Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Δεήσεις» για  βροχή κάνουν οι αγρότες της Ξάνθης

«Δεήσεις» για  βροχή κάνουν οι αγρότες της Ξάνθης

0

Καθυστερεί η σπορά – Ελάχιστα τρακτέρ κινούνται στα χωράφια – Δεν οργώνουν αλλά κάνουν επιφανειακές εργασίες για να κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο

 

Φόβοι για αύξηση των χέρσων χωραφιών – 100 ευρώ/στρέμμα τουλάχιστον κοστίζουν όλες οι εργασίες  μέχρι την παραγωγή

 

Με τα μάτια στραμμένα στον ουρανό κάνουν …δεήσεις  για βροχή οι αγρότες της Ξάνθης! Η γης είναι ξερή από την παρατεταμένη ανομβρία μηνών και η …ψιχάλα του Σαββάτου δεν ήταν ικανή να την ξεδιψάσει. Έτσι φτάσαμε στα μισά του Νοέμβρη και η σπορά των σιτηρών δεν έχει ακόμη αρχίσει ενώ υπό άλλες συνθήκες θα ήταν στο φόρτε της.

Η καλή χρονιά από την σπορά φαίνεται… Απ’ την ξηρασία είναι στεγνά τα χωράφια

Η ανομβρία είναι ένα ακόμη πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στην λίστα των αγροτών καθώς επιβραδύνει την διαδικασία της σποράς με αρνητικές επιπτώσεις στην τελική παραγωγή. Επίσης η ανομβρία αλλάζει και την παραδοσιακή διαδικασία της σποράς που ξεκινά με το όργωμα καθώς έτσι πως είναι τα χωράφια δεν οργώνονται και γίνονται μόνο επιφανειακές εργασίες όπως δισκοσβάρνα και ρίπερ.  Όπως μας βεβαιώνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ξεκινήσει τη σπορά. Οι περισσότεροι περιμένουν να βρέξει για να μην χρειαστεί να κάνουν πολλές εργασίες που είναι δαπανηρές λόγω του πετρελαίου που έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. : «Έτσι όπως είναι στεγνά τα χωράφια δεν μπορούμε να οργώσουμε με αποτέλεσμα μέσα Νοέμβρη και ελάχιστοι να έχουν σπείρει. Έχουμε και άλλες δυσκολίες. Δεν θέλουμε να κινούμαστε για να μην κάνουμε περιττά έξοδα . Ελάχιστα τρακτέρ κινούνται στα χωράφια. Καταφεύγουμε σε επιφανειακές εργασίες που έχουν λιγότερο κόστος  με όποιο αντίχτυπο θα έχουμε στην παραγωγή. Κι αυτό γιατί το λειτουργικό μας κόστος είναι τεράστιο. Χρειάζονται 4 – 5 λίτρα πετρέλαιο για να οργώσεις ένα στρέμμα και το λίτρο έχει πάνω από 2 ευρώ».

Φόβοι για αύξηση των χέρσων χωραφιών – 100 ευρώ/στρέμμα τουλάχιστον κοστίζουν όλες οι εργασίες  μέχρι την παραγωγή

Ορατός είναι ο  κίνδυνος να μείνουν χέρσα πολλά στρέμματα στον κάμπο της Ξάνθης και όχι λόγω της αναγκαστικής αγρανάπαυσης όπως προβλέπονταν από την κοινοτική οδηγία παλαιότερα αλλά λόγω του δυσβάσταχτου λειτουργικού κόστους. Οι επιστροφές που δίνονται στο πετρέλαιο αλλά και στα λιπάσματα καθώς και οι αυξημένες τιμές δεν φτάνουν να καλύψουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος και αν το κάνουν αφήνουν ένα ελάχιστο κέρδος στον παραγωγό για τον κόπο του. Όπως αναφέρει ο κ. Δαλάτσης: « Ο παραγωγός πρέπει να μπει 6 φορές στο χωράφι εκτελώντας αντίστοιχες εργασίες (2 φορές δισκοσβάρνα , ρίπερ, σπαρτική, ράντισμα). Αυτό σημαίνει ότι θέλει 20 ευρώ πετρέλαιο ανά στρέμμα, 20 ευρώ σπόρους, 40 ευρώ λίπασμα. Πρέπει να ξοδέψει τουλάχιστον 100 ευρώ για να καλλιεργήσει ένα στρέμμα. Αν αυτό αποδώσει 400 κιλά μέσο όρο (σιτηρά) θα πάρει 120 ευρώ. Άρα του μένουν 20 ευρώ κέρδος και πολλές φορές αυτό είναι λιγότερο αν δεν έχει αυτές τις αποδόσεις όπως και περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που μειώνεται η αγροτική παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί 33% σε Ευρώπη και στην χώρα μας. Μειώνεται ο πρωτογενής τομέας κι αυτό δεν ξέρω που θα οδηγήσει τις κοινωνίες», αναρωτιέται ο κ. Δαλάτσης.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα λιπάσματα

Ανοίγει σήμερα η ειδική πλατφόρμα όπου οι αγρότες θα υποβάλλουν τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων από τον Οκτώβρη του 2021 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, προκειμένου να τους επιστραφούν κάποια χρήματα όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Επίσης πιστώθηκε η επιστροφή για το πετρέλαιο 6 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι. «Θετικά είναι δεν λέμε αλλά δεν καλύπτουν το λειτουργικό κόστος που είναι τεράστιο», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…