Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γ. Κακουλιάδης: «Όταν ‘’παλεύεις’’ κατά βάση επιβραβεύεσαι, έχει να κάνει με την εσωτερική πειθαρχία!»

Γ. Κακουλιάδης: «Όταν ‘’παλεύεις’’ κατά βάση επιβραβεύεσαι, έχει να κάνει με την εσωτερική πειθαρχία!»

0

Ο καταξιωμένος Μηχανικός H/Y από την Ξάνθη, Γιώργος Κακουλιάδης μιλά στο ‘’Ε’’ για την κατάταξή του στην ελληνική λίστα Forbes «30 κάτω των 30», όπως επίσης και για την υποψηφιότητά του στην ευρωπαϊκή λίστα

Από το πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Ακαδημία της Apple και τον κόσμο της τεχνολογίας. Ο ίδιος μας μιλά για τα πρώτα βήματά του στον χώρο του προγραμματισμού, μέχρι το σήμερα, την εταιρεία BrainFirst και τα σχέδια για το μέλλον στη ροή μίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συνέντευξης

Μόνο άξιος θαυμασμού μπορεί να θεωρηθεί ένας 24χρονος Ξανθιώτης, φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε ως Μηχανικός Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων να περάσει την πόρτα της Apple’s iOS developer academy στη Νάπολη της Ιταλίας. Λόγος γίνεται για τον 24χρονο σήμερα Γιώργο Κακουλιάδη, ο οποίος πέρασε στην Ακαδημία και είδε ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του να πραγματοποιείται! Η αγάπη του για τον προγραμματισμό, το «μικρόβιο», όπως το αποκαλεί και ο ίδιος κατηύθυνε την δράση του στην περίοδο αυτών των «δύσκολων» χρόνων έχοντας για «συνοδοιπόρο» σε αυτό το ταξίδι τον Νίκο Αθανασίου, πρώην συμφοιτητή του που από κοινού αποφάσισαν να «χαράξουν» το δικό τους δρόμο στον προγραμματισμό. Οι δύο νέοι απέδειξαν έμπρακτα πως αν και φοιτούσαν ως Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο της Σάμου που ουκ ολίγες φορές «απαξιώνεται» λόγω της τοποθεσίας του, ωστόσο κατάφεραν με μεράκι, αφοσίωση και ενθουσιασμό για το αντικείμενό τους, στον κόσμο της Apple να βρουν ευκαιρίες, να τις αξιοποιήσουν και να πυροδοτήσουν μία σειρά επιτυχιών!

Φτάνοντας στο παρόν ο Γιώργος Κακουλιάδης μετά από τις άριστες επιδόσεις του στον τομέα του Edtech (εκπαιδευτική τεχνολογία), κατέκτησε μία θέση στην ελληνική λίστα Forbes «30 κάτω των 30» μαζί με τον συνεργάτη του, Νίκο Αθανασίου, και εξασφάλισε την υποψηφιότητά του για την ευρωπαϊκή λίστα.

Η συνέντευξη με τον Γιώργο Κακουλιάδη

‘’Ε’’: Από ποια ηλικία ξεκινά η δράση σας στον χώρο του προγραμματισμού;

Γ.Κ.: Από την ηλικία των 12-13 χρονών έφτιαξα ένα μικρό λογισμικό, το οποίο αφορούσε τον τομέα του hacking είναι η αλήθεια. Από εκεί και έπειτα ασχολήθηκα και με άλλα πράγματα.

‘’Ε’’: Πώς το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου έγινε η «κοιτίδα» της επιτυχίας και αναγνώρισής σας;

Γ.Κ.: Εγώ, όπως όλοι οι μαθητές στα 18 έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο πανεπιστήμιο. Εκεί γνώρισα άτομα που είχαν σχηματίσει ομάδες, γκρουπς και έτσι κάποιοι καθηγητές μου έβαλαν το «μικρόβιο» να ασχοληθώ με την επιχειρηματικότητα και με τον προγραμματισμό για Apple συσκευές, κυρίως. Προς το καλοκαίρι του 2018 κατάφερα να μπω στην Ακαδημία της Apple (από το 2017 είχα ξεκινήσει την προετοιμασία) και έπειτα γύρω στις αρχές του 2019 ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία, την BrainFirst μέσα από τις γνώσεις που αποκόμισα από την Ακαδημία.

‘’Ε’’: Ποιες αναμνήσεις ή «εφόδια» αν θέλετε, «κρατάτε» μαζί σας από τα παιδικά σας χρόνια στην Ξάνθη;

Γ.Κ.: Σίγουρα «κρατώ» το σχολείο μου! Ήμουν μαθητής στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και σίγουρα ήταν μία πολύ όμορφη περίοδος της ζωής μου. Όπως και να έχει ανακαλείς στην μνήμη σου τα χρόνια της εφηβείας, τα πρώτα χρόνια που άρχισες να βγαίνεις μόνος έξω και να διασκεδάζεις. Όλα αυτά τα έζησα στην Ξάνθη, σε μία πόλη πολύ όμορφη, ήσυχη με πολλές επιλογές, εγώ θα έλεγα.

‘’Ε’’: Μαθαίνουμε πως με τον κ. Νίκο Αθανασίου, συμφοιτητή σας, γνωριστήκατε στο Πανεπιστήμιο της Σάμου και έπειτα χαράξατε μία κοινή πορεία. Μιλήστε μας για την κοινή σας δράση.

Γ.Κ.: Ως συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο γνωριστήκαμε και διαπιστώσαμε πως έχουμε πολλά κοινά «θέλω». Θέλαμε, δηλαδή και οι δύο να ασχοληθούμε με τον προγραμματισμό της Apple και κάναμε μαζί την προετοιμασία για την Ακαδημία. Παραδόξως πέρασα πρώτος εγώ μόνος μου και ο Νίκος ήταν μέσα στις δεύτερες επιλογές στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερου συμβάντος. Ξεκινήσαμε εκεί και την επιχειρηματική μας δράση!

‘’Ε’’: Το 2018 σας συναντάμε στην Apple, στη Νάπολη. Περιγράψτε μας τα πρώτα σας βήματα στην Ακαδημία προγραμματιστών.

Γ.Κ.: Μόλις πήγα στα γραφεία της Apple είχα πάθει ένα πολιτισμικό σοκ αναφορικά με τον τρόπο που δουλεύουν, που εκπαιδεύουν και γενικότερα με τρόπο που ζουν. Είναι πράγματα που όσο κι αν τα αναλύσουμε σαν βιώματα, δεν μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις. Ήταν κάτι πραγματικά μοναδικό. Γνώρισα άτομα με πολύ πάθος για αυτό που έκαναν αποβλέποντας να αφήσουν αποτύπωμα στην παγκόσμια κοινωνία, να κάνουν πράγματα που θα αφήσουν εποχή. Έβλεπες ότι υπάρχει τρελή ενέργεια και επιθυμία για εξέλιξη, για πρόοδο, για καταξίωση. Ήταν συγκλονιστικό. Έτυχε να συναντήσω στελέχη εταιρειών, άτομα υψηλόβαθμα. Πραγματικά όλη η ατμόσφαιρα εκεί μέσα σου άφηνε την αίσθηση ότι κάτι πρέπει να αφήσω και εγώ σε αυτό τον κόσμο, μεγάλο και εξίσου σημαντικό. Νομίζω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να ζεις σε αυτόν τον κόσμο!

‘’Ε’’: Πώς είναι να συνεργάζεσαι σε τόσο νεαρή ηλικία με έναν κολοσσό στις νέες τεχνολογίες;

Γ.Κ.: Είχα εντυπωσιαστεί! Προσπαθούσα να είμαι συγκρατημένος και να μην εκδηλώνομαι τόσο πολύ σε αυτό το κομμάτι, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή, δηλαδή το βίωσα σαν ένα μικρό παιδί που μπαίνει σε έναν εντυπωσιακό χώρο, χωρίς φόβο και άγχος. Όταν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο μέρος η νοοτροπία είναι ότι όσο πιο νέος αποτύχεις, τόσο καλύτερα. Μαθαίνω από τα λάθη μου και συνεπώς, εξελίσσομαι. Οπότε κάθε φορά που είχα μία αποτυχία είχα support. Ακόμα και τώρα με όλα τα άτομα που με περιστοιχίζουν είναι το τέλειο μέρος να αποτύχω!

‘’Ε’’: Περιγράψτε μας την εταιρεία BrainFirst και την σύνδεσή της με τον χώρο της εκπαίδευσης.

Γ.Κ.: Στην ακαδημία της Apple φτιάχναμε Apps, δηλαδή σαν μικρά project που μπορούσαν να εξελιχθούν και στη συνέχεια τα αξιολογούσαν στελέχη. Διαπιστώσαμε πως, ενώ όλα εξελίσσονται, η εκπαίδευση μένει η ίδια…Είδαμε ένα project, βάλαμε τεχνολογία μέσα κι από εκεί και πέρα «γεννήθηκε» το «μικρόβιο» να φτιάξουμε μία εταιρεία με αφετηρία τη χώρα μας και την ακόλουθη επέκταση σε άλλες χώρες. Χτίσαμε ένα παιχνίδι σε μία  εξαιρετικά καινοτόμα τεχνολογία. Ένα από τα επόμενα βήματα είναι να εισάγει την εικονική πραγματικότητα για να βελτιώσουμε τον τρόπο που μαθαίνουν οι μαθητές.

‘’Ε’’: Σας επηρέασε σημαντικά η πανδημία; Με λίγα λόγια θεωρείτε ότι σας «πήγε πίσω»;

Γ.Κ.: Με επηρέασε η πανδημία προς πολύ θετικές κατευθύνσεις. Θεωρώ πως είχε αρνητικό αντίκτυπο στους περισσότερους από εμάς όσον αφορά τις κοινωνικές σχέσεις. Ωστόσο, στον δικό μου τομέα που μπορείς να παραγάγεις πράγματα μέσα από μία οθόνη, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο παραγωγικός, όταν δηλαδή δεν έχεις την επιλογή της διασκέδασης, της βόλτας. Ουσιαστικά αυτό που έκανα με τον συνέταιρό μου ήταν να συστηματοποιήσω το πλαίσιο των συναντήσεων, δουλεύαμε πιο εντατικά. Παρόλα αυτά, μας επηρέασε στο θέμα πελατών, δράσεων, ημερίδων ή σε οτιδήποτε σχετιζόταν με την φυσική παρουσία. Δουλέψαμε, όμως, πιο οργανωμένα και καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε σε νέες προκλήσεις .

‘’Ε’’: Έχετε συναντήσει δυσκολίες σε αυτή την πορεία σας; Ποιες ήταν αυτές; Έχουν έρθουν στιγμές που να σκεφτείτε να τα αφήσετε όλα ;

Γ.Κ.: Μόνο δυσκολίες έχουμε συναντήσει! Από την ατομική μου πορεία έχω πει πως θα παρατήσω αρκετές φορές, όμως δεν έχω τη δύναμη να το κάνω, δεν το αντέχω ψυχικά. Αναφορικά με το project ήρθα αντιμέτωπος με προκλήσεις. Οτιδήποτε σχετίζεται με business δεν θέλει συναισθηματισμούς. Πρέπει να βάλεις τα όριά σου! Αναντίρρητα, όσες περισσότερες δυσκολίες περνάς, τόσο περισσότερα πράγματα μπορείς να καταφέρεις. Δεν σταματάς, επειδή το θέλεις!

‘’Ε’’: Ας φτάσουμε στη νέα σας διάκριση, στην κατάταξή σας στη λίστα Forbes “30 κάτω των 30’’. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η θέση;

Γ.Κ.: Είναι από τις πιο διάσημες λίστες στον κόσμο. Πριν λίγα χρόνια ήρθε και στην Ελλάδα και έβγαλε και ελληνική λίστα. Είμαστε υποψήφιοι και για την ευρωπαϊκή λίστα. Ήταν κάτι που ονειρευόμουν από παλιά, να μπω σε αυτό το περιοδικό. Είναι το τεράστιο όνειρο που πραγματοποιήθηκε για εμένα, η τεράστια επιβράβευσή μου! Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από πολύ καταξιωμένα άτομα και τους ευχαριστώ θερμά για την ψήφο τους, μιας και η επιλογή έγινε κατόπιν ψηφοφορίας.

‘’Ε’’: Η ως τώρα δράση σας μαρτυρά έναν δραστήριο άνθρωπο, ένα «ανήσυχο πνεύμα». Πείτε μας δύο λόγια για τις ασχολίες σας με κατάληξη στο «σήμερα» και με το βλέμμα στραμμένο στο «αύριο».

Γ.Κ.: Σήμερα δραστηριοποιούμε κυρίως στην ελληνική αγορά, διότι θέλω να βρίσκομαι πιο κοντά στην οικογένειά μου, αυτός, λοιπόν είναι και ο κυριότερος λόγος. Παρόλα αυτά, έχω ξεκινήσει από έναν χώρο που όλα φαντάζουν πιο οικεία σε εμένα, εφόσον καταφέρω να εδραιωθώ σε συγκεκριμένα μέρη, μπορώ και να επεκταθώ. Σήμερα εργάζομαι ως Μηχανικός κυρίως για Apple συσκευές, για iOS λογισμικό, εργάζομαι σε μία πολύ γνωστή εταιρεία και συμπληρωματικά έχω και την BrainFirst που ουσιαστικά έχει την δική της δράση. Έχω ξεκινήσει και μία επιχείρηση με πλυντήρια με ένα συμμαθητή μου και πέρα από αυτά τα βήματα, υπάρχουν πράγματα που αφορούν την προσωπική ανάπτυξή μου.

‘’Ε’’: Τι θα λέγατε στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό; Λένε ότι είναι μια δουλειά… για να μην μείνεις ποτέ άνεργος! Τι είναι όμως αυτό που θα τους κάνει και επιτυχημένους;

Γ.Κ.: Δεν πρέπει να κοιτάζουν πώς να μην μείνουν άνεργοι. Δεν είναι αυτός ο σκοπός! Είναι σημαντικό να έχεις ξεκάθαρο όραμα για αυτό που θέλεις να κάνεις .Η πραγματικότητα είναι πως το κίνητρο έρχεται από το «μέσα» του καθενός και διαφοροποιείται ανάλογα με τους στόχους που θέτει ο κάθε άνθρωπος που επιλέγει ένα επάγγελμα. Κάποιος λόγου χάρη το κάνει καθαρά για λόγους βιοπορισμούς, όμως κάποιος άλλος βρίσκει κάτι ιδιαίτερο σε αυτό, διεκδικεί κάτι υψηλότερο μέσα από αυτό. Όλα έχουν να κάνουν με την εσωτερική πειθαρχία. Στην ουσία αυτή κατευθύνει τις επιλογές σου. Ανάλογα με το τι θα προσφέρεις, θα εισπράξεις κιόλας. Όταν παλεύεις κατά βάση επιβραβεύεσαι! Μπορεί κάποια σημεία να μην είναι ευνοϊκά, αλλά μπορείς να δημιουργήσεις έστω μικρές ευκαιρίες σε κάποια πράγματα που θα μεγαλώσουν! Ας πούμε εγώ πήγα ως φοιτητής στη Σάμο και αμέσως όλοι στράφηκαν να μου πουν πως δεν θα έχω ευκαιρίες. Ωστόσο, τους διέψευσα!

‘’Ε’’: Καταληκτικά, σας έχει περάσει από το νου κάποια στιγμή η σκέψη πως αν εργαζόσασταν στο εξωτερικό θα πετυχαίνατε το «κάτι παραπάνω»;

Γ.Κ.: Δεν έχω σκεφτεί ποτέ πως στο εξωτερικό θα μπορούσα να πετύχω κάτι περισσότερο. Το πλάνο μου είναι αυτό, αλλά δεν αποτελεί και αυτοσκοπό. Το σημείο αναφοράς μου, η τεχνολογία επεκτείνεται από χώρα σε χώρα και «κινείται» μόνη της, οπότε αν κάπου θα ήθελα να ζήσω θα ήταν προς την πλευρά της Αμερικής, της Καλιφόρνιας.

‘’Ε’’: Σας ευχαριστούμε πολύ! Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και κάθε νέα επιτυχία!

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…