιχειρήσεων
Και δεύτερη οικονομική είδηση με πρωτιά μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάλι για την χώρα μας. Ο λόγος για την διάκριση των ελληνικών επιχειρήσεων που 7 στις 10 καινοτομούν. Όσο και αν φαντάζει απίθανο πρόκειται για την πραγματικότητα. Στα δύσκολα αναπτύσσονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί κανείς να αντιληφθεί εξετάζοντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία πάνω από επτά στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομούν με την χώρα να βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το διάστημα 2018 – 2020. Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση με το 73% των επιχειρήσεων να καινοτομεί όταν ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 53%. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι επένδυση στο μέλλον. Ο Έλληνας έχει όρεξη και διάθεση ν’ ασχοληθεί με το επιχειρείν και το απογειώνει.
Γ.Δ.


Τι θέλουν οι επιχειρήσεις
Εδώ όμως χωρούν κάποια πράγματα που πρέπει να τα ξαναπούμε για να τα θυμόμαστε και τα κόμματα κυρίως να τα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους εάν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας. Το αναφέρω έτσι απλά, ίσως απλοϊκά , να τα καταλάβουν όλοι στα κόμματα τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές. Αγαπητοί, για να πάνε μπροστά οι επιχειρήσεις στη χώρα χρειάζονται ήρεμο πολιτικό κλίμα χωρίς συγκρούσεις που δυναμιτίζουν την κατάσταση, χωρίς άγονη αντιπαράθεση. Οι επιχειρηματίες επιθυμούν σταθερή οικονομική και φορολογική εφαρμογή. Όχι σήμερα αυτά , αύριο άλλα. Όχι η μία κυβέρνηση ν’ ακυρώνει τις αποφάσεις της άλλης. Πράγματα απλά, λογικά, πρακτικά και υπέρ των συμφερόντων εργοδοτών και εργαζομένων που τελικά ωφελεί και τα κόμματα, διότι η ανάπτυξη, η πρόοδος, η ευημερία μέσω της οικονομίας προέρχεται  κι αυτή οικοδομεί τις ευημερούσες κοινωνίες.
Γ.Δ.


Ο αιώνιος Έλληνας
Συζήτηση προχθές σε καφετέρια μεταξύ συνταξιούχων. Θέμα συζήτησης οι  αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις, τόσο στους δημοσίους υπαλλήλους όσο και τους ιδιωτικούς. Η ομήγυρη λοιπόν, ήρεμα συζητούσε και υπολόγιζαν που θα είναι περίπου το ποσό της αύξησης που αναλογούσε στην κάθε περίπτωση. Τελικά, συμφώνησαν όλοι πως η ετήσια αύξηση θα έφτανε συνολικά όσο ένα μηνιάτικο ποσό, λίγο πάνω κάτω πάντως εκεί γύρω. Τότε λοιπόν ακούστηκε ο μόνιμος γκρινιάρης, ο μίζερος της παρέα να λέει: «Ναι αλλά δεν υπολογίσατε κρατήσεις».
Γ.Δ.


Τραπεζικά περίεργα Ι
Εδώ και πολλά χρόνια το τραπεζικό σύστημα της χώρας ήταν προβληματικό. Είχε δικούς του κανόνες και μ’ αυτό προχωρούσε, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα κάποιοι Οικονομολόγοι το είχαν ονομάσει «κοντραμπατζίδικο» υποτιμητικά για τη δομή λειτουργίας του που ήταν πρωτόγονη. Πέρασαν τα χρόνια, οι τράπεζες έγιναν αυτό που είναι σήμερα, αρκετές εξαφανίστηκαν από την αγορά, έμειναν τέσσερις μεγάλες και 2 – 3 μικρές. Εκσυγχρονίστηκαν μηχανολογικά, τεχνολογικά, προσέλαβαν μάνατζερ με πτυχία και τίτλους σπουδών, αλλά την αρχική τους δομή του πρωτόγονου τραπεζικού τρόπου λειτουργίας δεν την ξέχασαν Απλώς τον περιτύλιξαν με χαρτί πολυτελείας.
Γ.Δ.


Τραπεζικά περίεργα ΙΙ
Οι σημερινές Τράπεζες λοιπόν είναι υποτίθεται οικονομικοί θεσμοί που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων δανείζοντας τα χρήματα των καταθετών. Όμως συμβαίνει κάτι πρωτότυπο και μοναδικό. Εάν δανείζουν με αρκετά καλό επιτόκιο τώρα τις επιχειρήσεις οι ίδιες, δανείζονται από τους καταθέτες με μηδενικό επιτόκιο! Δηλαδή μονά- ζυγά δικά τους και χαμένοι διπλά οι καταθέτες και από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την μηδενική απόδοση των καταθέσεων τους στις Τράπεζες. Γι’ αυτούς τους λόγους, ο υπουργός Οικονομικών πιέζει τις Τράπεζες προκειμένου να περάσει στις καταθέσεις το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Το θέμα είναι εάν οι διοικήσεις θα δεχτούν τις προτάσεις κι αυτό γιατί χρόνια τώρα είχαν μάθει σε μια λειτουργία προσωπικού συμφέροντος μόνον.
Γ.Δ.


Για το κτίριο της Αλτουνιάν
Θα περιμένουμε για λίγο ως έχουμε υποχρέωση, την παρέμβαση του ιδιοκτήτη του σπιτιού της Άννας Αλτουνιάν. Παρέμβαση όχι λόγων αλλά έργων. Έχει υποχρέωση ως ιδιοκτήτης στην φροντίδα του, την επισκευή του. Η σημερινή εικόνα του κτιρίου δεν δικαιολογείται με τίποτε, είναι ακριβώς εικόνα σκόπιμης εγκατάλειψης. Το γεγονός αυτό γεννά και μια απορία. Αφού ο αγοραστής δεν είχε πρόθεση να το φροντίσει γιατί το αγόρασε; Γιατί υποβάθμισε την αξία του ακινήτου; Τι σκοπεύει, τι έχει στο μυαλό του; Όλα τα παραπάνω οφείλει ο ιδιοκτήτης να βγει και να τα απαντήσει. Ναι, αποτελεί ιδιοκτησία του το ακίνητο αλλά η σημερινή εικόνα θίγει και προβάλλει την πόλη. Γι’ αυτό εάν ο ιδιοκτήτης αρνηθεί να εμφανιστεί, τότε να τον καλέσει ο δήμος. Ο οποίος επίσης όπως και η εφημερίδα μας γνωρίζει την ταυτότητά του. Το κτίριο χρειάζεται  άμεση φροντίδα. Είναι ετοιμόρροπο, εγκυμονεί κινδύνους.
Γ.Δ.


Από αντιπεριφερειάρχης…βουλευτής
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για  άρση του ασυμβίβαστου ώστε ένας Αντιπεριφερειάρχης να έχει την δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής. Αυτό θα βόλευε πολλούς που έχουν φιλοδοξίες να μεταπηδήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κι ως γνωστόν κατά καιρούς αυτό ενδιαφέρει και τους δικούς μας αντιπεριφερειάρχες. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος που φέρεται να τέθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι επειδή οι βουλευτικές προηγούνται των περιφερειακών, σε περίπτωση που ο αντιπεριφερειάρχης αποτύχει να εκλεγεί, τότε δεν θα μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές.
Το θέμα απασχολεί και γίνονται συζητήσεις εντός της γαλάζιας παράταξης. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι εάν ισχύει όντως αυτή η απόφαση τότε έγινε για να εξυπηρετηθούν ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης που δεν θα ήθελαν συνυποψηφίους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ίδωμεν…
Μ.Ξ.


Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς…
Ο λόγος για την πολυαναμενόμενη Black Friday που δεν έφερε την «κατά τας γραφάς» αναμενόμενη κίνηση στην αγορά της Ξάνθης τουλάχιστον…Όλος αυτός ο βομβαρδισμός με τις προσφορές,  ένα μήνα τώρα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης αυτοί που είναι πιο ψαγμένοι και μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν έρευνα στις τιμές των προσφορών διαπιστώνουν τις «πονηριές» των εμπόρων που πρώτα φουσκώνουν τις τιμές και μετά τις ξεφουσκώνουν κάνοντας δήθεν προσφορές. Όταν πρωτοήρθε το  ξενόφερτο αυτό φρούτο έγινε ένας πανικός αλλά επειδή ως λαός την υπερβολή την έχουμε στο DNA μας κι αυτό το …ξεχειλώσαμε τόσο που έχασε το νόημά του. Σε κάθε περίπτωση η Black Friday έχει γίνει περισσότερο διαδικτυακή. Έτσι δεν είδαμε πουθενά ουρές σε καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη όπως άλλοτε.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…