Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θανάση Μουσόπουλου «Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977) Ένας πρόσφυγας, ποιητής και αγωνιστής»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θανάση Μουσόπουλου «Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977) Ένας πρόσφυγας, ποιητής και αγωνιστής»

0

Ένα βιβλίο που ασχολείται με την βιογραφία ενός συγγραφέα με πνευματική κληρονομιά περίπου 45 βιβλίων, που τον καθιστούν έναν από τους πολυγραφότερους Έλληνες συγγραφείς

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θανάση Μουσόπουλου με τίτλο «Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977) Ένας πρόσφυγας, ποιητής και αγωνιστής»

Στο βιβλίο αυτό προσεγγίζονται αρκετές πλευρές του πολύπλευρου έργου του Λουντέμη, δίνοντας έμφαση από τη μια στον αγωνιστικό χαρακτήρα των δημιουργημάτων του και από την άλλη στην προσφυγιά του 1922.

Η αρχή του βιβλίου καταπιάνεται από τη ζωή και το έργο του παρουσιάζοντας στοιχεία από το ανέκδοτο βιβλίο: Λόγια της Πόλης – Ταξίδι παρέα με παλιούς και νέους λογοτέχνες της  Πόλης – Η Λογοτεχνία της Κωνσταντινούπολης (19ος – 20ος αι.) – Ξάνθη 2016.

Στη συνέχεια υπάρχει αναφορά στο βιβλίο του Λουντέμη «Ο Κονταρομάχος (Κ. Βάρναλης) παραθέτοντας αποσπάσματα από δύο εργασίες του Θανάση Μουσόπουλου που αναφέρονται στη σχέση του Μενέλαου Λουντέμη με τον Κώστα Βάρναλη (από τα βιβλία «Ο Θείο Κώτσο της Θράκης» 2014 και «Προσεγγίσεις στον Κώστα Βάρναλη» 2020).

Όσον αφορά τη Μικρασιατική Πληγή 1922, ο συγγραφέας προσεγγίζει τη λεγόμενη Τετραλογία (Συννεφιάζει, Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα, Αγέλαστη άνοιξη, Κάτω απ’ τα κάστρα της ελπίδας), παρουσιάζοντας το περιεχόμενο και ορισμένα αποσπάσματα από το κάθε βιβλίο.

Στην επόμενη ενότητα παρουσιάζονται τρία χαρακτηριστικά «πολιτικά» κείμενα του Μενέλαου Λουντέμη: «Ο Μικρός Σουκρής», «Άουσβιτς» και «Είμαι Καλά».

Ολοκληρώνεται το βιβλίο με τις ενότητες: «Η θέση του Μενέλαου Λουντέμη στις Ιστορίες Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» και «Έργα του Μενέλαου Λουντέμη μεταφρασμένα σε ξένες γλώσσες». Ενώ στον Ποιητικό Επίλογο του βιβλίου συνθέτουμε ένα μικρό Ανθολόγιο στίχων του Μενέλαου Λουντέμη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…