Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δραματική μείωση των σχολείων της Ξάνθης που εντάσσονται στα σχολικά γεύματα καταγγέλλει ο Χ. Ζεϊμπέκ

Δραματική μείωση των σχολείων της Ξάνθης που εντάσσονται στα σχολικά γεύματα καταγγέλλει ο Χ. Ζεϊμπέκ

0

Επερώτηση στους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας

 

Με επερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κάνει λόγο για μείωση κατά 50% στα σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων στην Ξάνθη».

Ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση καθιέρωσε το θεσμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την ποιοτική σίτιση παιδιών αδύναμων νοικοκυριών και να προωθήσει τη μεσογειακή υγιεινή διατροφή. Όπως αναφέρει: «την φετινή σχολική χρονιά η διανομή των σχολικών γευμάτων ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων. Εκτός από την καθυστέρηση στην διανομή, ωστόσο, παρατηρήθηκε, ιδίως στον νομό Ξάνθης, σημαντική μείωση των δικαιούχων σχολικών μονάδων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος (2017-2018), εντάχθηκαν 34 σχολικές μονάδες, την επόμενη σχολική χρονιά 2018-2019, ήτοι το τελευταίο έτος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκαν 35 σχολικές μονάδες. Η εικόνα αλλάζει άρδην τα τελευταία τρία έτη, με την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν 22 για το σχ. έτος 2020-2021, 20 για το σχ. έτος 2021-2022, ενώ την φετινή σχολική χρονιά εντάχθηκαν μόλις 15 σχολικές μονάδες από τον Νομό Ξάνθης.

Η σημαντική αυτή μείωση των δικαιούχων σχολικών μονάδων είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις αυξανόμενες ανάγκες των μαθητών, λαμβανομένου υπόψη και του τεράστιου κύματος ακρίβειας, με τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για νέα επισιτιστική κρίσης. Υπό αυτήν την έννοια τα σχολικά γεύματα αποτελούν μέσο καταπολέμησης της  παιδικής φτώχειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Prolepsis, το κύμα αιτήσεων από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ήταν πρωτοφανές, ενώ προκύπτει ότι σε αυτά τα σχολεία ένας στους τέσσερις μαθητές δεν καταναλώνει σχεδόν ποτέ πρωινό. Τρόμο, μάλιστα, προκαλούν τα στοιχεία του 2021 της Εurostat για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα, η οποία φτάνει σε επίπεδα αντίστοιχα με την περίοδο της κρίσης το 2011,  χωρίς να συνυπολογίζονται και οι επιπτώσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών».

Με βάση τα παραπάνω ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1.Για ποιο λόγο μειώθηκαν στο 50% οι σχολικές μονάδες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε σχέση με το πρώτο έτος εφαρμογής τους, δεδομένου ότι οι ανάγκες σίτισης των αδύναμων μαθητών δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο;

2.Προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των σχολείων – δικαιούχων του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στον Νομό Ξάνθης;

3.Με ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες προτίθενται να αναχαιτίσουν την παιδική φτώχεια, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας του εντεινόμενου κύματος ακρίβειας;

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …